Gyász

2024.05.03. 14:56

Elhunyt a hajléktalanból lett győri milliomos, Andraschek László

Életének 66. évében, türelemmel viselt betegség után elhunyt Andraschek László, Bubu, tudatta egy a Kisalföldben feladott gyászjelentés. Az egyszerű közlés nem mindennapi élettörténetet takar. Egyik napról a másikra lett szinte világhírű. A Kisalföld is többször írt róla, de országos újságokban is elmesélték feleségével, Anikóval sztorijukat.

Kisalföld.hu

Forrás: MW archívum

Andraschek László történetét végigkövethették a Kisalföld hasábjain és a weboldalon is, portálunk számolt be először a szerencsés nyertesről. László ország-világ előtt vállalta 630 milliós nyereményét, melyből tíz házat vásároltak, közülük négyet kiadtak, a többiben ők és családtagjaik laktak.

Aztán 2015-ben már arról adtunk hírt, hogy ismét alkoholproblémákkal küzd, ezért egy rehabilitációs otthonban kezelik. Anikó, a felesége elismerte, hogy a férjének a nyeremény után egészségügyi problémái adódtak. Az sem tett jót neki, hogy közben a brókercsődön negyvenmillió forintot bukott.

Győrben cukrászdát nyitottak. Akkor már megígérték nyilvánosan is, hogy elmennek a tengerhez, de sok minden történt velük a nyáron, zömében rossz dolgok. Anikó egyedül intézte a nagy álmot, a medencét, amelybe tengeri sós víz került, de mire csobbanhatott volna, súlyos tüdőgyulladást kapott. "Mikor az orvosom azt mondta, hogy ebbe akár bele is halhatok, végleg összetörtem. Zokogtam, a medence vizében elvesztek a könnyeim – mondta. – És gyűlöltem a helyzetet, hogy itt vagyok egyedül, Laci szintén, gazdagok vagyunk, de egyikünk gazdag alkoholista, a másikunk meg gazdag pánikbeteg. Visszakértem a régi boldogságunkat." – írtuk lapunkban 2015 végén.

Aztán 2017-ben megírtuk, hogy az adóhatóság járulékbefizetés elmaradása miatt lefoglalta a lottómilliomos házaspár kávézójában a csokiszökőkutakat, a fagyipultot, a tévét... Andraschek Lászlóné emiatt mondta ki: bezárja a cukrászdát, amely pedig az álma volt. Andraschek Lászlóné emellett felszámolta a Herman Ottó utcai vásárcsarnoknál alig előbb elindított „Anikó kuckóját" is. Az utóbbiban nem édességet, hanem húsételeket kínáltak, a pörköltet pedig tényleg Anikó főzte. Előtte még maguk újították fel a „kuckót", csaknem egymillió forintból.

„Nem kudarcként tekintek erre a két vállalkozásra, Laci szavait idézve megpróbáltam és megcsináltam mindkettőt. A kereskedelemhez, a vendéglátáshoz érteni kell, valószínűleg jobban, mint én tudok. Ezek a vállalkozások masszívan veszteségesek voltak, havonta háromszáz-hatszázezer forint mínuszt termeltek. Laci tanácsára befejezem, ezt a pénzt inkább elnyaraljuk, s élünk úgy, ahogy a gazdagok tehetik" – mondta Anikó lapunknak.

Aztán két éve már arról adtunk hírt, hogy Dialízisre jár a győri lottómilliomos felesége, mégsem vállalkozik a szervátültetésre. "Életem végéig állandó vendég leszek a rendelőben. Felmerült ugyan a szervátültetés gondolata, de ha egy nap csörögne a telefonom, hogy találtak donort, akkor sem vágnék bele. Hiába lenne kényelmesebb kilökődésgátló gyógyszereket szedni a dialízisnél, a műtét túl nagy kockázattal járna. Attól tartok, hogy ottmaradnék a műtőasztalon. Az állapotomat elfogadtam, és már nem zavar, hogy teljes életmódváltásra volt szükségem" – mondta Andraschekné, aki képes annak örülni, ami megadatott neki. Már nem akartak mást, mint a nyugdíjasok életét élni.

Tavaly januárban beszámoltunk arról is, hogy dokumentumfilm készült a győri lottómilliomos házaspár életéből. A Fortuna vendégei című film a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Légy boldog! szekciójának egyik versenyfilmje. Kálmán Mátyás, a film rendezője és operatőre nyolc éven át követte nyomon Andraschek László és felesége, Anikó életét.

Különös életút jutott Andraschek Lászlónak. Volt lent és fent, élt szegényen és gazdagon. Utolsó útjára szűk körben kísérték a nádorvárosi köztemetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában