Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Emelkedik a víz - Vérszívókat hozhat az újabb ár az Észak-Dunántúlon

Alig vonult le az előző árhullám, ismét emelkedik folyóink szintje. A Dunán már készültséget rendeltek el, de a Rába és a Mosoni-Duna is egyes részeken ˝kilöttyent medréből˝.
Múlt szombaton Nagybajcsnál 519 centiméterrel tetőzött a Duna, az újabb érkező árhullám miatt mától ismét elsőfokút jelentettek be. A folyó pénteken tetőzik.
 
 Magasabbra kapaszkodva – Schwimmer Gábor a Rába szintjét figyeli. Pénteken már víz alatt lesz a sétány. Fotó: Cséfalvay Attila 

  A regionális vízügyi igazgatóság szerdai előrejelzései szerint a mostani ár „nem fogja elérni a másodfokú készültségi szintet: a nagybajcsi mércén 510–530 centiméter várható". A Rába vízállása Győrnél szerda reggel 337 centiméter volt, vízjárása a lassan áradó Dunáéval összhangban alakul: a folyó várhatóan 400–420 centiméternél tetőzik. 

 A tartósan magas vízszint, az esők, a tocsogók és a napközben sokszor 20 fok fölé felmelegedő hőmérséklet kedvez a szúnyoglárvák kifejlődésének. Kis híján lapunk munkatársait is megették a szúnyogok kedden az ásványrárói ártérben kecsegetelepítésre indulva, amikor egy gyors ajtónyitáskor több tucat repült az autóba. 
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tenyészőhelyek száma hétről hétre emelkedik: „Szigetköz elárasztása, a tavak és folyók magasabb vízszintje, valamint a milliószámra keletkező pocsolyák mind hozzájárulnak a szúnyogok számának növekedéséhez. Az elmúlt napok szeles, esős időjárása miatt a múlt héten elmaradt a Szigetközben a kifejlett szúnyogok földi permetezése." 
A megyei folyók medrei megteltek, hetek óta tartósan magas a vízszint. Ez kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Fotó: Cséfalvay Attila
A megyei folyók medrei megteltek, hetek óta tartósan magas a vízszint. Ez kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Fotó: Cséfalvay Attila
Az elmaradt kezeléseket pótolva ezen a héten már itt is légi és földi permetezéseket terveznek a vérszívók ellen. A katasztrófavédelem a Győri kistérségben 6000 hektáron légi kémiai, ma 5400 hektáron földi kémiai gyérítést végez, vasárnap 250 hektáron földi biológiai beavatkozást terveznek. A Mosonmagyaróvári kistérségben 6600 hektáron földi kémiai irtást végeznek. A tervek szerint ma 4300 hektáron, holnap 2000 hektáron légi kémiai gyérítésre kerül sor (vasárnap pedig itt is 250 hektáron földi biológiai irtást végeznek). 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börcsön és Kónyban érdemes lesz vizet tartalékolni, tisztítják a vízhálózatot

Börcsön és Kónyban érdemes lesz vizet tartalékolni, tisztítják a vízhálózatot
Ingadozhat a víznyomás és átmeneti vízhiány is előfordulhat június 3-tól 7-ig. Tovább olvasom