Győri retro

2022.11.20. 19:32

Nagy skalpokat gyűjtött, NB I-es csapatokat búcsúztatott a MÁV DAC a kupában

papp győző

A MÁV DAC csapata, amely 1980 őszén jól teljesített a kupában. Álló sor balról: dr. Écsi Béla szakosztályvezető, Kováts Csaba edző, Tamási Gábor, Mandl Gábor, Baumann János, Farkas László, Tálos György gyúró, Domanyik Szilárd, Fehér Miklós, Sági Péter, Molnár Zoltán, Kantó László, Horváth Tamás edző, Tagai István elnök. Guggolnak: Farkasdi László, Gulyás István, Csóka György, Horváth Dénes, Dobos János, Molnár Miklós, Csollány Imre, Cs. Kovács László, Horváth II László.

Akkoriban éppen nem a barátságos arcát mutatta a november, mint eddig manapság, a győri futballszurkolók szívét mégis megmelengette 1980 ősze. Ez leginkább a MÁV DAC-nak volt köszönhető: az NB II-ben szereplő nádorvárosi kék-fehérek ugyanis remekeltek a Magyar Népköztársasági Kupában.

Verebesék veresége a Pápai úton 
Az országos első fordulóban korábban a Sellyét búcsúztatták Molnár, Kantó és Cs. Kovács góljaival, a vendégekét Szabadi lőtte, aki nem sokkal később a Fradi üdvöskéje lett. A kvázi 16 közé jutásért következett a korszak egyik jeles csapata, a Videoton Verebes Józseffel a kispadon – aki egy évvel később a Rába ETO mestere lett.A MÁV DAC-ot ebben az időszakban a Horváth Tamás, Kováts Csaba edzőkettős irányította. 
Végig hatalmas iramú, eseményekben, izgalmakban bő­velkedő, vérbeli kupameccs volt. Az óriási becsvággyal és nagyszerűen játszó DAC 75 percen át lendületesen rohamozva fölényt biztosított magának. Csak az utolsó negyedórában jött föl az NB I-es csapat. 

1980. október 22.
MÁV DAC–Videoton 2–1 (1–1) 
Győr, 1000 néző. V.: Büki. 
MÁV DAC: Farkasdi – Fehér, Baumann, Molnár Z., Kovács R. – Csóka (Domanyik, 85.), Horváth D., Wunder (Cs. Kovács, 80.) – Csollány, Tamási, Dobos. Vezetőedző: Horváth Tamás. 
Videoton: Disztl P. – Csuhay, Disztl L. (Nagy III, 75.), Baranyi, Végh – Csongrádi (Ambrus, 62.), Burcsa, Vadász – Májer, Szabó, Novath. Vezetőedző: Verebes József. 
Gsz.: Wunder, Csóka, ill. Csong­rádi. 

Irreális pálya, reális DAC-siker 
November 5-én az előző napi egész napos havazás után a délelőtti eső kásásra olvasztotta a Pápai úti játékteret fedő vastag hótakarót. Ilyen körülmények között egészen szokatlan focit kellett játszaniuk a csapatoknak. A technikai megoldásoknak is határt szabott a mély talaj, a csúszós pálya: a hosszan elrúgott labdákkal, a levegőben folyó játékkal lehetett csak érvényesülni. Kezdetben a DAC alkalmazkodott jobban a szokatlan körülményekhez.

A győri együttes második NB I-es ellenfelét is búcsúztatta a parádés menetelés során.

1980. november 5.
MÁV DAC–ZTE 4–3 (2–1) 
Győr, 1000 néző. V.: Nagy M. 
MÁV DAC: Farkasdi – Fehér, Baumann, Molnár Z., Kovács R. – Csóka (Kantó, 87.), Horváth D., Wunder – Csollány, Farkas, Dobos (Domanyik, 65.). Vezetőedző: Horváth Tamás. 
ZTE: Kovács B. – Kovács L., Kanász (Konrád, 40.), Kereki, Péter – Galántai, Soós, Mihalecz – Hozbor, Takács, Csepregi (Gass, 59.). Vezetőedző: Lantos Mihály. 
Gsz.: Csollány (2.), Horváth D. (31.), Wunder (54.), Csóka (75.), ill. Takács (16., 56.), Csepregi (52.). 

Továbbjutás salakon 
Fortuna jóvoltából a hónap végén a harmadik első osztályú csapattal találkozott a DAC. Az akkori szabályok nem adtak előnyt az alacsonyabb osztályú csapatnak, így Kaposváron kellett pályára lépni a Rákóczi ellen. A salakos edzőpályán rendezett mérkőzés a 76. percben dőlt el: Csollány kapott jó labdát a jobb oldalon, kapura húzott. Békei kétségbeesetten kifutott elé, és a csatár 10 méterről, laposan a kapus mellett a hosszú sarokba gurított. 1–0. 
A nemcsak lelkesen és önfeláldozóan, hanem időnként jól is játszó MÁV DAC teljesen megérdemelten jutott tovább. 
1980. november 26.
Kaposvár–MÁV DAC 0–1 (0–0) 
Kaposvár, 3000 néző. V.: Pálvölgyi. 
K. Rákóczi: Békei – Mészáros, Szlovák, Petrák, Vékony (Fábián, 78.) – Kisteleki, Kanyar, Havasi (Hanusz, 54.) – Biró, Lingl, Házi. Vezetőedző: dr. Puskás Lajos. 
MÁV DAC: Farkasdi – Fehér, Baumann, Molnár Z. (Tamási, 19.), Kovács R. – Csóka, Horváth D., Wunder (Domanyik, 64.) – Csollány, Farkas, Dobos. Vezetőedző: Horváth Tamás. 
Gsz.: Csollány. 
A kiírás szerint a még „álló” négy csapathoz csatlakozott a kiemelt Újpest, Vasas, Honvéd és DVTK. Közülük a fénykorát élő Honvéddal találkozott a DAC, immár a következő év tavaszán. A kék-fehérek 5–0-ra kikaptak, de ez már egy másik történet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában