Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Több munkát jövőre halasztanak

Győr - Az általános forgalmi adó 20-ról 25 százalékra történő júliusi emelésével nagyjából 90–100 millió forinttal kevesebb pénz jut a győri utak fenntartására, felújítására és közvilágításra az idei évben. Az útkezelők mégis azt ígérik: egyetlen tervezett munka sem marad el emiatt.

Kátyúzás, forgalomtechnikai munkák, felújítás, közvilágítás, egyéb alap-útfenntartási feladatok (például csapadékvíz-elvezetés, járdajavítás), az ilyen és ehhez hasonló idei feladatokra a közgyűlés a megyeszékhely költségvetéséből valamivel több mint 2,7 milliárd forintot különített el. A keret része az a 1,9 milliárd forint értékű lakóutcaprogram is, amely szerte a városban 70 szakaszt érint. Az útkezelő szervezet által koordinált ütemterv egészen egy hónappal ezelőttig tűnt tarthatónak, amikor kiderült: az általános forgalmi adó 20 százalékról 25 százalékra módosul július elsejétől.

– Az emelés azt jelenti, hogy a vállalkozók által július elseje után benyújtott számlákra már az új áfatartalom kerül, így bármilyen munka vagy szolgáltatás értéke 5 százalékkal nagyobb kiadással terheli a szervezetet – mondta a Kisalföldnek Máthé-Tóth Péter, az útkezelők tájékoztatásért felelős mérnöke. – Az öt százalék különbség számításaink szerint 90–100 millió forintot jelent a költségvetésünkben. Két lehetőség adódott: az egyik a kiadások lefaragása, a másik pedig, amelyet végül is választottunk, hogy megpróbáljuk végrehajtani a tervezett feladatokat és megegyezünk a vállalkozókkal arról, hogy az év vége felé esedékes néhány munka befejezését csúsztassák jövő év tavaszára. Így a költségek majd csak a 2010-es költségvetést érintik, és elegendő lesz az akkor esedékes feladatokat a kiadásokhoz igazítani.

Összesen 260 millió forint értékű munkálatok fejeződtek be a napokban az Andrásvári, Búzavirág, Felüljáró, Lehár és Lőtér utcák felújításával és a Déryné út (képünkön) átépítésével. Fotó: B. A.
Összesen 260 millió forint értékű munkálatok fejeződtek be a napokban az Andrásvári, Búzavirág, Felüljáró, Lehár és Lőtér utcák felújításával és a Déryné út (képünkön) átépítésével. Fotó: B. A.

Vagyis: tervezett munka, felújítás idén nem marad el, néhány év végi határidő módosul mindössze, amely miatt a lakók türelmét kérjük- mondta Máthé-Tóth Péter.

Az útkezelők a vállalkozókkal hetek óta egyeztetnek, a legközelebbi cél most az, hogy az éppen aktuális munkák a hónap végére befejeződjenek. Máthé-Tóth Péter azt mondta: az év végi átütemezésre ítélt munkák – így a 2010. tavaszi kifizetések – nem adhatnak okot körbetartozásra, mivel ezeket a felújításokat a fővállalkozók maguk végzik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszázmillió fejlesztésre

Écs–Ravazd - Csaknem négyszázmillió forint európai uniós támogatást és saját pénzt költ… Tovább olvasom