Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő Győrladaméron

Vasárnap este a győri hivatásos tűzoltókat Győrladamérra a Mátyás király utcába riasztották, ahol a szén-monoxid-érzékelő bejelzett egy családi házban.
 
A tűzoltók műszere kimutatta a mosókonyhában található gázkazán közelében a mérgező gáz jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere is emelkedő gázkoncentrációt mért ugyanott, ezért a gázkazánt leplombálta és megtiltotta annak használatát. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, mivel a lakók a fűtést más módon is meg tudták oldani. Az eset során a szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően személyi sérülés nem történt - olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

A cikkben felhívják a figyelmet, hogy az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, vízmelegítő készülékek, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek. A szén-monoxid-érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét!

Mindenki részére javasoljuk a szén-monoxid érzékelők beszerzését és beszerelését még akkor is, ha lakásukban zárt égésterű tüzelő-fűtő berendezést működtetnek.

A szén-monoxid-érzékelők csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük.

Fontos tudni, hogy ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük. Az érzékelők élettartama (általában 5 év) lejárata előtt le kell cserélni. A hálózatról működő készülék működését befolyásolhatja az áramszünet, az elemes készülékekben pedig figyelni kell az elemek cserélésére!

Ha valakinél jelez a szén-monoxid-érzékelő azonnal szellőztessen, menjen szabad levegőre, ha lehet kapcsolja ki tüzelő berendezését és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es hívószámon!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzött az árhullám a Dunán, Nagybajcsnál 493 centiméternél

Tetőzött az árhullám a Dunán, Nagybajcsnál 493 centiméternél
Kisebb árhullám van levonulóban a Dunán, amely térségünkben szombaton tetőzött. Tovább olvasom