Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Illés csapdája

A Lánchíd Rádióban, majd a budapesti Duna Charta konferencián tett kijelentése után hétfő reggel az M1 Ma reggel című műsorában nyilatkozott Szigetközről Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.
Illés először ismételten a "van víz ellentétpárja, a nincs víz" mondatot hangoztatta. Arra a műsorvezetői felvetésre, mely szerint egyes civil, sőt szakmai vélemények szerint a Szlovákiából érkező vízhozam növelése nélkül lehetne több víz a Szigetközben, az államtitkár úgy válaszolt:  

A videót ide kattintva tekinthetik meg.
"Másfél évvel ezelőtt döntést hozott a kormány, jelen pillanatban megvalósítás alatt áll két projekt, összesen 13 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy az oldalágak kotrása, műtárgyak építése, felújítása megvalósuljon. Minden épeszű ember azt szeretné, hogy több víz legyen a vízfolyásokban. A kormány pont ezért döntött, biztosítottuk az önerőt. Az, amiért a civilek aláírást gyűjtöttek, s aláírták 70 ezren, ez megvalósul. Nyitott kapukat döngetnek. (...) Nincs olyan épeszű ember, aki ne írna alá egy olyan felvetést, hogy legyen-e több víz a Szigetközben. Természetesen, legyen. Viszont az emberek nem gondolják tovább, mert nem az a dolguk. Ha továbbgondolnák, rájönnének, hogy víz nem teremthető az emberiség által. Másrészt már ott van az a 13 milliárd forint: nyitott kapukat döngetnek a szervezők, de ők is tudják, nem azért csinálják, hanem politikai haszonszerzésből. Ezt én értem az ő oldalukról nézve, ám ez nem a vízről szól a számukra, hanem azoknak, akiket felkértek, hogy írják alá, egy csapda számukra. A főmederben nincs víz, az oldalágakban van víz. Az oldalágakban található kevés víz kormányzására, medermélyítésére, műtárgyak építésére van lehetőség, van pénz. Ilyenformán tárgytalan a kezdeményezés, nyitott kapukat döngetnek azok, akik aláírást csinálnak"' - nyilatkozta.

A Kisalföld által elindított országos népi kezdeményezés kérdése, melyre több mint 70 ezer érvényes aláírást gyűjtöttünk, a következő:
Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?

Az államtitkár által említett 13 milliárdos projekt egyik felét az alsó-szigetközi mellékágak, tehát nem az Öreg-Duna-meder vízgazdálkodásának megoldására, másik részét pedig a Mosoni-Duna partrendezésére, tehát nem a győri Mosoni-Duna-szakasz  vízgazdálkodásának megoldására fordíthatják. Ezzel pontosan tisztában lehet Illés Zoltán is, ezért azt mondjuk, hogy nem a népi kezdeményezés hetvenezer aláírója, hanem ő maga van a saját csapdájában. Eltelt húsz év, Illés úr, az itt élők belefáradtak abba, hogy kioktassák, lenézzék őket, üzengessenek nekik. A népi kezdeményezést pontosan azért is indítottuk, hogy ön kiszabadulhasson saját csapdájából, és hosszú idő után felelős döntéssel végre igent tudjon mondani a szigetközi Öreg-Duna és a győri folyók megmentésére. Igent tudjon mondani arra, hogy a szigetközben élők ismerik a térség problémáit, és felnőttek ahhoz, hogy saját sorsukat kezükbe vegyék.  

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület néhány napja kiadott közleménye válasz a hétfői televíziós beszélgetésben elhangzottakra is. 

Olvasóink írták

 • 12. kotorék 2012. november 12. 21:05
  „A jó Isten mentse meg tőle Szigetközt , a Dunát és Magyarország összes folyóját!”
 • 11. Lee2 2012. november 07. 00:11
  „Csapdát itt egyedül az egyesült /cseh/szlovák-magyar vízügy állított és maga esett bele! Úgy belegabalyodtak a "nagy műbe",mint sündisznó a rágógumiba!Nekik aztán mindegy A,B,C variáns,meg éppen ki merre tereli a Dunát,hol mennyi víz van benne/pl.2% a főmederbe,mert ilyen tervük is volt..../ Egy a fontos: még több beton, meg pénz a zsebbe! A mérnök urak rendesen elbántak a Pándzsával is Ravazdon! Azt a mészárlást! Hány milliárdba került és mi volt az indoka!?”
 • 10. halas001 2012. november 06. 16:26
  „" Nincs olyan épeszű ember, aki ne írna alá egy olyan felvetést, hogy legyen-e több víz a Szigetközben. Természetesen, legyen. Viszont az emberek nem gondolják tovább, mert nem az a dolguk."
  Azt viszont már tovább gondoltuk, hogy a nagy rendszerváltás közben jól beleestünk az <moderálva> államtitkár által kiásott sötét verembe, amelyből nincs kiút a Charta miatt, a szigetköziek már jól el lettek temetve az öreg Duna fenékszintjéig.
  Mi az , hogy nem tudunk gondolkodni, csak bégetünk, mint a birkák?”
 • 9. alfon910 2012. november 06. 12:58
  „13 milliárd lesz elköltve itt vízügyi dolgokra. Ez nem elég ennek nem is kell örülni. Telhetetlen banda ez. 13 milliárd Ft az átugorjuk az nem tény az nem érdekes. 13 milliárd ez kellene okosan elkölteni.
  A keresztgát építők meg maradjanak már csendben. Az erőmű pártiak akkor okoskodtak volna amikor kellet akkor lettek volna ilyen bátrak.”
 • 8. nagyjancsi 2012. november 06. 10:12
  „Dilettáns idióták ülnek felelős döntéshozói posztokon és közben generációkat nyomorítanak meg közvetlenül vagy közvetve.. Nagyon, nagyon szomorú..”
 • 7. hapala 2012. november 06. 06:41
  „állítsuk már meg ezt a sok pszichopatát.

  mit tesznek a mi KÉPVISELŐINK Pesten ? kérdem én .

  mert hallani róluk nem igen hallunk !”
 • 6. Bagócs 2012. november 06. 00:23
  „Illésnek nincs igaza, de ettől függetlenül nem szabad békén hagyni a szlovák felet, hogy eresszen több vizet az Öreg-Dunába.
  Ennek a 13 milliárdnak az elköltése is megért volna egy kis vitát. Mert mondja már el valaki, minek kell a Szúnyog-sziget alatt - a ´80-as években egyébként teljesen feleslegesen levágott Holtághoz - új beömlő zsilipet építeni kb. 100 méterrel a meglévő mellé.
  És minek szűkíteni a belvárosban a Mosoni-Duna medrét 60-ról 40 méterre? Ehelyett a gönyüi duzzasztót kéne megcsinálni. A látványterveken szereplő füves rézsűnek csak duzzasztott víznél volna bármi értelme, így csak egy nagy parti mocskot, s egy törpe folyássá zsugorodó Dunát eredményez. Aki azt hiszi, hogy a vízpart pázsit lesz, az még az életében nem élt állandóan változó vízállású folyó mellett.”
 • 5. Madarász 2012. november 05. 23:15
  „4. Normális országban az ilyen Illés félék nem kerülhettek volna ilyen pozícióba sem.”
 • 4. HarconaMarcos 2012. november 05. 22:37
  „Normális országban a kolontári események után esélye sem lett volna a hivatalában maradni az ellenőrzést végző (és azzal elégedett) hivatal vezetőjének.
  Normális országban persze sok más dolog sem történik meg.”
 • 3. cserepesvirag 2012. november 05. 21:59
  „Vajon a jelenleg is zajló Parlamenti napirend előtti hozzászólásokban jeles képviselőink Győrből és a Szigetközből miért nem méltatják annyira az itt élő választóikat, hogy hozzászóljanak?”
 • 2. csefa 2012. november 05. 21:23
  „A lényeg: "nyitott kapukat döngetnek" vagy inkább üres fejeket! Hasonló a hangjuk! :)

  Kíváncsi leszek, mi lesz akkor, ha elkészülnek a partrendezések és itt fognak állni az új medrek, mert valaki nem engedi a vízszintet hozzá igazítani. A Mosoni-Duna vízgazdálkodási rendezésének az utolsó ütemét szépen lehúzták - ez volt a torkolati mű!”
 • 1. háté 2012. november 05. 19:16
  „Erre mondható: nagyon <moderálva> vagy, ülj le!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalék körüli növekedéssel számol a Rába

Tíz százalék körüli növekedéssel számol az idén a Rába Járműipari Holding Nyrt. – közölte egy… Tovább olvasom