Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Kihalhat a győri Baross út?

Győr - Egymást érik az üres kirakatok, bezárt üzletek Győr híres bevásárlóutcájában: aki karácsony óta nem járt gyalogosan a belvárosban, azt komoly meglepetések érik. A kereskedők egy része tényként kezeli, hogy ha minden így marad, kihal a Baross út.

Előbb Mosonmagyaróváron, majd Sopronban lehetett hallani (és a Kisalföldben olvasni) arról, hogy a „klasszikus" belvárosi bevásárlóutcák boltjai sorra bezárnak, ezzel pedig elveszik a régi hangulat, amely a városrészt ismertté és szerethetővé tette. Győrben a nagy bevásárlóközpontok (elsősorban az Árkád) nyitásakor már felerősödtek az aggódó hangok, hogy a belvárosi kis boltok nem fogják tudni felvenni a versenyt a nagyokkal. Ennek most már látható jelei vannak.

Túlzás nélkül állítható: öt, még nyitva tartó üzletre most már egy üres kirakat is jut – ezt láttuk kedden, amikor végigmentünk a Baross úton. Zárva több kínai üzlet, a gyorsétterem melletti egykori sportbolt, végkiárusításnál tart a Patio étteremmel szemben lévő, márkás ruhákat kínáló butik is. (Az említett étterem is üres most, de csak felújítják, így nem ugyanaz a gondja, mint a ruhaboltoknak.)

Csizmazia Ferenc, aki a Baross úti kereskedők nevében korábban többször is nyilatkozott a Kisalföldnek, nem kertel: szerinte kihal a Baross út, ha nem történik gyökeres változás. Hogy ki hozhatja meg ezt a változást? Nyilvánvalóan a vevők, jelenleg azonban egyre kevesebben akarnak és tudnak vásárolni.

Nem a bérleti díjakon múlik az üzletek életben maradása, mert azok a piacon nem számítanak magasnak – mondja Németh Zoltán alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő. Fotói: B. A.
Nem a bérleti díjakon múlik az üzletek életben maradása, mert azok a piacon nem számítanak magasnak – mondja Németh Zoltán alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő. Fotói: B. A.

A Baross úti üzlettulajdonosok nagy része még megvárta a karácsonyi szezont, hátha... De sokuknak ez sem segített, ezért jutottak el oda, hogy bezárnak.

Csizmazia Ferenc szerint pedig nem nagyon lesznek újak, akik az üres boltok helyére most költözni tudnak.

Az olvasó persze joggal mondhatja azt, hogy ha vásárol, oda megy, ahol olcsóbban és nagyobb választék közül választhat – ez így van, a kis belvárosi boltok ebben a versenyben maradtak alul. Ezzel együtt valóban szomorú látni most a Baross utat. Harmincon felül talán még arra is emlékezhetünk, amikor a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes elején az élelmiszerboltok helyét átvették ezek a butikok: akkor szintén nagy sajtóvisszhangot kapott az átalakuló, de forgalmas Baross út. Utoljára pedig akkor cikkeztünk róla, amikor az olcsó árut kínáló kínai üzletek teret hódítottak maguknak – most ezek is zárnak.

Nem a bérleti díjakon múlik az üzletek életben maradása, mert azok a piacon nem számítanak magasnak – mondja Németh Zoltán alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő, s ezt maguk az érintett üzlettulajdonosok/bérlők is elfogadják. A város azzal tud segíteni, hogy a belváros ezen részét szebbé, autóval könnyebben megközelíthetővé, kulturális programokkal  érdekessé teszi. De a győri polgár pénztárcájába pénz is kell, hogy ne csak leparkoljon,  vásároljon is a Baross úton – teszi még hozzá az alpolgármester, ami nyilvánvaló tény.

Olvasóink írták

 • 14. alacart 2009. február 21. 21:23
  „Kedves PrettyWoman! Azért ne legyünk paranoiásak. Veszély mindenütt van.Ne menjük postára mert kirabolnak,meg lottózni se mert ott is dúl a harc? Azért nem hiszem, hogy a belváros olyan lenne mint a frontvonal de tény hogy mintha mesterségesen hátrányos helyzetbe hozták volna főleg a parkolás mizériával.
  Végül is mit számít az a néhány mikrovállalkozó. Majd lesz sok bank, meg patika, meg drogéria.Talán ennyi elég a léthez egysejtű szinten. Üdv. Alacart”
 • 13. alacart 2009. február 21. 21:10
  „Kedves Salumbalumbum vagy mi a neved !
  Sok mindenben igazad van, de a parkolási bízniszt a kereskedők nem hiszem hogy meg tudják szüntetni, hiszen aki megengedte hogy ennyi multi betegye a lábát ebbe a kisvárosba, azt nem hiszem hogy ész érvekkel meg lehet győzni, mivel ész érvek nem léteznek, csak a napi bevétel a parkolásból. Pl: Fehérváron szombaton ingyenes a parkolás ,ez jó ötlet. Egynek. A díjakat leszorítani, vagy hétközben esetleg beérni 16 óráig a díjszedéssel hát ez már nehéz ügy. Mi például 10 % kedvezményt adunk a nálunk törzsvásárlóként vásárló kedves vásárlónak, + megpróbálunk profi módon viselkedni minden helyzetben kezdve a nyitvatartástól a hozzánk betérő udvarias kiszolgálásáig.
  Azért a multikban vállalkozni sem fenékig tejfel, lásd Pláza, ami tele van üres üzlettel.
  Üdv: A´lacart”
 • 12. bunda 2009. február 20. 22:43
  „A gyerekeket elvisszük levegőzni az Árkádba-- mondja egy mai szülő .”
 • 11. G.D 2009. február 19. 22:53
  „Én a Baross úton anno azért járkáltam, mert ott sétált esténként mindenki, ott találkozni és beszélgetni lehetett ismerösökkel. Szép idök voltak. Elmúlt sajnos. Nagyon kár!”
 • 10. pancser 2009. február 19. 17:12
  „A belvárosokkal mindenütt gyond van, le fognak zülleni, most is tele van alja néppel. Ahogy írta valaki, az Istennek sem megyek arrafelé sötétedés után.”
 • 9. sambalambabummbumm 2009. február 19. 14:04
  „admen!!!
  Okmányiroda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  (ez ugyan nem bolt de ez is drága,pláne ha parkolnod is kell)”
 • 8. admen 2009. február 19. 13:11
  „upho- nak igaza van! Az elmúlt évben 2-szer kellett a Belvárosba mennem, de mindkét alkalommal megállapítottam, hogy jobb, ha az ember elkerüli a Baross utat, s el is fogom kerülni, ezen emberek , s az állandó kunyerálás miatt. Mellesleg mondjanak nekem a Baross úton egyetlen olyan üzletet, amilyen máshol nincs, s érdemes oda menni ilyen parkolási díjak mellett!”
 • 7. Freehill 2009. február 19. 10:11
  „Még több autót a belvárosba - gratulálok...”
 • 6. matrinésize 2009. február 19. 10:01
  „Esetleg, ha ezt az utat végig ülő koldusok hiányoznak valakinek, akkor szívesen küldök egy tucat fotót. Persze most eléggé hideg van és Ők sem ott ücsörögnek.
  Ami az épületeket illeti, van még mit kiárusítani bőven! Vagy talán most kevés a (hazaáruló), illetve a kiárusító?
  Mert ugyebár vevő az még akad van bőven.”
 • 5. sambalambabummbumm 2009. február 19. 09:56
  „Mire megtalálom azt amiért bementem a belvárosba addigra a parkolási díj elvitte a hasznot amivel olcsóbban vásároltam.A parkolók meg mocskosak tele jéggel hóval stb.És nem őrzöttek.
  Nem értem a boltosokat mert pl.adhatnának park.kuponokat a náluk történt vásárlás után.
  Minden elköltött 5e-ft ért mondjuk 45percre szólót a következő belvárosi vásárlást elősegítendő.
  Bemegyek az Árkádba Plázába stb(Family Center kivétel mert ott ugyanúgy szétfagyok mire átmegyek a másik boltba) meleg van parkolás ingyen és sok a bolt.A karácsonyi vásárkor nem tudtunk körülnézni mert minden zárva volt kora este.Ja hogy nem éri meg mert fizetni kell a túlórát az alkalmazottnak?
  De ha nincs nyitva az isten barma akkor pár hónap múlva már a rendes napi bérre sem futja neki.
  Múlt héten bent voltunk asszonykámmal vásárolni női ruhát(neki:-)).) bementünk a Fekete-Fehér alkalmi ruha butikba(nem gyászruhabolt) és csak fekete ruhák voltak.Nem éri meg azt mondta unottan az eladó hölgy.Akkor minek van kint a felirat???Többen bejönnek volt a válasz?És szinte csak fele-fele arányban tudok a boltokban kártyával fizetni!
  Saját magukat lehetetlenítik el a belvárosi boltosok!Miért nem lépnek fel közösen a parkolási díjak ellen???”
 • 4. colomano 2009. február 19. 07:34
  „"Zárva több kínai üzlet..." - idáig az volt a baj, hogy sok van belőlük.”
 • 3. upho 2009. február 19. 06:51
  „en szivesen vasarolnek a belvarosban de a mc donalds elott csoportba verodott hatranyos helyzetuek bennem felelmet keltenek.”
 • 2. PrettyWoman 2009. február 19. 06:08
  „Sok igazság van abban, amit írt, kedves alacart. De még azt is hozzá lehetne tenni, hogy amennyire megromlott a közbiztonság, nem csoda ha - főleg sötétedés után - már a kutya sem jár arra. Pedig egy időben a leggyönyörűbb volt este kivlágítva a belváros, a Baross út. De hát ugye mikor azt olvassuk, hogy komplett brigádok szabadon garázdálkodhatnak, zaklathatnak, meglophatnak becsületes embereket, akkor ki a fene akar sokat sétálni ott. Ja, napközben meg az "ajándékosztó" (kolduló) néptől nem lehet normálisan közlekedni. Már rosszul vagyok, ha odajönnek hozzám. Azért, mert valaki viszonylag normálisan öltözött, nem jelenti azt, hogy van kidobnivaló pénze. Egyébként sem hiszem, hogy a megfelelő helyre megy a pénz, amire "gyűjtenek".”
 • 1. alacart 2009. február 18. 19:48
  „Tisztelt Sudár Ágnes !
  Miután ÖN csak végigment a Baross úton, és látszólag üres üzleteket talált, ezért megosztom Önnel néhány információmat amelyhez hozzá tud jutni az aki utána jár.Az Ön álltal említett gyorsétterem melleti Sportbolt közel 1 éve zárva van, miután az önkormányzat nem szándékozik kiadni senkinek.Saját magának tartja fenn, addig viszont nem hoz bevételt a városnak. Forrás: Helyiséggazdálkodás,
  A kínai alól eladták az épületet ( ex Humanic ), a Patiót szintén eladta a tulajdonosa illetve az Ön álltal említett
  divatáru üzlet a Pizza Hut mellett szintén eladva, állítólag Alexandra birodalom lett mindegyik.
  Amúgy a bérleti díjak alacsonyak ha önkormányzati lenne a bérlemény, de a többség tovább adott ,tehát a tulaj albérletbe adta másnak.Így viszont milliós nagyságrendű is lehet havonta a bérleti díj.
  A belvárosi kereskedők egyébként évek óta várják a sült galambot,azaz sem külsőségekben sem hozzáállásban nem változott a felfogás, lásd bronz vasárnap szinte mindegyik zárva. ünnep elötti hétvégéken
  13órára mindenki hazarohan néhány dolgozni akaró profitorientált vállalkozó kivételével.A vásárlók kegyeiért kőkeményen meg kell dolgozni nap mint nap ,ha nem jönnek akkor az adott vállalkozónak magába kellene szállni először, és csak utána ráfogni a válságra.Üdvözlettel: Fáy András alacart”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki gyermeket nevel, számol és szegényedik

Győr - A teljes bizonytalanság mellett nincsenek konkrétumok, csupán azt látni, hogy intézkedések… Tovább olvasom