Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Tovább pusztul a Schlichter-villa

Győr - Nem derült ki sok újdonság azon a helyszíni szemlén, amelyet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tartott a minap a győri Schlichter-villában és környezetében: az épületek állapota romlik, sürgős intézkedések szükségesek.
Nemcsak magát a villaépületet, hanem a mellette lévő két lakóházat is bejárták a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szakemberei, hogy felmérjék, milyen műszaki állapotban vannak. Az eredmény – ahogy az az épületek külső képe alapján valószínűsíthető volt – lesújtó: a villa és környéke hosszú évek alatti elhanyagoltsága miatt gyakorlatilag rohad.

A főépület homlokzatán hiányos a vakolat, így a falak védtelenek az időjárási hatásokkal szemben, a belső falak több helyen vizesek, átázottak, födémei megsüllyedtek. A faszerkezetű erkély – amely alatt a földszintet később beépítették – az aládúcolás ellenére olyan rossz állapotban van, hogy további megerősítésre van szüksége, akárcsak az udvari bejárat feletti előtetőnek, amely „elnyílt" az épülettől és instabillá vált.

A legnagyobb problémát azonban a tetőszerkezetek hibái okozzák: a villa cserepei hiányosak, a hozzá tartozó épületekben pedig rendszeresek a beázások, ami persze további állapotromláshoz vezet.

Lassan a természet is győzedelmeskedik az építészet felett: az esőcsatornákat és a lábazat alatti teret benőtte a növényzet, a pincenyílások körül behullott falevelek gyorsítják a falak vizesedését...
A villánál jelentősen jobb állapotban van a mellette álló – a Zrínyi u. 1–7. szám alatti – épületegyüttes, amely a bejáráson készült jelentés szerint jelenleg is őrzi műemléki értékét, azonban az állagmegóvás nem megoldott. Itt is a tetőszerkezet hibái a legfeltűnőbbek, a szakemberek szerint ezeket sürgősen javítani kell.

Figler András, a KÖH nyugat-dunántúli irodájának vezetője szerint a „hanyag tulajdonosi magatartás" a legfőbb gond.

Lassan a természet győzedelmeskedik az építészet felett... Fotó: B. A.
Lassan a természet győzedelmeskedik az építészet felett... Fotó: B. A.

– Az lenne a természetes, hogy a tulajdonosuk vagy a kezelőjük bizonyos időközönként „ránéz" az érintett épületekre... Itt látszik a többéves elhanyagoltság; az, hogy a padlást benőtték a növények, azt mutatja, hogy nem tegnap tűntek el a hiányzó cserepek... Azt is a bejáráson fedeztük fel, hogy sugárban ömlik a víz az egyik lakóépületben, mivel télen szétfagyott egy csaptelep. Ha éppen nem járunk arra, vajon mikor fedezik fel...? – tette fel a kérdést Figler András. Az irodavezető hozzátette: a műemlékek karbantartása, állagmegóvása a tulajdonos kötelessége, ennek megfelelően a KÖH felszólította a károsodások kijavítására a győri önkormányzatot, amit a közeljövőben ellenőrizni is fognak. Egyelőre azonban csak toldozgatásra-foldozgatásra, azaz a legszükségesebb, minimális állagmegóvásra van esély.

A villa felújítása egyelőre két ponton is bukik.
– Egyrészt arról folyik a vita a KÖH és az önkormányzat, valamint a vidéki buszpályaudvar felújítását tervező német Győr City Center Kft. között, hogy szükség van-e a villa melletti lakóépületek műemléki védettségére is, vagy azok lebonthatókká válhatnak. Másrészt a német befektetők, a város és a Kisalföld Volán által is elfogadott városfejlesztési megállapodás egy éve a fiókban fekszik, mivel a terület egy részét tulajdonló állami vagyonkezelővel megrekedtek a tárgyalások – mondta Révi Zsolt győri főépítész. A patthelyzet világos: a városnak nincs pénze a százmilliós nagyságrendű felújításra, a német befektető csak a villát szeretné felújítani, a melléképületeket nem, de amíg nem kap ígéretet az egész terület rekonstrukciójára, aligha fog egy cserepet is hozzátenni a villához...

