Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Eurovízió: hat megyei produkcióval újra szól A Dal

Az 59. Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti dalválogatója kezdődik szombaton, az M1 élőben közvetíti A Dalt. A hatrészes show-műsorban harminc produkció közül választja ki a zsűri és a közönség, hogy melyik dal és előadója képviselheti hazánkat idén Dániában, az európai színpadon. Öt megyei énekesnő és egy zenekar is versenyben a győzelemért.

A zsűri

A nemzeti döntő zsűrije négyfős. Tagjai Kovács Kati, Liszt Ferenc-díjas előadóművész (aki számos hazai és nemzetközi dalfesztivál győztese), Rúzsa Magdi, a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál hazai résztvevője, Rákay Philip, a Magyar Televízió vezérigazgató-helyettese és Csiszár Jenő, televíziós–rádiós személy lettek. ByeAlex, az előző széria győztese digitális kommentátorként lesz jelen a műsorban.
A pályázati kiírásra 435 dal érkezett, közülük egy tíz tagú előzsűri választotta ki a magyar válogató résztvevőit. Idén is a harminc legjobb dal került be az M1 élő műsorába, A Dalba. Januárban és februárban összesen hat show lesz, az első elődöntő január 25-én kezdődik. A három elődöntőből tizennyolc dal jut tovább a két középdöntő egyikébe, onnan pedig nyolc produkció egyenesen a nemzeti döntő fináléjába. Február 22-én hirdetnek győztest, ő képviselheti hazánkat az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon, amit májusban a dániai Koppenhágában rendeznek.

Most szombaton tehát tíz produkciót láthatunk – az egyelőre nem nyilvános, hogy melyik tízet. A szakmai zsűri pontszámai alapján hárman jutnak tovább, három dalt pedig a közönség szavazhat a középdöntőbe.

A szabályok után következzen a legfontosabb; öt megyei énekesnő: Polyák Lilla, Bogi, Cserpes Laura, Hien, Marge és egy soproni együttes, a Muzikfabrik is színpadra lép a nemzeti dalválogatóban.

Polyák Lilla - Karcolás (Rise Again)
Zeneszerző: Rakonczai Viktor, Rácz Gergő, szövegíró: Homonnay Zsolt, Johnny K. Palmer

A győri születésű Polyák Lilla nem először szerepel a dalválasztó show-ban, tavaly a középdöntőig jutott. Mint portálunknak elmondta, megtisztelőnek tartja, hogy idén is ott lehet a legjobb harminc dal előadói között. – A Karcolás nem az Eurovízióra íródott, de mivel nagyon szeretjük és megfelelt a pályázati kiírásnak, azt gondoltuk, miért ne neveznénk? Nem várom el tőle, hogy képviselje hazánkat Koppenhágában, de van mondanivalója és szeretném, ha minél többen megismernék. A „kevesebb, több" jeligére nem készülünk látványos koreográfiával, a dal sem igényli. Erős, lírai szerzemény, aminek előadásakor nem is tudnék táncosokat elképzelni a színpadon – fogalmazott Polyák Lilla.

Polyák Lilla. Fotó: MTVA/Gálos Mihály Samu
Polyák Lilla. Fotó: MTVA/Gálos Mihály Samu


Dallos-Nyers Boglárka, BOGI – We All (Mindannyian)
Zeneszerző: Tóth G. Zoltán, szövegíró: Halász Péter, Tóth G. Zoltán

A 16 éves Bogi a győri Révai-gimnázium diákja. Számára sem ismeretlen A Dal színpada, tavaly rengeteg pozitív élménnyel gazdagodott a műsorban, jó kritikákat kapott. – Izgatottan készülök az élő adásra, gyakorolok a vokalistákkal. Idén nem lesznek táncosaim, teljesen más koncepcióval készülünk, és azt hiszem, mindez közelebb áll hozzám. A We all kifejezetten az Eurovízióra készült, szövegében, hangszerelésében is. A dal az összetartásról szól, arról, hogy segítsük egymást – mesélte a kisalfold.hu-nak Bogi. Az elvárásokkal kapcsolatban elmondta, főként megfelelni szeretne magának, és a zsűrinek is. – Tavalyhoz képest fejlődtem, volt rá lehetőségem. Az idei mezőny egyébként erősebb, nagyon jó dalok vannak, én is hallgatom őket, bulizok rájuk – tette hozzá mosolyogva.

Bogi. Fotó: MTVA/ Nagy Zoltán
Bogi. Fotó: MTVA/ Nagy Zoltán

Cserpes Laura – Úgy szállj! (Fly)
Zeneszerző: Krajczár Péter, Mészáros László, szövegíró: Tabár István

A kapuvári Cserpes Laura tavaly egészen az utolsó döntőig menetelt, a dalválasztó műsor felfedezettjének is kikiáltották. - Csodálatos lesz újra átélni az egészet, nagyon hálás szívvel gondolok a Dalra. A műsorban válhattam igazi énekessé. Az Úgy szállj! lendületes dal, hangzásvilágában eltér az eddigi számaimtól. Bízom a dalomban és szeretném minél hitelesebben átadni a közönségnek. Fontosnak tartom, hogy magyarul énekelek, hiszen így érezzük át igazán a lényegét – mondta Laura. Az énekesnő öt vokalistával áll majd a színpadra, egy „vagányabb" ruhában és azt is „megsúgta", hogy produkció látványvilága egészen különleges, itthon még alig látott lesz.

Cserpes Laura. Fotó: MTVA/Nagy Zoltán
Cserpes Laura. Fotó: MTVA/Nagy Zoltán

Nguyen Thanh Hien - The Way I Do (Ezt érzem igazán)
Zeneszerző: Nguyen Thanh Hien, szövegíró: Johnny K. Palmer

Élj a mának! – röviden így foglalhatnánk össze, miről szól a soproni születésű Hien The Way I Do című dala a legjobb harminc között. – Friss, lendületes popszám, azt üzeni, hogy az ösztöneidre hallgass, csináld, amit érzel. Ezt a könnyed hangulatot szeretném a színpadra vinni, nincs különleges koncepció, koreográfia – tette hozzá a a kisalfold.hu-nak az énekesnő. Hien dupla „teherrel" a vállán énekel majd, hiszen a saját szerzeményét adja elő, az Eurovízió pedig elsősorban a dalok versenye. – Izgatottan várom az élő adást, nyilvánvalóan nagyon örülnék a továbbjutásnak, de az elsődleges célom a buli, a szórakoztatás – mondta.

Hien. Fotó: MTVA/Gálos Mihály Samu
Hien. Fotó: MTVA/Gálos Mihály Samu

Batta Zsuzsanna, Marge – Morning Light (Reggeli fény)
Zeneszerző: Szakos Krisztián, szövegíró: Batta Zsuzsanna

A Marge művésznév a soproni születésű Batta Zsuzsannát takarja. Az énekesnő előtt nem csupán a dalverseny izgalmai állnak: nemrég jelentette be, hogy gyermeket vár. – A Morning Light a pozitív ébredésről, a fejlődési útról szól, arról, hogy átlépve a korlátaidat, teljes boldogság alakul ki. Mindez most teljesen összhangban van az életemmel, akár a karrieremre, akár a családomra gondolok. A dal kifejezetten az Eurovízióra készült, azonosul a védjegyeivel, finoman próbáltam belecsempészni a Marge arculatot– mesélte az énekesnő. – Nagy tapasztalatszerzést jelent számomra a verseny, az egész egy közösségi játék. Nem az előadók, hanem a dalok versenyeznek és ez érezhető a hangulaton, mindenki örül, hogy itt lehet. Szerintem nagyon erős a mezőny, izgalmas zenei megoldásokkal találkozhatunk. Már nagyon várom az élő adást, a hét közepétől kezdődnek a főpróbák, lassan minden kezd összeállni – mondta.

Marge. Fotó: MTVA/Gálos Mihály Samu
Marge. Fotó: MTVA/Gálos Mihály Samu


Muzikfabrik - This Is My Life (Ez az életem)
Zeneszerző: Rozmann András, Sinka Szilárd, Sövegjártó László, szövegíró: Hegyi Ákos, Sövegjártó László. Előadó: MUZIKFABRIK: Hegyi Ákos, Giczi Kurt, Makk Szabolcs, Rozmann András, Sövegjártó László

A soproni együttes az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy This Is My Life című dalát nevezi a versenyre. - Alapvetően egy vocal house szám, így nem az a tipikus, magyar fülek számára megszokott nóta. A house zenéknek jellemzően egy érzést, feelinget kell közvetíteni, így nem a mélyenszántó, magvas gondolatok a jellemzőek rá, hanem a vidámság, dinamikusság. Rengeteget próbálunk a zenekarral az élő adásra, a színpadkép már megvan, a koreográfián még dolgozunk – fogalmazott a kisalfold.hu-nak Sövegjártó László. - Már azzal nyertünk, hogy 435 induló közül a legjobb 30-ba kerültünk, mint itthon abszolút ismeretlen zenekar. Így, hogy mi vagyunk a ˝fekete ló˝ a mezőnyben, a középdöntővel elégedettek lennénk, de magunkban reménykedünk egy jobb helyezésben. Európában jobban ismernek minket, külföldön jelentősebb rajongói bázissal rendelkezünk. Többször jártunk zenélni Amszterdamtól Ibizán át Oroszországig - zárta.

Muzikfabrik. Fotó: MTVA/Gálos Mihály Samu
Muzikfabrik. Fotó: MTVA/Gálos Mihály Samu


A Dal 2014 menete

Január 25., február 1., február 8.: elődöntő, február 15-16: középdöntő, február 22: döntő.

További részletek, az összes harminc dal itt: http://adal2014.hu/


hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri kosarasok tragédiája: vádolják K. Mihályt

Megszületett a vádirat a győri női kosárlabdacsapat balesetének ügyében - tudtuk meg a… Tovább olvasom