Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Európa Kulturális Főváros 2023 - Benyújtotta pályázatát a három magyar döntős város, köztük Győr is

Debrecen, Győr és Veszprém polgármesterei pénteken benyújtották városuk pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre az Emberi Erőforrások Minisztériumában.
Papp László (Fidesz-KDNP) Debrecen polgármestere az eseményen úgy fogalmazott: az elmúlt három-négy évben gazdasági tekintetben már újraértelmezték a várost és az észak-kelet magyarországi régiót, amelyet a pályázattal szeretnének kulturális tekintetben is megtenni.  
 
Hozzátette: a második fordulós debreceni pályázat angol nyelvű szlogenje: Sharing Horizons. A 32 programelemmel fűszerezett pályázatuk címe metaforikusan a város előtt álló új kulturális távlatok szellemiségét tükrözi.  
 
Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere azt hangsúlyozta: a városban megvannak azok az értékek, amelyek arra predesztinálják, hogy megvalósuljon a kulturális rendezvénysorozat.
 
Porga Gyula (Fidesz-KDNP) veszprémi polgármester azt hangsúlyozta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre beadott veszprémi pályamű küldetése a térségi együttműködés erősítése.  

A pályázat nemcsak Veszprém városáról szól, hanem a Bakonyról és a Balaton térségéről.
 
A pályázatokat Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár vette át a polgármesterektől.
 
A pályázó magyarországi városok közül egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével választják ki azt a települést, amely esélyes a címre.  
Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), Győr, Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém és Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere, miután átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre városuk pályázati anyagát Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságán pénteken. Fotó: MTI
Az Európai Bizottság (EB) független nemzetközi szakértői testülete idén februárban Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlotta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe. Az előzetes kiválasztáson túljutott 3 városnak november 9-ig kellett benyújtania kiegészített és átdolgozott pályázatát.  
 
Ezt követően a független szakértői testület 5 tagja, amely 3 külföldi és 2 magyar delegáltból áll, december 9. és 12. között ellátogat a pályázó városokba. A végleges kiválasztási ülés december 13-án és 14-én lesz Budapesten, ahol meghallgatják mindhárom város képviselőit. A testület az ülés után, december 14-én jelenti be, hogy melyik várost ajánlják a cím viselésére. A tanácsadó testület jelentése alapján az emberi erőforrások minisztere fogja kijelölni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet viselő várost.
 
Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetni fogunk - Győr rendőrkapitánya és a boltosok beszélgettek a belváros közbiztonságáról

Büntetni fogunk - Győr rendőrkapitánya és a boltosok beszélgettek a belváros közbiztonságáról
Hajléktalanok, száguldozó kerékpárosok, közterületi vizelők, koldusok, kéregetők. A problémákról… Tovább olvasom