Hallgassa élőben!

Jobbra kettő, balra kettő Dániában

Gulyásleves, csirkepaprikás, töltött káposzta, lecsó, diós-mákos bejgli, csöröge – mindezt megkóstolhatta, aki részt vett a magyar-székely estén nemrégiben a koldingi International Business Academyn. Dániában az uniós diákoknak – így a magyaroknak is – ingyenes a felsőoktatás, amit korábbi cikkeinknek köszönhetően egyre több megyénkbeli fiatal is kihasznál.

A hagyományos magyaros ételeket és süteményeket az akadémia magyarországi és erdélyi diákjai készítették, megvendégelték osztály- és iskolatársaikat. Mintegy nyolcvan különböző országból érkezett és dán diák vett reszt a rendezvényen, akiknek a hagyományos ételeken kívül egy kis bemutatóban is volt részük Magyarország és Erdély történetéről, nyelvérő, tájszólásairól, szokásairól. Székely táncbemutató is volt, amit követően a résztvevők kipróbálhatták a csárdást.

A magyar esten kívül még számos hasonló eseményt szerveznek az akadémián. Például az indiai estén a magyar diákok kóstolhatták meg az indiai hagyományos ízeket, ráadásul kézzel kellett enniük. Azután jön sorban a belga est, a hagyományos dán karácsonyi díszek elkészítését megtanító foglalkozás… Egy percig sem unatkoznak a diákok, s nem csak azért, mert tanulnak, az is hasznos tapasztalat, tudás, amit egymástól megszerezhetnek.

Negyvenhat magyar

2009 őszén a koldingi nemzetközi üzleti akadémián a dán diákok mellett mintegy 180 külföldi fiatal kezdte el tanulmányait nappali tagozaton. A hallgatók 19 különböző országból érkeztek, van köztük 46 magyar anyanyelvű is, többek közt Győrből, Sopronból. Ezenkívül 7 magyarországi egyetemista is úgy döntött, hogy fél évet Koldingban tölt az Erasmus cserediákprogram keretében. A magyar és a más uniós országokból érkező diákok tandíjmentesen tanulhatnak Dániába, ami nagyszerű lehetőség főleg azoknak, akik nem tudnák maguknak megengedni az évi 8-12 ezer eurós tandíjat.

Tulajdonkeppen ennyit fizetnek a nem EU országokból érkezők. Továbbá a diákoknak lehetőségük van angol nyelven továbbtanulni és egyidejűleg a dán nyelvet is megtanulni, amire nem nagyon lenne lehetőségük anyaországukban. Az első év eltöltése után sok diák kihasználja az itt adatott lehetőségeket és 1-2 félévet még valahol más országban tölt, vagy szakmai gyakorlaton, vagy más egyetemen ösztöndíjas cserediákprogram keretében. Nem csoda, hogy a Dániában tanuló külföldi diákok többsége már az első hónapok után úgy érzi, helyesen döntött, hogy a külföldi továbbtanulást választotta.

Zéhák helyett próbavizsga

„Most már biztos vagyok benne, hogy helyesen döntöttem amikor Dániát és az IBA-t választottam. Itt az oktatás teljesen másképp működik, mint Magyarországon, inkább gimnáziumérzetem van, mint egyetemi. Az órák 45 percesek, kis létszámú osztályokban tanulunk, ami véleményem szerint hatékonyabb, mint több 100 diákot egy terembe zsúfolni. A tanárok roppant segítőkészek: sokban megkönnyíti a munkánkat, hogy az órán leadott anyagokat felteszik az iskola internetes portáljára (BlackBoard).

A sokféle nemzetiségű diákkal már pár hónap után is szoros kapcsolat alakult ki, remélhetőleg ez a jövőben is így marad. Zéhák, zárthelyi dolgozatok nincsenek, novemberben van próbavizsgánk, ahol felmérik az eddigi tudásunkat, az igazi vizsga majd januárban lesz.” – írta Kánai Szandra Koldingból. A győri lány marketing és gazdaság szakra jár az International Business Academyn.

Az iskola számos lehetőséget ajánlott neki további külföldi továbbtanulásra. A második évtől lehetősége van az Erasmus programban való részvételre, tanulmányi kirándulásokra Amerikába, Dublinba vagy akár Berlinbe. A negyedik félévben alkalma nyílik arra, hogy a kötelező szakmai gyakorlatot Új-Zélandon, Írországban vagy akár az Államokban töltse. Az IBA-t minden olyan jövendőbeli egyetemistának ajánlja, aki szereti a kihívásokat, az idegen nyelveket és kultúrákat, és nem utolsó sorban részese akar lenni egy olyan közösségnek, amely életre szóló élményekkel gazdagítja.

Boldog ország

„Dánia…, a világ legboldogabb országa. Egy ország, ahol a járókelők, a kerékpárosok, a sofőrök egyaránt rád mosolyognak és attól, hogy te visszamosolyogsz rájuk, jobban érzed magad. Itt senki nem siet, mindenki nyugodt és vidám.” – fogalmazta meg Decsei Kinga, aki Sepsiszentgyörgyről jutott az északi országba. Úgy érzi, az, hogy az IBA-t választotta, a lehető legjobb döntés volt, amit hozhatott. Mindent megkapott ott, amire számított, sőt annál sokkal többet. Magas szintű közgazdaságtant tanul angolul, fejlett, barátságos környezetben, nemzetközi diákság, rugalmas, segítőkész, motiváló tanárok körében, sokszínű, dinamikus órákon.

Élvezheti az aktív diákéletet, valami egészen újat, mást, mint amihez hozzászokott. „Más itt, mint otthon. Az egész felfogás, a mentalitás, az értékrendszer. A hangsúly az elmélet gyakorlati alkalmazásán van. Itt nem érződik a tanár-diák közti státuszkülönbség. A tanárok örülnek, ha kérdezel, érdekli őket a véleményed és figyelembe is veszik, az órákba igyekszenek bevonni. Gondolkodásra és kreativitásra ösztönöznek. Gyakoriak a csoportmunkák és a projektek. A program, amin én vagyok, a menedzsment szak változatos: reál és elméleti tantárgyaim egyaránt vannak. Csak pozitív élménnyel szolgálhatok, nekem bevált Dánia, Kolding, az IBA.”

Kisvárosi divattervezés

„Idén érettségiztem Győrben és már szeptemberben el is kezdtem a tanulmányaimat Sonderborgban divattervezést tanulok (International Fashion Design). Az első félév végén választhatok, hogy a divattervezést folytatom, vagy inkább e szakma üzleti részének megtanulását választom. Mindamellett, hogy azt tanulhatom, amit nagyon szeretek, elsősorban azért döntöttem úgy, itt tanulok tovább, hogy önálló lehessek, megtanuljak megállni a saját lábamon és nem utolsó sorban gyakorolhassam az angol nyelvet, megismerkedhessek más diákokkal, kultúrákkal.” – fogalmazta meg Pásztor-Turák Réka.

Sonderborg egy kis egyetemi város, ahol nagyon sok külföldi diák van a világ minden részéről. Ez a legjobb hely, ha valaki igazából tanulni szeretne. Nem egy zajos nagyváros, jól lehet koncentrálni a dolgozatokra, csoportos projektmunkákra, amelyek a győri lánynak nagyon tetszenek. Ami még hatalmas előnyt jelent neki, hogy nem kell fizetnie tandíjat. Igaz, nem olcsó ország Dánia és nem könnyű diákmunkát találni a válság közepette. „Végül is nagyon szeretek itt lenni, megismerkedtem sok emberrel, folyton angolul beszélek és barmikor lemehetek a tengerpartra, hacsak kedvem támad hozzá.”

További cikkek a témában:

https://www.kisalfold.hu/kulfoldi_olvasok_jelentese/daniai_lehetoseg_magyar_diakoknak/2103133/

https://www.kisalfold.hu/kulfoldi_olvasok_jelentese/daniai_portal_magyaroknak/2105314/

https://www.kisalfold.hu/kulfoldi_olvasok_jelentese/dan_tandijmentesseg_magyaroknak_is/2050028/

Szakok

A következő szeptemberben induló tanévben is van lehetőség tandíjmentesen továbbtanulni Dániában a következő szakokon:

Applied Professional Degree in Merketing & Economics (Manamegent Major, International Major, Tourism Major) + Bachelor in International Sales & Marketing

Applied Professional Degree in Multimedia Design & Communication + Bachelor in Web Development

Applied Professional Degree in Computer Science + Bachelor in Software Development

Applied Professional Degree in Fashion Design

Bachelor in Leisure Development

Bachelor of architecture and construction management

Bachelor of Value Chain Management

Bachelor of IT-Engineering

Bachelor of Civil Engineering

Bachelor of Mechanical Engineering

Bachelor of Global Business Engineering

Bachelor in Nutrition and Health

A Multimedia Design & Commincation szakon februári tanévkezdes is van, amire már most lehet jelentkezni!

Bővebb információ a dániai továbbtanulási lehetőségekről: www.daniaitovabbtanulas.dk.

Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
Hirdetés
Példakép minden magyar számára
Ismét az Árkád kereszteződésében történt egy értelmetlen baleset Győrben – Videó
Ágyúgolyóként szállt bele a vétlen sofőr autójába.
Őszi táncház Bágyogszováton
Meghalt a Sztárban sztár leszek 16 éves versenyzője
Életét vesztette a Sztárban sztár leszek! műsorában megismert, mindössze 16 éves Csontos Karina.
Wan-Bissaka játszhat az Atalanta ellen
Az angol válogatott védőt még az első fordulóban a Young Boys ellen állította ki a játékvezető azonnali piros lappal.
Gyász
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok! Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, HAUER JÁNOS 73 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 16-án, szombaton 13 órakor lesz a balfi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Úgy volt Ő jó, ahogy élt, hitt és remélt, Ahogy szeretett, ahogy az emberekre tekintett. Úgy volt Ő jó, ahogy volt, bárcsak volna, bárcsak lenne még.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HENCZ JUDIT életének 54. évében, súlyos betegség következtében elhunyt. Kérését tiszteletben tartva, szűk családi körben eltemettük. Gyászoló család
Mély fájdalommal és szomorú szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH TIBOR JÁNOS (TYIBÓ) életének 64. évében, 2021. október 6. napján elhunyt. Temetése 2021. október 21-én, csütörtökön 15 órakor lesz a mosonszentmiklósi temetőben. Előtte szentmisét 14.15 órakor tartunk a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették őket, hogy drága szüleink, nagyszüleink, dédszüleink, testvérünk és rokonunk, MÉSZÁROS ANDRÁSNÉ KOBLI MAGDOLNA életének 83. évében és MÉSZÁROS ANDRÁS életének 85. évében csendesen elhunytak. Hamvasztás utáni búcsúztatásuk október 18-án, hétfőn 15 órakor lesz a hegyeshalmi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjukra elkísérik őket, sírjukra virágot helyeznek, és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
„Lelked, mint fehér galamb, csendesen messzire szállt. Hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között a legfényesebb Te vagy. Utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz.” Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, MÉSZÁROS ISTVÁNNÉ szül. Molnár Regina potyondi lakos életének 82. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 18-án 13 órakor lesz a potyondi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet. Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY JENŐNÉ Berta néni 84 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. október 18-án, hétfőn 15 órakor lesz a pannonhalmi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nyugszik a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Dédink, Anyósunk és Rokonunk, NAGY JENŐNÉ Kiss Ilona rábaszentandrási lakos életének 89. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 16-án, szombaton 11 órakor lesz a rábaszentandrási temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló családod
,,Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Kedves szerettünk, Isten veled. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk, apósom, NÉMETH KÁLMÁN jánossomorjai lakos életének 75. évében váratlanul elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben történik, hamvait odahaza őrizzük. Gyászoló szerettei
,,Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárja le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed, Isten veled. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagyapánk, ORBÁN FERENC vági lakos életének 98. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 19-én, kedden, a 13 órakor kezdődő szentmise után lesz a vági temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban velünk együtt osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett testvérem, nagybácsink, ROZS ISTVÁN GYÖRGY 2021. szeptember 22-én, hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. október 20-án 9 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk együtt éreznek. Kérjük, hogy 1-1 szál virággal búcsúzzanak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fáradt lelkem hazatalált. Fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, SCHLECHT LAJOSNÉ szül. Bedecs Gabriella életének 83. évében, családja körében békésen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 19-én, kedden 13 órakor a csikvándi evangélikus temetőben lesz. Gabriella, Csaba és családjaik A részvétnyilvánítás mellőzését köszönjük.
,,Nem az a fájdalom, amitől könnyes a szem, hanem az, amit a szívünkben érzünk. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIPŐCZ PÉTER újrónafői lakos életének 91. évében csendesen elhunyt. Hamvait 2021. október 19-én, kedden 15 órakor helyezzük örök nyugalomra Jánossomorján, a szentpéteri temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmise lesz a szentpéteri templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihen a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, bánatos családodnak most az őrangyala.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapám, testvérem, sógorunk, apósom és rokonunk, SZABÓ SÁNDOR 73 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 18-án, hétfőn 14 órakor lesz a győr- kismegyeri (Szőlős úti) temetőben, szentmisével egybekötve. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Feledni valakit lehetetlen csoda, mert akit szerettünk, azt nem feledjük soha. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TORMA FERENC életének 72. évében váratlanul elhunyt. Engesztelő szentmisét 2021. október 21-én, csütörtökön 16 órakor tartunk a petőházi templomban. A virágokra és koszorúra szánt összeget az ott kitett perselybe helyezhetik el. Temetéséről később intézkedünk. Szűk családi körben helyezzük majd végső nyugalomra. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Hosszú volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba. Nem leszel magányos, odafent már várnak, adj, Uram, nyugalmat Férjemnek és Édesapánknak. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága Férjem, Édesapánk, Rokonunk és ismerősünk, ÓDOR GÉZA 93 éves korában csendesen elhunyt. Temetési szertartása 2021. október 20-án, szerdán 14 órakor lesz a koroncói temetőben. Előtte, 13.15 órakor engesztelő szentmisét a helyi templomban tartunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és sírjára a szeretet virágait elhelyezik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A koronavírus-járványra való tekintettel, a temetés után szokásos családi megemlékezésre nem kerül sor. A gyászoló család