Győri természeti kincskereső – hűst adó platánsor Adyvárosban – fotók

A Győri Természeti Kincskereső egyik nem titkolt célja, hogy olyan helyszíneket is bemutasson, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk, mégsem tekintünk úgy rájuk, mint igazi értékekre. Erre kiváló példa az Ifjúság körúti platánfasor. Már több generáció nőtt fel az árnyékot adó, hatalmas lombú fák mellett.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

A portól is védenek

„A házak építése után szinte rögtön ide költöztünk 1971-ben. Egy-két évvel később, valószínűleg 1973-ban kezdték ültetni a platánokat. Emlékszem, mintha tegnap lett volna, idős úr vödörben hozta a kis fákat és szépen, gondosan ültette el a növényeket. A platánok nem csupán hűs menedéket adnak nyáron, a portól, az autók füstjétől is megkímélnek bennünket” – mondta Schlichter Józsefné Marika.

A platánsor főleg az Ifjúság körút páratlan oldalán lenyűgöző látvány, ám a páros oldalra is jutott pár szép példány. A platánok törzsén az elmúlt évtizedek nyomot hagytak, a földre hullott fakéreg jelzi az idő múlását. Megszámolni sem könnyű a platánok számát az adyvárosi „kanyarban”: több mint ötven fa szerez örömöt az itt élőknek. A kisalfold.hu-n található galériában megtekinthetik azt a retró fotót is, amikor még alig pár méter magasak voltak a fasor tagjai a hetvenes évek elején.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában