Győri retro

2024.03.08. 08:11

Negyven éve tüske a győri szívekben: a szurkolók szerint is a játékvezető megverette az ETO-t

ETO–Honvéd mérkőzést rendeznek hétfőn a Merkantil Bank Liga, NB II-ben. A két csapat gazdag közös történelme miatt mindig rangadónak számít kettejük összecsapása, függetlenül attól, hogy adott időben éppen hol állnak a bajnoki táblázaton. A múltból idézzük fel a negyven évvel ezelőtti összecsapást, amely azóta is fájó emlék a zöld-fehér szurkolóknak.

Papp Győző

Kivonul a két csapat. Középen Győri László játékvezető.

A nyolcvanas évek elején-közepén a pontokon kívül a presztízsért is folyt kettejük között a harc: elsősorban a jó erőkből álló, a korszak kirakatcsapatának számító Honvédra várt a feladat, hogy megállítsa a zsinórban kétszeres aranyérmes ETO-t a további menetelésben. 
Majdnem napra pontosan negyven évvel ezelőtt, 1984. március 24-én rendezték Győrött a Honvéd elleni rangadót, aminek a végeredménye tudvalévő volt, hogy döntően meghatározza majd a bajnoki sorrendet. 

Ennek megfelelő volt az érdeklődés is, telt ház, 28 ezer néző töltötte meg a lelátókat. A meccs előtt a jegypénztárak már ki sem nyitottak...

Hatvan percig jobban játszottak a piros-fehérek és 2–0-ra vezettek a Magyart sárga lapos eltiltás, Hajszánt pedig sérülés miatt nélkülöző ETO-nál. Verebes József tanítványai a 71. percben Szentes révén szépítettek. 

Hannich Péter itt a helyzet magaslatán a Honvéd-játékosok gyűrűjében. 
Fotó: Labdarúgás/Lovas István

A következő eseményeket idézzük a semleges szemtanúnak tekinthető Novotny Zoltán Képes Sportban megjelent írásából: 

A megtáltosodott győriek a kezdést követően letámadták a tétovázó piros-fehéreket, és viharos Szentes—Szabó adogatás végén az apró termetű jobbszélső középről gólt lőtt. Fél perc alatt két gól, ritka bravúr. Igen ám, de Győri játékvezető annulálta a fölülről, a rádiósfülkéből szabályosnak látszó gólt. A labdaelvételnél még csak ütközés sem volt, az adogatásnál Nagy Antal és Szentes találkozott, de egyenlő testhelyzetben. Szabó kilépésekor lesről szó sem lehetett! Rádiós magányomban csak a szememben bízhattam és szabályismeretemben, ám bárhogy törtem a fejem, nem találtam magyarázatot a gól érvénytelenítésére! Nem kellett jóstehetség hozzá, hogy megsejtsem, az ítélet más következményekkel járó vihart is kivált majd. Alig néhány másodpercet kellett várni! Andrusch lehúzott egy bal oldali beadást, Hannich ráesett a Honvéd kapusára, Garaba azonnal elégtételt vett, legalább tízen vettek részt a csetepatéban, amelynek végén Kuruczot kiállította a játékvezető. A Békéscsabáról Győrbe került játékost a békéscsabai bíró! Ezzel gyakorlatilag véget is ért a mérkőzés, mert bár a 10 emberrel játszó győriek megpróbálták Szepessy magasságát kihasználni, de a nagyszerűen játszó Nagy Antal rendre megelőzte a győriek pótcenterét, és elfejelte előle az előreívelgetett vagy középre lőtt labdákat, a végén pedig a kockáztató-letámadó győrieknek Gere megadta a kegyelemdöfést.

Ezzel a Rába ETO - majdnem napra pontosan - hároméves hazai veretlenségi sorozata szakadt meg. Az a Honvéd győzte le, amelyik 1981. március 25-én tudott legutóbb nyerni Győrben.  

Komora Imre a 3–1-es kispesti sikert követő nyilatkozatában „odabökött” az ETO-nak: — A szerénység és a tudás Győrött is diadalmaskodott: a fák itt sem nőnek az égig! Minden csapatrészünkben jobbak voltunk, ezért egy percig sem lehetett vitás a győzelmünk! 

Verebes József a meccs másnapján a Győri megveretett minket alcím alatt egyebek között így vélekedett a Népsportban: - Az a véleményem, hogy a játékvezető több döntésével is alapvetően befolyásolta az eredmény alakulását, és ezzel nemcsak a vereségünket okozta, hanem durván megsértett 28 ezer embert. Már ott, a stadionban, mert egyébként nyilván sokkal többet. Az országban ugyanis gyorsan szaporodik az ETO szurkolóinak a száma. 

Győri László nyilatkozatában így indokolt: a második győri gól előtt Szentes lökte a fejelő Nagy Antalt. Le is fújta az esetet, de az óriási hangzavarban ezt senki nem hallotta. Ezért ment végig az akció és lőtt Szabó a kapuba. Kurucz kiállításáról nem esett szó, arról, hogy a tucatnyi dulakodó játékosból miért csak őt küldte le a pályáról.

Az ETO-soknak napjainkban is meggyőződésük, a játékvezető nem véletlenül bíráskodott úgy, ahogy. A fájó vereség elsősorban a körülményei miatt maradt tüske a győri szívekben.

 A Verebes-csapat a szezon végén az ezüstérmet vehette át. 

Ezüstérmes aranycsapat.

Jegyzőkönyv

Rába ETO-Bp. Honvéd 1-3 (0-1) 

Győr, 28 000 néző. Vezette: Győri (Nagy L., Maczkó J.).

Rába ETO: Kovács — Csonka, Judik, Mile, Szíjártó — Kurucz, Hannich, Burcsa (Szepessy, 65.) — Szabó, Szentes, Horváth Z. (Vági, 54.). Edző: Verebes József.   

Bp. Honvéd: Andrusch — Sallai, Nagy, Garaba, Varga — Gyimesi (Gere, 76.), Sikesdi, Détári — Bodonyi, Dajka, Esterházy. Edző: Komora Imre.

Gólszerző: Esterházy a 42., Gyimesi az 58., Szentes a 71., Gere a 83. percben. 

Sárga lap: Garaba a 17., Hannich a 21., Détári a 87. percben. 

Kiállítva: Kurucz a 74. percben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában