Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

A legdrágább fenyőfa eddig a legkelendőbb

Győr-Sopron - A nagykereskedők a hét elején kirakták a fenyőfákat, a kisebbek vagy ezekben a napokban, vagy tizedike-tizenharmadika között helyezik ki a karácsonyi árut. Az árak – eddig úgy tűnik – nem változtak, sőt, Sopronban még olcsóbban is kijöhetünk, mint tavaly.

Mi az, amit biztosan hallhatunk minden decemberben a kereskedőktől? Hát, hogy „idén kevés lesz a fenyő". De azért olyan még nem igen fordult elő, hogy valaki ne kapott volna fát és karácsony közeledtével ne tudott volna alkudni az árból, ami most még „kőbe vésettnek" tűnik. Sokan ugyanis már a héten kirakták a fenyőt, elsősorban a nagybevásárlóközpontok bérlőire gondolunk, a kisebbek többsége inkább a jövő héttől árulja a karácsonyfát. Győrben körülbelül tizenöt nagyobb telephelyet találunk, köztük a szokásos Dunakapu teret – itt még nem árulják a fenyőt –, az ETO-stadion és jó pár bevásárlóközpont vagy a régi, megszűnt Baumax melletti területet.

Csertán László saját maga neveli a karácsonyfákat. Az árakat idén sem emelte. Fotó: Magasi
Csertán László saját maga neveli a karácsonyfákat. Az árakat idén sem emelte. Fotó: Magasi

Otto Reichart, osztrák nagykereskedő egy magyar céget vezet, amely három helyen is kihelyezte már a jobbára Ausztriából és Zala megyéből származó fenyőfákat. Az árai nem változtak tavaly óta, a lakberendezési áruház előtt kizárólag ezüst- és normandfenyőket találunk, amelyeket – ahogy ma már mindenütt – darabra „mérnek". A százhúsz centis fa – az ezüstfenyő esetében – 1690 forint, a normandot 2990-rt árulják. A százhatvan centis kategóriában 2990 és 5490, a 2 méteresében 3590 és 6490 az ár, míg a 240 centis vagy a feletti fákért 3990 és 7490 forintot kér az osztrák kereskedő. Otto Reichart szerint a 240 centis normandfák a legkelendőbbek, vagyis a legdrágábbat viszi a többség – hiába beszélünk válságról. Már most is szép számmal akadnak vásárlók, de jellemzőbb, hogy sokan még csak szemlélődve végigpásztázzák a főbb telephelyeket. A roham tizedike után indul.

Sopronban idén is az elmúlt években megszokott árusítóhelyeken juthatunk karácsonyfához. Az igazi roham az elkövetkezendő napokban várható, ugyanis a kereskedők többsége a hétvégén kezdi meg az árusítást. Az árak várhatóan nem emelkednek, sőt kis utánajárással még a tavalynál is olcsóbban juthatunk a karácsonyfához. Így a jegenyefélék méterenként 3000-3500 forint között mozognak, míg a kétméteres földlabdás fa 10000-12000 forintba kerül.

Csertán László ma kezdi meg az árusítást. A gazda saját maga neveli a fenyőfákat, szerinte Sopronban biztosan nem lesz hiány karácsonyfából. – Évek óta nem emeltünk árakat, miközben a költségek egyre nőnek, idén például négyszer is permetezni kellett – tette hozzá a kereskedő. – Ahhoz, hogy egy fát el tudjunk adni, tizenkét évig kell nevelni. A multik áraival viszont nem tudunk versenyezni. Dániából már két héttel ezelőtt jelentős import érkezett az országba. Ezért fontos lenne, ha a soproni kiskereskedők összefognának, és közösen lépnének fel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ügyfélhívó rendszert terveznek

Győr - Olyan új ügyfélhívó rendszert vezet be a győri önkormányzat az okmányirodában. Tovább olvasom