Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Árvíz - Pénteki és szombati összefoglaló

Kiköltöztették Győrújfalut. Megfeszített munkával védték meg a falut. Koroncón is elkezdődött a védekezés, a Marcalon keresztül érkezett az ár a Bakony-érbe. Szombat este végre a Duna után a Mosoni-Duna vízszintje is apadni kezdett.
22:40

Ma reggeli órákban átszakadt Rábaszentmiklós határába a gát. Közel 4000 homokzsákkal sikerült meg fékezni a vizet. Nagyon sokan jöttek segíteni az első hívó szóra, többek közt Kisbabotról és Rábaszentmihályról is. Fotók: Katona-Pap Mónika.
22:05
22:00

Szombat reggel Győr-Szentiván kertvárosnál. Olvasó-tudósítónk, Káldiné Bukovics Beatrix felvétele.
Szombat reggel Győr-Szentiván kertvárosnál. Olvasó-tudósítónk, Káldiné Bukovics Beatrix felvétele.


21.00

A védekezés folyamatosan, tervszerűen zajlik. Az eredményesség érdekében a helyi lakosság és a közvetlenül nem érintett települések polgárai és civil szervezetei a vízügyi szakemberek irányításával ütemezetten végzik a szükséges feladatokat.

A most következő napokban várhatóan lesznek még elzárt, megközelíthetetlen települések. A védekezés irányítói erre is felkészültek, ezeknek az ellátását időben megszervezték.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs eddig 20 helyen hozott létre központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Ezeknek a tartalékhelyeknek a célja az, hogy az állam által finanszírozott homokzsákok a tetőzés folyamán, hirtelen igény esetén is azonnal eljussanak az állami védvonalakra, az önkormányzatokhoz, illetve a lakossághoz. Az önkormányzati védelmi feladatok ellátását az OMIT által kirendelt szakemberek segítik.

A folyamatosan beérkező adatok alapján, az árhullám levonulása nagy feladatot jelent, de ezzel az országos méretű összefogással, közösen, sikerrel megoldható. A védekezést az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja.

Tegnap 23 órakor a Nagymaros belterületén az önkormányzat által épített védvonal átszakadt. A kiáramló víz két ház kertjét elöntötte, de a további elöntést a kettős biztonságot jelentő lokalizációs védvonal megakadályozta.

Az éjszakai órákban tetőzött a Duna a Szigetköz közepén, Dunaremetén.

Tetőzött a Duna Nagybajcsnál is és hajnalban megkezdődött az apadás! A tetőzés 907 cm-en következett be, a vízállás 7 órakor 903 cm volt.

A mai napon 10:00-13:00 óra közötti időintervallumban Győrnél szintén tetőzött a Duna 838 cm-rel. A folyó apad, a 20:00 órás vízállás 834 cm volt.

Budapesten ma, a délutáni órákban megdőlt az eddig mért legnagyobb vízszint.

A Tahitótfalu védekezéséért felelős önkormányzat úgy döntött, hogy kettős biztonsági rendszert alakít ki az árvíz ellen. Ennek első lépcsőjében újabb területeket kívánt megvédeni a 2002. és 2006. évi árvizekhez képest.

Várható volt, hogy az első, helyi anyagból megépített ideiglenes 1. számú védvonal (amely mögött 50 lakóingatlan található) nem bírja a terhelést a rekordmagasságú  árvíz ellen. Lehetővé tette viszont a második, a korábbi nyomvonalon lefektetett ideiglenes védmű fejlesztését, megerősítését.

Jelenleg a kirendelt műszaki szakértők a korábbi gyakorlatnak megfelelően a második védvonalat tekintik véglegesnek és ennek biztonságos megerősítéséről gondoskodnak.

A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a védelmi képességet érintő kivitelezéseket a Szigetköz, Komárom-Esztergom, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségében.

A védekezés támogatására az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője öt alföldi, a dunai árhullámban nem érintett vízügyi igazgatót a mai nappal a Duna védvonalaihoz rendelt, hogy a műszaki irányítók és a védekezésben résztvevők munkáját vezessék.

20.40 - Zsejkepuszta, Dunaszentpál és Bolgánypuszta a tetőzés idején


Fotók: nmgr
20.13

Vasárnap nem valószínű nagy területen jelentős csapadék

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint szombaton késő estig, és vasárnap a déli, kora délutáni óráktól késő estig a Duna magyarországi szakasza mentén elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok, de vasárnap már kevesebb eséllyel mint szombaton.

Nagy területen jelentős csapadék nem valószínű, csupán egy-egy helyen lehet felhőszakadás, amely során 20-30 milliméter körüli csapadék hull, illetve erős, akár viharos szél is lehet - olvasható az OMSZ honlapján szombat este. Az előrejelzés szerint a hajnali 13-16 fokról 27-28 fokig melegszik fel vasárnap a levegő.

A várható szélviszonyokról azt írták: az északnyugati határtól Esztergomig vasárnap reggelig gyenge vagy mérsékelt változó irányú lesz a szél, majd vasárnap napközben a déli szél megélénkül, főként a Győrtől nyugatra lévő területeken meg is erősödik. Győrtől nyugatra várhatók erős, 45-55 kilométer per órás széllökések. Emellett záporban, zivatarban is megerősödhet átmenetileg a szél. Esztergomtól Dunaújvárosig, valamint Dunaújvárostól a déli határig reggelig gyenge vagy mérséklet lesz a változó irányú szél, majd vasárnap reggeltől megélénkül a déli, délnyugati szél. Záporban, zivatarban ezeken a tájakon is lehet átmeneti szélerősödés, de jellemzően maximum csak élénk széllökésekre lehet számítani - olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Közben az árvízi helyzetre tekintettel soron kívül elkészült az Árvízi időjárás oldal, amelyen többek között megtalálható a Duna magyarországi szakaszára vonatkozó előrejelzés, illetve egy 10 napos, a Duna-Tisza vízgyűjtőterületére szóló időjárási prognózis is - közölte a meteorológiai szolgálat szombat este Facebook-oldalán. Az új oldal az arviz.met.hu címen közvetlenül is elérhető.

19.45

Töltéserősítés, bordázás zajlik Győrújfalun. Szivárgás nem észlelhető. Homokzsákolási munkálatok továbbra is folyamatban. Egy helikopter zsákokat hord. A katasztrófavédelem részéről 8 fő, 176 hivatásos tűzoltó, a honvédségi erő 469 fő és, rendőrségtől 10 fő, TEK 9 fővel, a vízügytől 30 fő, lakossági erő 250 fő töltésmagasítást végez. A Moson Mentőszervezet tagjai 15 fővel vannak a helyszínen. A karitatív szervezet és a katasztrófavédelem 20 fővel a védekezésben résztvevők ellátását biztosítja - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


19.35

Árvíz után belvíz Ásványrárón és Dunaszegen.19.20

Árvíz Győrben - Veres Zoltán fotói. 06.08.


19.15

Árvíz a megyében - Olvasóink fotói. 06.08.

19.10

Dunaszentpálon szombat délelőtt hat szakaszon a töltés átszivárgott, ezek közül három helyen már megszüntették, a további három szakaszon a szakemberek még dolgoznak a szivárgás elállításán - tudatta közleményben a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 18.45

1401. sz. út 14+600kmsz. között félpályás lezárás, rendőri irányítás mellett (Dunaszeg-Ásványráró) Zsejkepusztánál. 

Az út Dunaszentpál és Zsejkepuszta között. Fotó: Keszei L. András
Az út Dunaszentpál és Zsejkepuszta között. Fotó: Keszei L. András

A táj Dunaszentpál és Zsejkepuszta között. Fotó: Keszei L. András
A táj Dunaszentpál és Zsejkepuszta között. Fotó: Keszei L. András


A lezárásokról, forgalomkorlátozásokról részletesen 18 óra 10 perces bejegyzésünk alatt olvashatnak.

18.20

A győri, illetve a Győrbe vezényelt katonák több, mint 800 fővel éjszaka is folytatják a munkát.

Győrújfalun 450-en a töltést erősítik, Koroncón 150-en gátmegtámasztást folytatnak, Dunaszentpálon 100-an a talpfolyásoknál bordás kavicsos megtámasztást végeznek, Győrben, a város különböző pontjain 100-an dolgoznak, míg Koroncó és Rábapatona között további 50 katona segít a védekezésben.

18.12

Szendvicsgyár működik a Kossuth leánykollégiumban: várják az alapanyagokat

"A Kossuth-iskola leánykollégiumában (cím: Győr, Kossuth utca 22., a zsinagógával szemben) önkéntes szendvicsgyárat működtettünk. Ide várunk minden alapanyagot (sajt, szalámi, zöldségek) a felajánlóktól. A kész szendvicseket szervezett formában szállítjuk a gátakra a tűzoltóság közreműködésével" - mondta portálunknak Pesti Norbert (telefonos elérhetőség: 20/455-27-66).

A Koleszos Szendvicsgyárról Ihász Ingrid Facebook-oldalán olvashatnak >>

18.10 - Útlezárások Győr-Moson-Sopron megye árvízi védekezéssel érintett szakaszain

Megyénk területén az alábbi útlezárásokra, illetve forgalomkorlátozásokra kell számítani a közlekedőknek:

Győrújfalu térségében kialakult helyzet miatt, Győrből a szigetközi falvakba irányuló gépjárműforgalmat korlátozták, a területre csak az árvízvédelemben részt vevők és gépjárműveik hajthatnak be.

Győrzámoly, Győrladamér, Dunaszeg, Dunaszentpál települések lakcímkártya felmutatása mellett, az 1401-es számú úton, Hédervár, illetve Ásványráró irányából közelíthetők meg. Zsejkepusztánál váltakozó forgalomirányítás mellett lehet közlekedni.

Győr térségében:

1. sz. főút 108+185-121+423 kmsz. között teljes lezárás

Az 1 sz. főutat árvízvédelmi munkálatok miatt a 19-es főút Győr-Likócs csomópontja és a nagyszentjánosi csomópont között lezárták, a közlekedőket az M1-es autópályára terelik.
A Gönyűn lakók otthonaikat Győr felől, a 19. sz. főút – M1-es autópálya-Nagyszentjános útvonalon közelíthetik meg. A Komárom felől érkezők a nagyszentjánosi csomópontnál - lakcímkártyájuk alapján - Gönyű településre behajthatnak. A többi közlekedőt az M1-es autópályára terelik.

Budapest felől az 1. sz. főúton közlekedőket a komáromi Közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es út Győr-Likócsi csomópontjában térhet vissza az 1. számú. főútra.

A terelés ideje alatt az autópálya (autóút) Győr és Komárom közötti érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

14. számú főút 2+356-12+696 kmsz. között teljes lezárás (1401sz. út csp.- országhatár)
Rendőri irányítás mellett (1401 sz. út csomóponttól Vámosszabadiig) a célforgalom biztosításával.

14. sz. főút és a 1401.sz.út kereszteződésében, rendőri irányítással engedik a forgalmat, a szigetközi útra.

1303.sz.-Vámoszabadi-Nagybajcs összekötő úton, 2013.06.07. 09:30-kor a 3+780kmsz-ben és a 4+115kmsz-ben gyenge intenzitású vízátfolyás miatt,30km/h sebesség korlátozás, egyéb veszély, vízátfolyás jelzőtáblák kerültek kihelyezésre.
 
A Mosonmagyaróvár térségében:

1402. út az 5+044-7+312 kmsz. között teljes lezárás. /Mecséri híd lezárva./
Mecsér csak az 1. sz. főút felől közelíthető meg, csak a Mecséri lakosok, a védelemben résztvevők és buszjáratok közlekedhetnek.

1401. sz.. út 14+600kmsz. között félpályás lezárás, rendőri irányítás mellett (Dunaszeg-Ásványráró) Zsejkepusztánál.

1403. sz. út 3+600 kilométerszelvény között 2013.06.08. án 11 órától kerül teljes szélességében lezárásra Novákpuszta –Hédervár közötti szakaszon.

Csorna térségében:

8511..sz.  úton a 19+930 kilométerszelvénynél lévő hidat Bodonhely és Kisbabot között lezárták.

8418. sz. Ménfőcsanak –Koroncó úton vízátfolyás miatt félpályás forgalomkorlátozás van érvényben.


18.05

Tetőztek a folyók Győrben

Nem sokkal ezelőtt tetőztek Győrben a folyók, ennél magasabb vízállásra szerencsére már nem kell számítani.

Borkai Zsolt polgármester elmondta: Nagybajcsnál lassú, ám folyamatos a Duna vízszintjének csökkenése, ami a Mosoni-Duna és a Rába esetében is csekély mértékű apadás kezdetét eredményezheti.

A folyók elérték Győrben legmagasabb vízszintjüket, amely megegyezik az előre prognosztizált magassággal. A város védelmi vonala stabil, a magassági maximum elérése miatt sehol nem kell attól tartani, hogy átbukik a víz.

Kisebb átszivárgások vannak bizonyos helyeken, de a vízügyi szakemberek urai a helyzetnek, külön köszönet illeti a város lakosságát, akik a szakemberek iránymutatása alapján homokzsákokkal akadályozzák meg a vízátszivárgásokat.

A polgármester arra kéri a győrieket, hogy továbbra is figyeljék a híradásokat, hiszen önkéntesekre több helyen is szükség van, a munkálatok és a megfigyelések nem állhatnak le, hiszen a tetőzés után lassú apadás várható. Nagyon fontos, hogy a rémhíresztelések, valamint a katasztrófaturizmus háttérbe szoruljon, hiszen ez csak akadályozza a munkálatokat és felesleges pánikra ad okot.

Kizárólag a hivatalos szervek tájékoztatására hagyatkozzanak az emberek, eszerint pedig Győrújfalunál továbbra is tartják a gátat, nincs egyelőre olyan veszélyhelyzet, amely indokolná, hogy bezárják a Győrt körülvevő lokalizációs töltéseket.

Vangelisz Daszkalopulosz, a bácsai polgárőrség vezetője és Bárány István. Fotók: Mészáros Mátyás
Vangelisz Daszkalopulosz, a bácsai polgárőrség vezetője és Bárány István. Fotók: Mészáros Mátyás

nincs egyelőre olyan veszélyhelyzet, amely indokolná, hogy bezárják a Győrt körülvevő lokalizációs töltéseket.
Nincs egyelőre olyan veszélyhelyzet, amely indokolná, hogy bezárják a Győrt körülvevő lokalizációs töltéseket.


17.59 - ÖNKÉNTESEKNEK. Forrás: Szigetközi Árvízi Hírek 2013

Minden önkéntes, aki éjszakára menne BÁRHOVA, 19 órára menjen az ETO-Parkba! Molnár Csaba katasztrófavédelmis fog mindenkit eligazítani, és csoportosan, az ő önkénteseikkel és hivatásosokkal együtt lehet kimenni az aktuális helyszínekre, hogy ne legyen fennakadás.
FELNŐTT, ERŐS, KIPIHENT FÉRFIAK menjenek lehetőleg. Vízálló cipő, ruházat, kesztyű legyen mindenkinél! Este 8-tól reggel 6-ig tart a munka, akkor érkezik majd a váltás.
 
17.31 - Körkép a megyei településekről

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság közleménye:

Győrújfalu: A gát át van ázva, több helyen szivárog. Töltéserősítés, bordázás zajlik. Homokzsákolási munkálatok továbbra is folyamatban vannak. Karitatív szervezet a védekezésben résztvevők ellátását biztosítja.

Mecsér: Bordás megtámasztás kiépítése folyamatban van. Technikai eszközök, kotrógépek, és szállítójárművek segítségével kavics nyomópadka kiépítése zajlik. A TSZ majornál a töltés megemelése a nap folyamán is folytatódott.

Dunaszentpál: A délelőtt folyamán 6 szakaszon a töltés átszivárgott, melyből 3 szakaszon megállították a szivárgást. További 3 szakaszon a szakemberek dolgoznak a szivárgás elállításán. Folyamatos járőr,- és figyelő szolgálat van. Talpfolyásoknál bordás kavicsos megtámasztást végeznek. A buzgárokat a gáton elfogták, figyelésük folyamatos, stabilizálódott a helyzet.

Zsejkepuszta: A figyelő szolgálat folyamatosan figyeli a gátat. A földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetése és a szivárgások megszüntetése, valamint bordás támasztások folyamatban vannak.

Győrzámoly: A munkálatokban változás nem történt. A zsákok töltése folyamatos.

Ásványráró: A védmű elkészült, buzgárvédelem folyamatos, helyenként töltésjavítás szükséges, a buzgárokon lévő körgát megfejelése zajlik. Belvizes területek felderítése folyamatos.

Gönyű: figyelőszolgálat működik folyamatosan. Igényelt homokzsákok és a szivattyú megérkezett. A kiküldött homokzsákok megtöltése folyamatos

Győrladamér: A helyszínen jelenleg járőrözés folyik. Korábban megjelent buzgár megszüntetése sikerült. Kisebb csorgások kezelése van folyamatban a Vízügy szakemberei által.

Koroncó: Fakadó vizek eltömítése, valamint gátmegtámasztás zajlik bordás megerősítéssel. Figyelőszolgálat működik.

Győr Bácsa: homokzsák töltés és gépjárművekbe történő rakodás, valamint védekezési munkálatok folynak.

Győr-Iparcsatorna: a csatorna déli szakaszán a védmű LNV-re történő magasítása megtörtént. Folyamatos figyelőszolgálat működik.

Győr-1. főút 19.sz. főúttól Győrszentiváni kertvárosig tartó szakaszán nyúlgát építés szükséges magasságig megtörtént. A mai napon a 117-es km szelv.-nél egy különálló mélyen fekvő szakaszon a nyúlgát építés folytatódik.

Vámosszabadi: gátmagasítás megtörtént, buzgárelfogás folyik. Jelenleg figyelőszolgálat működik.


Figyelőszolgálat működik:

Dunaszeg, Vének, Nagybajcs, Hédervár, Kunsziget

Az útlezárásokról részletek térképünkön.

Belvíz

A Hanság-Rábca belvízrendszeren az abdai árvízkapu, és a pinnyédi-zsilip is zárva van, a szivattyútelepi külvizeken ma reggelre apadó tendencia jelentkezett, amit a Pinnyédi Rábca-ág tegnap megkezdődött feltöltése okozott.

Dunaszegen belvíz alakult ki, a szivattyúzási munkálatokat és a víz elvezetést ne használják, szükség esetén forduljanak szakemberhez.

Az ÁNTSZ ismételten hangsúlyozza, hogy árvíz idején kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, különösen evés, adott esetben cigarettázás előtt. Soha ne nyúljunk piszkos kézzel a szemünkhöz, a szánkhoz. A sebeket minél előbb, megfelelően el kell látni, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzésveszélyt. Különösen fontos mindez a védekezésben részt vevőknél! A szülők figyelmét felhívjuk, hogy gyermeküket az árvízzel elöntött részeken még a sekély vízben se engedjék játszani, pancsolni, mert a víz fertőző források közvetítője lehet!

Felhívás közlekedők felé :

Csak halaszthatatlan ügyben menjenek az emberek a Szigetközbe - erre kérte a lakosságot Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott. Mint mondta, az indokolatlan forgalom egyaránt gátolja a védekezésben részt vevők és munkába vagy onnan hazafelé tartó helyiek mozgását.
17.10

A szennyvíz is gondot okoz

˝Győrben a Damjanich utca /főleg a vége/ valamint a Báthory utca nem árvízben hanem lassan szennyvízben fog úszni˝ - jelezte tudósítónk.

16.57 - Mindenki fontos láncszem

A megyei kataszrófavédelmi igazgató, Sallai Péter ezredes a győrújfalui védekezésről:

- A gátat nem adunk fel jelmondat bejött, kollégáim egész éjjel dolgoztak,
szombat éjszakára ugyanezt a létszámot tartjuk a gátakon. A kitelepített
faluban pedig új lépésként az ilyen időszakra jellemző, normálisnak nevezett életet fogjuk beállítani. Azaz az emberek visszajöhessenek az állatokat megetetni, persze a megfelelő kontrollal, ki és beléptetéssel. A
katasztrófavédelem négyszázötven hivatásossal védekezik, illetve az
önkéntesek munkája most is megkerülhetetlenül fontos a depókban. Ha valaki úgy érzi, hogy nem olyan fontos, amit csináltatunk vele, higgye el, hogy itt a végponton, ha ő nem lenne, a lánc elszakadt volna.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka, Kovács Ferenc ezredes tájékoztatása szerint szombaton 2035 katona állomásozott Győrben, a munkákban mintegy ezren dolgoznak. A győrújfalui töltésszakaszt 450-en erősítik, Koroncónál 400, Dumaszentpálnál 100-an dolgoznak.

- A katonák tisztességgel állnak helyt, tizenkét órás váltásokban óriási
erőfeszítéseket tettek. A miniszterelnök úr most dicsérte meg az általa
tapasztalt, kiemelkedő munkáért - mondta Kovács Ferenc.


Közbiztonsági zár Győrújfalun

A megyei kormányhivatal vezetője, Széles Sándor az ország különböző
területeiről érkezett emberek elhelyezéséről elmondta: a katonákat a saját körletükben, a katasztrófavédelmi szakembereke és a tűzoltókat a győri tűzoltólaktanyában, a polgárőröket nagy létszámban az állami intézményekben helyezték el.

- Ellátásukról a hivatásosok maguk gondoskodnak. A rendőr szakközépiskola diákjait, a TEK-eseket a rendőrség helyezte el. A civilek összegyűjtése, diszponálása egyre szervezettebben folyik, mert ebbe a tevékenységbe befolyt a katasztrófavédelem. Győrújfalu közbiztonsági szempontból lezárt település, mivel kitelepítés volt, a rendőrség átvette a falu védelmét, ők biztosítják a terület védelmét. El kell kerülni, hogy valaki védekezőként bekerül és lopást folytasson - hangsúlyozta Széles Sándor.

A szigetközi úton Győrújfalu és Győr között 100-200 méterenként rendőrök álltak, az "egér sem juthat be" észrevétlenül.

16.52

A tetőzést hamarosan várják Mecséren

- Szombaton délben 522 centiméternél tartottunk, mostanra már elértük az 525 centiméteres vízmagasságot. A szakemberek szerint Mecséren 540 centiméternél fog tetőzni a folyó, ezt hamarosan várjuk - hangsúlyozta érdeklődésünkre Csaplár Zoltán, mecséri polgármester szombaton délután.

Fárasztó munka áll a mecséri védekezők mögött és előtt, hiszen vasárnap óta folyamatos a munka, és a szakemberek lassú apadást is jósolnak az árvíz után.

- Négy kilométeren kell védekeznünk. A frissen kialakított védvonalat több helyen is meg kell erősítenünk bordás támasztással. Most sok helyen a homokzsákok közé sódert szórunk, ez elsősorban kézi munkát, elsősorban kemény férfimunkát igényel, ezért továbbra is várjuk az önkénteseket. Sokan jönnek segíteni a szomszéd településekről, Lébényből és Mosonszentmiklósról, de érkeztek hozzánk Csongrádból és még Erdélyből is emberek - tudatta a faluvezető, aki kiemelte: Ura vagyunk a helyzetnek, ezért bizakodó, hogy nem kell kitelepítést elrendelni a faluban.

Csaplár Zoltán szerint sok felajánlás érkezik a faluba: hideg és meleg ételre egyaránt, ásványvíz és kávé is. Aki önkéntesként szeretne segíteni, az vigyen magával gumicsizmát és lapátot. ˝Mindenkinek jut munka, és a segítséget nagyon köszönjük!˝ - tette hozzá a faluvezető, aki szerint morálisan is jó a hangulat, és nincs pánikhelyzet.

16.20


Térképünkön frissültek a vízállási adatok. Mecséren emelkedik a vízszint, Nagybajcsnál, Gönyűnél tovább apad. Győrben stagnál. További adatok a térképen.

15.50

Csak halaszhatatlan ügyben induljanak Szigetközbe!

Csak halaszthatatlan ügyben menjenek az emberek a Szigetközbe - erre kérte a lakosságot Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott. Mint mondta, az indokolatlan forgalom egyaránt gátolja a védekezésben részt vevők és munkába vagy onnan hazafelé tartó helyiek mozgását.

Az egész Szigetközben súlyos a helyzet, de folyamatos a védekezés, így tartani tudják a gátakat. A legkritikusabb helyzet Győrújfaluban van.

Árvíz - Győri fotók (Farkas Csaba fotói)
Várjuk tudósításait, fotóit az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu


16.25

Videó: Tóth Gyula

Videó: Tóth Gyula

15:35 - Gyopáros Alpár bizakodik

"Bizakodók vagyunk" - nyilatkozta Gyopáros Alpár csornai fideszes országgyűlési képviselő a Kisalföldnek Koroncón, ahol véletlenül futott össze lapunk tudósítójával. A politikus több napon át önkéntesként Mecséren segített és a ma déli állapotról számolt be. Eszerint a hatalmas erőfeszítéseknek - csak pénteken több mint ezren dolgoztak - köszönhetően áll a gát és minden remény megvan arra, hogy állni is fog. Gyopáros Alpár Koroncón is önkéntesként dolgozik, ahol rajta kívül több száz hivatásos és civil küzd azért, hogy a Duna által visszaduzzasztott Bakony-ér ne öntse el a falu mélyebben fekvő részeit.

Radicsné Kincses Mária koroncói polgármester elmondta, hogy szerda óta dolgoznak a gát megerősítésén. Először a töltés szintját hozták homokzsákokkal mindenütt azonos magasságra, tegnap délután négy óra óta pedig bordás megtámasztással stabilizálták a gátat. Egész éjszaka is dolgoztak. A községben ezekben a percekben várják a Bakony-ér tetőzését, amelynek vízszintje 4 méter körül van, 50-55 centiméterrel magasabban, mint az eddigi rekordot jelentő 2002-ben.

Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság

Győr - Moson - Sopron megyei közúthálózaton bevezetett forgalomkorlátozások a következők:

1. sz. főúton az M19-es csomópont és Komárom között teljes lezárás van. A terelés ideje alatt az M1 -es autópálya és az M19-es autóút Győr és Komárom közötti érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

Az 1401. sz út Zsejkepuszta térségében a bevédés ellenére a burkolaton helyenként 5 cm vastagságban folyik a víz. Itt rendőri ellenőrzés mellett is csak lassú haladás lehetséges a rendőri felvezetés idején.

1401. számú Győr-Mosonmagyaróvár összekötő úton félpályás lezárás van.
Rendőri irányítás van Dunaszeg - Ásványráró között.
Zselykepusztánál a magas vízszint miatt, 30 km/ó seb. korlátozás van érvényben a burkolaton helyenként kialakult kisebb vízátfolyások miatt.

1402. számú összekötő úton a 5+044 - 7+312 km szelvények között teljes útlezárás van /A Mecsér-i híd lezárva nem vehető igénybe köközúti forgalom számára./ Mecsér csak az 1. sz. főút felől közelíthető meg, csak a mecséri lakosok, a védelemben résztvevők, és buszjáratok közlekedhetnek.

1403. számú út Novákpuszta - Hédervár közötti szakaszon 2013.06.08.-án 11 órától teljes szélességében lezárásra került.


15:30 - Győrújfalu megtelt önkéntesekkel

Elegendő az önkéntes Győrújfalun, így egyelőre nem engednek be újabb csoportokat az árvíz által leginkább veszélyeztetett szigetközi településre - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton délután az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy közlése szerint emberből is, élelmiszerből is van elég helyben, ezért nem engednek be újabb segítőket a pénteken este kiürített, azóta lezárt másfél ezres településre.

A szóvivő kiemelte: arra kérnek mindenkit, hogy mielőtt a gátakhoz indulna, jelentkezzen be a 96/529-539 vagy a 96/515-729 telefonszámok valamelyikén, vagy az igazgatóság honlapján; ott adataik mellett azt is rögzítik, mennyi ideig és milyen eszközökkel vonhatóak be a védekezésbe az önkéntesek. 

Széles Sándor kormánymegbízott pár órával korábban azt közölte az MTI-vel: tartósan nyolcszázan dolgoznak a Mosoni-Duna-part legveszélyeztetettebb települése, Győrújfalu gátjain.

"Tegnap este is nyolcszázan dolgoztak a gáton, ezt ma délelőttre is meg tudtuk szervezni, és már tudjuk, hogy este is ugyanez lesz a helyzet" - fogalmazott. Elmondta, abban bíznak, hogy kora délutánra beállhat a tetőzés ezen a folyószakaszon, ahol már most is lassul az Öreg-Duna által a Mosoni-ágba visszafelé tolt ár.

15:20 - Több százan védekeznek Koroncón

Kétszáz katona és több száz önkéntes erősíti a gátat a Győr-Moson-Sopron megyei Koroncón - közölte a Dunából érkező víz által visszaduzzasztott Bakony-ér veszélyeztette település polgármestere szombaton az MTI-vel.

Radicsné Kincses Mária (független) elmondta: a június elején megszokott 30-50 centivel szemben most 400 centimétert mutat a vízmérce. A gátakat erősítik homokzsákokkal, és várják, hogy tetőzzön az ár, amelynek emelkedése mostanra már igencsak lelassult.

15:05 - Az ÉDUVIZIG kérése a katasztrófaturistákhoz

"Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy amennyiben nem az ár-és belvízi védekezésben vesznek részt, úgy kérjük, hogy a töltéseket és az odavezető utakat hagyják szabadon!
A „katasztrófaturizmus" rendkívül zavarja és akadályozza a védekezők munkáját.
A védekezés során megnövekedett teher- és személygépjármű  forgalom, valamint az árvízi munkák végrehajtása miatt a töltéskoronán történő közlekedés TILOS! A védőtöltéseken kizárólag az árvízvédekezésben résztvevők tartózkodhatnak!
Az árvízi védekezési munkákat akadályozó gépjárműveket haladéktalanul elszállíttatjuk, a védekezést akadályozó magatartás rendőri intézkedést von maga után.
Kérjük a fentiek tudomásulvételét, és a lakosság szíves együttműködését!
ÉDUVIZIG"


Árvíz Győrben - Radó sziget, Rába kettős híd, Püspökvár

14:50 - Pinnyéden van elegendő önkéntes

Vannak annyian a helyszínen, hogy a pinnyédi buzgárokat kordában tudják tartani, nincs szükség újabb segítőkre - jelentette a helyszínről munkatársunk.

14:30 - Győrújfalura már ne menjenek önkéntesek

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint Győrújfalura be sem engedik már az önkénteseket.

Árvíz - Védekezés Győrújfalunál

14:20 - Mecsérnél még mindig nő a vízmagasság

A vizugy.hu 14 órai adatai szerint Rajkánál egyre inkább apad a Duna. Ez igaz a dunakiliti, dunaremetei és már a nagybajcsi mérőpontra is. Gönyűn éjfél óta nem változott a vízszint. Reggel 6 óta Bácsán is stagnál a vízmagasság és Győrben is csak 1 centimétereket változik a Rába vízszintje. A Mosoni-Duna vize Mecsérnél még mindig emelkedik, bár délelőtt 10 óta csak négy centivel lett magasabb a mért vízszint. A Marcal szinte Gyirmótnál 8 óra óta áll szinte ugyanazon a szinten.


A mecséri Dózsa György utca. Fotó: Tudósító
A mecséri Dózsa György utca. Fotó: Tudósító


A mecséri Dózsa György utca. Fotó: Tudósító
A mecséri Dózsa György utca. Fotó: Tudósító

14:05 - Buzgárok Pinnyédnél

Több tucat buzgár tört fel a Mosoni-Duna Győr-Pinnyéd felőli oldalán - jelentette munkatársunk. A helyszínen mintegy 50-60 fő védekezik a veszélyes árvízi jelenség ellen.

14:00 - Zsejkepuszta

Zsejkepuszta, 1401-es út, szombaton 13:20-kor. Olvasó-tudósítónk, Kiss Viktória felvétele.
Zsejkepuszta, 1401-es út, szombaton 13:20-kor. Olvasó-tudósítónk, Kiss Viktória felvétele.13:45 - Bence videója Győrből13:45 - Győrújfaluiak Győrújbaráton

Csendesen telt az éjszaka és a délelőtt a győrújbaráti sportcsarnokban, ahová péntek este 10 óra körül hozták buszokkal a Győrújfaluról kitelepítetteket - mondta lapunknak a helyszínen Gallainé Czeiter Ildikó megbízott koordinátor. Az épületben mindössze 13 embert kellett elszállásolni, az árvíztől veszélyeztetett község lakosságának többsége ugyanis már az elmúlt napokban elhagyta a települést, és az ott maradottak közül is péntek este sokan inkább rokonokhoz, ismerősökhöz mentek el. Este két személyt kórháza kellett szállítani megfigyelésre. Győrújbarát összesen 1400 fő fogadására van felkészülve.

Árvíz - Győrújbaráton a győrújfaluiak

13:30 - Győrújfalu, a lehúzott redőnyök faluja

A leeresztett redőnyökből látni, honnan mentek el - ad tippet egy sokat látott tudósító szombaton Győrújfalun. Ezek alapján viszont nem kevesen maradtak védekezni az ár által egyik leginkább veszélyeztetett magyarországi településen, ahol délutánra várják a folyó tetőzését.
Olvassa tovább >>


12:35 - A győri körtöltés nem védene meg mindent

Ahogy korábban megírtuk, a vízügyi szakemberek biztonsági okokból felkészültek a Győr északi részén húzódó körtöltés bezárására, készülve egy esetleges győrújfalui gátszakadásra, aminek bekövetkeztekor a víz hatalmas területeket öntene el a megyeszékhelyen.

Bárány István, Révfalu egy részének, illetve Bácsa és Kisbácsa egészének önkormányzati képviselője (Pro Urbe Egyesület) kérdésünkre elmondta, hogy a körtöltés bezárásához szükséges anyagokat az éjszaka vitték a meghatározott pontokhoz (az úgynevezett kulisszazárásokhoz), így többek között a 14-es úthoz, a győrújfalui csatornához, a Szitásdomb lakóparkhoz, a Szitásdomb utcához és a Csemete utchoz. A helyi politikus kifejtette: a körtöltés Bácsát, az Ergényi lakótelepet, a Gát utca, Pásztor tér és a Kosztolányi utca mélyfekvésű részeit nem védi, így többek között az ő és Borkai Zsolt polgármester háza is védtelen egy győrújfalui gátszakadás esetén.  Viszont biztosan nem kerülne víz alá egy gátszakadás esetén Révfalu, Sárás, Kisbácsa nagy része, valamint - mivel magasan fekszik - a körtöltésen kívüli Szitásdomb.


12:20 - Az ETO is segít

Az ETO FC is támogatja az árvíz ellen védekezőket. Az elmúlt napokban és ma is több száz adag meleg ételt (levest, rántott húst, kenyeret, stb.) szállítottak ki Győrújfalura.

12:00 - Mecsérre is várják az önkénteseket

A mecséri önkormányzat közleménye: "Mecsérre várjuk az önkénteseket, szombat délutántól, éjszakára is - vasárnapra is. A település csak az 1-es főút felől közelíthető meg! Amire még szükségünk lenne: bármilyen étel, élelmiszer (hideg-meleg étel), illetve benzinre az aggregátorok, szivattyúk működtetéséhez. Az önkormányzat telefonszáma: 96/216-512."

11:40 - Gönyűn nagyon bizakodnak

A háromezer lelkes Gönyűn végeztek a védekezési munkákatokkal, összesen 130 ezer homokzsákot raktak le az falu körül az elmúlt napokban összesen több mint egy kilométer hosszan. Major Gábor polgármester kérdéséünkre elmondta, hogy 50 tagú figyelőszolgálatot szerveztek. Az ő feladtuk a kisebb árvízi jelenségek észlelése és a szükséges munkák elvégzése. Eddig két helyen szivárgásnál, egy helyen pedig buzgárnál kellett közbeavatkozniuk.
 
"Nagyon bizakodunk, hogy sikerül megvédeni a települést. Erre minden remény megvan. A Duna most már egy centimétert apadt a tetőzéshez képest" - tette hozzá a polgármester.

11:35 - Dunaszeg: csökkentsék a szennyvíz kibocsátást!

A talajvízszint megemelkedése miatt Dunaszeg polgármestere arra kérte a dunszeg.hu oldalon keresztül a lakosságot a szennyvíz minimálisra csökkentésére /tehát minél kevesebb víz kerüljön a csatornába/.

11:25 - ÉDUVIZIG: 4458 fő védekezik

Az ÉDUVIZIG működési területén 14,5 km-en I. fokú, 46,5 km-en II. fokú, 62,3 km-en III. fokú, 96,9 km-en Rendkívüli a készültségi fokozat. A területen mindösszesen 4458 fő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. Ebből 297 fő ÉDUVIZIG saját dolgozó, 3558 fő külső erő, illetve 603 fő az ország más vízügyi igazgatóságaitól érkezett az árvízi munkák segítésére.

