Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

A Tisza-tónál ˝nincs víznél˝ is ˝van víz˝!

Miközben Győr, a folyók városa ismét vízhiánytól szenved, a Tisza-tavon a kiskörei duzzasztóműnek köszönhetően 10 millió köbméter többletvizet tároznak az előttünk álló aszályos hetekben.

A Kisalföld tavaly azért indított országos népi kezdeményezést, hogy a Mosoni- és az Öreg-Duna vízgazdálkodásának megoldására ösztönözze (83 ezer támogató aláírással) a politikát. Győrben és vonzáskörzetében, a Rábaközben, a Szigetköz alsó szakaszán a következő hetekben alig lesz víz a medrekben. Hagyjuk kifolyni továbbra is a vizet folyóinkból, ahelyett, hogy megtartanánk és hasznosítanánk az idegenforgalom, a sport, a mezőgazdaság, az itt élők szolgálatában. Illés Zoltán államtitkár a sikeres népi kezdeményezésünk óta ugyan többször kioktatott bennünket arról, hogy „a van víz ellentétpárja a nincs víz", és „ha nincs víz, akkor nincs víz", a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján a neve alatt mégis így határozzák meg a vízgazdálkodás kifejezést: „a vízgazdálkodás... magában foglalja a vizek hasznosítását és hasznosítási lehetőségének megőrzését, a vizek hiányából származó kár megelőzését".

Ha megépülne Győrnél a torkolati műtárgy, kisvizes időszakokban is megfelelő, stabil vízszinteket lehetne tartani a város folyóin.
Ha megépülne Győrnél a torkolati műtárgy, kisvizes időszakokban is megfelelő, stabil vízszinteket lehetne tartani a város folyóin.

Miközben Győr, a Rábaköz és a Szigetköz most vízhiánytól szenved, az ország egyik legfőbb idegenforgalmi vonzerejének számító Tisza-tavon ezekben a napokban tízmillió köbméter többletvizet tározhatnak. Így a Tisza alacsony vízállása, a „nincs víz" ellenére a kiskörei duzzasztóműnek köszönhetően is „van víz". Sőt, a megnövekvő igényeket is ki tudják elégíteni.

Győrben is megvalósulhatna torkolati műtárgy (hajózsilippel egybeépített kis duzzasztómű), amely stabil középvízszintet, teli medreket biztosítana a folyók városában, illetve a Szigetköz és a Rábaköz jelentős részén. Turistahajók színesíthetnék a város életét. A Mosoni-Duna és a Rába magasabb vízszintje a talajvíztestet is megtámasztaná, jótékony hatással a mezőgazdaságra. Ugyanígy a szigetközi Öreg-Duna-vízszint-
emelésével újra élő kapcsolat köthetné össze a szigetközi és a csallóközi ágrendszert, javulhatna az árvízvédelmi biztonság, növekedhetne a térség idegenforgalmi vonzereje, zöld, vízi energiát hasznosíthatnánk és nőhetne a vízpótló rendszer hatékonysága. Mindez együtt.

De a Tiszával ellentétben a döntésért felelős Illés államtitkártól tudjuk, hogy amíg ő lesz, vízgazdálkodási célok ide vagy oda, a Dunán szóba sem jöhet a duzzasztás, a vízszintemelés, az áramtermelés. Itt nem lehet vizeket visszatartani, itt a torkolati műtárgy, a fenékgát, a duzzasztómű, a törpeturbina tiltott szavak. Az itt élőknek tudomásul kell venniük, hogy „a van víz ellentétpárja a nincs víz", és jobb, ha az idegenforgalmi prospektusokban pusztaként hirdetik meg a térséget, hiszen „a Hortobágyon is fejlődik a turizmus".

A Tiszta-tónál a folyó visszaduzzasztásával aszályos időszakokban is ideális körülményeket tudnak biztosítani.
A Tiszta-tónál a folyó visszaduzzasztásával aszályos időszakokban is ideális körülményeket tudnak biztosítani.

Ezek tehát a kilátások pillanatnyilag: 83 ezer aláíró óhaja pusztába kiáltott szó marad. Mi délibábot kergetünk, és ha így nézzük, már itt is van a Hortobágy... Győrnél nem épült torkolati műtárgy, az Öreg-Duna elszakad mellékágrendszereitől, a dunakiliti feltöltetlen tározótér (a tervezett Duna-tó) pedig porzik a szárazságtól.

A Tisza viszont, nemcsak a kérészrajzás idején, legalább virágozhat, hasznot hozva az ott élőknek és gazdagítva a természetet. Ott, Illés államtitkár szavainak élő cáfolataként a „nincs víz" idején is „van víz". Méghozzá Európa-hírű vízi paradicsom.


Olvasóink írták

 • 5. mir 2013. július 25. 17:56
  „Amúgy is nagyon népszerű ez a szarkofágos a vízesek körében :)”
 • 4. Bagoly11 2013. július 25. 16:37
  „Remélem az ilyen államtitkárok nem sokáig maradnak a posztjukon,de ha már ilyen alacsony a vízállás kilehetne szedni a szemetet a mederből.”
 • 3. Coffee 2013. július 25. 15:30
  „Nemsokára majd azt halljuk a rádiókban, hogy a víz literenkénti ára szerdától 5 forinttal emelkedik!”
 • 2. decimus 2013. július 25. 13:54
  „Csak ne nagyon írogasson senki a Tisza-tóról, mert államtitkár Úr leszól a helyi Felügyelőségnek, hogy rendeljék el a Tisza-tó azonnali leürítését és a Kiskörei vízlépcső lebontását, mert a tó eutrofizálódik, büdösödik, rontja a talajvíz minőségét és környezeti katasztrófát okoz, hisz ezt már megtanultuk Tőle.”
 • 1. njozsi 2013. július 25. 12:57
  „Illés úr Győrt a kiszáradt folyók városává szeretné tenni. Tanult államtitkár úr még nem jött rá, hogy a Hortobágy vonzereje a csárda, a karikás ostor, a gulya a délibáb és az ottani madárvilág. Győré a történelmi emlékeken kívül a víz. A ´60-as években vízibusz is közlekedett. Most az ilyen nagy tudású embereknek, mint amilyen Illés úr is, köszönhetően egy ladik is megfeneklik a város folyóiban. Nem beszélve arról az ökológiai kárról amit eddig is okoztak Szigetközben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították az adyvárosi tó melletti sportpályát - fotók

"Elkészült a nemrég megszépült adyvárosi-tó melletti betonos sportpálya felújítása" - közölte… Tovább olvasom