„Győr tüdeje”, a Püspökerdő fellélegezhet – fotók

A Püspökerdő Győr belterületén körülbelül 250 hektáros ártéri erdő, amelyet a Mosoni-Duna két részre oszt. Az iparáról ismert kisalföldi megyeszékhelyen a Püspökerdő a „kézzelfogható, nagybetűs természet” közeli pontja.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Csapó Balázs

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Kajak-kenu pályát terveztek az erdő szívébe

Címünk nem véletlen, öt-hat éve a Püspökerdő északi részének harmada – a teljes erdő nagyjából nyolcada – veszélyben volt. Az akkori győri városvezetés a Püspökerdőben alakította volna ki a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) kajak-kenu versenypályáját, ám Borkai Zsolt végül felülbírálta az eredeti elképzelést.

Ebben jelentős szerepet játszott, hogy a terv ellen a győri civilek felemelték a hangjukat. A szerveződés élére az a Reflex Környezetvédő Egyesület állt – a petíciót nyilvánosságra hozó Facebook-csoport ma is aktív –, amellyel lapunk most közösen hívta életre a Győri Természeti Kincskeresőt.

Helyi védettséget kaphat

„Örültünk a Püspökerdő megőrzésének, komoly siker ez a Reflex-egyesület történetében” – hallottuk Lajtmann Csaba környezetvédőtől, a civil szervezet programvezetőjétől, miközben a püspökerdei tanösvényt közelítettük.

Néhány éve szó volt arról is, hogy a Püspökerdőbe hazánk egyik legnagyobb területű szállodáját építik majd. Szerencsére úgy tűnik, hogy ez az elképzelés is parkolópályára került. „Az új győri polgármester nyilatkozatai alapján megvalósulhat a korábban álomszerű cél: védetté válhat a Püspökerdő” – tette hozzá bizakodóan Lajtmann Csaba.

Játszótértől kalandparkig

„Győr tüdeje” addig is két gondozott tisztáson játszótérrel, tűzrakó helyekkel, esőbeállókkal várja a jó levegőn pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Erdei tornapálya, tanösvény, kilenc km hosszú sétaút is rendelkezésre áll.

A játszótér szomszédságában 2013-ban kalandpark nyílt. Becslések szerint a Püspökerdőt évente 35–40 ezer látogató keresi fel. A Püspökerdő egyik tölgyfájáról blogot írnak évek óta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában