Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szja-bevallás 2011: az adóhatóság munkatársai olvasói kérdésekre válaszoltak

Hétfőn délelőtt a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának munkatársai győri szerkesztőségünk vendégei voltak, s olvasóink tucatnyi kérdéseire válaszoltak.


11 óra 42 perc

Az online interjú véget ért. Amennyiben az szja-val kapcsolatban vannak még kérdéseik, bátran küldjék el: az adóhatóság munkatársai szívesen megválaszolják ezeket.

Azokra a felvetésekre szintén később válaszolnak a NAV-munkatársai, melyekre az online interjú során nem jutott idő a válaszra, illetve azokra a témákra is visszatérnek kérés esetén, melyekre nem sikerült teljes körű választ adni adatok, információk hiányában.

Kérdéseiket az online@kisalfold.hu e-mail címre küldjék, s a tárgyba írják be: szja 2010.

11 óra 38 perc

- A gyermekem 2010. évi adóbevallásával kapcsolatban kérek tanácsot.

A fiam 2010 december 1-től bejelentve dolgozik egy magyar érdekeltségű vendéglátó egységnél Franciaországban. Azzal tisztában vagyunk, hogy itthon ezt a Tb felé 15 napon belül jelenteni kell, de ott biztosítási kártyát még nem kapott. Ezt neki, vagy a munkáltatójának kell kérnie?

- A franciaországi bejelentési, tb-szabályokról nem tudunk sajnos felvilágosítást adni, de ha ott biztosított mindenképp kérnie kell a francia társadalombiztosítási szervtől egy úgynevezett A1 igazolást, amelyet a magyar egészségbiztosítási hatóságnak el kell juttatnia.

Ebben az esetben nem kell fizetni belföldön egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Olvasónk kérdése így folytatódott.

- Az ottani jövedelmét itthoni devizaszámlára kapja. Ezt az összeget melyik rovatban kell feltüntetnünk, illetve milyen árfolyammal kell számolnunk? Az itthoni jövedelme 2010-ben kevés volt, mert szakmunkástanuló volt.

- Ha csak és kizárólag Franciaországban dolgozik és Magyarországról nincs adóköteles jövedelme, akkor nem kell szja-bevallást beadnia.

11 óra 35 perc

- Érdeklődnék, ha az évi keresetem, nem éri el a 882 000 forintot akkor is kell bevallást készítenem?

- A kérdésben nem írta meg, hogy milyen jellegű jövedelmet szerzett. Ha munkaviszonyból, akkor teljes egészében adóköteles, s ezt be kell vallania, de adójóváírást és adókedvezményt is érvényesíthet belőle.

A kérdésből esetleg következtetni lehet arra, hogy alkalmi munkából szerezte a jövedelmet. A kérdés teljes körű megválaszolásához egyéb információkra is szükség van, ezért kérjük vagy személyesen, vagy telefonon (06-40-42-42-42), vagy írásban keresse meg az adóhatóságot.

11 óra 29 perc

- Tisztelt Kotrics Istvánné, Dr. Lázár József ! Mellékállású egyéni vállalkozónak (nem ÁFA körös alanyi adómentes) milyen jelentési és fizetési kötelezettségei vannak (adó, járulék)?

- Önnek egyéni vállalkozóként szja-bevallást kell adnia az adó évet követő év február 25-ig. Járulékairól a 1158-as bevallásban kell számot adni. Amennyiben keletkezik járulékköteles jövedelme, a bevallást minden hónapban a követő hónap 12-ig kell beadnia.

Ha valamely hónapban nincs járulékköteles jövedelme (vállalkozói kivét), a bevallást nulla adattartalommal is be kell adnia, vagy határidőig "NY" nevű nyomtatványon kell nyilatkoznia arról, hogy adott hónapra vonatkozóan nincs járulékfizetési kötelezettsége.

Ha a cégautót kell fizetnie, akkor negyedévente a 1101 jelű nyomtatványon kell erről számot adni.

Amennyiben alkalmazottat is foglalkoztat, havonta az alkalmazott részére kifizetett jövedelemről és a kapcsolódó járulékokról a 1108-as bevallást kell beadnia.

11 óra 21 perc

- Ha valaki Ausztriában vállalat csak munkát, (rendes 8 órás munkaviszonyban ), akkor ezt a jövedelmet be kell vallani? Más jövedelme nem volt. Kell-e adóbevallást készíteni? Köszönöm előre is válaszukat!

- A megadott információk alapján Önnek nem kell szja-bevallást benyújtania 2010-es adózási évről.

11 óra 19 perc

- Kérdésem a következő: 2010-ben ingatlan értékesítéséből származó adóköteles jövedelmem keletkezett. Egy hétvégi telket örököltem 1/4 arányban 2007-ben és 2010-ben adtuk el, 3200000 Ft-ért; a tulajdoni hányad alapján 800000 Ft után kell adóznom.

Az interneten az olvasható, hogy a 2010-es adótörvények szerint ha az eladás a megszerzést követő 3. évben történik, akkor nem a teljes összegből, hanem annak 40%-ával csökkentett összegéből, azaz 480000 Ft-ból kell megfizetnem a 25%-os adót. Így a végösszeg 120000 Ft-ra jön ki. Kérdésem: jók-e a fent leírt előzetes kalkulációim?

- Az Ön által hivatkozott szabályt csak a lakásként feltüntetett ingatlanokra és a hozzájuk kapcsolódó földterületekre lehet alkalmaznia. (Ide értve a lakásként feltüntetésre váró ingatlanokat is.)

Amennyiben az értékesített ingatlan nem így szerepelt a tulajdoni lapon, az úgynevezett 15 éves szabály vonatkozik rá.

A levezetését annyiban pontosítanánk, hogy a bevételből 800 ezer forint jut Önre, amelyből levonhatja a megszerzés összegét, ami az illetékalap 1/4-e, s az Önre jutó megfizetett illeték összegét is.

Ha a levezetés után jövedelme keletkezik az értékesítésből, azután kell a 25 százalékos adót megfizetni.

Kiegészítésként szeretnénk elmondani, hogy amennyiben az értékesítéshez vagy a megszerzéshez egyéb költségei is kapcsolódtak (ügyvédi díj, közjegyzői díj, hirdetési díj, stb.), a bevétele ezekkel is csökkenthető.

11 óra 11 perc

- A kérdésem a következő: az édesapám halála miatt a tavalyi évben örököltem 4 millió forintnál kevesebbet érő tulajdonrészt a házból. Amennyire én tudom ebben az esetben ez az összeg adómentes. Ennek ellenére nem kell ezt feltüntetni bármilyen formában is a 1053-as nyomtatványon? Válaszukat előre is köszönöm!

- Az örökségről származó jövedelmet a bevallásban nem kell feltüntetni, azonban ha az ingatlant a későbbiekben értékesíti, s abból jövedelme keletkezik, természetesen arról számot kell adnia.

11 óra 8 perc

- Vásároltunk egy lakást amire hitelt vettünk fel, de sajnos a költözés nem jött létre, mivel az építető csődbe ment, így a hitelt is vissza kellett mondani. Mivel a hitel deviza hitel volt, így a hitel visszafizetésénél árfolyam-különbözet lépett fel, - 500 000 Ft - amit a bankba be kellett fizetnünk, de aztán méltányossági okokból elengedték (levelükben elengedésre hivatkoznak).

Az szja bevallásban ezt az összeget fel kell tüntetnem, kell ezután adót fizetnem? Ráadásul az összeget téves utalásként kaptam vissza. (utaltuk a pénzt így ilyen címen jött vissza az összeg a banktól).

- A hitelintézet, pénzügyi vállalkozás által részben vagy egészben elengedett követelés adómentes a magánszemélynél, ha az adós nyilatkozata alapján ezzel a családja megélhetési ellehetetlenülését előzik meg.

A nyilatkozatot a hitelintézet felé kell megtenni. Ebben az esetben a bevallásban nem kell szerepeltetni az elengedett összeget.

11 óra 4 perc

- Az iránt szeretnék érdeklődni, hogyha a 2011-es évben nem dolgoztam és ezáltal nem is adóztam Magyarországon, akkor is be kell adni 0 %-os adóbevallást vagy nem. Én külföldön dolgozom Ausztriában.

- Vélhetően a 2010 évi kötelezettségére kíván rákérdezni. Amennyiben Önnek Magyarországról nem származott adóköteles jövedelme és csak Ausztriában állt munkaviszonyban, nem kell bevallást beadnia.

10 óra 52 perc

- Az elmúlt évben adtuk el lakásunkat, mely 2005 óta volt birtokunkban. A tulajdon az élettársammal, 1/3-2/3 arányban oszlott meg. Ha jól tudom, akkor ez adómentes jövedelemnek számít (5 éven túli). Ezt hol kell felvezetni az adóbevallásra?

- A megadott adatok alapján a jövedelme adómentes, azt a bevallásában sem kell szerepeltetnie.

10 óra 50 perc

- Az lenne a kérdésem, hogy a bevallás 01-es lapján a 126-os sorban csak a gyesre jogosultaknál lehet 4.400.000 Ft a jövedelem-korlát, vagy ez vonatkozhat a táppénzre, tgyás-ra is?

- A 4 400 000 forintos jövedelemkorlát csak a gyesre jogosultaknál érvényes, táppénz, tgyás esetén nem alkalmazható.

10 óra 46 perc

- A következő helyzethez kérném a tanácsukat: magyar munkahellyel 2010. szept 30-ig rendelkeztem, utána 2010. okt. 1-től pedig német munkahelyem lett, amely határozatlan szerződéssel a mai napon is él.

Az adózás, ezek alapján kettős, ha jól tudom.

Milyen nyomtatványokat kell kitölte(t)ni? Hogyan lehet, ill kell-e a német jövedelemmel elszámolni? Az itteni munkavállaló 100%-ban vonja a járandóságokat a munkaviszonyom megkezdése óta. Milyen adókedvezménnyel lehet számolni, ha a magyar munkaviszony teljes évre volt számolva, viszont az utolsó negyedév ugyebár mar kiesett a számításból?

Ha jól tudom, akkor mivel Magyarországon is és Németországban is van bejelentett lakcímem, van arra mód, hogy a kettős "háztartás", mint elszámolást alkalmazhassam. A felmerülő költségeket meg lehet-e osztani, illetve a hazajárás költséget (üzemanyag, kocsifutás). Ha szükséges, akkor milyen dokumentumokat kell és mikor benyújtanom az APEH fele, hogy bizonyítsam, azaz megerősítsem a fent leirt dolgokat?

- Helyesen gondolja, Önnek a Magyarország és Németország között kötött, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt kell alkalmaznia. A kérdésből nem állapítható meg, hogy hol rendelkezik adójogi illetőséggel, ezért azt feltételezzük, hogy Magyarországon, mivel a létérdekének központja itt van.

A bevallásában a Magyarországról és Németországból származó jövedelmét egyaránt be kell vallania. A német keresetét a bevallás 20. sorában kell beírnia, az arra jutó adót a 33. sorban kedvezményként figyelembe veheti.

A magyar jövedelme után - mivel a kérdése szerint az munkaviszonyból származott - adójóváírást vehet figyelembe, természetesen csak akkor, ha az összes jövedelme (a magyar+német) nem haladja meg a 4 698 000 forintot.

A kérdésében említett költségeket (üzemanyag, kocsifutás) a bevallásában nem tudja érvényesíteni, mivel a magyar szabályok az Ön által leírt esetben erre nem adnak lehetőségét.

Az adóhatósághoz a 1053-ás bevallást kell benyújtania, amelyet a www.nav.gov.hu honlapról tud letölteni, de előtte kérjük telepítse az "ÁNYK" keretprogramot is.

A bevallást vagy postai úton, vagy elektronikusan tudja beküldeni, amennyiben rendelkezik ügyfélkapuval.

Fontos kiemelni, hogy a magyar jövedelmét szuperbruttósítania kell (a németet nem), s a bevallás független attól, hogy Németországban kellett-e jövedelméről számot adnia.

10 óra 28 perc

- Ha valaki évközben Ausztriában vállalt munkát, akkor az adóbevallásban a kint szerzett jövedelmet is ki kell mutatnia, vagy csak a Magyarországon kapott bevételét?

- Ausztriában vélhetően munkaviszonyban dolgozott ezért az erre vonatkozó szabályokat ismertetnénk. Az osztrák munkáltatótól kapott jövedelmet a bevallás 20. sorában kell beírnia, s szuperbruttósítania nem kell.

A szja-t a magyar (szuperbruttósított) és osztrák jövedelmét összevonva kell megállapítania, de a külföldről származó részre jutó adót a bevallás 33. sorában fel kell tüntetnie, s ezzel a fizetési kötelezettségét csökkentheti.

10 óra 24 perc

- Két kérdésem lenne az adóbevallással kapcsolatban: 1. Év elején szűnt meg a munkaviszonyom, 10M30-as nyomtatvány helyett egy "Adatlap 2010"-et kaptam, amelyen a d oszlopban a bruttó szerepel, nem a szuperbruttó. Ez megfelelő okirat az esetleges későbbi adóbevallás ellenőrzéshez?

- A bevallásában az adatlapon feltüntetett jövedelmet az 1-es sor "A" rovatában kell feltüntetnie, a "D" rovatban pedig annak 1,27-szeresét kell beírnia.

10 óra 22 perc

- Ha nem volt 2010-ben jövedelmem, akkor nem kell beadnom bevallást vagy 0-sat kell beadnom?

- Ebben az esetben nem kell bevallást készíteni.

10 óra 19 perc

- 2010-ben egy boltban, mint árufeltöltő dolgoztam 6 napot, mint alkalmi munkavállaló (2010. augusztusától munkanélküli  vagyok). A bolt tulajdonosa befizette a napi közteherjegyet, ami 1.000,-Ft/nap. Az adóbevallásomban (nettó bér+közteherjegy összege) ezt fel kell-e tüntetnem, ha igen melyik sorban?

- Amennyiben adóköteles munkanélküli ellátást kapott (álláskeresési járadék, nem adómentes álláskeresési segély), akkor az alkalmi munkából származó jövedelmét is szerepeltetni kell a bevallás 1-es sorában bérként.

Ebben az esetben azonban adójóváírás is igénybe vehető, amit a munkáltató a kifizetéskor természetesen nem érvényesíthetett, ezért az szja-bevallás 32. sorában azt most figyelembe veheti.

10 óra 15 perc

- Testvéremmel értékesítettük a tulajdonunkban levő belterületi szántó-területet 2010-ben egy települési önkormányzat részére, akik iskola és tornacsarnok építése céljából vásárolták meg az ingatlanunkat.

Az adásvételi szerződésben ez a tény nem került rögzítésre. Azonban az Önkormányzat ügyvéd előtt tett egy nyilatkozatot, melyben nyilatkoznak arról, hogy közcélra vásárolták meg a területünket.

Mindezek alapján - ha jól gondolom - mivel közcélú értékesítés történt, mi, mint az eladók, SZJA mentességet élvezünk a telekeladással kapcsolatban. Jól gondolom-e ezt? Amennyiben igen, akkor az szja bevallásban egyáltalán nem kell szerepeltetnünk ezt a tételt?

- Ha az értékesítés kisajátítás alapjául szolgáló, közérdekű célból történt, akkor a kapott jövedelem után nem kell szja-t fizetni, mivel ez adómentes, s természetesen bevallásában sem kell a bevételt szerepeltetni.

10 óra 11 perc

- 2005-ben örököltem anyukám halála után egy családi ház és telek 2/8 részét. Az örökölt udvar és lakóház elnevezésű ingatlanból 2010-ben értékesítettünk 700 m2-t, melyen nem található épület.

Kérdésem, hogy adóznom kell-e, mivel  a lakóház és udvar elnevezésű tulajdonból került értékesítésre egy rész? Ha adóznom kell, felvetődik a szerzéskori érték megállapítása. Ugyanis az illeték kiszabásánál közölt adatok a ház és telek együttesére vonatkoznak, mi pedig a telekből adtunk el egy részt.

Az önkormányzat illetékesét kértem, hogy bontsa meg a 2005-ben a közjegyzőnek adott adatokból a ház és telek értékét, de azt a választ kaptam, hogy az rájuk vonatkozó szabály az, hogy az örökséget egy egészként kezeljék, és a ház és telek értékét együtt becsüljék fel az illeték megállapításához.

A kérdésem az, hogy akkor ki mondja meg azt, hogy mennyi az eladott telek szerzéskori értéke.Szeretnék helyes adóbevallást és adófizetést, kérem írásban segítő válaszukat. Ha további részletre van szükség, természetesen küldöm azokat is.

- Amennyiben az értékesítéskor a terület, lakóház és udvar megnevezéssel szerepelt az ingatlan-nyilvántartásban és az értékesítésről szóló szerződést 2010. évben beadták a földhivatalba, nem kell adót fizetniük, mivel a lakás és a hozzátartozó földterület megszerzésének időpontja 2005.

Természetesen ha más megnevezéssel szerepel a tulajdoni lapon az ingatlan más lehet az adójogi megítélése, mivel a kedvezőbb szabályok csak a lakásokra és a kapcsolódó földterületekre vonatkozik.

10 óra 4 perc

- 2003-tól felnőttképzésben vettem részt, megfelelő felnőttképzési szerződést kötve. A kifizetett felnőttképzési díjról az akkor érvényben lévő SZJA törvény 36/A. § szerinti halasztott igazolást kaptam, azokon a képzés várható befejezési dátumaként 2008 szerepel.

Ezen paragrafus alapján akkor halasztott adókedvezményt lehetett igénybe venni. Ez a lehetőség 2007 január elsejével megszűnt, ám a 2006. évi LXI. törvény 223. § (6) bekezdése átmeneti rendelkezésként lehetővé teszi, hogy a 36/A. § 2006. december 31-én hatályos rendelkezéseit alkalmazni lehet a korábban megfizetett tandíj illetve felnőttképzési díj azon része tekintetében, amely után még nem vettek igénybe adókedvezményt.

Az idei adóbevallás tájékoztató füzetében az 1053-as lap 45. sorához (itt lehet a tandíjhoz és felnőttképzési díjhoz fűződő adókedvezményt érvényesíteni) fűzött megjegyzésben a 2009. évi LXXVII. tv. 206. § (7) bekezdésére hivatkoznak, amely az SZJA törvény 2009.12.31-én hatályban lévő 35. §-át és 37. §-a (2)-(3) bekezdéseinek további alkalmazásáról szól, a 2006. évi LXI. törvény 223. § (6) bekezdéséhez teljesen hasonlóan.

Ezen paragrafusok nem tartalmazzák a korábban megfizetett felnőttképzési díjhoz kapcsolódó adókedvezmény lehetőségét. A kérdésem ezek után az, hogy van-e  lehetőség a hatályban lévőnek tűnő 2006. évi LXI. törvény 223. § (6) bekezdés alapján 2007 január elseje előtt megfizetett felnőttképzési díj tekintetében 2010-ben adókedvezményt érvényesíteni? Amennyiben igen, akkor ezt az 1053-as lap 45. sorában lehet megtenni?

A képzést az előírt 5 év helyett 5 és fél év alatt teljesítettem, azaz a kiadott igazolásokon szereplő 2008-as év helyett 2009-ben fejeztem be. A korábbi törvényben az szerepelt, hogy a halasztott adókedvezményt legkésőbb a képzés első ízben történt megszűnését követő 5. évben lehet igénybe venni.

A kérdésem itt az, hogy a tényleges befejezés (esetemben 2009), vagy az igazolásokon szereplő várható befejezési idő (esetemben 2008) tekinthető a képzés első ízben történt megszűnésének, azaz, amennyiben a 2006. évi LXI. törvény 223. § (6) bekezdés hatályos, és az is marad, akkor 2013-ig, vagy 2014-ig vehetek igénybe halasztott adókedvezményt?

- A felnőttképzés halasztott díja után kedvezményt a bevallás 45. sorában tudja figyelembe venni. A felnőttképzés megszűnését követő évtől kezdve 5 egymást követő éven keresztül van lehetősége érvényesíteni a kedvezményt. A kérdése alapján Ön 2010-ben veheti figyelembe először az adókedvezményt, mivel a felnőttképzést ténylegesen 2009-ben fejezte be.

Fontos, hogy az igazoláson a képző intézménynek mindenképpen fel kellett tüntetnie "kedvezmény halasztása bejegyzést".

A kedvezményt 3 400 000 forintos jövedelemhatárig érvényesítheti; ebben az esetben a jövedelemhatárt szuperbruttósítás nélkül kell figyelembe venni.

9 óra 54 perc

- Az elmúlt évben - az év utolsó harmadában - a vártnál többet kerestem, így nem járt volna teljes összegben az adójóváírás. Így is kell-e büntetőkamatot fizetnem, mert az igaz, hogy többet kerestem, de nem az alapbérem változott, illetve nem a munkáltatómnak kellett volna-e  figyelnie, mennyi adót von le a fizetésemből?

- Akkor terheli mulasztási bírság ("büntetőkamat"), ha önhibájából nyilatkozott tévesen a munkáltatójának.

Amennyiben évközben fizetésemelést vagy jutalmat kapott, s emiatt lépte túl az adójóváírás határát, akkor természetesen nem kell bírságot megállapítania a bevallásában.

Az önhibából tett téves nyilatkozat esetén is csak akkor kell fizetni bírságot, ha az adókülönbözet meghaladja a 10 ezer forintot.

9 óra 49 perc

- Ha a szükségesnél több adót fizetett a fiam az elmúlt évben, az adóbevallásától számítva hány napon belül kell megkapnia az adóvisszatérítést?

Másik Olvasónk hasonló témájú kérdése: február 14.-én adtam be adóbevallásomat, a mai napig nem kaptam meg a visszatérítést. Tavaly ez 1 hét alatt megvolt. Mikor várhatom a kifizetést?

- A szja-bevallásban visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől számítva 30 napon belül utaljuk ki, amennyiben a bevallás hibátlan, s a visszaigénylési kérelmet a bevallás előlapján X-szel jelölte.

9 óra 32 perc

Az online interjú hamarosan elkezdődött, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának munkatársai megérkeztek szerkesztőségünkben.


Fotó: Krizsán Csaba.
Fotó: Krizsán Csaba.


Dr. Lázár József, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának osztályvezetője és Kotrics Istvánné, tájékoztatási ügyintéző válaszolnak kérdéseikre. 

Korábban

A téma a 2010-es személyi jövedelem bevallás, melynek beadási határideje 2011. május 20. (Az 1053-as bevallásról van szó.)

Az adóhatóság győri munkatársai minden felvetésre változnak, amely a szja-bevallással, illetve a törvényi változásokkal kapcsolatos.

Kérdéseiket, problémáikat az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik, a tárgyhoz kérjük, írják be: szja 2010.   

Olvasóink írták

  • 1. DZsuzsa 2012. március 07. 12:57
    „mikori cikk ez? mert mindenhol 2010 évre akarnak adóbevallást készíteni, pedig 2012-t írunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelkünk rezdülései - fotók a győri kiállításról

Megnyílt a Galgóczi Erzsébet Városi Könytár és Közösségi Térben dr. Havassyné Andorfi Rozália… Tovább olvasom