Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Mutasd a szemeted, megmondom, ki vagy!

Gyűjtögető nép vagyunk, őrizgetünk minden vicket-vackot, aztán egyszer csak kipakolunk. A hétvégi győri lomtalanítási akcióban több száz tonna holmi került az utcára. De hogyan?
Szombaton (és kényszerűségből még vasárnap is) három műszakban, tíz teherautóval, harminc munkással gyűjtötte a lomot Győrben Marcalváros és Gyárváros területén a kommunális szolgáltató. Ez már a harmadik ilyen hétvége volt, korábban megtisztították Jancsifalut, Adyvárost, Nádorvárost és a József Attila-lakótelepet. Most 180 tonna hulladék került a szeméttelepre, ez azonban csak egy része annak, amit a böngészők meghagytak.

Csatakép

Csoda, hogy nem jutott még eszébe senkinek „katasztrófaturizmust" szervezni a lomtalanítási akciók által érintett területekre. Pedig lenne látnivaló bőven.

A kirakodás általában már a hét közepén megkezdődik, csütörtökön-pénteken ér a csúcspontjára. Ahogy megjelennek az utcán az első holmik, máris ellepik a területet a „lomizók". Először a fémgyűjtők jönnek. Kedvencük az automata mosógép, mert az jó súlyos. Egy-egy ilyen darabért „cserébe" akár mást is kipakolnak helyettünk az utcára. Szeretik a hűtőszekrényeket, fagyasztóládákat is, bár azokból előbb ki kell belezni a műanyag borítást, szigetelést, hogy átvegye a MÉH. Örülnek a rossz vagy még nem is annyira rossz bicikliknek, százával találják őket. Nem kedveltek viszont a rugós ágybetétek, macerás leszedni róluk a kárpitot, s nem is nyomnak sokat a mérlegen. A végére maradnak a rádiók, tévék, azokban még akad némi alumínium. Ennyit a fémről.

Vinnék, de szégyellik

Mások (vagy ugyanazok a következő utánfutós fordulóban) a még használhatónak ítélt bútorokat veszik kezelésbe. Találnak sok heverőt, komódot, íróasztalt, szekrényt, sőt, még szinte hibátlan ülőgarnitúrákat is. Ismét mások, a lomisok rangsorában talán az utolsó helyen állók a nejlonzacskókat belezik ki, ruhák között válogatva.

Esténként a hivatásos lomizókon kívül megjelennek a böngészők is, elvisznek egy-egy polcdeszkát, lámpaburát, képkeretet... Vinnének mást is, amit használhatnának, ha nem szégyellnék a kotorászást. A szomszédok könnyebben vannak egymással, cserebere alapon hordják vissza saját zugukba, amitől a másik megszabadulni látszik.

Hátha még jó lesz...

Szóval nagy a sürgés-forgás, még éjszakánként is. Aztán mire eljön a lomtalanítási akciónap reggele, olyan képet mutat a környék, mintha tornádó söpört volna végig. A széttúrt, derékig érő szeméthalmok láttán nehezen hiszi el az ember, hogy itt valamikor is rend lesz. Ám végül jönnek a Komszol emberei, a felhívások dacára is ott parkoló autók között óvakodva markológéppel vagy jobbára kézzel autóra pakolnak minden maradékot, az apraját gereblyével-lapáttal összeszedik, kész. Most egy évig lehet megint mindent a lakásban, közös helyiségben, tárolóban, szemétledobóban gyűjtögetni. „Hátha jó lesz még valamire."

Minőségi különbségek

Azt mondja egy külföldön korábban gyakran megfordult „lomis", ezt bizony még tanulnunk kell. Ausztriában például ilyen akciókkor jobbára a háztartásban lecserélt, ám mások által még esetleg használható holmikat teszik az utcára, nem törve-zúzva kidobva. Az egyéb hulladéktól folyamatosan megszabadulnak, megvan annak a rendje. A lomok „minőségi különbségéről" meg inkább ne is beszéljünk.

A győri Komszol hulladékkezelési főmérnöke, Baki Balázs is azt mondja, elvileg lomtalanításról lenne szó, de igazából szemétmentesítést végeznek. Tejfölöspohár, dinnyehéj, flakon, üveg és kartondoboz ezerszám nem idevaló lenne, hanem például a szelektív gyűjtőkbe, de legalábbis a kommunális szemétbe. Álom ez?

A mostani hétvégén a gyárvárosiak valóban lomtalanítottak, ott rendben és azt tették ki elszállításra, amit „illett". Marcalvárosban viszont... Jobb elfelejteni. Igaz lehet a kicsit elferdített mondás: mutasd a szemeted, megmondom, ki vagy. Aki nem hiszi, győződjön meg róla. A következő lomtalanítási akció Győrben most szombaton kora reggeltől a belvárosban lesz...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújított zsidó temető

Alig két házhelynyi területen fekszik Pannonhalmán az izraelita temető, melyet hiába szerettek volna… Tovább olvasom