Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Fizetésükre várnak a gondozók

Szeptemberi (s lassan esedékes októberi) bérére vár huszonhat győri kistérségi település mintegy ötven szociális dolgozója.

A házi segítségnyújtásra szerződött közhasznú szervezet egy szeretetszolgáltnak adta át a feladatot: ők viszont az államkincstári normatívát sürgetik. Azt ígérik: október tizedike után fizetnek.

Rendkívüli ülésen tárgyalta hétfőn a győri többcélú kistérségi társulás a tagtelepüléseinek szociális dolgozóit érintő helyzetet. Kocsis Ivett kistérségi humán referens emlékezetett: a társulás 2009-ben a jelzőrendszeres házi segítségnyújításra és a házi segítségnyújtásra is a Megmentő Kht-val szerződött.


Az ikrényi Szabó István sem kapott fizetést szeptemberben. Fotó: Bertleff András.
Az ikrényi Szabó István sem kapott fizetést szeptemberben. Fotó: Bertleff András.


Május végén azonban ott "jogutódlásos váltás" történt: az Alvinczi Péter Szeretetszolgálat vette át ezt a feladatellátást. A települések ebből annyit érzékeltek, hogy szeptemberben a mintegy ötven, a kistérségben dolgozó házi beteggondozó nem kapta meg a bérét és egyéb járandóságait.

Gál Beatrix a szeretetszolgálat ügyvezetője ezt elismerte. „Mindez rajtunk kívülálló okok miatt történt: négy hónapra volt szüksége az államkincstárnak, hogy jogerős határozatot hozzon.

Eddig ugyanis nem kaptunk állami normatívát: mindez országosan ezer főállású gondozó bérért érintette. Szerettünk volna hóközi kifizetést kérni: reményeink szerint tizedikéig megérkezik hozzánk a pénz, s visszamenőleg kifizethetjük dolgozóinkat". Keszei Lajos területi képviselő kiemelte: a szociális hivatal ellenőrzése semmilyen alapvető hiányosságot nem talált náluk. "A gondozóktól értesültem, hogy nem kaptak fizetést: elvártam volna, hogy már korábban tájékoztatást kapunk a szolgálattól" – mondta Babos Attila dunaszegi polgármester. "Az államkincstár arra hivatkozott, hogy az ügy bonyolultsága miatt csúszik a határozat kiadásának ideje" - válaszolta az ügyvezető.

Dr. Görbe László, a kistérség jogi képviselője úgy fogalmazott: „ne tévesszünk meg senkit, egy kht-ból sohasem lesz szeretetszolgálat. Ez nem átalakulás volt, hanem fenntartó-váltás. Az államkincstárra sok mindent rá lehet fogni: a dolgozók azonban második hónapja várják fizetésüket" - tette hozzá. "A jogelőd finanszírozását négy nap alatt megszüntették: nem értjük, miért kellett négy hónap a jogutód támogatásához" - válaszolta Gál Beatrix.

Zelenák Zoltán, a megmentő Kht tulajdonosa nem kertelt: "nem tudtuk tovább finanszírozni az ellátást, ezért történt a váltás" - mondta. Ő sem értette a kincstár hozzáállását: „most már jogerős határozat van, nem tudnak mást tenni, csak a folyósítás van hátra" – állította. Az ülésen kiderült az is, hogy az ügy miatt az Alvinczi Péter Szeretetszolgálat nemrégiben már az illetékes minisztérium előtt tartott demonstrációt több megyei résztvevővel.

"Mi történik, ha tizedike után sem kapnak bért a dolgozók? Ők ezzel a pénzzel számolnak: miként tudunk ebben a helyzetben segíteni?" - tette fel a kérdést Bogárdi Zoltán mezőörsi polgármester. Az Alvinczi képviselői határozottan újra csak azt állították: jogerős határozat van a kezükben, s legkésőbb jövő héten megkaphatják a pénzt, majd kifizetik dolgozóikat.