A védekező létszám főbb tevékenységei: töltésmagasítás, bordás megtámasztás építése, buzgárelfogás, töltésfóliázás, homokzsáktöltés, homokzsák beépítés gépi -és kézi erővel, a védekezési munkák műszaki irányítása a vízügyi szakemberek által a veszélyeztetett területeken a honvédség és a rendőrség továbbra is nagy erőkkel segíti a védekezési munkákat, a vízügy szakemberek irányítása mellett, felkészülés a győri lokalizációs vonal bezárására.

Az árvízvédekezés kezdete óta mintegy 3 millió db homokzsák és közel 13 ezer köbméter homok került felhasználásra.

Az Almásfüzítőn található vörösiszap tározó az árvíz idején is folyamatos ellenőrzés alatt áll. Eddig semmilyen rendellenes eseményt nem tapasztaltunk.

11:25 - Meteorológiai helyzet és előrejelzés

Az OMSZ tegnapi tájékoztatása szerint, továbbra is labilis levegő alakítja a térség időjárását, amely kedvező feltételeket teremt a záporok, zivatarok kialakulásához. Ma is több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, de területi átlagban sehol sem várható 5 mm-t elérő csapadékmennyiség.

11:25 - Hidrológiai helyzet és előrejelzés

A Duna németországi szakaszán az Inn Passau felett leapadt, Schaerdingnél már az árhullámot megelőző vízszintek tapasztalhatók. Az alsó ausztriai szakaszon Kienstocknál a folyó tovább apadt.

Dévénynél is tovább folytatódott az apadás, a szombat reggeli vízállás 874 cm.

Rajkánál a péntek reggeli tetőzés (646 cm) óta szintén apadás figyelhető meg, ezidáig 50 cm-t apadt a folyó.

Dunaremeténél péntek kora délután történt meg a tetőzés, a vízállás maximuma 722 cm volt. Ma reggelre 15 cm-t apadt a folyó vízszintje.

Nagybajcs térségében az árhullám éjszaka óta elhúzódóan tetőzik. A vízállás szombat reggel 906 cm. A szombat délelőtti óráktól érzékelhető apadás indul meg.

Győr térségében a vízállapotokat domináns módon a Mosoni Duna torkolatának környékén tetőző Duna alakítja. Szombaton a vízszintek a Duna visszahatása miatt tovább fognak emelkedni a Mosoni-Dunán és a Marcalon is. Győrnél a vízállás emelkedése tovább folytatódik (reggel 6 órakor 836 cm), elhúzódóan tetőzik és az esti órákban lassú apadás indulhat meg. Gyirmótnál a reggeli vízállás 628 cm.

Komárom és Esztergom térségében is tovább emelkedtek a vízállások. A reggel észlelt komáromi vízállás 838 cm, az esztergomi vízállás 792 cm volt.

A Rábán és Répcén lassú vízhozam csökkenés tapasztalható, és a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk. A Lajta teljes szakaszán kissé apadó vízjárás érvényesül.

A pontos hidrológiai előrejelzések a www.hydroinfo.hu oldalon találhatók meg.

11:10 - Mi történik most a megyében - a védelmi bizottság hírei

Győr-Moson-Sopron Megye területén jelenleg a 17 településen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás.

Győrújfalun a védekezési munkálatokban változás nem történt. Töltésépítési, homokzsákolási munkálatok továbbra is folyamatban vannak. Három szakaszra osztották a gátat, folyamatosan működik a megerősítés. A kitelepítés során összesen 225 fő hagyta el a települést. A befogadó helyen pihentetésük, orvosi ellátásuk továbbra is megoldott.

Mecséren a bordás megtámasztás kiépítése folyamatos, technikai eszközök, kotrógépek, és szállítójárművek segítségével kavics nyomópadka kiépítése zajlik. Homokzsák töltése és depózása 4 helyszínen megtörtént, a településen 1 db családi ház védelmét homokzsákokkal ellátták.

Dunaszentpálon a folyamatos járőr,- és figyelő szolgálat mellett a talpfolyásoknál a bordás kavicsos megtámasztást végzik. A buzgárokat a gáton elfogták, stabilizálódott a helyzet.

Zsejkepusztán a védekezés folyamatos, a figyelő szolgálat folyamatosan figyeli a gátat, töltést. A földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetését és a szivárgások megszüntetését folyamatosan végzik.

Győrzámoly: A munkálatokban változás nem történt. A zsákok töltése folyamatos.

Ásványrárón a védmű elkészült, a buzgárvédelem folyamatos, helyenként töltésjavítás szükséges. A buzgárokon lévő körgát megfejelése folyamatosan zajlik.

Gönyűn a töltésmagasítás, homokzsákolás, valamint a gát erősítése folyamatosan zajlott. Folyamatos figyelőszolgálat működik.

Győrladaméron a járőr és figyelő szolgálat folyamatosan működik.

Koroncón fakadó vizek eltömítése, valamint gátmegtámasztás zajlik bordás megerősítéssel. Folyamatos figyelőszolgálat működik.

Győr-Bácsán továbbra is homokzsákok töltése és gépjárművekbe történő rakodása, valamint védekezési munkálatok folynak.

Vámosszabadin gátmagasítás megtörtént, buzgárelfogás folyik. Jelenleg figyelőszolgálat működik.

Kisbajcson jelenleg védekezési munkálatok nem folynak, csak figyelőszolgálat működik.

Nagybajcson a gátőrháznál buzgárok elleni védekezést hajtottak végre. 4 ház védésére homokzsákokat raktak le. Folyamatos figyelőszolgálat működik.

Héderváron  fóliázást, töltésmagasítást, nyúlgát építését hajtottak végre a védekezésben résztvevők.

Folyamatos figyelőszolgálat működik Győrladamér, Dunaszeg, Kisbajcs, Vének, Kunsziget településeken.

A védekezési szakaszokon a gátszakadás legkisebb veszélye esetén a következő napokban is kitelepítik a települések lakosságát.
Továbbra is az a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe. A következő 2-3 napban nem várható a dunai árhullámot befolyásoló csapadék. A védekezés kedvező körülmények között folytatódhat.

10:45 - Tetőzött a Duna Nagybajcsnál, a győri gátak stabilak
 
907 centiméteren tetőzött a Duna Nagybajcsnál az éjszaka folyamán, azóta lassú apadásnak indult. Borkai Zsolt, Győr polgármestere a városi gátak helyzetével kapcsolatosan elmondta: Győrben egyelőre minden rendben van, azokon a helyeken ahol kisebb gondok adódtak, a szakemberek azonnal megoldották a problémát, folyamatosan figyelik a gátakat.

A Mosoni-Duna a város területén még várhatóan 10-15 centimétert fog emelkedni, a gátak magasságával Győrben nem lesz gond, a vízügyi szakemberek szerint a hatalmas víz nyomását is el kell, hogy bírja a védelmi rendszer. A polgármester elmondta, hogy a győri körtöltés bezárásáról még nem született döntés, biztonsági okokból azonban előkészültek arra is, hogy – amennyiben szükséges – megfelelő időn belül bezárják a várost védő lokalizációs gátakat.

Győrújfalun éjszaka egy buzgár okozott problémát, sikerült azonban stabilizálni a helyzetet. Önkéntesekre folyamatosan szükség van, a bácsai telephelyre várnak homokzsákok pakolásához embereket, illetve azokra a helyszínekre, ahol folyamatos a készültség. Borkai Zsolt elmondta, valóban félelmetes a hatalmas víz látványa a városban, de továbbra is stabil Győr helyzete, egyelőre nincsen szó arról, hogy bárkit is ki kellene telepíteni a városból.

10:30 - Mit tegyenek azok, akik segíteni akarnak az árvízi védekezésben vagy a gátakon lévőknek?

Széles Sándor megyei kormánymegbízott elmondta, hogy az önkénteseknek Győrújfalun a sportpályára kell menniük, ahonnan a rendőrök negyed óránként viszik őket a töltéshez. Más érintett településeken a polgármesteri hivatalban kell jelentkezni, ahol mindenkit eligazítanak. A politikus hozzátette: akik Győrújfalura ételt-italt szeretnének eljuttatni, kis mennyiség esetén a sportpályán hagyhatják, amit visznek, nagyobb mennyiségnél a rendőrök felírják járművük rendszámát és beengedik őket az árvízvédekezéshez.

Széles Sándor arról is beszélt, hogy úgy látja, heroikus munkával tartható lesz a győrújfalui gát. A helyzet Mecsérnél és Koroncónál is nagyon nehéz, de ott is van remény a sikerre. Megjegyezte, hogy a Duna tetőzése Gönyűnél még tart, s a folyó visszaduzzasztja a Mosoni-Dunát, így a vízszintek Győr, Győrújfalu és Mecsér irányába még emelkednek.

10:20 - Orbán: Jól állunk, mert embert nem vesztettünk el

Győrújfalu kitelepítésére azért volt szükség még este, hogy egy esetleges vészhelyzetben ne éjszaka kelljen ennek megtörténni - mondta a miniszterelnök Győrújfalun.

Fotók: Mészáros Mátyás

- Jól állunk, hiszen embert nem vesztettünk el - folytatta. - Egyetlen gát egyetlen szakasza sem csúszott meg annyira, hogy le kelljen vonulni onnan, így a munkák sem szakadtak meg. A korábbi parancs most is érvényben van: minden gátat meg kell védeni, minden embert meg kell védeni.

Van három település - Kisoroszi, Dömös és Pilismarót -, amit körbezárt a víz, de emberélet ott jelenleg nincs veszélyben - mondta Orbán Viktor. Azonban a védelmet 3 napig kell fenntartani. Komáromban és Esztergomban nagyobb bajra nem számítunk.

Az elmúlt napokban 972 főt kellett kitelepíteni, a gátakba 5,8 millió homokzsákot építettek be.

Kérdésre a miniszterelnök elmondta, hogy visszaköltözni akkor lehet, ha a helyi vezetők úgy döntenek, hogy már újra biztonságos a település.

10:15 - Erdélyi felajánlás az árvízkárosultaknak

A Nagykárolyi Gyógy és Élménycentrum 60 fő részére tud szállást biztosítani a bajbajutott árvízkárosult gyerekek és családjai részére. Bővebb tájékoztatóért az office@strandcarei.eu vagy a www.strandcarei.eu internetes oldalon olvashatnak.

9:40 - Önkénteseket várnak Győrben

"Minél több önkéntesre lenne szükségünk a győr Móra Ferenc Gimnáziumhoz, valamint a győri Baross Gábor Szakközépiskolához. Sürgös lenne!" - kapta szerkesztőségünk a kérést a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

9:30 - Orbán Viktor Győrújfalun

Hamarosan tájékoztatót tart Hende Csaba honvédelmi miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök Győrújfalun. Munkatársunk helyszíni jelentése szerint a gáton már csak katonák dolgozhatnak, ők is mentőmellényben.

9:20 - Győrújfalunál nem lehet átjutni szigetközi úton

A police.hu tájékoztatása szerint a Győrújfalu térségében kialakult helyzet miatt Győrből a szigetközi falvakba irányuló gépjárműforgalom korlátozásra került, melynek értelmében a területre csak az árvízvédelemben résztvevők és gépjárműveik hajthatnak be.

Az érintett szigetközi falvak - Győrzámoly, Győrladamér, Dunaszeg, Dunaszentpál - lakcímkártya felmutatása mellett, az 1401. számú úton, Hédervár, illetve Ásványráró irányából közelíthetőek meg.

Zsejkepusztánál váltakozó forgalomirányítás mellett lehet haladni.
Győr térségéből a szigetközi falvakba irányuló tömegközlekedési eszközök rendőri felvezetés mellett közlekednek.

Az önkéntesek számára is csak Kimle-Hédervár-Ásványráró felől közelíthető meg Dunaszentpál.


9:00 - Győr szombaton reggel - olvasónk felvételei

Olvasó-tudósítónk, Szabados Tibi (www.szabadostibi.hu) felvételei.


8:45 - Nagy Imre Attila: nyolcszáz hivatásos a gátakon, várják az önkénteseket

Győrújfalu polgármestere nyolcszázra tette azon katonák, rendőrök, tűzoltók és más hivatásos állományúak számát, akik a Szigetköz ártól leveszélyeztetettebb települését védik.

Nagy Imre Attila elmondta: szombaton hajnali fél három körül egy buzgár miatt elvezényelték a gát közeléből az ott dolgozó legalább száz önkéntest. Hozzátette: várják, hogy reggel ismét jelentkezzenek a helyi sportpályán vagy a gát közelében, a helikopter-felszállóhelynél a segíteni akarók.

A településvezető elmondta: a töltés tehermentesítésére két merőleges utat építettek, és megkezdték ezek összekötését egy harmadikkal. Az a cél, hogy a gáton és annak közelében minél kevesebbet kelljen mozogniuk nehézgépeknek.

8:30 - Dunaszentpálra segítséget várnak

"Dunaszentpálra a futballpályához kérünk sürgősen mindenkit, aki segíteni tud! Köszönjük!" Az üzenetet Babos Attila dunaszegi polgármester tette közzé a Facebookon.

8:20 - Bezárják a győri körtöltést

A védekezés folyamatosan, tervszerűen zajlik. Az Országos Műszaki Irányító Törzs eddig 20 helyen hozott létre központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést.
Olvassa tovább >>

8:10 - Orbán Viktor Győrben

A győri tűzoltóságon tartott sajtótéjékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök.

- Most már saját adatinkból dolgozunk, mivel a tetőzés elérte az országot. A neheze most jön - mondta Orbán Viktor. Kiemelte, hogy a cél továbbra is az, hogy emberéletben ne essen kár. Ennek érdekében elővigyázatosságból telepítették ki Győrújfalu lakosságát. Ha esetleg további kitelepítésekre kerülne sor, azt nap közben folytatják le, ahogy az Győrújfalu esetében is történt.

A Duna és a Mosoni-Duna áradása miatt erre a térségre koncentrálódik az árvízi vdekezés. Mivel más magyarországi folyón nincs és nem is várható áradás, ezért az ország más részein élőknek nincs okuk aggodalomra amiatt, hogy a szakemberek a Dunára és a Mosoni-Dunára koncentrálnak.

Továbbra is érvényben van az alapvetés, hogy gátat nem adunk fel. Győrújfalun ugyan éjszaka a gátszakadás veszélye fennállt, de az összefogásnak köszönhetően ezt eddig sikerült megelőzni.

A Duna árhullámát befolyásoló csapadék nem várható a következő 2-3 napban.

Komáromnál szombat este, aztán hajnalban Eszetergomnál várható a tetőzés. Budapesten június 10-én hajnalban tetőzik a Duna.

Az önkéntesek továbbra is fegyelmezetten dolgoznak a települések megvédésén.

Egy lopás történt az éjszaka folyamán, a tettest elfogták. A rémhírek terjesztőivel is meg kell küzdeni, két főt fogtak le, akik a miniszterelnök szerint elmebetegek lehettek.

A Győrújfalun zajló védekezési munkákat hősies küzdelemnek nevezte Orbán Viktor, kiemelve, hogy ennek a munkának köszönhetően sikerült megtartani a gátat.

Nagyobb lélekszámú kitelepítésre nem került sor Győrújfalun kívül.

Pilismaróton megerősítették a védművet, a munkákhoz segítséget kértek és kaptak is a roma önkormányzattól.

6.55 - Vízállások

Rajkánál folyamatosan apad a Duna - a vízszint óránként péntek hajnalban és reggel volt a legmagasabb, 646 centiméter. Jelenleg 596 centiméter a folyó vízszintje.

Hasonló a helyzet Dunakilitin is. Itt 1615 centiméterrel tetőzött a Duna péntek reggel 7 órakor. A jelenlegi vízállás 1582 centiméter.

Dunaremetén túl vagyunk a tetőzésen. Péntek délben 722 centiméteren tetőzött a Duna, azóta folyamatos a csökkenés. Szombat reggel 6 órakor 707 centiméteren áll a folyó vízszintje Dunaremetén.

Nagybajcsnál 19 óra 1-2 centiméterrel változik hol felfelé, hol lefelé a vízszint.

Gönyűn éjfél óta 855-857 centiméter között mozog a víz magassága.

A Mosoni-Duna Bácsánál továbbra is emelkedik, 840 centiméter a szombat reggel 6 órai vízszint, éjfél óta 4 centimétert emelkedett.

A Rába vízszintje Győrnél szintén - lassan ugyan, de folyamatosan - növekszik. Este 8 óta 10 centiméter volt a növekedés.

A Mosoni-Duna Dunaszegnél óránként 1-2 centiméterrel növekedett éjszaka. Reggel hatkor a vízállás 491 centiméter volt.

Kunszigetnél a Sarolta-zsilipnél szintén lassú a növekedés, a péntek 16 órai vízálláshoz képest 6 centimétert emelkedett a vízállás.

Mecséren 502 centiméteren áll a Mosoni-Duna szombat reggel 6 órakor, az emelkedés óránként 2-4 centiméter volt az elmúlt az elmúlt 24 órában.

6.50 - Győrújfalu polgármesterének üzenete

Nagy Imre Attila saját Facebook-oldalán tette közzé az alábbi üzenetet:

Sziasztok, Általam Ismert és Nem Ismert BARÁTAINK! A gátunk ÁLL! Nem szakadt meg a töltés! Nem ömlik a víz sehol! Folytatjuk a heroikus kűzdelmet! A vízszint már NEM emelkedik, de még sajnos 'visszafelé' folyik! Aki nem tud személyesen megjelenni, az 'szorítson' illetve/és 'imádkozzom' ÉRTÜNK GYŐRÚJFALUIAKÉRT, ÉRTÜNK SZIGETKÖZIEKÉRT! Hiszünk a töltésünkben, az összefogásban és abban, hogy Ma is SOKAN leszünk! Végsőkig KITARTUNK! Győrújfalu gát, hajnali 5.00. Imre Attila Nagy

6.45 - Folyamatosan erősítik a gátat Győrújfaluban

Folyamatos az árvízi védekezés Győrújfaluban - áll a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság szombat hajnali közleményében, amely szerint a megye 17 településén 4835-en küzdöttek az este és az éjjel az árral.

Pénteken a védekezéshez összesen 290 ezer zsákban, 2190 köbméter homokot használtak fel.

A település kiürítése során 225 lakosa hagyta el Győrújfalut, közülük 34-en a katasztrófavédelmi igazgatóság által szervezett busszal, 187-en saját járművel távoztak. A védelmi bizottság adatai szerint 207-en rokonoknál, ismerősöknél találtak szállást, míg négy embert a mentők szállítottak a győri kórházba, a győrújbaráti befogadó helyet csupán 15-en vették igénybe, közülük kettőt egészségügyi intézetbe kellett szállítani - tudatták. Az elhelyezést igénylőket Győrújbaráton az általános iskola sportcsarnokában szállásolták el.

Mecséren és Dunaszentpálon a gátak bordás megtámasztása zajlik, Ásványrárón a védmű elkészült, itt a buzgárok mellett a töltés javítása ad munkát a védekezőknek, Gönyűn töltésmagasítás, homokzsákolás és gáterősítés folyik. Itt az átázott talaj miatt fél kilométeren új védművet is fel kell húzni. Több településen folyamatos járőrszolgálat figyeli a gátakat.

A védekezési munkálatokhoz az este és az éjszaka folyamán 724 erő- és szállítógépet (köztük 3 helikoptert), 6 szivattyút, és 350 egyéb technikai eszközt használtak.

Videó a dunaszentpáli gátról.

6.15 - Huszonkilenc győrújfaluit telepítetek ki buszokkal

A Mosoni-Duna áradása miatt kitelepített Győrújfaluról összesen 29 embert szállítottak buszokkal Győrújbarátra - áll a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság éjszaka kiadott közleményében.

Közlésük szerint a másfél ezres településről hét beteg embert szállítottak el a hatóságok, hármukat a győri kórházba. Biztonsági intézkedésként Nagybajcsról négy beteget szállítottak el.

6.00 - Videó - Győrújfalu, gát
5.50 - A fővárosban emelkedett legtöbbet a vízszint az elmúlt órákban

 Az elmúlt négy órában Budapesten emelkedett legnagyobb mértékben, 13 centiméterrel a Duna vízszintje, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint szombaton hajnalban 4 órakor 841 centimétert mértek, a tetőzést hétfő hajnalra várják 885 centiméterrel.

Nagybajcsnál csak 1 centimétert emelkedett a szint, a Győr-Moson-Sopron megyei településen szombat hajnalra várják a tetőzést 910 centiméteren.

Az OMIT közleménye szerint szombaton hajnalban Komáromnál 836 centiméter, Esztergomnál 788 centiméter, Nagymarosnál 711 centiméter magas volt a vízszint. A védekezésben önkéntes tűzoltók is részt vesznek, Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy összesen mintegy 3,5 ezren. Az árvíz által nem veszélyeztetett megyékből a Duna menti településekre csoportosították át az önkénteseket, akik hétvégén biztosan részt vesznek a védekezésben, de valószínűleg tovább is maradnak, ha szükség lesz a munkájukra - tette hozzá.

5.32 - Videón a Győrújfalui kitelepítés


5.00 - Önkéntesek

Az SZFE EHÖK is árvízvédelmi önkéntességre buzdította a hallgatókat.
 
"A napokban rég nem látott árvíz éri el Magyarországot. Bár tart még a vizsgaidőszak, sokan próbálnak és forgatnak, aki mégis önkéntesnek jelentkezne, annak az alábbi elérhetőséget küldjük.
 
Az árvízhelyzettel kapcsolatos regionális önkéntesek szerveződési elérhetőségei az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál, ezen a linken érhetők el >>
5.25 - 17 településen védekeznek a megyében

Győr-Moson-Sopron megye területén az éjszaka folyamán 17 településen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás.

Győrújfalun a védekezési munkálatokban változás nem történt. A töltésépítési, homokzsákolási munkálatok továbbra is folynak. Három szakaszra osztották a gátat, a megerősítése folyamatosan működik. A település elrendelt kitelepítését követően életvitel szerűen nem tartózkodnak a lakók a településen, viszont a helyi lakosok közül sokan folytatják a védekezést a gáton. Összesen 225 fő hagyta el a települést, közülük a katasztrófavédelmi igazgatóság által szervezett busszal mindösszesen 34 fő, 187 fő pedig saját járművön hagyta el a települést. 207 fő rokonoknál, ismerősöknél helyezkedett el, 4 fő betegszállítást igénylő személyt a mentők szállítottak a győri kórházba, a befogadó helyet csupán 15 fő vette igénybe, közülük 2 főt egészségügyi intézetbe kellett szállítani. A befogadó helyen pihentetésük, étkeztetésük, orvosi ellátásuk megoldott. A kitelepítésben érintett személyek Győrújbaráton, az Általános Iskola sportcsarnokában berendezett befogadóhelyen kerültek elhelyezésre.

Mecséren a bordás megtámasztás kiépítése folyamatos, technikai eszközök, kotrógépek, és szállítójárművek segítségével kavics nyomópadka kiépítése zajlik. Homokzsák töltése és depózása 4 helyszínen megtörtént, a településen 1 db családi ház védelmét homokzsákokkal ellátták.

Dunaszentpálon a folyamatos járőr,- és figyelő szolgálat mellett a talpfolyásoknál a bordás kavicsos megtámasztást végzik. A buzgárokat a gáton elfogták, stabilizálódott a helyzet.

Zselykepusztán a védekezés folyamatos, a figyelő szolgálat folyamatosan figyeli a gátat, töltést.

Győrzámolyon a homokzsákok töltése folyamatos.

Ásványrárón a védmű elkészült, a buzgárvédelem folyamatos, helyenként töltésjavítás szükséges.

Gönyűn töltésmagasítás, homokzsákolás folyik, valamint a gát erősítése zajlik oldaltámogatással. 500 m-es szakaszon új védmű építése kezdődött az átázott talaj miatt, a településen egy családi ház veszélyeztetett.

Győrladaméron jelenleg járőr és figyelő szolgálat működik, csakúgy, mint Dunaszegen, Véneken, Kunszigeten és Kisbajcson..

Koroncón fakadó vizek eltömítése, valamint gátmegtámasztás zajlik bordás megerősítéssel. 

Győr-Bácsán homokzsákok töltése és gépjárművekbe történő rakodása, valamint védekezési munkálatok folynak.

Vámosszabadin a gátmagasítás megtörtént, védekezési munkálatként buzgárelfogás folyik.

Nagybajcs településen a gátőrháznál buzgárok elleni védekezést hajtanak végre, 4 ház védésére pedig homokzsákok kerültek lerakásra.

Hédervár településen fóliázást, töltésmagasítást, nyúlgát építését hajtottak végre a védekezésben résztvevők.

Az este és az éjszaka folyamán a megyében az árvízi védekezésben résztvevők száma összesen: 4835 fő. Pénteken a védekezéshez összesen 290.000 homokzsák, 2.190 m3 homok került felhasználásra. A védekezési munkálatokban az este és az éjszaka folyamán 724 db erő- és szállítógéppel (köztük 3 db helikopterrel), 6 db szivattyúval, és 350 db egyéb technikai eszközzel vesznek részt a beavatkozó erők.


5.00 - A legfrissebb mérésekOrbán Viktor miniszterelnök június 4-én délben veszélyhelyzetet hirdetett ki a Duna áradása miatt az érintett térségekre.
A védekezés folyamatosan, tervszerűen zajlik. Az eredményesség érdekében a helyi lakosság és a közvetlenül nem érintett települések polgárai és civil szervezetei a vízügyi szakemberek irányításával ütemezetten végzik a szükséges feladatokat.
A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottságnak a védekezéshez szükséges minden forrás a rendelkezésére áll. A most következő napokban várhatóan lesznek elzárt, megközelíthetetlen települések. A védekezés irányítói erre is felkészültek, ezeknek az ellátását időben megszervezték.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs eddig 20 helyen hozott létre központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Ezeknek a tartalékhelyeknek a célja az, hogy az állam által finanszírozott homokzsákok a tetőzés folyamán, hirtelen igény esetén is azonnal eljussanak az állami védvonalakra, az önkormányzatokhoz, illetve a lakossághoz. Az önkormányzati védelmi feladatok ellátását az OMIT által kirendelt szakemberek segítik.

ÁRVÍZ 2013 - Olvasónk fotói Győrből 06.07.


A folyamatosan beérkező adatok alapján, az árhullám levonulása nagy feladatot jelent, de ezzel az országos méretű összefogással, közösen, sikerrel megoldható. A védekezést az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja.
Biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést. Győr város árvízvédelmi rendszere a folyó elöntésétől közvetlenül védő árvízvédelmi fővédvonalból és a várost az öblözet felől körülölelő lokalizációra alkalmas árvízvédelmi műből áll. A várost az öblözet felől védő töltés megépítésére az 1954-ben bekövetkezett árvíz után került sor, számítva arra az eshetőségre, ha valamelyik folyó melletti fővédvonali töltés elszakadna és a kitörő víz megindulna a város irányába. Ezekben az esetekben az úgynevezett lokalizációs töltések védik meg a várost.
Amikor a települést nem fenyegeti rendkívüli árvíz, ez a körtöltés a keresztező közlekedési utaknál nyitott, nincs lezárva. Lezárás esetén, a forgalom ezeken az utakon megszűnik és az út fölött is a biztonságos védelemhez szükséges töltésszakasz kerül kialakításra. Az ilyen nyílásokat (melyeket csak árvíz esetén zárnak be) „kulisszanyílásnak" nevezzük. Egy feltételezett szakítás esetén az érintett lokalizációs körtöltésen, 8 kulisszanyílás kerül lezárásra.
A teljes biztonság megteremtése érdekében a szakemberek felkészültek arra az esetre is, hogy a Mosoni-Duna bal partján töltésszakadás lép fel. A feltételezett helyen történő szakadás esetén 4-5 óra áll rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszai, a kulisszanyílások is bezárásra kerüljenek. A vízügyi szakemberek az ehhez szükséges szállítóeszközök és anyag biztosítását megkezdték. Az elzáráshoz szükséges anyagot a kulisszanyílások mellett deponálják.
A kulisszanyílás lezárására, a deponált anyag beépítésre szükség esetén, a védelemvezetés külön utasítására kerül sor.

23 órakor a Nagymaros belterületén az önkormányzat által épített védvonal átszakadt. A kiáramló víz két ház kertjét elöntötte, de a további elöntést a kettős biztonságot jelentő lokalizációs védvonal megakadályozta.

Jelenleg 759,8 km töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon.

I. fokú védekezés van 305,9 km-en (a Dunán a jobb parton Mohács, a bal parton Solt alatt a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok – Sióagárd között, a Zagyva középső szakaszán Szentlőrinckáta – Hatvan között és a Mátraverebélyi tározónál).

II. fokú védekezés van 150,0 km-en (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Bátáig, a bal parton Tasstól Soltig).

III. fokú védekezés van 112,7 km-en (a Duna Budapest alatti szakaszán a bal parton (Csepel-sziget) a Tassi zsilipet is beleértve Tassig, a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida-i árvízvédelmi szakaszán).
Rendkívüli védekezés van 191,2 km-en (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon).


2.00 Búvár


Olvasónk fotója

Olvasónk fotója
1.20 - Győrött a Krúdynál lenne szükségünk kb. 50 férfire tábori ágyak pakolására! Infók itt >>

1.15 - Győr

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója0.59 Olvasónk videója

0.45 - Összefoglaló AZ ORSZÁGOS MŰSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS KÖZLEMÉNYE

Orbán Viktor miniszterelnök június 4-én délben veszélyhelyzetet hirdetett ki a Duna áradása miatt az érintett térségekre. A védekezés folyamatosan, tervszerűen zajlik. Az eredményesség érdekében a helyi lakosság és a közvetlenül nem érintett települések polgárai és civil szervezetei a vízügyi szakemberek irányításával ütemezetten végzik a szükséges feladatokat.
A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottságnak a védekezéshez szükséges minden forrás a rendelkezésére áll. A most következő napokban várhatóan lesznek elzárt, megközelíthetetlen települések. A védekezés irányítói erre is felkészültek, ezeknek az ellátását időben megszervezték.Az Országos Műszaki Irányító Törzs eddig 20 helyen hozott létre központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Ezeknek a tartalékhelyeknek a célja az, hogy az állam által finanszírozott homokzsákok a tetőzés folyamán, hirtelen igény esetén is azonnal eljussanak az állami védvonalakra, az önkormányzatokhoz, illetve a lakossághoz. Az önkormányzati védelmi feladatok ellátását az OMIT által kirendelt szakemberek segítik.

A folyamatosan beérkező adatok alapján, az árhullám levonulása nagy feladatot jelent, de ezzel az országos méretű összefogással, közösen, sikerrel megoldható. A védekezést az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja.


Jelenleg 759,8 km töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon

I. fokú védekezés van 305,9 km-en (a Dunán a jobb parton Mohács, a bal parton Solt alatt a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok – Sióagárd között, a Zagyva középső szakaszán Szentlőrinckáta – Hatvan között és a Mátraverebélyi tározónál).

II. fokú védekezés van 150,0 km-en (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Bátáig, a bal parton Tasstól Soltig).

III. fokú védekezés van 112,7 km-en (a Duna Budapest alatti szakaszán a bal parton (Csepel-sziget) a Tassi zsilipet is beleértve Tassig, a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida-i árvízvédelmi szakaszán).

Rendkívüli védekezés van 191,2 km-en (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon).Biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést. Győr város árvízvédelmi rendszere a folyó elöntésétől közvetlenül védő árvízvédelmi fővédvonalból és a várost az öblözet felől körülölelő lokalizációra alkalmas árvízvédelmi műből áll. A várost az öblözet felől védő töltés megépítésére az 1954-ben bekövetkezett árvíz után került sor, számítva arra az eshetőségre, ha valamelyik folyó melletti fővédvonali töltés elszakadna és a kitörő víz megindulna a város irányába. Ezekben az esetekben az úgynevezett lokalizációs töltések védik meg a várost.
Amikor a települést nem fenyegeti rendkívüli árvíz, ez a körtöltés a keresztező közlekedési utaknál nyitott, nincs lezárva. Lezárás esetén, a forgalom ezeken az utakon megszűnik és az út fölött is a biztonságos védelemhez szükséges töltésszakasz kerül kialakításra. Az ilyen nyílásokat (melyeket csak árvíz esetén zárnak be) „kulisszanyílásnak" nevezzük. Egy feltételezett szakítás esetén az érintett lokalizációs körtöltésen, 8 kulisszanyílás kerül lezárásra.

A teljes biztonság megteremtése érdekében a szakemberek felkészültek arra az esetre is, hogy a Mosoni-Duna bal partján töltésszakadás lép fel. A feltételezett helyen történő szakadás esetén 4-5 óra áll rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszai, a kulisszanyílások is bezárásra kerüljenek. A vízügyi szakemberek az ehhez szükséges szállítóeszközök és anyag biztosítását megkezdték. Az elzáráshoz szükséges anyagot a kulisszanyílások mellett deponálják.
A kulisszanyílás lezárására, a deponált anyag beépítésre szükség esetén, a védelemvezetés külön utasítására kerül sor.

23 órakor a Nagymaros belterületén az önkormányzat által épített védvonal átszakadt. A kiáramló víz két ház kertjét elöntötte, de a további elöntést a kettős biztonságot jelentő lokalizációs védvonal megakadályozta.SZOMBAT - 0.30 - Nagybajcsnál nem emelkedett a vízszint az elmúlt órákba

Az elmúlt négy órában nem emelkedett a Duna vízszintje Nagybajcsnál, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint pénteken este 11 órakor 905 centiméter mutatott a vízmérce. A Győr-Moson-Sopron megyei településen szombat hajnalra várják a tetőzést 910 centiméteren. Az OMIT közleménye szerint pénteken késő este Komáromnál 830 centiméter, Esztergomnál 776 centiméter, Nagymarosnál 700 centiméter volt a Duna.

Budapesten 828 centiméter mértek. Nagymaros belterületén pénteken 23 órakor átszakadt az önkormányzat által épített védvonal átszakadt. Az OMIT tájékoztatása szerint a kiáramló víz két ház kertjét elöntötte, de a további elöntést a kettős biztonságot jelentő lokalizációs védvonal megakadályozta.

24.00 - A rendőrség köszöni Győrújfalu lakosainak együttműködését

Győrújfalu lakossága fegyelmezetten hajtja végre a kitelepítést, amelyre nem csak az ott élők, hanem a rendőrség is felkészült. Az állampolgárok a rendőrökkel együttműködve követik a hatóság rendelkezéseit.

A rendőrség biztosítja a kitelepítésben részt vevő szállító járművek felvezetését és akadálytalan mozgását, regisztrálja a kitelepített és a befogadott lakosságot. A lakosság visszamaradó vagyon- és értéktárgyainak megóvását a rendőrség fokozott jelenléttel, folyamatosan fogja ellenőrizni.

23. 52 - Életképek a győri belvárosból

Árvíz - A győri belváros - 06. 07. Fotó: Havasi Melinda23. 10 - Az áradó Duna visszaduzzasztotta a Mosoni-Dunán keresztül a Rábát22.52 - A megyei védelmi bizottság közleménye:

A Duna és mellékfolyói Győr-Moson-Sopron megyei vízállása folyamatos emelkedést mutat.

Az emberélet és anyagi javak védelme érdekében Magyarország miniszterelnöke Győrújfalu település részleges biztonsági kiürítését rendelte el. Ennek értelmében Győrújfalu településről a betegek, gyermekek és nők kitelepítésére kerül sor, a kitelepítési terveknek megfelelően Győrújbarát településre.

A részleges kiürítés autóbuszokkal történik. Az érintett településről 7 betegszállítást igénylő személy (egyikük sem fekvőbeteg) elszállításáról gondoskodtunk, közülük 3 főt a mentőszolgálat Győrbe szállított kórházba, a további 4 fő elszállításáról a hozzátartozók másképp gondoskodtak.

Árvíz - Győrújfaluiak Győrújbaráton - 06. 07. Fotó: Bertleff AndrásA mentőszolgálat biztonsági intézkedésként a Nagybajcs településen nyilvántartott, 4 fő, betegszállítást igénylő beteg személy Győrbe szállításáról is gondoskodott.

Győrújfalu településen a Mentőszolgálat 2 járműve a helyszínen marad, de szükség esetén, a további települések kitelepítése során újabb mentőkapacitást tudnak biztosítani a környező megyékből. Győrújfalu településen 10 autóbusz áll rendelkezésre a részleges biztonsági kiürítés végrehajtásaként az érintett személyek elszállítására. A kijelölt 3 gyülekezőhelyen megjelent személyek - összesen 29 fő - elszállítása történt meg a kijelölt befogadóhelyre.

Az első körben feltöltésre kerülő befogadóhelyek orvosi ellátására az intézkedés megtörtént, a részleges kiürítésben érintett személyek részére pszichológus egyéni felajánlásból, önkéntes jelentkezővel kerül biztosításra.

Árvíz - Kitelepítés Győrújfalun - 06. 07. Fotó: Mészáros Mátyás

A befogadó helyekre a közegészségügyi szemlét a járási tisztifőorvos folyamatba helyezte, a helyi polgármesterrel az egyeztetést végrehajtotta.

A kitelepítési- befogadási terv szerint kijelölt befogadóhelyek berendezése folyamatos, ezen befogadóhelyeken az irányítói teendők ellátására a katasztrófavédelem állományából 22 fő kijelölése megtörtént. A befogadóhelyeken elhelyezésre kerülő személyek ellátásáról a Máltai Szeretetszolgálat intézkedik.

Az árvízi védekezésbe bevont hivatásos szervek a vízügyi szakemberekkel tovább folytatják a védekezést. A védekezésben, kitelepítésben közreműködő szervekkel folyamatosan kapcsolatban állunk, az együttműködésünk gördülékeny.

A katasztrófavédelmi szervek felkészültek a kitelepítés végrehajtására, a befogadó helyek előkészítése megtörtént, berendezésük folyamatos. Az érintett településen folyamatos a lakosság külső tájékoztatása, a részleges kiürítés regisztrációja folyamatosan zajlik.


Biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést. Győr város árvízvédelmi rendszere a folyó elöntésétől közvetlenül védő árvízvédelmi fővédvonalból és a várost az öblözet felől körülölelő lokalizációra alkalmas árvízvédelmi műből áll.

A várost az öblözet felől védő töltés megépítésére az 1954-ben bekövetkezett árvíz után került sor, számítva arra az eshetőségre, ha valamelyik folyó melletti fővédvonali töltés elszakadna és a kitörő víz megindulna a város irányába.

Ezekben az esetekben az úgynevezett lokalizációs töltések védik meg a várost.

Amikor a települést nem fenyegeti rendkívüli árvíz, ez a körtöltés a keresztező közlekedési utaknál nyitott, nincs lezárva. Lezárás esetén, a forgalom ezeken az utakon megszűnik és az út fölött is a biztonságos védelemhez szükséges töltésszakasz kerül kialakításra. Az ilyen nyílásokat (melyeket csak árvíz esetén zárnak be) „kulisszanyílásnak" nevezzük. Egy feltételezett szakítás esetén az érintett lokalizációs körtöltésen, 8 kulisszanyílás kerül lezárásra.

A teljes biztonság megteremtése érdekében a szakemberek felkészültek arra az esetre is, hogy a Mosoni-Duna bal partján töltésszakadás lép fel, ezért elrendelték Győrújfalu kitelepítését.

A feltételezett helyen történő szakadás esetén 4-5 óra áll rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszai, a kulisszanyílások is bezárásra kerüljenek.

A vízügyi szakemberek az ehhez szükséges szállítóeszközök és anyag biztosítását megkezdték. Az elzáráshoz szükséges anyagot a kulisszanyílások mellett deponálják.

A kulisszanyílás lezárására, a deponált anyag beépítésre szükség esetén, a védelemvezetés külön utasítására kerül sor.


21. 51

Az Ipar csatornán is magasabb a vízszint a megszokottnál, ahogy a képek is mutatják. Vajon a Puskás T. u. folytatásán a Kandó úton lévő víz már a töltésből szivárog? - írta olvasónk.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


21. 48 - Már 127 kilométeren van forgalomkorlátozás a közutakon

A péntek este 9 órai összesítés szerint 127 kilométer közúton van valamilyen forgalomkorlátozás, jelenleg három település, Pilismarót, Kisoroszi és Dömös megközelíthetetlen - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint 37 útszakasz teljes szélességében, 7 pedig fél szélességben van lezárva, így összesen 44 útszakaszon kell valamilyen korlátozásra számítani. Az egy- és kétszámjegyű fő közlekedési utak közül az 1-esen, a 2-esen, a 10-esen, a 11-esen, a 12-esen több szakaszon, illetve a 14-esen vannak érvényben korlátozások.

A legtöbb zavar Pest megye útjain van, 21 útszakaszon van valamilyen korlátozás, Komárom-Esztergomban 16, Győr-Moson-Sopronban 5, Bács-Kiskunban 2 útszakasz érintett.

Útlezárások a Győri üzemmérnökség területén:

- 1. sz. főút 108+185-121+423 kmsz. között teljes lezárás

Az 1 sz. főutat árvízvédelmi munkálatok miatt  a 19-es főút Győr-likócsi csomópontja és a Nagyszentjánosi csomópont között lezárták, a közlekedőket az M1-es autópályára terelik.

A Gönyűn lakók otthonaikat Győr felől a 19. sz. főút – M1-es autópálya-Nagyszentjános útvonalon közelíthetik meg. A Komárom felől érkezők a Nagyszentjánosi csomópontnál - lakcímkártyájuk alapján - Gönyű településre behajthatnak. A többi közlekedőt az M1-es autópályára terelik.

Budapest felől az 1. sz. főúton közlekedőket a komáromi Közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es út Győr-Likócsi csomópontjában térhet vissza az 1. számú. főútra

A terelés ideje alatt az autópálya (autóút) Győr és Komárom közötti érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

14. sz .főút 2+356-12+696 kmsz. között teljes lezárás ( 1401sz. út csp.- országhatár), rendőri irányítás mellett (1401 sz. út csp.-tól Vámosszabadiig) célforgalom biztosításával.

14. sz.fő.út és a 1401.sz.út kereszteződésében,Rendőri irányítással engedik a forgalmat,a szigetközi útra.

A 1303.sz.-Vámoszabadi-Nagybajcs összekötő úton, 2013.06.07. 09:30-kor a 3+780kmsz-ben és a 4+115kmsz-ben gyenge intenzitású vízátfolyás miatt,30km/h sebesség korlátozás, egyéb veszély, vízátfolyás jelzőtáblák kerültek kihelyezésre.
 A  Mosonmagyaróvári  üzemmérnökség területén:

1402. j. ök. . út az 5+044-7+312 kmsz. között teljes lezárás. /Mecsér-i híd lezárva./
Mecsér csak az 1. sz. főút felől közelíthető meg, csak a Mecséri lakosok,
a védelemben résztvevők, és buszjáratok közlekedhetnek.

1401.j. ök. út az 13+000-14+600kmsz. között félpályás lezárás, rendőri irányítás mellett (Dunaszeg-Ásványráró) Zselykepusztánál.

2013.06.06.-tól a GYMS. Megyei Rendőr - főkapitányság jelezte, hogy folyamatosan időszakos lezárásokra is lehet számítani, ezen útszakaszon, árvízvédelemi munkálatok megfelelő és hatékony munkavégzésének biztosítása miatt.

A Csornai Üzemmérnökség területén: 8511 .j.ök  úton a 19+930 kmsz nél lévő híd  Bodonhely és Kisbabot között lezárásra került. 2013.06.07. 19.00 órától.

21. 44

Árvíz - Vgy nézi ki a megye felülről 06. 07. Fotó: H. Szabó Sándor21. 31 - Kitelepítés Győrújfalun: volt aki, már napokkal ezelőtt elköltözött

Fél tízkor elindult Győrújfaluról a Kisalföld Volán első csuklós autóbusza, rajtuk azon utasokkal, akiket az elrendelt kitelepítés miatt, a győrújbaráti sportcsarnokba szállítanak.

Tudósítónk a helyszínen azt tapasztalta, hogy a korábban kirendelt tizenöt autóbuszból, több üresen hagyta el a települést. Enne oka, hogy a Duna parti faluból már a nap folyamán, vagy még előtt többen elköltöztek.

Mint azt egy helybéli elmondta, pénteken estére a település úgy egytizede maradthatott otthon. Volt olyan, aki napokkal ezelőtt már elköltözött, s magával vitte a ruhákat, bútorokat is.

A rendőrség ezekben a percekben is járja Győrújfalu utcáit, és hangosbemondón hívják fel az esetlegesen a lakásukban maradottak figyelmét a távozásra.

20. 23 - Gátszakadáskor pár perc van a menekülésre

Az előzetes tervek szerint az autóbuszok este kilenc órakor indulnak el Győrújfaluból. A lakosok személyenként húsz kilogrammos csomagot vihetnek fel a járműre magukkal. Őket a győrújbaráti ifjúsági táborba szállítják. (Az emberek egy része azonban saját autójával hagyta, hagyja el a falut, s rokonoknál, ismerősöknél töltik az éjszakát). 

Az életerős férfiak a településen maradnak, akik segítenek a védekezésben. Egyébként minden egyes személyről pontos nyilvántartást vezetnek, tehát tudják, hogy ki hol tartózkodik.

A településvezető a rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta, a vízügyi szakemberekkel történt egyeztetés után 50-50 százalék az esélye, hogy kibírja a szombati tetőzést a gát, vagy szakadás lesz.

- Megelőző intézkedésről van szó - tette hozzá. - Most, világosban biztonságosan el tudják hagyni az otthonukat az itt élők. Fontos, amennyiben éjszaka átszakad gát, akkor az áramszolgáltatás is megszűnik, így nem lenne közvilágítás sem.

- Győrújfalu egy nagyon hívő, két vallásos település, hiszünk a gátban, és a munkában - bizakodott a polgármester.

Bakondi Győrgy, az OKF főigazgatója, arra a kérdésre, hogy mekkora a gátszakadás esélye, azt válaszolta: a polgármester által elmondottak közel állnak a valósághoz.

Mint elhangzott, egy esetleges gátszakadás esetén az ott lévőknek pár percük van, hogy oldalra elhagyják a védművet. Ez is jól jelzi, hogy mekkora veszélyben dolgoznak.

Információnk szerint a településen élőket arra kérték, hogy az állatokat tartsák szabadon, ne zárják be. Úgy tudjuk, hogy később, lakásonként egy személy, rendőri kíséret mellett visszamehet majd, és elláthatja az állatokat.

20. 22 - Borkai Zsolt: Elővigyázatosságból rendelték el Győrújfalu kitelepítését

Nemrégen elrendelte a kormány a Győr melletti Győrújfalu kitelepítését, azonban biztonsági döntésről van szó, nem történt gátszakadás.


Borkai Zsolt Győr polgármestere a helyszínről elmondta: "A lakosság biztonsága érdekében preventív döntés született, amely mögött egyértelműen a megelőzés és a településen élők 100 százalékos biztonságának garantálása áll.

A gátak továbbra is tartják magukat, semmilyen rendkívüli esemény nem történt az elmúlt órákban, a munkálatok tovább folytatódnak és nagy erővel zajlanak. Szó sincsen arról, hogy Győrújfalu települését feladnák, egész éjszaka katonák, szakemberek, önkéntesek fognak dolgozni a helyszínen, további erőket rendeltek a településre, ezért továbbra is hiszi, hogy nem fog átszakadni a védelmi vonal.

Győr városa nincsen veszélyben. A polgármester elmondta, ő maga is a város egyik legmélyebb pontján, az Ergényi lakótelepen él, családja otthon van, nincsen szó arról, hogy csomagolni kellene Győrben.

Győrújfalu lakossága higgadtan fogadta a döntést, napok óta lehetett rá számítani, le a kalappal az ott élő emberek előtt. Győrben természetesen minden rendelkezésre áll a Győrújfalun élők fogadására, azonban az elsődleges befogadó helyszín Győrújbarát, de sokan mennek Győrbe családhoz, rokonokhoz is."

Árvíz: Koroncó este nyolc órakor - 06.07. Fotó: Tudósító20. 07 - Bakondi: biztonsági megfontolásból döntöttek Győrújfalu kitelepítésről

A győrújfalui gátnál korábban történt repedések miatt, de csak biztonsági megfontolásból döntöttek úgy, hogy pénteken kora este kiürítik a települést - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az MTI-nek.

Mint elmondta, korábban a győrújfalui gátnál több repedés történt, illetve buzgárok keletkeztek, ezért úgy ítélték meg, hogy nem várják meg a sötétedést, hanem a biztonság kedvéért még a sötétedés előtt kiürítik a települést.

Ettől függetlenül a gátat nem adják fel, azt továbbra is "minden erővel" védik - hangsúlyozta Bakondi György.

A kitelepítés több mint kétezer embert érint. Számukra már készen állnak a fogadóhelyek. Fegyelmezetten és szervezetten zajlik a munka, még a sötétség előtt végrehajtják a kitelepítést.

19. 49 - "A gát a szombati tetőzés után is állni fog"

Nagy Imre Attila, Győrújfalu polgármestere háromnegyed nyolcra hívta össze a lakosságot a polgármesteri hivatal elé. Ezt követően az, úgynevezett utcafelelősökkel kezdődött külön eligazítás.

A településvezető hangsúlyozta: nincs pánikhangulat, a gát sem sérült meg. "Hiszem, a gát a szombati tetőzés után is állni fog" - tette hozzá.

A településen nyugodtak az emberek és felkészültek a kitelepítésre. A faluban üres autóbuszok várják az indulást. A helybéliek közül, akik tehetik a rokonoknál, ismerősöknél töltik az éjszakát.

Információnk szerint a többieknek Győrújbaráton biztosítanak szállást - jelentette tudósítónk a helyszínről.

19. 27 - A gát egyelőre stabil

A kormányfő hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. "A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését" - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor tájékoztatása szerint mintegy kétezer embert érint az intézkedés.

A nyilatkozata idején már Esztergomban tartózkodó miniszterelnök kifejtette: a megépített új gátszakasz és a régi találkozásánál léphetnek fel problémák Győrújfalunál.

A Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság javaslatára a belügyminiszter a kormányfő jóváhagyásával azért rendelte el a kiürítést még nappali világosságnál, hogyha a víz itt esetleg kitörne, ne éjszaka kelljen intézkedni. A veszély nagyságát megbecsülni nem lehet, de első az emberélet mentése - szögezte le Orbán Viktor.

Elmondta azt is, hogy a szállítóeszközök készen állnak a kiürítés végrehajtására. Más település nincs közvetlen veszélyben - közölte az MTI-vel a kormányfő.

19. 18 - Orbán: kitelepítik Győrújfalut

Elrendelték Győrújfalu kitelepítését - tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után az MTI-t.

19. 08 - Ilyen a Bakony-ér Koroncónál

Árvíz - A Bakony-ér Koroncónál - 06. 07. Fotó: Tudósító, Kollár Istvánné


18. 59 - Oroszlánok a gátakon

Szendvicshegyek, lapátok, kesztyűk, üdítők, kávék és persze erős karok – ezeket ajánlotta fel az elmúlt négy napban az Első Győri Lions Club a gátaknál.  Marton Józsefné soros elnök lakásán volt az egyik „szendvicsgyár", az elmúlt négy napban csak itt 1500 csomag készült el.

Dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona, a Lions Klubok Országos Szövetségének győri alkormányzója Győrújfalun 80 adag forró gulyást mert szét a fáradt embereknek.
Dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona, a Lions Klubok Országos Szövetségének győri alkormányzója Győrújfalun 80 adag forró gulyást mert szét a fáradt embereknek.


Dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona országos alkormányzó vezetésével a Kálvária Hotelben is több száz szendvics készült, tegnap (pénteken) 80 adag gulyáslevest, több kiló pogácsát, üdítőt és kávét vittek ki Győrújfalura. A város másik két klubja , az Arrabona és a Patrónus LC is a We serve , azaz Szolgálunk jelmondat szellemében dolgozott a gátakon. Mugits József az Arrabona Lions Club soros elnöke társaival csütörtökön még éjjel is zsákolt, Véneken, Gönyűn, Dunaszentpálon és Győrújfalun dolgoztak együtt a katasztrófavédőkkel. 

A Partónus LC soros elnöke, Fehér Gábor pedig arról számolt be, hogy Gönyűn, Győrszentivánon és a bácsai homok depóban lapátoltak. A legfiatalabb, mindössze tavaly alakult csapat 200 ezer forint értékű, összesen három raklapnyi kekszet kapott és juttatott ki a helyszínekre a Győri Keksz felajánlása révén.

Az Első Győri Lions Club
Az Első Győri Lions Club "szendvicsgyárában" 1500 szendvics készült az elmúlt négy napban.


Egy emberük folyamatosan részt vesz az önkormányzat központi koordinációs munkájában Borsi Róbert mellett. Egy Patrónus tag pedig mikrobuszt adott, amellyel az embereket fuvarozzák, ahova szükséges.  A napi munka utáni riadókészültség a győri oroszlánoknál addig tart, ameddig a helyzet azt megkívánja – jelentették be.


18. 55

Árvíz - A véneki üdülőövezet - 06.07. Fotó: Tóth GyulaÁrvíz - Bácsai deponáló - 06.07. Fotó: Tóth Gyula18. 36 - ezeken a helyeken védekeznek

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén jelenleg 7 helyszínen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás.

Mecséren a töltés bordás megtámasztásának kiépítése van folyamatban, technikai eszközök, kotrógépek, és szállítójárművek segítségével kavics nyomópadka kiépítése zajlik. A településen  4 helyszínen történik folyamatosan homokzsák töltése és depózása, valamint szivattyúkkal vízátemelést végeznek.

Győrújfalu településen a Vízügy által meghatározott gátmagasítás erősítés folyik Győrzámoly irányába kb. 1 km hosszan. A katasztrófavédelem részéről 8 fő, 125 hivatásos tűzoltó, a honvédségi erő 450 fő, 8 egészségügyi szakemberrel, 2 honvédségi búvárcsoport (12 fő) rendőrségtől 10 fő, a vízügytől 30 fő, lakossági erő 250 fő töltésmagasítást végez. A Győri Speciális Mentők 8 fővel vannak a helyszínen. Az ellátást a karitatív szervezetek 20 fővel végzik. Az Őrség Mentőszervezettől 27 fővel dolgozik. 15 db tehergépkocsi, 8 homlokrakodó, 1 csónak, 3 helikopter dolgozik.

Dunaszentpálon folyamatos járőr- és figyelőszolgálat működik, a talpfolyásoknál bordás kavicsos megtámasztást végeznek.

Zselykepusztán a védekezés folyamatos, töltésmagasítást, 3 helyszínen homokzsákok töltését végzik. A figyelőszolgálat folyamatos a településen.

Kunszigeten a két ipari üzemben homokzsákok töltése folyik, a gátőrháznál pedig a hódok által megfúrt töltés fóliázása, buzgárok homokzsákolása történik.

 A megyében az árvízi védekezésben résztvevők száma összesen: 4689 fő.
A mai nap folyamán a védekezéshez összesen 214.000 homokzsák, 1.390 m3 került felhasználásra. A védekezési munkálatokban 689 db erő- és szállítógép (köztük 3 db helikopter), 13 db szivattyú, és 500 db egyéb technikai eszközzel vesznek részt a beavatkozó erők.Győrzámolynál a védművön lévő takarófólia lesúlyozása, rögzítése megtörtént, a homokzsákolás és azok Győrújfalura szállítása folyamatos. A helyszínen a védmű megerősítését végzik homokzsákokkal.

Ásványráró településen töltésmagasítást végeztek 2 sor homokzsákkal kb. 4 km hosszan, aminek következtében a töltés magasságát 50 cm-rel emelték. A helyszínen buzgárok elleni védekezés folyik, homokzsákkal körbezárva azokat. Az ellennyomó medencékből szakaszosan engedik le a vizet.

Gönyű településen töltésmagasítás, homokzsákolás folyik.

Győrladaméron jelenleg védekezési munkálatok nem folynak, a töltésen 15 fő fokozott figyelőszolgálatot lát el.

Koroncón a figyelő szolgálat folyamatos, összesen 38 fő járőröz a gáton, ellenőrzi, figyeli azt. Néhány helyen kisebb átvizesedéseket tapasztaltak, de ezeket a vízügyi szakemberek nem ítélték veszélyesnek.

Dunaszegen az árvízi védekezés során gátmagasítást végeznek, valamint buzgár elfogás van folyamatban. A töltést folyamatosan figyelik.

Győr-Bácsán homokzsák töltés és gépjárművekbe történő rakodás folyik.

Győr (Iparcsatorna): a csatorna déli szakaszán a védmű legnagyobb vízszintre történő magasítása megtörtént.

Vámosszabadi: A töltésmagasítást 2 km hosszan elvégezték, a helyszínen a védekezésbe bevont erők további gátmagasítást és buzgárelfogást végeznek.

Kisbajcs: jelenleg védekezési munkálatok nem folynak, csak figyelőszolgálat működik. A lakosság részére homokzsákokat biztosítottak a belvíz elleni védekezéshez.

Vének településen több fúrt kút okozott gondot, amit homokzsákokkal körbekerítettek. Jelenleg védekezési munka nem folyik, csak járőrözés, figyelőszolgálat működik.

Nagybajcsnál a gátőrháznál buzgárok elleni védekezés van. A Vámosszabadi híd – Gátőrház közötti szakaszon 300-400 m hosszan a töltésmagasítás elkészült, jelenleg csak figyelőszolgálat működik, a településen utcafelelősök lettek kijelölve.

Hédervár településen a védekezés során fóliázás, töltésmagasítás történik kb. 2 km hosszan. A Győri Speciális Mentők búvár egységétől 4 fő a vadaskerti csatorna átvizsgálását végzi az esetleges szivárgások miatt, egy db vízügyes szivattyú vízátemelést végez.


Az árvízi helyzetről információk szolgáltatása és az önkéntesek, felajánlások koordinálása a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az alábbi telefonszámokon történik:

06 96 529-539
06 96 515-729

Továbbá:
gyor.katasztrofavedelem.hu >> hasznos információk >> jelentkezés önkéntesnek

Önkéntesek figyelmébe >> Szigetközi Árvízi hírek 2013 >>

18.10

Árvíz - Légifelvételeken a megye - 06.07. Fotók: Mészáros Mátyás
Árvíz - fotók a gönyűi erőmű környékéről - 06. 07. Fotó: Tudósító17.45

Árvíz - Ilyen a Duna a Szigetközben - 06. 07.


17.31

Széles Sándor a megyei kormányhivatal vezetője péntek estére Győrújfalura rendelte a megyei védelmi bizottság illetékeseit.

"Mecséren és Dunaszentpálon elkészültek a védművek, s úgy tűnik tartható a helyzet.

Győrújfalun viszont folyamatos mérlegelést igényel, hogy a gát melyik részén a legsürgősebb a beavatkozás, s milyen a töltés állapota. Éppen ezért az összes szaktudást a helyszínre kértem: naponta többször ott fogunk tanácskozni, hogy ha szükséges, időben tudjunk döntéseket hozni egy esetleges kitelepítésről.

Péntek délután a búvároknak a zavaros vízben kellett az egyes részeken feljött fóliát visszahelyezniük. A veszélyes pontokon azonnali beavatkozást kérek a szakemberektől.

A töltés mögött hatalmas a víztömeg, egy nagyobb részen átszakadó gát más településeket - például Véneket és Kisbajcsot - is veszélybe sodorhatna."17.20

Árvíz - Védekezési munkálatok Győrújfalu térségében. ORFK légivelvétele, H. Szabó Sándor

17.10

˝Ha tudtok valakit, aki Győrújfalu környékére megy segíteni, akkor két tűzoltó van ott Miklósról, akiknél még ruha vagy fogkefe sincs. Nekik kellene elvinni a személyes holmijukat!˝
A további infókért hívjatok: G.Andi
06 30 9191 233 - érkezett az üzenet a kisalfold.hu facebook oldalára.

16.50

Nagybajcsnál  már a 900 centiméteres várt tetőzési szintet is meghaladta a Duna  vízszintje, itt péntek délután 4 órakor 902 centiméteres volt a  vízállás
- derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)  legfrissebb adataiból.  
   
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint  viszont már nem szombat napközben, hanem hajnalra várják a  nagybajcsi tetőzést.   
   
Komáromnál, ahol már szintén meghaladta az eddig mért legnagyobb  vízszintet a folyó állása, péntek délután 4 órakor 818 centiméteres  volt a Duna szintje. A legfrissebb előrejelzésben itt vasárnap  várható a tetőzés.  
   
Esztergomnál 761 centimétert mértek utoljára, ami azt jelenti,  hogy már itt is csak 10 centiméteres vízszintemelkedés hiányzik a  rekordértékhez. Budapestnél 809, Nagymarosnál 682 centiméteres  vízszintet mértek péntek délután. A jelenlegi előrejelzés szerint  Esztergomnál vasárnap reggel, Nagymarosnál vasárnap este, a  fővárosban hétfőn hajnalban várható a tetőzés.  
   
Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették,  akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén  2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres.  Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt  a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802,  Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.  
   
Az OMIT közleménye szerint már 20 helyen alakítottak ki központi  homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek  jelentenek újabb tartalékot. Jelenleg csaknem 760 kilométer töltésen  van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli  védekezés van több mint 191 kilométeren, további több mint 63  kilométeren harmad-, mintegy 199 kilométerem másod-, csaknem 306  kilométeren elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.


16.46

Videó: Oxygen

16.26

Győrújfalu -  "Fogjuk a gátat: jobban állunk, mint csütörtökön."

Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester péntek délután annyit mondott: nincs közvetlen veszélyhelyzet. "Fogjuk a gátat: jobban állunk, mint csütörtökön."

16.08

Baleset miatt hatalmas dugó Győrben

Ráfutásos baleset történt a Rába híd belvárosi hídfőjénél Győrben. A balesetben hárman könnyebben sérültek, csak egy sávon haladhat a forgalom, az újvárosi temetőig áll a sor.

15.51

Győrzámolyon  minden remény megvan arra, hogy sikeres lesz az árvíz elleni  védekezés, Győrladaméron pedig már végeztek az védekezési  munkálatokkal,
a helyiek más településeknek ajánlják fel  segítségüket - közölte az MTI-vel pénteken a két Mosoni-Duna parti  település független polgármestere.  
   
Horváth Gábor, Győrzámoly polgármestere arról beszélt: a  közel háromezres településről mintegy hatszázan vesznek részt  harmadik napja a védekezésben. Van, aki a zsákokat tölti, és van,  aki élelemmel látja el a gátnál dolgozókat.  
   
A szomszédos, legveszélyeztetettebb helyzetben lévő település,  Győrújfalu felé futó töltésen folyamatosan dolgoznak. Mindenkit arra  kér, egy szombat délig, az áradás várható végéig tartó nagy  erőfeszítéssel akadályozzák meg, hogy a gáton baj történjen.  
   
"Ma éjjel csak az aludjon, aki nagyon álmos" - fogalmazott,  hozzátéve, "ennek a soha nem látott összefogásnak meg kell legyen az  eredménye".  
   
Kettinger János győrladaméri polgármester azt közölte: abban,  hogy három napja be tudták fejezni a védekezési munkálatokat,  kezükre játszott a Mosoni-Duna menti település fekvése és az is,  hogy itt - Győrzámolytól és Győrújfalutól eltérően - nem bontották  el a folyamág-rehabilitáció keretében a gátat.  
   
Hozzátette: már napokkal ezelőtt felajánlották segítségüket a  környező, az árra készülő falvaknak, a helyiek mellett pedig az  egyik itt működő ipari üzem több tucat dolgozója is jelezte,  szívesen munkahelyükön maradnak, készülve arra az esetre, ha  veszélyesen megemelkedne a folyó szintje.

15.50

Áder János köztársasági elnök Győrújfalun

Áder János köztársasági elnök Győrújfalun

15.25

Védművet, gátat fel nem adnak, védvonalat más település védelme érdekében nem vágnak át, a védekezés jelenlegi szakaszában gátszakadás nem történt
- áll  a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal pénteki, MTI-hez  eljuttatott közleményében, amely a nem részletezett, minden alapot  nélkülöző rémhírekre reagál.  
   
Az árvízi védekezésben részt vevők és a védekezés irányítói  megdöbbenéssel párosuló felháborodással fogadják, hogy megfeszített  erőfeszítéseiket minden rémhírek kérdőjelezik meg - írták.   
   
Közlésük szerint a Győrújfalunál lesuvadt, mostanra újraépített  töltésfalrész magassága elegendő, de "tekintettel a felfokozott  helyzetre", azt a nap folyamán tovább magasítják.  
   
Lassabban épül ugyanakkor a falu felöli oldalon a kavicspaplan,  mert a fakadóvizek miatt magasabb vízszintek alakultak ki.   
   
Azokon a szakaszokon, ahol rézsű csúszását észlelik, bordás  megtámasztásokat alakítanak ki. A megtámasztás befejeztével a  magasítási munkák dupla csatárlánccal tovább folytatódnak. A  jelenlegi helyzet a magasítás folytatását nem akadályozza, a  töltésen elrendelték a túlbiztosítás kiépítését - olvasható a  közleményben.

15.11 

Győrújfalu

Információink szerint Győrújfalun búvárok próbálják helyreálllítani a több helyen feljött fóliát. A munka elég nehezen megy. Másik oldalon pedig sok a buzgár.

14.59

˝Győrszentiván-Kertvárosban kb. 100-an dolgoznak kint a
melegben fiatalok és idősebbek egyaránt. A víz már elérte a töltésen lévő
homokzsákokat, és szivárog a töltés és út alatt a víz a tulsó oldalon lévő
kerékpárútra˝ - írta tudósítónk.


Árvíz - Győrszentiván-Kertvárosban - 06.07.

14.40

A hét végén életbe lépő kamionstop nem vonatkozik azokra a gépjárművekre,  amelyek az árvízi védekezésben vesznek részt - közölte a Nemzeti  Fejlesztési Minisztérium pénteken.  
 
A szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig tartó általános  adminisztratív tilalom ellenére a nehéz tehergépkocsik korlátozás  nélkül használhatók az áru- és vízkárok megelőzésére, a javak  mentésére az árvízi fenyegetettség fennállásáig.

14.30

A megyében nagyon fontos védekezés zajlik, amelyben a Leier Hungária Kft. gönyűi betonelemgyártó üzemének dolgozói is részt vesznek. Az üzem, amely 1985 óta meghatározó létesítmény a gönyűi és környékbeli családok életében – nagyon közel helyezkedik el a Duna partjához. Jelenleg 20 emberrel és két munkagéppel dolgoznak a gáton.

 
A Workania.hu internetes állásportál úgy próbál segíteni a Duna áradásának megfékezésében, hogy az önkénteseket kereső pozíciókat ingyenesen meghirdeti a honlapján, hogy minél több embert sikerüljön összetoborozni azokon a helyeken, ahol a legnagyobb a baj.

Részletek >>

14.25

Mecséren védekezik az egész falu


Védekezik az egész  falu, Mecséren jelenleg is  450-en vesznek részt az árvíz elleni küzdelemben - mondta az MTI  tudósítójának pénteken délután a falu polgármestere.  
   
Csaplár Zoltán (független) közlése szerint a gátakhoz 12  kamionnal hordják a homokot, hét markolóval pedig a megtöltött  zsákokat. A közeli települések számos lakója is segíti a munkát,  "pánikhangulat nincsen, mindenki azon dolgozik, hogy elkerüljük a  bajt" - fogalmazott a polgármester.  
   
Mint mondta, az általában 120-140 centimétert mutató vízmércén  most 480 centiméteres a Mosoni-Duna szintje. Az emelkedés akkor  okozhat gondot, ha 550 centiméter fölé emelkedik a víz, vagy erős  szél hatására hullámzani kezd.  
   
Csaplár Zoltán szerint jelenleg a gátak átázása okoz gondot,  valamint az, hogy a mind nagyobb nyomás miatt bordagátakkal kell  megtámasztani a töltést.

14.20

Segítsünk együtt!

A 2013. június 7-9. között a Szigetközi Friss Fesztivál helyszínén (Mosonmagyaróvár, Wittman-park) az AQUA Szolgáltató Kft. a rendkívüli árvízi helyzetre való tekintettel Információs, regisztrációs és adománypontot működtet, ahol önkéntesek jelentkezését, készpénzes és egyéb adományok felajánlását fogadják: takarókat, pokrócokat, ruhákat, mobilágyakat, hálózsákokat.

Bővebb felvilágosítás az információs telefonszámon kérhető: +36 31 319 1796

14.07

Dunakiliti14.05

A Duna áradása  miatt veszélyeztetett területeken mintegy kétszázötven elítélt segít  a védekezésben, börtönőrök felügyelete mellett – közölte a  Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájának  vezetője pénteken.   
   
Szalai Tímea elmondta, hogy a dunai védvonalakra négy  helyről érkeztek elítéltek: a Váci Fegyház és Börtönből, a  Márianosztrai Fegyház és Börtönből, a Tökölről, a Fiatalkorúak  Büntetés-végrehajtási Intézetéből, valamint az Állampusztai Országos  Büntetés-végrehajtási Intézetből. A bv-dolgozók szolgálatban nem  lévő tagjai önkéntesként dolgoznak az ország több pontján.  
   
Más büntetés–végrehajtási intézetek és gazdasági társaságaik is  segítenek az árvízi védekezésben érintett településeknek, például  gépjárművekkel, matracokkal, pokrócokkal, élelmiszerekkel – tette  hozzá.  

13.50


Árvíz - Győrújfalun folyamatosan dolgoznak a gáton - 06.07.


13.40

Több településen, így például Bácsán, Dunaremetén, Gönyűn, Győrben, Mecséren, Nagybajcson is megdőlt a vízállás 2002-es rekordja. Frissítések térképünkön.

Tudósítónk szerint a győri Rába parton lassan ˝katasztrófa-turizmus alakul ki˝, több százan figyelik az áradó folyót.

13.25

Lezárják a győri Reptéri utat

Az iparcsatornán emelkedő víz miatt lezárják a Reptéri utat - tudatta a kisalfold.hu-val Máthé-Tóth Péter, a győri útkezelő szervezet szóvivője. Már építik a zárást, kb. 14 órakor életbe lép a korlátozás.

A Martin út és Oxygén gyári csomópont közötti szakaszon tekintettel a közelgő műszakváltásra a közlekedőknek az útkezelők az új Audit megkerülő utat javasolják.

13.02

Szendvicsgyár működik a Kossuth leánykollégiumban: várják az alapanyagokat

"A Kossuth-iskola leánykollégiumában (cím: Győr, Kossuth utca 22., a zsinagógával szemben) önkéntes szendvicsgyárat működtettünk. Ide várunk minden alapanyagot (sajt, szalámi, zöldségek) a felajánlóktól. A kész szendvicseket szervezett formában szállítjuk a gátakra a tűzoltóság közreműködésével" - mondta portálunknak Pesti Norbert (telefonos elérhetőség: 20/455-27-66).

A Koleszos Szendvicsgyárról Ihász Ingrid Facebook-oldalán olvashatnak >>

12.59

Folyamatos a védekezés homokzsákokkal Gönyűnél is


Árvíz - Védekezés Gönyűnél - 06.07.12.46

Szúnyoggyérítés az árvíz sújtotta településeken

Győr önkormányzatával egyeztetve a Győr-Szol Zrt. a nehéz helyzetben lévő város környéki településeket légi szúnyoggyérítés elvégzésével is támogatja. Amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik, még ma, azaz péntek este 15 településen (Győrzámoly, Győrladamér, Győrújfalu, Dunaszeg, Dunaszentpál, Mecsér, Kisbajcs, Szőgye, Nagybajcs, Kunsziget, Vámosszabadi, Vének, Öttevény, Abda, Gönyű), összesen több mint 2000 hektáros területen lesz kémiai szúnyoggyérítés.

(Ha nem teszi lehetővé az időjárás, akkor a legközelebbi alkalmas időpontban kerül sor a munkára.) Az áradás miatt illetve árvíz levonulását követően ugrásszerűen nő a térségben a szúnyogok száma, így az árvízzel sújtott települések számára nagy segítséget jelent a beavatkozás elvégzése.


A Győr-Szol Zrt. több mint száz munkatársa, számos eszköze, munkagépe, járműve vesz részt az árvízvédelmi munkálatokban. Rajtuk kívül a társaság több mint ötven, más területen dolgozó alkalmazottja jelentkezett önkéntes védelmi munkára. Többen a Győr környéki falvakban segítenek, mások a társaság Pápai úti telephelyén homokzsákokat raknak, melyet a városban lakók használhatnak fel, illetve amelyeket a katasztrófavédelmi igazgatóság kérésre a környék településeire szállítanak.  

12.39

A robotrepülők kétóránként ellenőrzik a gátat Tátnál

A honvédség  cégei által kifejlesztett robotrepülők kétóránként ellenőrzik a  gátakat, a gépek 60-70 kilométeres sebességgel végeznek felderítést  - mondta el a gépeket fejlesztő Currus Zrt. vezérigazgatója az  Esztergom közelébe települt bázisról telefonon az MTI-nek.  
   
Molnár Attila kifejtette: ha a több kilométeres védvonalat  emberekkel kellene figyelni, ötvenméterenként lenne szükség egy-egy  megfigyelőre. A robotrepülőgép viszont végigszemlélheti a területet,  és jó minőségű, valós idejű képet közvetít, amelyet HD minőségben  rögzít is - tette hozzá.  
   
A táti védművek felett legtöbbet a társaság Bora nevű  felderítőgépe járőrözik, 200 méteres magasságban. A rögzített  felvételeket folyamatosan átadják a vízügy szakembereinek. A  Honvédelmi Minisztérium hadiipari cégei a feladatot térítésmentesen  hajtják végre.  
   
A vezérigazgató közölte: négyféle robotrepülőt is vittek a  helyszínre, de jelenleg a Bora mellett csak egy gyakorlógépet  használnak. A bevetés másodlagos célja, hogy ilyen esetekre  kialakuljon egy felderítési protokoll, és egy új vészhelyzetben már  kidolgozott eljárások álljanak a védekezők rendelkezésére -  fogalmazott Molnár Attila.  
   
A HM EI és a HM Currus Zrt. által kifejlesztett robotrepülőket  2012 őszen mutatták be. A gépek beprogramozhatók a különböző  feladatokra, felszállás után további irányítást a leszállásig nem  igényelnek. Nagy felbontású kamerával vannak felszerelve, amely a HD  minőségű felvételeket rögzíti, valamint valós időben továbbítja az  operátorközpontba.  

12.31

Győr - Péntek délelőtt a katonaság a rakpartnál homokzsákokkal próbálja megállítani a vizet.12.15

Árvíz - Homokzsákok Zsejkepusztán


12.12

Mecséren is nagy szükség van újabb önkéntesekre. A településen az is probléma, hogy a Pannon Víz zrt. szennyvízcsatornája szivárog és alámossa a töltést. A problémán dolgoznak a vízügy szakemberei.

Dunaszentpálon, Zsejkepusztán is folyamatos a védekezés, homokzsákokkal erősítik a gátat. Katasztrófahelyzet azonban nincs.

Árvíz - Védekezés Dunaszentpálon - 06.07. Fotók: Mészáros Mátyás


Győrújfalun a reggeli töltésrepedést megoldották, sikerült kézben tartani a helyzetet, de továbbra is ˝heroikus küzdelem˝ zajlik a gáton, folyamatosan erősítik azt.

11.45

Győrszentivánon a Barackos út megerősítéséhez lapátos és homokzsákot töltő önkénteseket várnak. Csak akkor induljanak el, ha előzetesen tudtak erről egyeztetni a + 36 20 517 75 01 -es telefonszámon!


11.38

Olvasónk küldte: Győrújfalu jelenleg - érkezik a helikopter


11.26

Mosonmagyaróvár

Nem emelkedett a folyók vízszintje Mosonmagyaróváron. Míg a Szigetköz nagy részén az árral küzdenek az emberek, a Lajta parti város lakóinak nem kell aggódniuk. A település, kedvező fekvésének és árvízvédelmi műtárgyainak köszönheti, hogy nem kell farkasszemet néznie a veszéllyel.

Számos környező településen azonban szükség van a segítő kezekre. Mindenkiére! - mondja dr. Nagy István polgármester.

Arra kér az önkormányzat mindenkit, hogy aki segíteni szeretne, szervezett körülmények között tegye. Kérjen információt a katasztrófavédőktől, vagy a polgármesteri hivatal központi telefonszámán.


Árvíz a megyében: az összes fotó itt >>  

Küldjön fotót Ön is ide: tudosito@kisalfold.hu

11.17

Lezárták a Kossuth hidat az autós forgalom elől Győrben

Röviddel ezelőtt lezárták a Kossuth hidat az autós forgalom elől Győrben - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Máthé-Tóth Péter, a győri útkezelő szervezet szóvivője. Erre a gyalogosok és kerékpárosok védelmében volt szükség.

A hidat az árvíz miatt múlthét szombaton már lezárták, a Káptalan dombra igyekvő célforgalom számára azonban egy sávon nyitva hagyták. Ez most megszűnt. Aki arra igyekszik, mostantól a Bécsi kapu tér felé kell kerülnie, ahol -ahogy eddig is - működik a beléptető rendszer.

Az útkezelők türelmet kérnek a közlekedőktől, hiszen a Zechmeister- Rába kettős híd vonalon a Petőfi híd csütörtök esti lezárása óta nagyon lassan, gyakran csak lépésben halad a forgalom.

11.16

Győrben elvégezték a gátak megerősítését

Győrben a szakemberek elvégezték a gátrendszer megerősítését, ott ahol szükségesnek ítélték meg.

Borkai Zsolt polgármester elmondta: A Széchenyi Híd déli lábánál és a Dózsa rakparton a kulisszazárások és megerősítések a Honvédség segítségével megtörténtek. A Püspökerdőben a vízügy által meghatározott magasságú gát csütörtökön megépült, a gát folyamatos felügyeletét a vízügy ellátja.

Az 1. sz. főút 19. sz. főúttól a Győr-Szentiváni kertvárosig tartó szakaszán nyúlgátépítés a szükséges magasságig megtörtént, a mai napon a 117-es km szelvénynél, egy különálló, mélyen fekvő szakaszon a nyúlgátépítés várhatóan befejeződik.

Az Iparcsatorna déli szakaszán töltésmagasítás történt, a védmű várható legmagasabb vízállásra történő magasítása a Honvédség segítségével szintén elvégzésre került. Jelen pillanatban homokzsáktöltés és gépjárművekbe történő rakodás folyik 89 fő rendészeti szakközépiskolai hallgatóval, illetve 50 fő honvédségi erővel és 2 fő egészségügyi szakemberrel, valamint önkéntesekkel.

A győri Hajléktalan Szolgálat szervezésében a hajléktalanok is segítik a likócsi védekezést, az önkormányzat intézményei pedig étel-italosztással vannak jelen a helyszíneken. A győri lakosság naponta több ezer fő önkéntessel vesz részt a védekezési munkákban, fáradhatatlanul segíti a környékbeli településeken a munkálatokat, sokan pedig étellel, itallal tartják a lelket a gátakon dolgozó emberekben.

A polgármester elmondta: Győrben felkészült a gátrendszer arra, hogy megbirkózzon az árral, azonban elővigyázatosságból továbbra is minden eshetőségre készülni kell, hiszen a környező települések történései Győrre is hatással lehetnek. Folyamatos a kommunikáció az önkormányzat és a szakhatóságok között, most főleg együttgondolkodásra és összefogásra van szükség.


11.10

Képek Mecsérről


Árvíz - Védekezés homokzsákokkal Mecséren - 06.07. Fotók: Mészáros Mátyás


11.05 

Közlemény Abdáról

˝A reggel 7 órai állapot az abdai árvízi kapunál: kb. 10 cm-t emelkedett a Mosoni-Duna vízszintje a tegnap estihez képest. A szigetközi erősítési munkákra 2 MI8-as helikopter érkezett valószínűleg Pápáról.

A péntek esti önkéntes toborzóhoz kapcsolódóan annyit szeretnék kérni, hogy a Községháza elé mindenki úgy érkezzen, hogy 18:30-kor szeretnénk elindulni. Előtte regisztráció lesz és elosztjuk a járművekben az utasokat. Tehát ha javasolhatom legkésőbb mindenki 18:15-re legyen a gyülekezőhelyen.

-Akkor fogunk tájékozódni arról, hogy melyik településen lesz szükség erőkre és ennek megfelelően osztjuk el a jelentkezőket.

-Az autók a Szigetköz felé lehetőleg konvojban haladjanak majd a következő útvonalon: Nép utca, Liget utca, Szalay Imre u., Radnóti Miklós u., Jedlik Ányos híd, Hédervári út, 1401-es út. Mivel a Hédervári út végén rendőri ellenőrző pont várható - melyen csak a helyieket és a védekezésre regisztráltan érkezőket engedik át - így a konvoj jelzése a hatóságok felé szükségesnek látszik. Ezt megtesszük.

FONTOS! Az önkéntes munkában mindenki csak saját felelősségére vehet részt!˝

Szabó Zsolt polgármester, Abda


10.57

Azonnali készpénz-gyorssegély Mecsérnek és Győrújfalunak 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagjai ma reggeli ülésükön úgy határoztak, hogy az árvíz elleni védekezés költségeihez, illetve a gátakon szolgálatot teljesítők és önkéntes segítők ellátásához azonnali készpénz gyorssegéllyel járulnak hozzá. A frakciótagok által felajánlott 450.000 Ft-ot a két legveszélyeztetettebb szigetközi település - Mecsér és Győrújfalu - polgármesterének adja át péntek délután Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Nagy István országgyűlési képviselő és dr. Gulyás Zoltán, frakcióvezető-helyettes.

 
Mire van szükség Mecséren?

Mire van szükség Mecséren? - tettük fel a kérdést a helyi Máté Orsolyának. Elmondta: Két decis műanyag pohárra és minél több keverő kanálra, valamint fél literes ásványvízre van a legnagyobb szükségük! Mindezt várják a Mecséren felállított vöröskeresztes sátorba!10.53

Jelenleg érvényben lévő árvízvédelmi készültségek az ÉDUVIZIG működési területén:

• Esztergomi árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Komárom-Almásfüzítői árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Mosoni-Duna – Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásain
Rendkívüli árvízvédelmi fokozat,

• Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain,
• Győr-Koroncó árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán
III. fokú árvízvédelmi készültség,

• Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Rábaszentmiklósi gátőrjárásán
I. fokú árvízvédelmi készültség
van érvényben.

Az ÉDUVIZIG működési területén mindösszesen 2494 fő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. Ebből 292 fő ÉDUVIZIG saját dolgozó, 857 fő pedig az ország más vízügyi igazgatóságaitól érkezett az árvízi munkák segítésére.

Az árvízvédekezés kezdete óta mintegy 2,5 millió db homokzsák és közel 10 ezer köbméter homok került felhasználásra.

Az Almásfüzítőn található vörösiszap tározó az árvíz idején is folyamatos ellenőrzés alatt áll. Eddig semmilyen rendellenes eseményt nem tapasztaltunk.

Meteorológiai helyzet és előrejelzés
Az elmúlt 24 órában a Duna vízgyűjtő területén sehol nem mértek számottevő csapadékmennyiséget.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés
A Duna németországi szakaszán az Inn Passau felett leapadt, Schaerdingnél már az árhullámot megelőző vízszintek tapasztalhatók.
Az alsó ausztriai szakaszon Kienstocknál a folyó tetőzött, az osztrák adatok szerint már több mint 2 méter az apadás.
Dévénynél a ma reggel 6 órási adatok szerint a vízállás 952 cm, apadó jellegű. A dévényi tetőzés tegnap (06.06.) 16 órakor 973 cm-rel történt.
Dunaremeténél a vízállás ma reggelre elérte a 716 cm-t. Nagybajcs térségében az árhullám folyamatosan emeli a vízszintet. A vízállás ma reggel 6 órakor 887 cm volt.
Győr térségében a vízállapotokat domináns módon az áradó Duna alakítja, a ma reggel mért vízállás 794 cm. A vízszintek - a Duna visszahatása miatt - tovább fognak emelkedni a mai napon a Mosoni Dunán és a Marcalon is. Gyirmótnál a reggeli vízállás 583 cm.
Komárom és Esztergom térségében is tovább emelkedtek a vízállások. A ma reggel mért komáromi vízállás 794 cm, az esztergomi vízállás 734 cm volt.
A Rábán és Répcén lassú vízhozam csökkenés tapasztalható, és a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk. A Lajta teljes szakaszán kissé apadó vízjárás érvényesül.
A pontos hidrológiai előrejelzések a www.hydroinfo.hu oldalon találhatók meg.

Belvíz
A Hanság-Rábca belvízrendszeren az abdai árvízkapu, és a pinnyédi-zsilip is zárva van, a szivattyútelepi külvizeken holnap reggelig további lassú emelkedést várunk.

A Mosoni-Duna alsó szakaszán a Duna visszaduzzasztó hatása határozza meg a vízszinteket, holnap reggelig további emelkedés várható. A Győrzámolyi és a Szavai szivattyútelep továbbra is II. fokú belvízvédelmi készültség mellett, 24 órás üzemben működik.
10.41

Heroikus küzdelem folyik a gátakon - jelentette ki Áder János köztársasági
 elnök pénteken, miután megtekintette a védekezést a Szigetköz  legveszélyeztetettebb területén, Győrújfaluban.   

Áder János elmondta: szakemberek közlése szerint akár egy  hétig is eltarthat a védekezés, amelynek során nem a gátak  magasságáért, hanem azok állékonyságáért folyik a verseny.

Árvíz - Védekezés homokzsákokkal Mecséren - 06.07.

10.29

Nemzeti összefogás - adományvonal

Éjféltől  megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala és  szombattól közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es  vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére  - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és  családügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten  sajtótájékoztatón.  
   
A humanitárius szervezetek támogatására, valamint a későbbi  felújításokra hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet  adományozni a 1357-es vonalon.   
   
Soltész Miklós ismertette: a munkáját szerdán kezdő Nemzeti  Humanitárius Koordinációs Tanács első döntései között szerepelt a  nemzeti összefogás számlaszámának elindítása, amelyen péntek reggel  18 732 822 forint volt.


10.12

Győrladamér felkészült

˝Győrladaméron jelenleg azért nincsenek védekezési munkálatok, mert a töltések szükséges, előírt magasítását már kedden elvégeztük. Aggodalomra, pánikra nincs ok, a falu biztonságban van˝ - mondta a kisalfold.hu-nak Kettinger János, a Győrzámollyal és Dunaszeggel szomszédos, Mosoni-Duna parti község polgármestere. A település nagyobb ipari üzeme, a BOS Plastics épületének védelmére is felkészültek. Az elöljáró hozzátette: Győrladamérról eddig 150 ember segített a környező falvakban az árvízi védekezésben.

10.11

Révai parkolóház és a Kamara utcai parkoló megnyitása Győrben

A GYŐR-SZOL Zrt. tájékoztatja a közlekedésben résztvevőket, hogy a társaság üzemeltetésében lévő Révai parkolóház és a közelében lévő Kamara utcai parkoló öböl

2013. június 7-én  10 órától díjmentesen használható.

A Révai parkolóházban 220 parkolóhely, a Kamara utcai parkoló öbölben 40 parkolóhely található.

A rendelkezés 2013. június 10-én 8 óráig érvényes.

9.54

Újabb korlátozások a vonatoknál

A Duna áradása  miatt újabb korlátozásokat vezetnek be a Budapest-Győr-Hegyeshalom  vasútvonalon - közölte a Mávinform péntek reggel az MTI-vel.  
   
Almásfüzitő és Komárom között a lezárt vágány melletti másik  vágányon óránkénti 20 kilométerre korlátozták a sebességet, emiatt  várhatóan 25-30 perces késésre kell számítaniuk a  Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak.   
   
A további késések és torlódások elkerülése érdekében a  Budapestről induló, Komáromig közlekedő személyvonatok csak  Almásfüzitőig járnak, és onnan is indulnak vissza a fővárosba.  Almásfüzitő és Komárom között gyorsvonatok viszik az utasokat,  amelyek megállnak azokon az állomásokon is, ahol eddig csak a  személyvonatok álltak meg.


9.32

Kora délutánig erősítik, aztán tovább magasítják a Mosoni-Duna gátját  Győrújfalunál - közölte a helyszínen a védekezés katonai  parancsnoka pénteken.   
   
Szabó Ferenc mérnök ezredes elmondta: 300 katona, 40-50  vízügyi dolgozó, a katasztrófavédelem 200 munkatársa, legalább 100  önkéntes és számos speciális gép mellett 3 helikopter is részt vesz  a munkálatokban. Utóbbiak mintegy 1 tonnás kötegekbe rendezett  ho
mokzsákokat szállítanak a gáthoz.   
   
A csütörtök kora esti után péntek hajnalban ismét kisebb  gátcsúszást észleltek, ennek támasztásán, megerősítésén dolgoznak -  tájékoztatott Szabó Ferenc.   
   

Árvíz - Erősítik a gátat Győrújfalun - 06.07. Fotók: Mészáros Mátyás

Azt mondta, a folyó szintje jelenleg mintegy 80 centiméterrel  van a gáté alatt.  
   
Hozzátette, a vízügyi szakemberek azt várják, hogy este 10 és  hajnali 2 óra között tetőzik a Duna Nagybajcsnál, ezt követően kezd  a víz visszaduzzadni a Mosoni-Dunába. 

9.03 - Helyszíni jelentés Győrújfaluról

Három helikopter dolgozik, készenlétben állnak a lánctalpasok is. Teljes gőzzel erősítik a gátat, amire nagy szükség van, ugyanis a töltés péntek reggel is megcsúszott. Ugyanakkor továbbra sincs vészhelyzet, sikerült kézben tartani a helyzetet. Sok civil dolgozik, segít Győrújfalun, leginkább a homokzsákok megtöltésével foglalkoznak, a gátat katonák, szakemberek építik, erősítik.

Erősítik a gátat Győrújfalun. (06.06) Fotó: Mészáros Mátyás
Erősítik a gátat Győrújfalun. (06.06) Fotó: Mészáros Mátyás9.01 - Térképünk frissült a jelenlegi vízállásokkal.

8.50

Szombaton is indul busz Sopronból

Péntek kora reggel elindult Sopronból a városháza által szervezett
autóbusz, az önkéntesek az árvízi védekezésben segítenek a Mosoni-Duna térségében. Információink szerint a buszon negyvenen utaztak, úgy tudjuk, köztük van dr. Fodor Tamás polgármester és Abdai Géza alpolgármester is.

A soproniak az Ásványráróhoz közeli Zsejkepusztán vállalnak feladatot az árvízi védekezésben. Az önkéntesek reggel kilenc óra előtt kaptak
eligazítást a katasztrófavédelem helyi parancsnoki feladatokat ellátó
Varga László őrnagytól.

Már most szervezi az önkormányzat a következő buszt, melyre ezúton is
várják segítőkész önkéntesek jelentkezését. Június 8-án, szombaton reggel hat órakor a GySEV pályaudvar elől indul a második szervezett autóbusz. Az  önkénteseknek előzetesen a 06-30/2048-893-as telefonszámon kell jelentkezniük. Kérik a szervezők, hogy vigyenek magukkal gumicsizmát, munkaruhát, kesztyűt, szúnyogirtót, némi ennivalót.


8.40 - Áder János Mecséren

Előbb kezdődött,  szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani  védekezés - mondta Áder János köztársasági elnök Mecsér határában a  töltésnél pénteken újságíróknak.  

Az államfő arról beszélt, hogy ha a következő napokban nem  lesz esőzés, akkor Magyarországról a médiának nem kell olyan  tragikus képeket közvetítenie, mint az elmúlt napokban nyugatról.  
   
Áder János kiemelte, örömmel látta, hogy az emberek összefognak  a bajban, van aki saját erejével, van aki munkagéppel, de "az  összefogás számos apró, megható jelét lehet tapasztalni"; van aki  ételt vagy egy liter bort hoz a védekezőknek.  
   
Szavai szerint a munkálatok során mindent megtettek, ami  emberileg, szakmailag lehetséges. Hozzátette: nálunk gazdagabb  országokban sem feltétlenül tudtak megbirkózni a félévezrede nem  látott víztömeggel.  
   
Áder János arról is beszélt, hogy a gyors áradáshoz hasonlóan  komoly problémákat okozhat a hirtelen apadás és annak a meglazult  töltéseket károsító, szívó hatása.   
   
Megjegyezte, mivel a védműveket a történelmi vízállásnál egy  méterrel magasabbra kell építeni, ez az új feladatokat is  megmutatja. Ez nem kevés pénzbe kerül majd, de nem kerülhető el -  értékelte a köztársasági elnök.

8.30Orbán Viktor: Egy negatívum, a rémhírterjesztés

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök, miután a szakemberek tájékoztatták az árvízi helyzetről.

- A helyzet letisztult és bekövetkezett az, amit szerettünk volna elkerülni, de nem sikerült. Biztosan mondható, hogy a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell a Dunán szembenéznünk. Ebből az következik, hogy a legrosszabbra is fel kell készülni, ezért minden korábbinál nagyobb összefogást kérek és várok el mindenkitől. A helyzet úgy fest, hogy a legmagasabb vízállás szintet sem értük el, jó néhány centivel magasabb lesz a vízhullám magassága. A pontos mértékét ma este tudjuk majd meg.

- Három tapasztalatot gyűjtöttünk össze. Első, hogy ez idáig sem személyi sérülés nem történt, emberéletet nem veszítettünk. A másik, hogy mindenki lelkiismeretesen, nagy elszántsággal teszi a dolgát. Az állam emberei részéről ez minimum elvárható, de az állampolgárok részéről is ezt tapasztaltuk, ami nem csak aktív, lelkes, de fegyelmezett is.

- Egy negatív jelenséggel találkoztunk, rémhírterjesztés is van. Arra kérem az érintett területek polgárait, hogy ne üljenek fel ezeknek a rémhíreknek, mindenről pontos tájékoztatást adunk, ha kitelepítünk, arról is. Nem érdemes egymást riogatnunk, a baj így is elég nagy, nem érdemes tévképzetekkel ezeket erősíteni. Jó hír a rosszban, hogy Ausztriában Németországban nem esik, csapadék a hétvégén sem várható.

A miniszterelnök elmondta még: elsőfokú védekezés 305 kilométeren, másodfokú 199, harmadfokú 63 kilométeren van, 191 kilométeren van rendkívüli helyzet.

- Elrendeltem, hogy a védekezési feladatok ellátását úgy hajtsák végre, ahol veszélyeztetett település van, az egyébként kiválóan teljesített polgármesterektől az irányítást a katasztrófavédelmi tisztek vették át, az állam emberei irányítják a védekezési munkálatot, természetesen bevonva az önkormányzatok vezetőit is. A kritikus szakaszok megerősítése megfelelően halad. A kitelepítési terveket folyamatosan aktualizáljuk.

- A legnagyobb probléma Győrújfalun jelentkezett, a rézsű megcsúszott, de sikerült visszaépíteni a magasságot. Azonban vannak árvízi jelenségek, amelyek túlságosan koraiak és elég aggasztó képet mutatnak, ezért a legnagyobb erőkkel ott kell dolgozni.
A megyében 8 településen folynak munkálatok, összesen huszonöt embert telepítettek ki.

Árvíz - Orbán Viktor Győrben. Fotók: Bertleff András

8.25 - Orbán Viktor:  a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni  a Dunán

A miniszterelnök  szerint mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni  a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni.  
   
"Bekövetkezett az, amit szerettünk volna elkerülni, de  sajnos nem sikerült": a határszakaszon már a valaha mért legnagyobb  vízállás feletti vízszintet mértek a folyón - mondta Orbán Viktor  péntek reggeli győri sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy  Nagybajcsnál megdöntötte az eddigi rekordot a Duna vízszintje.  
   
A legrosszabbra is fel kell készülni - jelentette ki a  kormányfő, aki ezért minden korábbinál nagyobb összefogást és  együttműködést kért mindenkitől.  
   
Közölte azt is, hogy a legnagyobb erőkkel most Győrújfalu  térségében kell dolgozni.

8.21

Árvíz - Dunacsúny, Rajka és Dunaremete - 06.06

8.10 Győrújfalu

A péntek reggeli váltás eredményeként 500 katona, 4 PTSZ és 4 helikopter segíti a gátépítést  Győrújfalunál.

Győrújfalunál a munkálatok mellett jelenleg a köztársasági elnök érkezését várják.


7.50  - Péntek reggeli képek. Koroncón a Bakony- ér már majdnem a hídig ér fel - írta tudósítónk.

Árvíz a megyében - Olvasóink fotói - 06.07.

7.40

Reggelre  sikerült a védekezéshez szükséges magasságig emelni Győrújfalunál a  Mosoni-Duna töltését, és visszahordani a kora este megcsúszott  falrészt - közölte a település polgármestere péntek reggel.  
   
Nagy Imre Attila (független) elmondta: folyamatosan  dolgoznak a szakaszon, és erősítik a gátat.

8.20


7.30 - Ausztria és Szlovákia

Ausztriában tovább apadt a Duna péntek reggelre, de főként Bécstől keletre még nem múlt  el teljesen az újabb elöntések veszélye.  
   
Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz  centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a  vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli  szakaszon.   
   
Egész éjszaka folytatódott a küzdelem az árvíz ellen  Hainburgnál, a szlovák határtól 15 kilométerre. Itt egy vasúti  töltés alámosása és a talajvíz elleni is védekeznek. A falu egy  részét már elöntötte a víz, az áramot kikapcsolták.

Bősnél,  Révkomáromnál és Párkányban még árad, Pozsonynál azonban péntek  hajnal óta már apad a Duna vízszintje, amely ott csütörtök éjjel  érte el a tetőpontját.  
   
Pozsony valószínűleg már fellélegezhet, néhány órája ugyanis  a városnál lassú ütemben, de folyamatosan apad a Duna és a Morva is.  Mindkét folyó vízszintje csütörtökön az esti órákban érte el  maximumát Pozsonyban, illetve Dévénynél, majd a kora hajnali órákban  apadni kezdett.   
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a  Duna Pozsonynál 10,32 méteres vízszinten, másodpercenként 10 540  köbméteres átfolyási sebesség mellett tetőzött, és ezzel csaknem fél  méterrel meghaladta a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot.

7.25  - Reggeli képek Győrből


Árvíz Győrben - A Rába, Radó sziget és környéke - 06.07.


07.20

Elérte az  országot az ár, a leginkább veszélyeztetett kilenc szakaszból kettő  rövidesen vizsgázik - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi  Főigazgatóság (OVF) főigazgatója pénteken az M1 Ma reggel című  műsorában.  

Az első ilyen helyszín a Mosoni-Duna bal partjánál van, ahol  egy régi töltés javítási munkálatait az érkező árhullám miatt már  nem tudták befejezni. Mint mondta: előző este ott történt az  úgynevezett suvadás, megcsúszott az odahordott föld. Azóta  tömörítették megtámasztották a gátat.    

    A másik a komáromi védvonal, ahol a vízügyi szolgálat  szakemberei és a honvédség erői éjjel-nappal dolgoznak, hogy a  megfelelő kiépítési magasságot el tudják érni.   
   
A vízügyi főigazgató arra is kitért, hogy Nagybajcsnál 900  centiméter körüli szinten fog tetőzni a Duna, és onnantól a korábban  jelzetthez képest 10 centiméterrel magasabban fog érkezni az  árhullám.

Budapestnél a tetőzés szintjét 885 plusz, mínusz 20  centiméterben határozták meg. A védművek a legnagyobb várható  magassághoz vannak kiépítve - jelentette ki.  
   
Nagybajcsnál szombat reggel, Budapestnél hétfő reggel környékén  várják a tetőzést - mondta Molnár Béla.

05.51 Útlezárások

1. számú út, 88+876 és 104+693 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Komárom-Esztergom megye: Komárom)
 
1. számú út, 108+185 és 121+423 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Gönyű)

14. számú út, 2+356 és 12+616 km között teljes lezárás. (Győr-Vámosszabadi másodrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Vámosszabadi)

1401. számú út, 13+0 és 14+600 km között félpályás lezárás. (Győr-Mosonmagyaróvár összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Dunaszeg - Ásványráró)
 
1402. számú út, 5+445 és 6+1312 km között teljes lezárás. (Lébény-Mecsér összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Mecsér)

04.50

Nagybajcsnál a Duna vízszintje péntek hajnalban már 4 centiméterrel meghaladta az eddigi legmagasabb, 2002-ben mért szintjét: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 3 órakor 879 centiméteres vízállást jelentett. A Győr-Moson-Sopron megyei településnél szombaton reggelre várják a tetőzést, 900 centiméteren.

Komáromnál pénteken 3 órakor 785 centiméteres vízállást mértek, az elmúlt 4 órában 14 centiméterrel emelkedett, itt 830 centiméteren tetőzhet a folyó az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban. Esztergomnál a legfrissebb adatok 728 centiméteres vízállást mutatnak, több mint 20 centiméter emelkedett 4 óra alatt a vízszint. A folyó várhatóan vasárnap napközben éri el legmagasabb szintjét, 795 centiméterrel.

Budapesten 773 centiméteres vízállást mértek péntek hajnalban a csütörtök késő esti 761 centiméter után, a tetőzés várható időpontját továbbra is hétfő reggelre teszik a szakemberek, a vízállás akkor várhatóan 885 centiméter lesz. A fővárosban az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert, 2006-ban rögzítették.

22.01 Győrújfalu

Pár órával hátráltatja a munkálatokat, hogy a település határában megcsúszott a Mosoni-Duna gátja egy szakaszon - közölte csütörtökön este a töltés mellett a védekezést irányító polgármester.

"Úgy terveztük, éjfélre érjük el a biztonságos szintet, ebből most reggel lesz" - mondta Nagy Imre Attila (független). Közlése szerint nem a folyó, hanem a falu felőli oldalon csúszott meg egy ötvenméteres szakasz egyharmada.

A településvezető megjegyezte: a gátkorona szintje a történtek ellenére is 80-90 centivel a víz fölött van.

 Árvíz: VESZÉLYHELYZET - szerdai és csütörtöki összefoglaló képekkel itt >>


Árvíz: VESZÉLYHELYZET - hétfői és keddi összefoglaló képekkel itt >>

Olvasóink írták

374 hozzászólás
 • 374. Flúgatlan 2013. június 09. 17:25
  „Csak csatlakoznék jagellóhoz:

  "Köszönjük a folyamatosan naprakész tájékoztatást az árvízi helyzetek alakulása tükrében, ..."

  Sajnos, még pár napig szükség lesz rá....”
 • 373. Lacika62 2013. június 09. 17:23
  „372. oxana 2013.06.09. 16:53 A jó tanácsodat, elfogadom ! :)”
 • 372. oxana 2013. június 09. 16:53
  „Emberek, tudom, hogy nem könnyü, de hagyjátok ezt az idióta virslit a francba. Ha nem lát reakciót, ugyis megüti a guta.”
 • 371. Legs 2013. június 09. 15:10
  „Amúgy Újfaluban áll a gát.A TEK,9 után elgurult a szép fekete 8 kerekűekkel szépen villogva.Ez után senkit sem engedtek be,csak a helyieket.Még nincs vége.Még legalább 8-10 nap.”
 • 370. Lacika62 2013. június 09. 15:05
  „367. Virs-Lee 2013.06.09. 14:44 Te ország szégyene. miért nem a védekezésen dolgozol mint több társammal tettük... Nagyon szánalmas vagy és ....... , meg bugyuta... Ha Győri vagy nagyon szégyellhetnéd magad !!!”
 • 369. Legs 2013. június 09. 15:03
  „354. Babenko 2013.06.09. 11:35

  Vittem én is.Tegnapelőtt,tegnap,és ma is.Tegnapelőtt öten voltak,nagyon ügyesek.Tegnap voltak tán 15-20 -an de futkostak mint a mérgezett egér,és üvöltöztek.Ma a Sárásiaknak vittem vizet,ezt azt.Csak két kis fiatal volt a tűző napon.Igazad van figyelni kell rájuk is.”
 • 368. Virs-Lee 2013. június 09. 14:51
  „http://index.hu/szarvas/2013/06/09/orban_viktor_looking_at_things/”
 • 367. Virs-Lee 2013. június 09. 14:44
  „te dzsagello ... latom jooo fideszes vagy listat vezetsz buszke lesz rad a veziiiired ne aggodj .... muhhhhahhhahahha”
 • 366. Virs-Lee 2013. június 09. 14:42
  „georgbob... en se teged ne aggodj kistaska ...”
 • 365. georgbob 2013. június 09. 14:31
  „virsli: nem védem. Nem kell. De hogy téged nem kímélnélek az bizonyos. Az ilyen embereket kellene gátakkal védeni a lakosságtól, mert kártékonyabbak mint a kiöntő mosoni-Duna....”
 • 364. jagelló 2013. június 09. 14:00
  „Tisztelt Kisalföld Szerkesztőség!

  Köszönjük a folyamatosan naprakész tájékoztatást az árvízi helyzetek alakulása tükrében, remélhetőleg továbbra is így marad az információáramlás! Többed magammal tovább indulunk Komárom (s mint utóbb kiderült Esztergom térségébe is) így kitartást kívánunk a továbbiakban is! Követjük továbbra is az itteni eseményeket is (laptop-internet adott a járműben)!
  Midőn minden más régiós fórumokban is vannak elvetemült Virs-Lee töltelékhez hasonló provokátorok, listát vezetünk ezekről a kétes elemekről is, én csak annyit kívánok, hogy sok sikert a moderálásukban, a szélmalomharcot velük szájalásban nem kívánjuk folytatni, mert nem értelmes elemekről van szó esetükben :) De mivel minden reakciót ellenreakció követ majd, azt kívánom ezekben a nehéz időkben, hogy röhögjünk együtt a szánalmas csőcseléken, fokozva a jókedved a védműveken is :) Szóval hajrá csőcselék provokátorok... most ti jöttök :)”
 • 363. Virs-Lee 2013. június 09. 13:28
  „te dzsagello ... <moderálva>”
 • 362. bigrip83 2013. június 09. 13:13
  „En voltam ujfalun segiteni. Millio katona, gep.. Onkentes.. Stb..stb.. Tegnap este mecseren. Nulla katona.. Csak civil.. Teljesen megdobbento, hogy civil osszfogassal mekkora erofeszitessel sikerult megfogni a vizet mecseren. Viszont a felelosoket meg kell keresni hogy hogyan lehet megbolygatni egy tokeletes gatat radasul tobb kilometeren keresztul. Hany csalad, gyerek hianyolja szeretteit mar lassan tobb mint egy hete.
  En szeretnem megtudni, hogy ki engedte, ki volt a felelos muszaki vezeto, es ki adott engedelyt hogy egy lendulettel tobb km gat megbontasra keruljon semmilyen idegleines vedelem kiepitese nelkul.

  millio koszonet azoknak aki vettek a faradtsagot, erofeszitest es volt bennuk ontuda, hogy bizony segiteni kell barmilyen formaban..”
 • 361. jagelló 2013. június 09. 13:09
  „Elmennék meglátogatni téged... <moderálva>...”
 • 360. Virs-Lee 2013. június 09. 12:55
  „georgbob... te meg mit veded ennyire a veziiiredet teeee ?
  "Attól hogy Viktor nem lapátolt, még beszélhet többes számban, ez így természetes! " ja aha max neked”
 • 359. Virs-Lee 2013. június 09. 12:53
  „te dzsagello ... es mit akarsz te az IP cimemmel el jossz meglatogatni ? Hozol viragot meg bonbont vagy mi ? De piszkos nagy szakember lettel nem is tudtam a kocsmaban is van IT oktatas ...”
 • 358. georgbob 2013. június 09. 12:34
  „T. Bucskó Ákos!
  Induljunk ki abból, hogy semmi sem tökéletes. Így az emberek sem, a szervezés sem stb. De nézzük az összképet, ami nem olyan lesújtó igaz? Attól hogy Viktor nem lapátolt, még beszélhet többes számban, ez így természetes! Nem csak a szigetközt kell védeni, végig a Duna mentén mindenhol. Nincs az a számú felkészült szakember, akiket minden egyes méterre ki lehetne állítani. A gátbontás egy másik kérdés...”
 • 357. Virs-Lee 2013. június 09. 11:53
  „te dzsagello lehetek a baratod ??? muuhhhhaaahhha”
 • 356. Macimama64 2013. június 09. 11:43
  „Tisztelt Bucskó Ákos!!!

  Nem értem a levelét A Miniszterelnök Úrhoz mert akkor akik velünk szemben a kollégiumban laknak és búvárok és katastrófa védelmisek és akik a volt laktanyában kaptak elhelyezést és a z általam is dolgozott gátakon melóztak és raktak turtak merültek emberfeletti erőt kifelytve akkor minden bizonnyal ezek az emberek nyaralni vannak és voltak itt.Tegnap éjjel 23 órakor kivezényelt emberek még nincsenek a szálláson valószinüleg jól süttetik a hasukaT!!!!EMBER MIELŐTT IRKÁLSZ HÜLYESÉGET LEGALÁBB TÁJÉKOZÓDJ!!!!!!!!!!!”
 • 355. jagelló 2013. június 09. 11:38
  „Töltelék virsli, te valóban kocsma töltelék is lehetnél, de szerintem túl gyermeteg vagy még ehhez... "lol, meg muhhahaha, mint egy kis emós hockey... na ez vagy te... Én már 2006-ban is ott voltam és homokzsákoztunk Szolnok, Csépa, Tiszaúg, szóval innen jóval keletebbre is... de teeee? Már akkor is értetlen töltelék voltál, ahogy most is... Felejtsed már el a politikát végre, ez nem az a fórum, nem érted? Ki nem sz...a le a politikát most? Talán csak te! De mindegy is, szidjál csak mindenkit és mindent, csak ehhez értesz! Holnap talán pihenő nap lesz, megnézem majd mi mindent hordtál addig össze, de írjál csak minél többet, az IP címedhez több bejegyzés kell... addig is, jó fortyogást neked te lúúúúzer :)

  A lényeg továbbra is az, hogy mindenkinek kitartást és iszonyat sok erőt kívánok az ország összes védművén, találkozunk sokatokkal ma is...”
374 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldogító igen a győrújfalui gáton

Andrea és Csaba katonák, és az élet úgy hozta, hogy Győrújfalun tartották meg az esküvőjüket. A katasztrófavédelem képviselője adta össze őket. Tovább olvasom