Győri retro

2024.02.19. 12:04

Legendás meccsek nyomában - Amikor Puskás Öcsi hetet vágott az ETO-nak

Puskás Ferenc 75 éve állította fel egyéni gólrekordját. Pont a győri zöld-fehérek ellen, a bajnoki meccset 1949-ben, az Üllői úton.

Kisalföld.hu

Puskás Ferenc a Kispest mezében a '40-es évek végén. Fotó: Puskás Intézet

1949. február 19-én az NB I 16. fordulójában a Kispesti AC a Győri Vasas ETO-t fogadta. A mérkőzésen Puskás Ferenc a 7. percben egyenlített, majd ő szerezte együttese harmadik és negyedik gólját. Így Puskás az első félidő végén már négy gólnál tartott. A második félidőben aztán az 55., a 61. és a 90. percben volt eredményes – az ő nevéhez fűződik csapata nyolcadik, kilencedik és tizenegyedik gólját.

A hét találatig jutó Puskás Ferencnek ez volt a legtermékenyebb mérkőzése pályafutása során. 

„A győriek csak húsz percen keresztül tudtak egyenlő ellenfelek lenni. Nagyszerűen kezdtek, vezetéshez is jutottak, maid váratlanul összeroppantak. Különösen a védelem mondott csődöt. A gólok nagy része kapus- és védelmi hibából esett. Amíg a győriek bírták, gyengécskén működött a kispesti csapat. Később már könnyű dolga volt. A kispesti játékosok erőnléte, mozgása még sok kívánnivalót hagy maga után. A Kispest győzelme megérdemelt, a gólarány azonban erősen túlzott.

Györgyi néhány gólban erősen benne volt. Kezdetlegesen védett. A hátvéd hármasban Kovács I. csak húsz percig bírta tüdővel, aztán teljesen kifulladt Kiss II. és Bányik gyöngén működött, a gyors kispesti csatárokkal szemben nem volt ellenszere. Józsa az első félidő ben megfelelt, aztán eltűnt. Kárpáti végig gyengén játszott. Dombos volt a legjobb győri játékos. Néhányszor szépen elfutott és beadott. Kertesi rengeteget dolgozott, meglepően jól épített, szünet után azonban visszaesett. Kiss és Szécsány jóformán egyszer sem tudott veszélyes lenni. Hiba II. a kapu előtt eredményes tudott lenni” - írta a Népsport.

Az ETO ebben a bajnoki évben idegenben mindig sok gólt kapott a vezető csapatoktól: a Ferencvárostól tizenhármat, a Csepeltől hetet, az MTK-tól nyolcat, a Vasastól ötöt, a Kispesttől pedig tizenegyet.

Az 1948–1949-es szezon végére a legendás tízes hiába szerzett 46 gólt, az 59 gólos Deák Ferenc mögött második lett az NB I góllövőlistáján.

Az 1948–1949-es szezon végére a legendás tízes hiába szerzett 46 gólt, az 59 gólos Deák Ferenc mögött második lett az NB I góllövőlistáján. A Kispesti AC pedig 41 ponttal (két pont járt a győzelemért), 19 győzelemmel, 3 döntetlennel és 8 vereséggel a harmadik helyen zárta a tabellán.

 

Puskás Ferenc 1948–1949-es bajnoki bronzérme. Fotók: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték

Jegyzőkönyv - NB I, 16. forduló, 1949. február 19.

Kispesti AC – Győri Vasas ETO 11–3 (6–1)

Budapest, IX. ker., Üllői-úti pálya, 2 ezer néző, v.: Szigeti György

Kispest: Ruzsa Sándor – Rákóczi László, Tóth Ferenc, Bozsik József, Patyi Mihály, Bányai Nándor, Horváth István, Gyulai László, Budai László, ifj. Puskás Ferenc, Cserjés István. Vezetőedző: id. Puskás Ferenc

Győr: Györgyi Ernő – Kiss László, Bányik István, Józsa Zoltán, Kovács Imre Pál, Kárpáti Béla, Dombos Ágoston, Kertesi Ignác, Kiss István, Hiba János, Szécsány László. Vezetőedző: Baróti Lajos

Gólszerzők: Puskás (7., 35., 38., 44., 55., 61., 90.), Gyulai (14., 40., 51.), Józsa (64. – öngól), ill. Dombos (3.), Hiba (57., 85.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában