Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Mi lesz Győrben az olajgyári kéménnyel? - Európa térképére kerülhetünk

A győri főépítész egy pillanatig sem titkolja, hogy nagy lehetőséget lát az olajgyári kéményben. A startpisztoly ezennel eldördült, s a győri egyetem vezető építészoktatói máris jelezték a polgármesternek: készek a közös, önkéntes munkára.
Borkai Zsolt döntése értelmében a kéményt nem robbantották fel kedden, de a polgármester egyenesen és nyíltan üzent az építészeknek is: olyan koncepciót vár tőlük, amelyben „a múlt és a jelen megfér egymás mellett". A karmesteri pálcát főépítésze kezébe adta, Révi Zsoltnak kell összefogni az építészeket, s belátható időn belül előállni az ötletekkel.

Nem kell a győri, illetve az országos hírű építészeknek feltalálniuk a spanyolviaszt. Európa-szerte látni példákat arra, hogy a régi ipari (rozsda)övezeteket hogyan rehabilitálták. A győri feladat mégis egy ponton nehezíti az építészek dolgát, ismerte el Révi Zsolt.

Míg ugyanis mondjuk a Ruhr-vidéken vagy – olasz példát is felhozva – a cataniai Le Ciminierében nem csupán egy kémény maradt mementóként az ipari területen, hanem a városrész hangulatát is meghatározó gyárépületek sora; itt a terület korábbi tulajdonosai szinte mindent lebontottak. Révi a londoni Covent Gardent hozta fel példaként – ott az ipari negyedet kulturális központtá tudták alakítani, ahogy az olajgyári területen is eredetileg ez volt a cél. Kritikai éllel jegyzi meg a főépítész, hogy az örökségvédelem akkor, a győri olajgyár épületeinek lebontásakor, nem húzta az időt úgy, ahogy most tette.

Révi Zsolt főépítész A megmaradt kémény jelen pillanatban építészeti értéket nem képvisel, de érzelmi kötődést sokaknak jelent. Révi Zsoltnál elsőként Keresztes Sándor egykori állami főépítész, a Magyar Urbanisztikai Társaság győri tagozatának vezetője jelentkezett: a gesztorságot is vállalná annál a grémiumnál, amely az építészeket, illetve az ötleteket összefogja majd ebben a kérdésben. De milyen ötletek jöhetnek szóba? – tettük fel a kérdést a főépítésznek.

Finn példát is találni,  ahogy Schlosser Bandi kommentjeink között feltöltött képén szerepel.Mert a tény tény: az épülő olimpiai falu házai alapvetően más hangulatot hoznak a telekrészre, mint amit a kémény sugároz. Révi éppen ezt lovagolná meg – bár tartja magát a fogadalmához, hogy főépítészi mivoltában nem fogja majd a tervezők kezét, s még kevésbé rajzol „elő". De ő el tudja képzelni a kéményt mint egy modern Traianus-oszlopot, ahol mondjuk Győr ipari múltját lézerrel vetítik az építmény falára. Megtartható lenne a régi kémény úgy is, hogy közvetlen környezetében egy nagyon modern parkot építenének ki – a kontraszt emelné ki a kéményt mint „geget". Nem véletlen – hangsúlyozta –, hogy ezt a részt városközponti, s nem lakóövezetbe sorolta a rendezési terv.
A cataniai Le Ciminierében nem csupán egy kémény maradt mementóként az ipari területen – ők így oldották meg. A város (illetve cége) részéről szó sem lehet százmilliós állagmegóvásról; ezt Révi Zsolt is leszögezte. Ha az építészek erre jutnak, illetve nem jutnak semmire (vagyis nem tudnak a városnak vagy az ingatlanpiacnak jól használható javaslatokat adni), akkor ő maga fogja mondani, hogy a kéményt el kell engedni. Természetesen nem ez most a fő opció, s azt is garantálja a főépítész, hogy nem kell háromnegyed évet várni az ötletekre. Az olyan álmokat ugyanakkor eleve kihúzza a listáról, amelyek a kémény „köpeny" részében éttermet, mozgó kilátót vizionálnak. Ez tényleg irreális.

Azt is tisztázta, hogy a leendő ingatlanberuházó(k)nak kell meglátnia a lehetőséget és a máshol kasszasikerhez vezető utat. „Az építészek egy étlapot adhatnak a kezükbe, ha azon jó ételek vannak, bármi megtörténhet. Egyedi megoldással akár Európa térképére is felkerülhetne Győr s a megmentett olajgyári kémény."
 
Neves építészek jelentkeztek

A győri Széchenyi István építészoktatói: Bodrossy Attila DLA, Czigány Tamás, Fodróczy József DLA, Tutervai Mátyás (ő a megyei építészkamara elnöke is) és dr. Veöreös András PhD építész tegnap délután levelet írt Borkai Zsolt polgármesternek, amelyben megerősítik szándékukat, hogy szakmai segítséget nyújtanak „a kémény hasznosítása, a környezetében való méltó megjelenése érdekében". Készen állnak a várossal való önkéntes, közös munkára – írják, és találkozót kezdeményeznek.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 millió forint felajánlás szja 1%-ából megyénkben

350 millió forint felajánlás szja 1%-ából megyénkben
Több mint 350 millió forintot ajánlottak fel az adózók adójuk 1 százalékával a mintegy 1400 Győr-Moson-Sopron megyei civil szervezetnek. Tovább olvasom