Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Oltalom a pannonhalmi törkölypálinkának

Pannonhalma - Az élelmiszeripar legmagasabb szintjét jelenti, ha egy enni- vagy innivaló megkapja a "földrajzi árujelzővel ellátott eredetvédett termék" címet.

Ez sikerült most a pannonhalmi törkölypálinkának.

A makói hagyma, a kalocsai paprika és többek közt a gyulai kolbász dobogójára lépett első megyénkbeliként a pannonhalmi törkölypálinka. Már készül a határozat a hazai védettségről, amit december 6-án az agrárminiszter ad át Győrben, a Szent Miklós-templomban. Barabás Attila veheti át, aki üzletemberként a Presztízs-díjat is kiérdemelte korábban.

A Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatójaként kezdeményezte a földrajzi árujelzővel ellátott eredetvédelmet kérő eljárást, mert a cég tulajdonában lévő Pannonhalmi Pálinkáriumban készül is helyi alapanyagból törkölypálinka. Így az oltalomnak a likőrgyár lesz a gazdája, azonban később más is készíthet a környéken pannonhalmi törkölypálinkát, megfelelve persze az oltalmi leírásnak. Ez nagy lehetőség a térségnek.

Híres íz sikere: Az első olyan magyar eredetvédett pálinka a pannonhalmi törkölyből főzött, ami csak hagyományos technológiával készülhet. Képünkön Barabás Attila a pálinkáriumban. Fotó: Bertleff Andr
Híres íz sikere: Az első olyan magyar eredetvédett pálinka a pannonhalmi törkölyből főzött, ami csak hagyományos technológiával készülhet. Képünkön Barabás Attila a pálinkáriumban. Fotó: Bertleff András

– Kérvényünkbe a pannonhalmi törkölypálinka kémiai-fizikai adatait kellett belefoglalni és a gyártástechnológia pontos leírását is. Amellett, hogy a jelenben megalkottuk, bizonyítottuk a szeszes ital komoly múltját, hiszen kétszáz évvel ezelőtt született írásos emlékek bizonyítják, már akkor létezett a környéken a termék. Később ipari méretekben is készült Pannonhalmán, Ravazdon, Tényőn. A Pannonhalmi Pálinkárium épületének helyén is már csaknem száz éve pálinkát ˝égetnek˝ – mondta el Barabás Attila és hozzátette: a megszerzett oltalom hazánkban azért is különleges, mert az első, amelyik két iparág – a Pannonhalmi Borvidék Hegyközségének és a pálinkások – összefogásának köszönhető. Hiszen a törkölypálinka alapanyaga borászati melléktermék.

Pannonhalmi törkölypálinka most már kizárólag e borvidéken termő fehér szőlőből főzhető. Remek hozzá az olyan illatos fajta, mint például az Irsai Olivér, a zenit, a rajnai rizling, a cserszegi fűszeres. Azoktól lesz a párlatnak aszús, édeskés, füstös zamata, ˝széles˝ ízvilága. Barabás Attila hangsúlyozta: ez az első olyan magyar eredetvédett pálinka, ami csak hagyományos módon, úgynevezett szakaszos, kétlépcsős kisüsti-technológiával készülhet. A kipréselt fehérszőlő-szemeket – a héjat, a magot, a szárat – légmentesen erjesztik, aztán kifőzik. Kötelező az érlelés is, tölgyfa- vagy gesztenyefahordóban, legalább pár hónapig, de a jelenleg forgalomban lévőknél ez évekig tartott.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. október 21. 16:59
    „No ebből, ha becsókoltok egy lityit, még az H1N1 is messze elkerül!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körforgalmat terveznek a Metróhoz

A sérüléses balesetek súlyosságával az első, gyakoriságával a negyedik legveszélyesebb kereszteződés… Tovább olvasom