Győri természeti kincskereső – Kanyarog a Pándzsa Kismegyeren – fotók

A Pándzsa dimbes-dombos vidéken, Győrasszonyfa és Tarjánpuszta szomszédságában ered.

Szeghalmi Balázs

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Széles kanyarral ér Győrbe

A patak forrásától kezdve északnyugati irányban halad, érinti Ravazdot, Pannonhalmát, Écset, Nyúlt, mielőtt a kisalföldi megyeszékhelyen a Rábába torkollik. A hosszú kilométereken át a 82-es főutat követő patak gyűjti össze a Malomsori-árok, a Kis-Pándzsa-patak és a Vezseny-ér vizét.

A Pándzsa Écs és Nyúl települések között vesz jobbost, majd széles kanyarral ér be Győr egyik utolsó klasszikus családi házas övezetébe.

Családi hely

Igazából semmi különöset nem tesz a patak Kismegyeren, békésen kanyarog, akik pedig ismerik barátságos partját, januártól decemberig élvezik a természet szépségét itt. Ameddig a szem ellát, nyáron zöldellő rét, napraforgómező bástyázza körül a Pándzsát, miközben a messzeségben a Pannonhalmi Főapátság sziluettje rajzolódik ki.

A Pándzsa fölött átívelő, kék függőhíd kalandot ígér gyerkőcöknek és örökifjaknak egyaránt, a patak partja ideális kutyasétáltató hely. A Pándzsa a Napóleon serege ellen vívott 1809-es kismegyeri csatának mementót állító emlékmű mellett szintén tiszteletét teszi. Itt padok, asztalok várják a családokat beszélgetésre, feltöltődésre.

Áradás után rendbe tették a patakot

A patak 2009-ben áradt utoljára, akkor az átlagoshoz képest óriási vizet görgetett szűk medrében, ki is öntött Kismegyeren. A Pándzsa revitalizációja 2011-ben fejeződött be, ezzel a közvetlen árvízveszélyt sikerült megszüntetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában