Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Erdőnyi gally az utcákon

Szélmalomharcot vív a lakókkal több kertvárosi területen a kommunális szolgáltató a komposztálható hulladékok gyűjtése, elszállítása során. Hiába viszik el a nyesedéket, kerti hulladékot, másnap újból szemétkupacok csúfítják az utcákat.
Az elmúlt napokban úgy döntött a Győri Kommunális Szolgáltató Kft., hogy a kertvárosi területek nagy részénél kialakult áldatlan helyzetet felszámolja, kerüljön bármennyibe is. Így volt ez Ménfőcsanak több utcájában is, s teljes éjszakai műszakkal vonultak begyűjteni a rengeteg, utcára tett kerti hulladékot.

Nem mindenkinek tetszett

Úgy tudjuk, ez sokaknak nem tetszett, volt, aki a rendőrséget értesítette, hogy őt a társaság emberei vasvillával fenyegetve kergették. Egy másik lakó a tűzoltókat hívta fel, hogy ég az egyik kukásautó. Mint megtudtuk, egyik bejelentésnek sem volt valóságtartalma. A kialakult helyzetről a társaság kommunális főmérnöke, Baki Balázs tájékoztatta a Kisalföldet.


– A városi közgyűlés rendelete értelmében társaságunk két évvel ezelőtt kezdte meg a kerti hulladékok ingyenes elszállítását. Tavaly hétezer köbméter nyesedéket, komposztálható hulladékot gyűjtöttünk össze, míg az idén közel tízezer köbméternél tartunk. Sajnos az emberek nem tartják be sem a mennyiségre, sem a fajtákra és a kihelyezés módjára, illetve idejére vonatkozó kéréseket sem – magyarázta Baki Balázs.

Időben kellene

A főmérnök elmondta, a lakosság – éppen az ingyenesség miatt – minden kerti hulladékot, a nem komposztálhatókat is kirakja a kijelölt helyekre. Pedig már a program kezdetekor felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy vagy összekötve vagy papírdobozokban, illetve -zsákokba rakva tegyék ki a nyesedéket a szállítójáratok időpontja előtt. A zsákokat a szolgáltatótól is meg lehet vásárolni. Mindez azért van, mert így komposztálható a hulladék. A műanyag zsákok, amit sajnos sokan előszeretettel használnak, megnehezítik a feldolgozást.

– Előfordul, hogy nem csak komposztálható kerti hulladékot raknak ki az utcákra. Volt, hogy egy kukoricaföld száraz kóróit vagy akár egy erdőre való gallyat – mondhatni ipari mennyiséget – halmoztak össze az utcán – mondta el a főmérnök, aki hozzátette, hogy emiatt az idén olyan helyzet állt elő, hogy a járatok ritmusa felborult. A nem megfelelő időpontban kirakott hulladék sokszor egy, másfél hétig is kint van az utcán, rontva a városképet.

Tíz autóval

– A helyzet megoldására Ménfőcsanakon egy teljes műszakot vezényeltünk ki a napokban és tíz autóval, a hozzájuk tartozó személyzettel eltakarítottunk mindent. Sajnos azonban másnap már ismét kint volt a hulladék az utcán. Ez közterület-szennyezésnek minősül. A helyzeten úgy igyekszünk változtatni, hogy tájékoztató szórólapokat osztunk ki a lakosságnak, amelyen ismételten felhívjuk a feltételekre és az időpontokra a figyelmet. Ezután azzal szemben, aki a járatokon kívül teszi ki a hulladékot, hatósági intézkedést kezdeményezünk – zárta mondandóját Baki Balázs.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alagút a Sokoró alatt?

Felpécen és Tényőn keresztül és a Sokoróba fúrt alagúton át, vagy a településeket elkerülve vezetne… Tovább olvasom