Olvasóink írták

 • 10. Róza 2008. július 16. 14:32
  „Sztem is a buszpályaudvart kéne arrébb költöztetni.Kölünben felesleges felújítani bármit is, mert az tovább romlik majd.Nem kis súlya van a buszoknak...Ami meg azt illeti, ha valaki neki állna, és felújítaná, akármi lehetne belőle.Nekem is van egy szuper ötletem, amivel fel lehetne virágoztatni a helyet, de senkit nem érdekel.Nem akarásnak sz**ás a vége...Szal erről ennyit.”
 • 9. Dew 2008. június 25. 19:52
  „Régen nem zálogház működött az épületben? Amúgy tényleg szép lenne az épület, csak hiába újítják fel, a buszforgalom gondolom tesz azért, hogy idő előtt leromoljon az állaga.”
 • 8. DominekPatrik 2008. június 25. 18:34
  „Hm...bár fiatal vagyok,de megvan a véleményem.Nem igaz h nem lehetne valahogy felújítani!?ara vártok már hogy csak őszedűljőn mert sorba vagyunk az ien épűletekkel.ha vlaki végrerenoválná iletve rendbehozná tejesen akár nagyon szép islehtnesőt újab turistalátogatotsági hely olyan lehetne mint 1 muzeúm.


  vároma válaszaitokat a komentemhez!!lécives modnjátok meg h igazam van -e vagy nincs..? űdvőzletel Dominek patrik (13-Győr -Moson-Sopron megye)”
 • 7. adamW 2008. június 25. 12:42
  „ÁÁÁ VÉGREEE EGY igazán szimpatikus HOZZÁSZÓLÓÓ!!
  CyXC!

  nyertél!
  valóban a vidéki pályaudvart kellene onnan elköltöztetni. és meg is lehetne oldani, kis távolságon belül: a volt mészáros l úti laktanya területére.
  onnan sincs messze a vasút. nyílt tér, kíváló közlekedési kapcsolatok akár a Baross-híd felé,akár a Nádor aluljáróba...

  Mennyire nyomom ezt az ötletet már mióta, de mindenki bigott.

  Imitt meg lehetne egy park.és talán ha Leiertől sikerül megvenni egykét épületet, akkor önkormányzati központ (a rendezési terv szerint...)”
 • 6. aw 2008. június 25. 12:38
  „nádorinak teljesen igazan van!:)

  2.: legyen vmi fsza bevásárló központ ez is....:):)
  a föccintyén el tok képzelni velnesz dzsakúzzit. alatta hét szintes mélygarázs....:D:D:D:P

  vagy ahogy matriné mondja... sztárügyvédek árnyékszékeléséhez is tök zsiir lenne.:D”
 • 5. nádori 2008. június 25. 11:56
  „A műemlékvédők megnézhetik áldásos tevékenységük eredményét a szomszédos Frigyes épületeinek állapotán.Ha a busz p.u.-t tényleg modernizálni akarják, akkor a villa melletti ptkányfészkeket gondolkodás nélkül le kell dózerolni mégpedig minél előbb, a villát pedig hozzáértő ember kezébe (el)adni, pl.mint a Frigyes esetében.”
 • 4. Lizsu 2008. június 25. 10:50
  „Megvárják amíg magától összedől...”
 • 3. matriné 2008. június 25. 09:58
  „Nyugi bele, hogy ha a város pénzén felújították vona, akkor már tele lenne "Sztár ügyvédekkel"!Azok bérelné, bagóért, mint a többi központba lévő önkormányzati műemlékeket!(Szegény rászorúlók!)”
 • 2. cyxc 2008. június 25. 07:44
  „dodoka! Látom te is nagyon értesz a műemlékekhez! Persze bontsuk el mert így is bővelkedik győr régi épületekben! Inkább a buszpályaudvart kéne onnét eltakarítani.”
 • 1. dodoka 2008. június 25. 02:25
  „Nem lehetne egyszerűen lebontani? Sosem volt egy nagy látványosság.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bonbon, Red Elvises, Tankcsapda, BackIIBlack - videók

Tekintse meg videóinkat a Musicfestről! Bonbon és Red Elvises és Tankcsapda és Back II Black... Tovább olvasom