Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Viharos hulladékügy: Győr október végéig nem kíván élni inkasszó jogával

A hitelönrészét visszafizetni nem tudó vagy nem akaró településekkel október végéig folytatódnak a tárgyalások. Addig nincs inkasszó velük szemben.

Június elején írtunk arról, miszerint inkasszó jogot kapna Győr, hogy leemelhesse a nagytérségi hulladékprojekt idei hiteltörlesztését és annak kamatait azon részt vevő önkormányzatok számlájáról, amelyek "nem hajlandóak együttműködést tanúsítani".

Utóbbi mondatot Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója mondta a Kisalföldnek adott nyilatkozatában. A szóban forgó inkasszó jogot a júniusi 24-i közgyűlés egyhangúan meg is szavazták a győri önkormányzati képviselők.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

 
A Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz anno 111 település csatlakozott a kisalföldi megyeszékhely mellett, de ezek közül a települések közül több tucatnyi vitatja a saját hitelönrészét, mivel álláspontjuk szerint az alapító okirat szignálása óta nagyban és a megkérdezésük nélkül változtak a feltételek.

A csütörtök esti közgyűlésen kiderült: szeptember 1-ig 86 településnek küldte ki előzetes egyeztetések után a hulladékrendszert üzemeltető GYŐR-SZOL Zrt. a megállapodást; eddig 53 önkormányzat küldte vissza aláírva a dokumentumot.

Szeptember elejéig összesen 117.134.497 forint tőke önrész és 10.603.094 forint kamat folyt be a társulást alkotó önkormányzatoktól.

"A tárgyalások során közel negyven önkormányzat esetében merült fel a fizetéssel kapcsolatban valamilyen nehézség, illetve a nem kellően tisztázott feltételek miatt különböző kérdés.

Emiatt többfordulós egyezetés lebonyolítása vált szükségessé, azért, hogy olyan megállapodásokat sikerüljön kötni, amelyek elfogadhatóak az önkormányzatok, a GYŐR-SZOL Zrt. és a társulás részére is.

Az önkormányzatokkal történt személyes egyeztetések alapján ugyanakkor úgy látom, hogy a 111 önkormányzat döntő többsége – gazdasági helyzete miatt - nem képes finanszírozni a társulás alapító okirata szerinti 10 százalék és a ténylegesen kifizetett önrész, a 815.602.598. forint tőke plusz kamat közötti különbséget" – közölte Sági Géza.

A megoldást valószínűleg az szolgáltatja majd, hogy az önkormányzatok többsége lemond az ehhez a különbözeti összeghez kapcsolódó vagyoni részről - amennyiben azt Győr városa átvállalja helyettük.

A leglényegesebb pont azonban most következik: az elfogadott előterjesztés szerint Győr városa egyelőre nem kíván élni a június 24-i közgyűlésen megszavazott inkasszó jogával.

Az új és feltehetőleg utolsó határidőt október 31-ig tolták ki; az azonnali beszedési megbízások kibocsátásának határidejét a következő hónap végéig ugyanis felfüggesztették.


A csütörtök esti szeptemberi győri közgyűlés részletes tudósítását ide kattintva tekinthetik meg!


Olvasóink írták

 • 5. kisem 2011. október 01. 22:20
  „Íme a legújabb "megoldási javaslat".
  Pár hónapja, még arról nyilatkoztak a fő illetékesek, ha a társult önkormányzatok nem kívánják az eredetileg meghatározott önrészük fölött egy nagyjából ugyanakkora hiteltörlesztést vállalni, akkor azt Győr magára vállalja, annak fejében, hogy a társulás vagyonából nagyobb arányban részesül.
  Most úgy látszik már nem kell az 50% fölötti kis vagyonrész, kell helyette a forint, de az sürgősen. Olyannyira, hogy most már fenyegetik a társult tagokat, esetleg teljesen ellehetetlenítve azokat.

