Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Vizet a Dunába: Az elterelésre emlékeztek az M1-en

Az Átjáró című műsorban arról is szó esett, hogyan sikerült bejutni a "fekete serifekkel" őrzött területekre, hogyan beszélt magyarul Julius Binder az elterelés "kapitánya".

Húsz éve készült felvételek láthatók az M1-en szerdán 11.30-kor az Átjáró című műsorban a Duna eltereléséről, és az azt megelőző, követő történésekről.

A műsor vendége az egykori szerkesztő, Pió Márta lesz. Olyan kulisszatitkokról is beszélget Bereki Anikó főszerkesztővel, amelyekről annakidején nem eshetett szó a nyilvánosság előtt.

A teljes filmet ide kattintva tekinthetik meg!

Hogyan sikerült bejutni a "fekete serifekkel" őrzött területekre, hogyan beszélt magyarul Julius Binder az elterelés "kapitánya", illegális menekülés a hajózsilipben, a három, Duna és csatorna között rekedt magyar falu története – többek között ezekről lesz szó.

Ezt követően a jelenlegi helyzetről láthattak filmes jelentést a nézők.

A Vizet a Dunába akcióról többek között Szammer István, a Lapcom Kiadó igazgatója, Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár polgármestere a témával foglalkozó környezetvédők beszéltek.

Hallhatják az elmúlt húsz év történetét Fenes Iván Bős polgármestere, az elzárt falvak lakói, és Alfred Ilka a bősi erőmű igazgatója szemszögéből.


Olvasóink írták

 • 5. orbison 2012. november 01. 07:54
  „Veszettzsiráf, csatlakozom!
  Én is remélem a vízió valóra válását!”
 • 4. Veszettzsiráf 2012. október 31. 13:36
  „Gróf-Úr,
  Remélem a jövendőmondó szólt őbecsességedből ! :-D”
 • 3. mmppss 2012. október 31. 08:55
  „biztos ma lesz? a guide szerint más lesz ma a tartalom...”
 • 2. DON 2012. október 30. 21:02
  „Mintha egy század eleji naplót olvasna az ember - már ami a stílust illeti :)”
 • 1. Gróf-Úr 2012. október 30. 18:52
  „A ma délutánt remekül töltöttük asszonyommal, Wilhelmina von Knoblauchhal. A lány megjött délben a vásárcsarnokból s azt a hírt hozta, hogy állítólag a piac vissza fog kerülni a Dunakapura. Sőt, kikötője is lehet a Duna bástyának, hála a Vizet a Dunába mozgalomnak, így majd a halászok is kínálhatják a frissen fogott folyami halakat. Iván egy hete folyton az ásatások körül leskelődik, itthoni teendőit is elhanyagolja. A cipőmet ma sem pucolta ki, ezért magam nem tudok utcára lépni s megtekinteni a talajmechanikai fúrást, pedig szakmám lévén nagyon érdekelne. Állítólag a Duna bástya feltárt területén fúrnak annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen az altalaj a tervezett beruházás szempontjából. A városházáról Iván olyan híreket hozott, hogy a domesztikált polgármester ezen vizsgálat eredményeinek hatására nem írta alá a mélygarázs beruházást engedélyező okiratot. Na puff neki, gázolhatunk a porban és a sárban még évekig, szipogta Wilhelmina, miközben a kávéja is elhült. Iván szerint elértek egy olyan réteget, amelyen egyszerűen nem voltak képesek áthatolni. Milyen réteget? A válasz Etus szerint kézenfekvő: római köveket találtak. Szerintem viszont a győri erődvár alagútrendszerét, annak a Duna bástya alatti szakaszát, hiszen korántsem az a nulladik szint, ahol most a feltárás legmélyebb pontja áll. Talán vannak még olyanok öregek Győrben, mint mi s emlékeznek a színház és a Teleki utcai panelok építtetésekor előkerült bástya sorsára: bányamunkásoknak kellett robbantásokkal feltörni azokat az alapfalakat, melyeket a gépekkel egyszerűen lehetetlen volt megsemmisíteni. Kérem a győri várat védelemre építették, de volt egy átkozott rendszer, amelyik ezzel mit sem törődve a rombolást tűzte zászlajára. És van a mostani, mely igenis áldozott arra, hogy az egykori vár nem is kis szelete napvilágra kerülhessen. A kérdés azonban még nyitott: hogyan tovább? A polgármester habozása minden bizonnyal annak a felismerése, hogy itt valóban olyan kincs került elő, amelyet kár lenne eltékozolni. Óóóó bárcsak így volna s maradna a vár, benne pedig szép piacot rendeznének Wilhelmina legnagyobb örömére.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvszalon Győrben telt házzal és gazdag kínálattal - videó

Kalász Márton köszöntésével nyílik november 9-én a tizenkettedik könyvszalon a Győri Nemzeti Színházban. Tovább olvasom