Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Sikeresen teljesítette az üzempróbát a gönyűi kikötőben állomásozó jégtörő hajó

A menet során megtörtént a hajó fő- és segédmotorjainak járatása, hajócsavarok, kormánylapátok átmozgatása, navigációs eszközök beüzemelése, továbbá a döngölő berendezés próbája.
A Széchenyi és Neptun jégtörő hajókat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tartja fenn. A hajóknak minden év november 15. és március 1. között rendelkezésre kell állniuk egy esetleges jég elleni védekezéshez. A jégtörő hajó tartózkodási állomáshelye a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő.
 
A megfelelő műszaki állapot és a jövőbeni védekezési feladatok miatt január 22-én a Széchenyi hajóval menetpróbát tartott az Igazgatóság.
Fotók: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A jég elleni védekezés, vagy szakkifejezéssel élve a jégkár-elhárítás feladata a folyókban keletkező és érkező jég megfigyelése, kezelése és kártételek nélküli levezetése, a folyami nagyműtárgyak, mederben lévő művek, parti létesítmények védelme, a veszélyes jégtorlaszok kialakulásának megakadályozása, illetve a már kialakult torlaszok rombolása és ezek által a jeges árvízveszély megelőzése vagy csökkentése. A jégvédelmi tevékenység központi irányítását védekezés elrendelése esetén az Országos Műszaki Irányító Törzs látja el.
 
A jégtörő hajók feladatai jégkár-elhárítás esetén: jégtakaró beállásának késleltetése, egyenletes beállás lehetőségének biztosítása, torlaszképződés feltételeinek csökkentése, torlódások megbontása, folyosó kialakítása, fenntartása.

Összességében elmondható, hogy a Széchenyi és legénysége sikeresen teljesítette az üzempróbát, bevetésre készen horgonyoz az Igazgatóság kikötőjében.

Forrás: ​Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött össze Győrben, a Szigethy útnál

Két autó ütközött össze Győrben, a Szigethy útnál
Az autók utasait a mentők vizsgálják. Tovább olvasom