Hirdetés

2024.04.23. 19:46

Raktárak a 21. században – tényleg elveszik a munkát a robotok?

Napjaink egyik legfelkapottabb témája a mesterséges intelligencia és a robotok térnyerése. A vélemények megoszlanak. Valaki szerint ez rengeteg lehetőséget jelent a világban, más már a terminátorok eljövetelét vízionálja. Ami viszont biztos: életünk, világunk jelentősen átalakul. Ahogy pedig korábban is sok munka szűnt meg az újabb és újabb technológiák miatt, úgy bizony a robotok és valós kockázatot jelentenek e tekintetben. De mi a helyzet a raktárakban, ahol már fel-felbukkannak a különböző kézbesítő kis robotok és társaik?

PR cikk

Forrás: freepik.hu

Raktáros állások Magyarországon

Habár az innovációk és a mesterséges intelligencia alapú robotok már lényegében itt vannak, a technológia ma még nem tart ott, hogy ezek teljesen elvégezzük helyettünk a munkát. Így pedig az emberi munkaerőre is nagy szükség van, amire jó példa, ha megnézzük az aktuális álláslehetőségeket. Ehhez akár az olyan vidéki, jó földrajzi elhelyezkedésű területeken is szétnézhetünk, mint például Baja, ahol számos vállalat várja a friss munkaerőt.

Raktáros munka nagykereskedelmi raktárba – Homelux Baja – aki ehhez hasonló munkalehetőségeket keres, jó eséllyel talál is a bajaallas.hu oldalán.

Milyen robotok és okoseszközök “dolgoznak” ma a raktárakban?

Automatizált robotok, önvezető targoncák, drónok, okos polcok és tárolórendszerek, RFID és vonalkódolvasók – ha nem is mindegyik még egy vidéki magyarországi raktár alapkészletének darabja, ezek már mind-mind jelen vannak és segítik a logisztikai munkát a mindennapokban. De az adminisztrációban is sok segítséget nyújtanak a mesterséges intelligencia alapú rendszerek, melyekkel jelentősen csökkenthető az a teher, amit egy-egy ügyintéző vállát nyomja. És akkor még nem beszéltünk az önvezető kamionokról és társairól sem a szállítmányozás terén – ha pedig mindenképp a raktáraknál akarunk maradni, talán az sincs messze, hogy humanoid robotok teszik fel az árut ezekre.

Szükség lesz még egyáltalán emberekre a jövő raktáraiban?

Egyelőre mindenképpen jó hír, hogy ember és gépek egymást egészítik ki, és kijelenthető az is, hogy az ember irányít, ő programozza be a robotot, írja meg a rendszert, ami kizárólag az adott feladatok ellátására szakosodik. Persze a munkáltatóknak az az érdeke, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban működjenek a folyamatok, azt viszont nehéz elképzelni, hogy beszerző robotok, ügyintézők és raktárosok tárgyalnak és intézkednek a mindennapokban. Ez a kérdés tehát inkább már a következő generációk számára jelenthet valós aggályokat.

Ha mindenképpen tanácsolni kellene valamit, azt mondanánk, hogy mindenki tanuljon és haladjon a korral, ahogy csak tud – hiszen minden egyre gyorsabban változik és fog is még a jövőben! (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában