Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Megnyitott a Győr Óriáskerék - nézze meg az utasokat szállító gondolákat - videó, fotók

Megnyitott a Győr Óriáskerék - nézze meg az utasokat szállító gondolákat - videó, fotók
Bevetésre készen áll az idei év vége legnagyobb győri durranása, az 50 méter magas óriáskerék a Dunakapu téren. Videós riport az utolsó simításokról.
Péntek, 20.12 - Áramlás a város felett

Borkai Zsolt megnyitó beszédében azzal kezdte, hogy elkészítették, összefogták és leadták az Európa Kulturális Fővárosa-pályázatot péntek délelőtt. Emlékeztetett, több mintegy évvel kezdték meg a munkát, s a lakosság is segített: ötletekkel látták el a szakembereket, akik összeállították azt az anyagot, amiben a kultúráé a főszerep. Borkai Zsolt hangsúlyozta, jó volt látni, hogy tudnak együtt gondolkodni az emberek, ha van egy közös ügy - ez történt a pályázati anyag összeállításánál is.

A Győr Óriáskerék a pályázat vezérfonalának, az Áramlásnak a szimbolikus jelképe a kisalföldi megyeszékhelyen. A győri közgyűlés csütörtökön egyhangúlag fogadta el a város pályázati anyagát, erről ide kattintva olvashatnak bővebben.
 
Fotók >>
 

Korábban írtuk


120 tonnás daru

Az utóbbi két hétben slágertémává vált a Győr Óriáskerék  építése a Dunakapu téren. Olvasóink nyomon követhették, ahogy a 120 tonnás daru segítségével felállították a hatalmas szerkezetet, amely elemeit 10 nyerges vontató hozta a városba.

"Örömmel nyugtáztuk, hogy sokan érdeklődtek az óriáskerék iránt. Az építése másfél hetet vett igénybe, célegyenesben vagyunk, az utasokat szállító gondolákat tisztítják munkatársaink" - mondta nyitás előtt az óriáskereket üzemeltető Németh Károly.

Hasznos infók

Az biztos, hogy január 13-ig velünk marad az óriáskerék Győr rendezvényterén. Hogy utána meddig üzemel a városban a látványosság, az a Dunakapu téri jégpálya zárásához igazodik majd. A pénteki nyitást - 18.15 perc - követően hétfőtől csütörtökig 14 és 21 óra között emelkedhetünk a magasba, pénteken és szombaton 11 és 22 óra között, míg vasárnap 11 és 21 óra között.

Németh Károly hozzátette, hogy ezek a nyitvatartási idők adventi idején változnak fognak. Mind a nyitási, mind a zárási időt kicsit kitolják. A jegyárakról információt ide kattintva találnak.

Ellátni a főapátságig

Az óriáskerék be- és kiszállás idején teljesen megáll – szemben a világ két közismert óriáskerekével, a London Eye-jal és a jó öreg bécsi Prater "monstrumával" –, egyszerre három gondolába (kabinba) léphetnek az utasok. Egy gondolába összesen hat ember fér. "Milyen élményre számíthatnak a magasban a győriek és a városba látogatók?" – kérdeztük.

"Mind nappal, mind esti fényben különleges panorámában lesz részük vendégeinknek. A csütörtöki próbaüzem során már volt szerencsém a magasba emelkedni, nekem a legjobban a Mosoni-Duna és a Rába folyók találkozása tetszett. Győr nevezetes épületei mellett jól láthatók madártávlatból a várost övező természeti területek. Tiszta időben a Pannonhalmi Főapátságig ellátni a gondolákból" – válaszolta Németh Károly. Egy kör az óriáskeréken körülbelül 8 percig tart.
Nyitásra kész a Győr Óriáskerék a Dunakapu téren. Fotók: Cseh Róbert

Esti fényekben

Bár az óriáskerék akadálymentesítése technikai okokból nem megoldható, Németh Károly hangsúlyozta: "kollégái mindent megtesznek azért, hogy segítsék a mozgáskorlátozottak beszállását a gondolákba". Este az óriáskereket és a gondolákat kék és hideg fehér fénnyel világítják ki.  

"Advent idején készülnek különleges attrakciókkal?" – vetettük fel. "Akad még meglepetés a tarsolyunkban, ezt egyelőre nem áruljuk el. Az újdonságokat hamarosan a győri adventi vásár szervezőivel közösen jelentjük be" – mondta Németh Károly.
Az 50 méter magas, 30 gondolás, 180 fő befogadására alkalmas óriáskereket nyolc hónap alatt készítette el az eszköz tulajdonosaként jegyzett Horváth Lunapark Kft, ügyvezetője, Horváth Mihály.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörösiszap per - A vádirat és a vádbeszéd egyéniesítését hiányolják a védők

A csütörtökön elhangzott perbeszédekben a tizenharmad, tizennegyed és tizenötöd rendű vádlottak… Tovább olvasom