Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

˝Zöld˝ lapátokban az új erő - bővülő szélerőműpark Bőny határában

Hazánk zöldenergia-termelésének további jelentős bővítéséhez járul hozzá az a szélerőműpark, amely az Euro Green Energy Kft. beruházásában Bőny határában folyamatosan bővül.

Az éves szinten megtermelt villamos energia mennyisége a 13 turbinával mintegy 20 ezer háztartás fogyasztását fedezi.

A beruházás teljes költsége meghaladta a 10 milliárd forintot, melyet teljes egészében a társaság tulajdonosi köre, a Raiffeisen bankcsoport finanszírozott. Miután a szélerőműpark művelés alatt álló mezőgazdasági területeken létesült, az építkezés során kiemelten figyeltek a növényzet megóvására, valamint felújítottak több, a helyi gazdák munkáját segítő mezőgazdasági utat.

Gigászok: Harmincemeletnyi magasságban kilencven méter átmérőjű rotorok, egy-egy lapát fél futballpálya hosszúságú. A bőnyi park egyelőre 13 szélkerékkel működik.
Gigászok: Harmincemeletnyi magasságban kilencven méter átmérőjű rotorok, egy-egy lapát fél futballpálya hosszúságú. A bőnyi park egyelőre 13 szélkerékkel működik.

A kivitelezési munkákat követően decemberben megkezdhette próbaüzemét a park, eddig kedvező tapasztalatokkal. A beruházás előkészítésének és kivitelezésének ideje során a Euro Green Energy Kft. folyamatos és hathatós támogatást kapott mind a helyi önkormányzat, mind a település lakói részéről. Példaértékű volt az a segítség, melyet a társaság az árvízzel sújtott településnek nyújtott, így a közelmúltban az újabb átadási ünnepséggel egybekötött jótékonysági rendezvényt és gyűjtést szerveztek a károsultak javára a „Megújulók Bőnyért" felhívásuk keretében. Ezt megelőzően nagy mennyiségű fertőtlenítőszert adományoztak a falunak és részt vállaltak az árvízi védekezésben is.

Az éves szinten megtermelt villamos energia mennyisége a jelenleg álló 13 turbinával mintegy 20 ezer háztartás fogyasztását fedezi.
Muraközi László, Bőny polgármestere kiemelte, a lakosság büszkén és szinte sajátjaként tekint a szélerőművekre, melyek egyfajta jelképként magasodnak a falu határában. A társaság képviselői és tulajdonosa, a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. továbbra is elkötelezett a megújuló energiaforrások kihasználásában, s ha a hazai energiapolitika is támogatja, a jövőben is jelentős szerepet vállalnának az effajta zöldberuházások megvalósításában.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az esős időszak hátráltatta a munkákat a Pándzsán

A tavasszal és nyár elején lehullott jelentős mennyiségű csapadék hátráltatta a Nagy-Pándzsa… Tovább olvasom