Győri természeti kincskereső – Páratlan élővilág az újvárosi töltés és a Bécsi úti nádas mentén – videó, fotók

A Püspökerdő és a Kovalter után újabb olyan győri zöldterületről írunk, amely a városmagból bringával pár perc, gyalogosan negyedóra alatt megközelíthető.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

A csodák földjét ne öntsék ki betonnal

Az újvárosi Holt-Rábca élővilágáról van szó, amelyet az új uszoda mögötti töltésről indulva barangolhatunk be. „Idegenvezetőnk” Markó-Valentyik Anna Junior Prima díjas színésznő, a Vaskakas Bábszínház művésze lesz, aki örömmel sétál erre kutyusával, Mézivel.

„A lápos vidéken őzet is látni, bár a mostani építkezések megzavarták őket és már nem köszönnek ránk párás reggeleken a töltésen. Néhány hónappal ezelőtt a találkozások természetesek voltak velük” – hallottuk Annától, aki a győri önkormányzat év elején felálló környezetvédelmi bizottságának külsős tagja.

Az uszoda szomszédságában 40–50 otthonos lakópark utcáit alakítják ki épp. Reméljük, az ökológiai folyosó további részeit nem öntik ki betonnal. „Csodák földje ez! A töltésről filmeztünk már közösen repülő hattyúkat és költöző hódot is, utóbbi nagy felfedezés volt.

Ajándék az itt élőknek

A Holt-Rábca túlpartján először a töltés tűnt el, majd a nádas. Így a vízben lakó hód, akit jó ideje figyeltünk, átköltözött a hulladékudvar melletti régi bányatóba. Ezt is sikerült rögzítenünk” – folytatta Anna. A fél éve kivágott nádas azóta visszanőtt, szerencsére a természet nem adja meg magát könnyen.

A Holt-Rábca páratlan élővilággal ajándékozza meg a környékbeli lakókat. Több mint tucatnyi védett madár fészkel itt – a teljesség igénye nélkül: barátposzáta, búbos pacsirta, citromsármány, csilpcsalpfüzike, cserregő nádiposzáta és fekete rigó –, a hüllőpopuláció is értékes. A pettyes gőte, a kecskebéka, a zöld varangy és az erdei béka gyakori erre.

Markó-Valentyik Anna Junior Prima díjas győri színésznő szívesen sétál Mézi kutyájával a Holt-Rábca mentén. Fotó: Nagy Gábor

Bécsi úti nádas

Ha a töltéselágazás után balra folytatjuk utunkat, 1–2 km után a Bécsi úti nádashoz érünk. Peimli Piroskától, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területfelügyelőjétől tudjuk, hogy a telepesen költő szürke gémek idén tizenhét fészket építettek ide. A szakembereknek tavaly csak öt fészekről volt tudomásuk. Város belterületén egyedülálló és ritka az ilyen szürkegém-telep.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában