Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Halált okozó testi sértés - A darnózseli ügyben kora őszre várható az ítélőtábla döntése

A Győri Fellebbviteli Főügyészség bűnösnek tartja a darnózseli ügyben felmentett N. Jánost, de a tettet halált okozó testi sértésnek kéri minősíteni a korábbi emberölési vád helyett. A védő szerint ez nem oszt, nem szoroz. Az áldozat családja szerint a legfontosabb, hogy mondják ki a bűnösséget.
Nincs a fellebbviteli főügyészség indítványához kötve a Győri Ítélőtábla, mert N. Jánossal szemben az eredeti vád továbbra is emberölés – tudtuk meg a darnói ügy lehetséges folytatásával kapcsolatban. A másodfokon eljáró ügyészség halált okozó testi sértést javasol, aminek – hogy megértsük – tipikus példája, ha valaki megüti a másikat, az beveri a fejét és meghal. Ekkor a testi sértésre kiterjed a szándék, nincs szó tehát gondatlanságról, a halál lehetőségével viszont már nem számol az elkövető. 
Kora őszre várható az ítélőtábla döntése. Fotó: Archív
Kora őszre várható az ítélőtábla döntése. Fotó: Archív
 Ha valakit halált okozó testi sértésért ítélnek el, akkor 2–8 év a büntetési tétel, míg emberölésnél 10-től 20 év. A tábla dönthet így is meg úgy is, ha pedig helybenhagyja az elsőfokú ítéletet, akkor felmenti N. Jánost.
Dr. Jován László védő szerint a minősítés „nem oszt, nem szoroz".
 
– Engem – merem mondani, hogy védencemmel együtt – ez a minősítés egyáltalán nem érdekel. Ez nyilván egy sokkal enyhébb alakzat, de ugyanaz róla a véleményem, mert a halál okával kapcsolatban nem sikerült bizonyítani az idegenkezűséget. Az okról semmilyen információval nem rendelkezünk, ahogy a Tatabányai Törvényszék tanácsvezető bírája kimondta, és szerintem most is ugyanott tart az ügy – szögezte le a védő.
 
Kovács Szilárd, az elhunyt bátyja megbízta dr. Gál Andrást, hogy vállalja el a sértetti képviseletet, a „lúgos orvos" megsérült élettársát is képviselő jogász a Kisalföld csütörtöki számában nyilatkozott. Kovács Szilárd bevallotta: nagyon meglepte a dolog, mert előzménye nem volt, s ha a vádhatóságban kétség merült volna fel az emberölés bizonyíthatóságával kapcsolatban, szerinte nem kellett volna eddig a fázisig várni.
 
– Hozzáteszem: a családom számára a legfontosabb, hogy bűnösnek mondják ki a vádlottat. Az igazságszolgáltatási minimum az, hogy ő tette. A minősítés és a büntetés másodlagos. Viszont így most a mi feladatunk lett, hogy a legkeményebb verziót tárjuk a bíróság elé és annak bizonyításáért tegyünk meg mindent – jelentette ki az áldozat testvére. 
 
Az ítélőtáblán dr. Kovács Tamás tanácsa fogja tárgyalni a pert várhatóan kora ősszel. Ugyanaz a tanács, amelyik hatályon kívül helyezte korábban az első ítéletet. A per érdekessége, hogy a hatályon kívül helyezett ítéletet hozó bíró azóta az ítélőtáblán dolgozik, de érintettsége miatt nem lehet benne ősszel ebben a tanácsban.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeverekedett két férfi az utcán Győrben, szolgálaton kívüli rendőr választotta szét őket

Összeverekedett két férfi az utcán Győrben, szolgálaton kívüli rendőr választotta szét őket
A dulakodás közben az egyik férfi kést is előrántott. Tovább olvasom