  Az igazi kérdés az, hogy miért is kellett felvenni azt a bizonyos 1,6 milliárdot, amelyet végülis a szolgáltatás igénybevételére kötelezettek másfél év alatt megtérítenek a szolgáltatónak az utólag kitalált rendelkezésreállási díj befizetésével.
  Először a hitelfelvétel tényleges okát tessék egyértelművé tenni! Utána jöhet minden más, az is, hogy annak terhét ki milyen arányban viseli. Mert itt bizony valaki(k) valamit elszúrtak. Halljuk már végre a győri beszédet!”
 • 4. blise 2011. szeptember 30. 22:17
  „Kíváncsi leszek az ügy végén lesznek-e felelősök néven nevezve, illetve teljes vagyonelkobzás és a pár év dobásból kimaradás is kiosztva...”
 • 3. urbaniastapista 2011. szeptember 30. 18:15
  „Azért ez nagyon gáz.
  Ha a Tudós-1 igazat ír, akkor a történet még azzal is kiegészül, hogy a Győr-szol a haverokat kiválasztotta kivitelezőnek, majd a hogy-hogy nem, megemelkedett költségekre hivatkozva próbálja a kis önkormányzatokkal is kifizettetni a felárat.
  A kicsik helyében én sem hagynám magamat és legalábbis jól megnézném, hogy miért is lett annyi az annyi, amíg ellenőrizhetőek az elvégzett munkák.”
 • 2. dsj 2011. szeptember 30. 13:00
  „A Bercsényi liget újvárosi oldalán ma éppen négy, frissen lerakott, (egyik félig elégetve!) szeméthegy volt található. Tudom, hogy az itt élők szociális helyzete nem rózsás, együttélési kultúrájuk más, de azért már itt lenne az ideje, hogy együttes szociális és rendészeti intézkedésekkel haladjunk a rendcsinálás felé.”
 • 1. Tudós-1 2011. szeptember 30. 12:04
  „A történet röviden és velősen - a sajtó és hír anyagokból valamint elérhető dokumentumokból összeollózva, a következő:
  Társulásban lévő tag-Önkormányzatok állásfoglalása, engedményezése a trv. szerint nem lett kikérve. Azaz a tag-önkormányzatok nem határoztak a saját testületi üléseiken arról, hogy hozzájárulnak a hitel felvételéhez, s egyben vállalják az ezzel kapcsolatos - az Alapító Okirat szerinti vagyonmegosztás szerinti terheket. Márpedig az Ötv. szabályozza az önkormányzatok működését. Testületi üléseken kötelesek dönteni az önkormányzatokat megterhelő, jelentős kiadásokról, s azokat tervezni is kell. Mindez nem történt meg, mivel az intézkedés sorozat a tag-önkormányzatok tudta és háta mögött történt.
  írtakhoz még hozzájön az, hogy a Ptk. szerint, a fentiek egy szerződés és/vagy megállapodást feltételeznek. Amennyiben nem történtek meg ezen szerződések, megállapodások , mint az Alapító Okiratban is szereplő táblázatban felsorolt önrészek esetében, akkor a hitel felvétele a KOMSZOL Kft. ill. Győr MJV Közgyűlése kontójára történt.
  Márpedig a jelek szerint ezen dokumentumok nem születtek meg 2008. június-július hónapjaiban. Kvázi, ebből következtetve sem Győr Városának, sem a Győr-Szol Zrt.-nek nincs jogalapja követelni az általuk felvett, a településekre önkényesen felsoztott összegeket és annak kamatait.
  A törvényellenességet az is igazolja, hogy az alapító Okiratban nem cserélték le azon táblázatot, mely a tag-önkormányzatok önrészeit és vagyonmegsoztásait tartalmazza.
  A tag-önkormányzatok a hitel felvételével csak 2010. októberében ill. decemberében azonosulhattak egy a Győr-Szol Zrt. által megszervezett un. kihelyezett társulási ülést helyettesítő megbeszélésen.
  A vita akkor vitát és ellenállást szült. A tag-önkormányzatok jelentős része azt hangoztatván, hogy nem fogadja el a hitelmegfizetést a történtek után, jogi útra terelte, tereli az ügyet.
  A Győr-Szol Zrt. 2011. májusában egy levél mellékleteként csatolt anyagot küldött a tag-önkormányzatoknak azzal, hogy postafordultával küldjék azt vissza. Az anyagból kiderül, hogy a levél írója és fogalmazója nincs tisztában az önkormányzati működési rendszerről, annak feltételeiről.
  Győr MJV Önkormányzatának Közgyűlése 2011.09.29.-én elfogadott egy olyan határozatot a fentiekkel kapcsolatban, melyben az inkasszó - beszedési megbízás - jelenik meg, mint a pénzbehajtás eszköze. A történetet ismerve, ezen beszedési megbízások a kibocsájtásuk után át mehetnek peres üggyé, mely peres ügyekben a jelenleg érvényes és joghatályos törvények ismeretében előfordulhat, hogy Győr város Önkormányzata és a Győr-Szol Zrt. vesztes lehet. Ezen folyamat vége lehet - vesztett perek költségeivel növelve - egy a jelenleginél nagyobb összegű kinnlevőség.
  Itt tart ez a 2008.07.03.-óta folyó történet. A jövő majd el fogja dönteni, hogy ki és mit hibázott.
  Mindenesetre a 111 kis és közepes önkormányzatnak a kifizetések súlyos károkat, gondokat okozhatnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek a népmese napja, szombat a zene világnapja –Sok-sok programmal a megyéből!

Népmese napja, zene világnapja, madárfigyelő napok – Ön melyikre kíváncsi!? Összegyűjtöttük a… Tovább olvasom