Győri retro

2020.06.27. 13:02

Győri múltidézés – Buldózerek ágyaztak meg a lakásoknak Nádorvárosban – fotók

„Az építkezés bontással kezdődik” – ezzel a felütéssel kezdte a tudósítást lapunk a Bartók Béla úti beruházásról 1963. május 29-én. A hatvanas évek elején Győr legjelentősebb fejlesztési projektje Nádorvárosban volt.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Régi Győr

Takaros családi házak

A korabeli írás azt sugallta: a régi földszintes házak rossz állapotban voltak, megértek a bontásra. Nézve az 1960-ban készült felvételeket, a képet árnyalnunk kell közel hat évtized elteltével. A Bartók Béla út 32-34. szám előtt például régi, ám kifejezetten takaros családi házak álltak.

A munkagépek nem kíméltek ezeket sem. Ebben a korszakban nem volt apelláta a bontással szemben, ha a városvezetés úgy ítélte, hogy a fejlődés útjában állnak az öreg, 100 éve épült családi házak.

Törmelék és téglarakások

„A Bartók Béla út a Kálvária utcával és a Babits Mihály utcával – egykor Zöldfa utca – együtt Nádorváros egyik legrégebben beépített területe, a Veszprém felé irányuló forgalom fő útvonala. Az 1831. június 28-i utcanév-rendezéskor a város tanácsa az akkori Hosszú utcát, mint régi utcanevet tünteti fel. 1915-ben a nevét megváltoztatják és a közgyűlés a város volt polgármesteréről, Wennesz Jenőről, majd 1948-ban Bartók Béláról nevezi el” – elevenítette fel dióhéjban az út régmúltját Kozma Endre, a Régi Győr oldal szerkesztője.

A markolók '63 nyarának elején a Bartók út nyugati oldalán kezdték a szanálást. A Roosevelt utcától a Petz Lajos utcáig terjedő részen három földszintes ház helyét pár óra alatt csupán falmaradványok, törmelék és téglarakások jelezték. „A lakókat szép új házakba költöztették. Néhány hét múlva kerül sor további hat régi épület folytatólagos bontására egészen a Hermann Ottó utcáig” – tudósított a Kisalföld ötvenhét éve.

Kiegyenesített utca

A Lang János tervezte új házsor, amely napjainkban is 15 négyemeletes épületből áll a Wesselényi utcától a Hermann Ottó utcáig, több mint fél kilométeren át húzódik a város két pontja között. A korábbi zegzúgos utcát kiegyenesítették a „hadművelethez”. A 15 lakóépületben összesen 392 lakás kapott helyet, jobbára másfél és kétszobásak. Ha hatvanas években készült, SZTK-keretes szemüvegen át nézzük a történteket, nyugodtan beszélhetünk lakótelepről.

1939-ben készült légifelvétel a városról. A narancsszínnel kiemelt szakasz a nádorvárosi út. Fotó: Régi Győr

Népszerű célpont

A Bartók Béla út keleti, páratlan számú oldalán a régi épületek bontását egy esztendő múltán, 1964-ben végezték. Itt a Hermann Ottó utcától a Csaba utcáig 524 lakást húztak fel. Végeredményben 152 régi otthon helyett 916 újat építettek a hatvanas évek közepéig. A nádorvárosi utcában a mai napig „kiváltság” lakást megcsípni, rövid sétával elérhető a város szíve.

A kiváló településrendezés közel hat évtizede gyorsan népszerű célponttá tette a Bartók utat. Óvodát, napközi otthont, férfi-női fodrászatot nyitottak a lakások közelében. Sőt, őshonos platánfát óvtak meg a munkagépektől. Innen folytatjuk a nádorvárosi múltidézést jövő héten.

Így alapozták az új lakóépületeket a Bartók Béla úton közel hat évtizede. Fotó: Régi Győr

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában