Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Tucatnyi szélkerék forog jövőre Bőny mellett

Bőny - Huszonkétezer háztartást láthat el energiával az a 12 szélkerékből álló erőműpark, amelynek alapkövét csütörtökön több helyi relikviával: könyvvel, névjeggyel és egy aznapi Kisalfölddel együtt helyezték el az első szélkerék alapkövébe.


Legalább 8–9 éve álmodtak először az úgynevezett zöldenergiáról Bőnyön, s év végéig – úgy tűnik – mindez teljesül. Muraközi László polgármester nem véletlenül hívta meg az ünnepélyes alapkőletételre elődeit: Bogdán Lászlót és Bőhm Csabát, akik az ötlettől az előkészületi munkálatokig mindenben segítettek. Ezzel az összefogással juthatott el a kivitelező cég, az Euro Green Energy Kft. az első torony alapozásáig.

Év végéig várhatóan tucatnyi torony áll, s 2010 januárjától 12 szélkereket forgathat a szél Bőny és Nagyszentjános között.

– A környezettudatos nevelést szem előtt tartva indítottuk el a programot, a szél rejtett tartalékaiból mi is profitálhatunk – tájékoztatott Muraközi László polgármester. – Terveink szerint év végéig állnak a tornyok, jövő év elejétől pedig megindulhat az áramtermelés.

Alapkövet raktak le: Lendvay Péter, az Euro Green Energy Kft. ügyvezető igazgatója és Muraközi László, Bőny polgármestere. Fotó: Krizsán
Alapkövet raktak le: Lendvay Péter, az Euro Green Energy Kft. ügyvezető igazgatója és Muraközi László, Bőny polgármestere. Fotó: Krizsán

Az ötletgazda, Bogdán László volt polgármester úgy fogalmazott, őt kifejezetten az teszi boldoggá, hogy reményei szerint az unokák profitálhatnak az apák, nagyapák munkájából. Németh Zoltán alpolgármester az ünnepélyes alapkőletétel apropóján elmondta, ami nem sikerült eddig Győrnek, az Bőnyön megvalósulni látszik, s a tapasztalatokat a megyeszékhely is hasznosíthatja majd. A park áramtermeléséből származó energiát közvetlenül nem Bőny kapja, jut belőle Győrbe és a környék falvaiba is. A több milliárd forintos beruházás kivitelezési munkálatait az Euro Green Energy Kft. fogja össze, a tornyok paramétereiről pedig már Lendvay Péter ügyvezető igazgatót kérdeztük.

– Négy méter mélyre kerül a terheléshordó alap, amit feltöltöttünk, a következő hónapban pedig készül a vasalat és a turbina – tudtuk meg az igazgatótól. – A tengely mintegy 105 méter magasan lesz, amely egy 35 emeletes ház magasságának megfelelő, a lapátok pedig 45 méter hosszúak, azaz az átmérő 90 méter. A szélkerekekbe még egyetemista koromban szerettem bele Németországban: alájuk feküdtem és gyönyörködtem a látványukban.

Hihetetlennek tűnhet, de a szélkerekeknek ˝sajátos lelkük˝ van, a cég pedig a jó gazda gondosságával bizonyos időközönként átvizsgálja, szervizeli a tornyokat. Lendvay Péter szerint a törődést a kerekek is meghálálják, energiával bizonyosan, a forgó kerekek látványa pedig nemcsak érdekes, de minden bizonnyal turisztikai látványosságot is ígér Bőny határában. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétirányú lesz a Gárdonyi utca

Győr - Háromnegyed év alatt másfélszeresére nőtt a győri Teleki utca forgalma csúcsidőben. Már… Tovább olvasom