 A társulás hétfőn határozatot fogadott el: eszerint jövő héten banki igazoltást kérnek a szeretetszolgálattól, hogy megérkezett-e hozzájuk a az államkincstártól várt összeg, s abból megtörtént-e a dolgozók részére az elmaradt munkabér – kamataival történő - kiutalása.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. erzsike79 2009. október 28. 08:40
  „Keressétek Keszei Lajos nevét a mai cikk nagyon érdekes.”
 • 31. erzsike79 2009. október 28. 07:19
  „Sziasztok!Hát ez nagyon jó.Cég nincs ,pénz nincs főnök nincs de elvárnák hogy dolgozzunk.hát ez jó.egy átverés volt.érdekes hogy senki nem tud semmit.ha tudtok valamit írjatok.”
 • 30. mary6505 2009. október 26. 15:50
  „Sziasztok! Úgy jártam, mint Erzsike, a biztos munkahelyem feladtam, s most nincs semmi. Ismerős megnézte a szerződésen lévő két pesti címet, az egyiken egy biztosítótársaság van már 5 éve / a biztonsági őr szerint nem ez volt az első érdeklődés a cég iránt ezen a címen/ a másik pedig egy családi ház, ahol sohasem hallottak cégünkről. Most már csak azt mondja meg valaki, hogy vajon ez véletlen?”
 • 29. erzsike79 2009. október 26. 12:51
  „Most már a papírokért sem jön senki.idáig fontos volt.már nem .azt hiszem tényleg csőd.én megkérdeztem a főnökasszonyt az elején hogy biztos munkahely e azt mondta persze.egy biztos munkahelyet hagytam ott ezért és itt az eredmény.Tehetetlen az ember.”
 • 28. aro 2009. október 22. 12:32
  „Sziasztok! Milyen meglepő, hogy nincs konkrétum, eddig sem volt!!! Sajna az egész ügyben a mi fizetésünk a legmellékesebb. Eddig bíztam, FELADOM!!!!!!Szívesen segítenék, de az a baj, hogy rajtam kell már segíteni, de kihez lehet fordulni???? CSŐD....”
 • 27. erzsike79 2009. október 22. 10:57
  „sziasztok a legújabb verzió :tegnap értekezlet volt Pesten konkrétumot nem tudnak.október végéig tudják fenntartani ezt az egészet.jövő hét végéig minden eldől.a fizetésről szó nincs.”
 • 26. panka1 2009. október 14. 20:18
  „Győrben is van Államkincsár területi igazgatóság, az önkormányzat miért nem veszi fel vele a kapcsolatott a dolgozók, és az ellátottak érdekében?”
 • 25. zsuzsa40 2009. október 14. 16:27
  „Kedves kema!
  A dolgozók érdeke,hogy amiért dolgoznak azért megkapják a fizetésüket, A gondozottaké pedig az,hogy egy kiegyessúlyozott , a munkáltatója által kellően begbecsült gondozónő gondozza. De sajnos ennél a cégnél ez úgylátszi lehetetlen. Én is dolgoztam 1 évig a HelpBox-nál. Miután megszereztük nekik a sok igénylőt megszüntették a helyi állomásukat, Becsaptak minket is, a gondozottakat is.”
 • 24. panka1 2009. október 14. 16:16
  „Érdeklődnék van e valakinek valamilyen híre?”
 • 23. kema 2009. október 14. 15:39
  „Kedves Zsuzsa!
  Szerinted a HelpBox-os "részhez" tartozók nem életet mentenek, amikor az éjszaka kellős közepén infarktusos, agyvérzéses stb. beteghez mennek ki??? Nem gondolod, hogy a dolgozók és az ellátottak közös érdeke, hogy megmaradjon a cég?”
 • 22. mary6505 2009. október 14. 13:22
  „Nos lehet, hogy én lettem rosszul tájékoztatva, amit tudok: amikor beléptem a céghez a Help-Boxhoz tartoztam a szerződésemben is ez áll, azután úgy június végén v. augusztus elején a területi vezetőm azt mondta, hogy kettévált a cég úgymint Help-Box a készülékes, és az Alvinczi Péter Szeretetszolgálat a házi segítségnyújtó. Alá is irattak velünk egy szerződésmódosítást. Tehát erre vonatkozott amit írtam, hogy így nem kaphatunk állami normatívát. Ha van más információtok van erről megköszönném ha megírnátok.”
 • 21. zsuzsa40 2009. október 14. 12:32
  „A cégnek a NELPBOX az aranytolást tojó tyúkja. A házi segítségnyújtást csak azért indította mert anélkül januártól nem működtethetné a segélyhívós rendszerét. És ha közvetve is de mi minden nap életet mentünk amikor megyünk az olyanokhoz akik még a kályhába begyújtani se tudnak maguk.Egy ilyen ........ cég megérdemli hogy" kivéreztessék˝, Csak az abaj , hogy ártatlanok látják a kárát.
  "teiszlerjozsef" Több kistérség vezetőgondozónője megy eggyütt.”
 • 20. kema 2009. október 14. 11:31
  „mary6505!Nem tudom az alatt mit értesz,hogy "készülékes cég",de ha a segélyhívó készülékekre/HelpBox/ gondolsz,nem igaz,hogy különváltak. Ugyanúgy az Alvinczihez tartozunk,mint a házi segítségnyújtók. Ja,és ugyanúgy nem kapunk már lassan 3 hónapja fizetést. A HelpBox,mint rendszer csaknem 5 éve működik sikeresen, több esetben mentettünk életet.
  Egyébként szerintem a Mákon keresztül ki akarják véreztetni a céget, ami úgy tűnik sikerül is.”
 • 19. mary6505 2009. október 14. 10:53
  „Most jöttem meg a bíróságról, elindítottam az ügyet, ahol nem sok jóval kecsegtettek. Először is az nem igaz, hogy az állam kifizeti az elmaradt béreket, ha a cég elismeri a tartozást megpróbálják behajtani rajtuk a pénzt, de ha ez nem sikerül 5 évente lehet perújfelvételt kérni. Másodszor az Alvinczi Péter Szeretetszolgálat egyáltalán nem szerepel sehol a cégek listáján, de még a nem cégjellegű szervezeteknél sem./ugymint pl. az alapítványok/ Az önkormányzatnál is voltam az csak duma hogy az államkincstár ül a pénzen. Az a helyzet, hogy a készülékes cég és a házi segítségnyújtás egy helyen kellene hogy legyen, mivel az állami normatívát csak ebben az esetben kaphatják meg. Így hogy különváltak semmi esély a kifizetésre, tehát jól tájékoztattak a sajtóban bennünket . Úgyhogy senkinek ne legyenek illúziói persze mindenki azt csinál amit akar, de ezek után szerintem tudjátok mi a helyes lépés!”
 • 18. teiszlerjozsef 2009. október 14. 10:34
  „Zsuzsa! Mellyik körzetből mentek,mert a pápaiak veszprémi útját lefújták!?Megy a fúrás!!!”
 • 17. panka1 2009. október 14. 09:52
  „A szerkesztőség vagy önkormányzat(tok) képviselői, az államkincstárt meginterjúvolni nem lehetne, hogy ha jogerős határozat van akkor miért nem fizetnek”
 • 16. sunsine1 2009. október 14. 00:02
  „az állami szervek elég sok mindent megengedhetnek maguknak. a kincstár hóközben nem utal mert akkor a felelőst kellene megkeresni. miért őket nem lehet számonkérni ? velük kellene megcsinálni, hogy hónapokig azt várják hogy mikor jön az sms, hogy a fizetés megérkezett. akkor biztos tudnának intézkedni. de a bkv-s vezetők végkielégítésére arra bezzeg van pénz. nem tudom a parlamenti dolgozók meddig üldögélnének fizetés és egyéb költségtérítés nélkül? ki kellene próbálni velük, csak nekik vannak olyan aranytartalékaik amik mellett még jódarabig nem vennék észre a fizetés hiányát. de mi egyszeri emberek mit csináljunk a számlákkal???????????”
 • 15. zsuzsa40 2009. október 13. 21:07
  „Veszprémbe megyünk, remélem lesz értelme. A főnökség részéről ez a nagy hallgatás nem sok jót ígér. De a remény hal meg utóljára!”
 • 14. tnegabi 2009. október 13. 19:33
  „Zsuzsa!
  Nem Győrben mentek munkajogászhoz? Mennék veletek én is.”
 • 13. zsuzsa40 2009. október 13. 19:09
  „Nálunk már többen is vagy szabadságon, vagy táppénzen vannak. Pénteken együtt megyünk munkajogászhoz. Sok sikert mindannyiunknak!”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gasztrocsata az ínyencek színpadán

Győr - Százötvenféle ételt kóstolhattak meg a vasárnapi Gasztrocsatán az ínyencek. Galéria! Tovább olvasom