Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

A hallgatók társaik kedvére is főznek

Az utóbbi években látványosan bővült a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karának infrastruktúrája, közte is a TéKá étterem, ahol a hallgatók szakmai gyakorlatuk egy részét töltik.

Furcsa érzés keríti hatalmába a látogatót, hisz a narancs-zöld-szürke és fehér színekben pompázó étterem terveit, színeit a tényői gyilkosság egyik áldozata, a tragikusan elhunyt Koncz Virág belsőépítész álmodta ilyenre. Fél éve, az akkori ebédlőavatón beszélt is a munka folyamatáról, álmairól, amibe az Apáczai-kar megszépült, megújult tankonyhája is beletartozott. Az étterem különlegessége, hogy a kulisszák mögé nézhetünk: a látogató, illetve az itt étkező vendég kivetítőn a gyakorlatukat itt töltő idegenforgalmi és szálloda szak hallgatóinak napi munkáját is nyomon követheti.

Szalai Zoltán konyhafőnök elmondta, naponta 150–200-an ebédelnek itt – nemcsak a hallgatókat, de az oktatókat és a környék dolgozóit is kiszolgálják. A tankonyhához tartozó Famulus Hotel szintén a szakmai tárgyak elsajátításának helyszíne, s az itt folyó oktatásnak a hallgatók nagy hasznát veszik.

Az étterem központi kivetítőjén nyomon követhetjük a konyhai-előkészítési háttérmunkát. Fotó: H. Baranyai Edina
Az étterem központi kivetítőjén nyomon követhetjük a konyhai-előkészítési háttérmunkát. Fotó: H. Baranyai Edina

˝Francia, olasz és portugál specialitások is készülnek itt, ezekből kevesebb, a lényeg, hogy ezek elkészítésébe is beletanuljanak a hallgatók.˝

Nagy Szilvia elsőéves turizmus szakos diák Zalaegerszegről érkezett, szerinte a kar a létező legjobb választást jelentette. A készülő bakonyi sertésbordára és az aranyló nokedlira a gönyűi Schubert Katalin és a győri Blaskovics Barbara ügyelt, a gyakorlati oktatásnak pedig – mint elmondták – az otthoni háztartásban is kivételes hasznát veszik.


Együtt a hagyományos ízvilág és a népek konyhája.

Két hazai és két, a nemzetközi konyhát képviselő étel készül naponta a TéKá-konyhán, ami egyben záloga, hogy a hallgatók majdan a szakma csínját-bínját elsajátítsák. Szalai Zoltán konyhafőnök véleménye szerint csak az egészséges embernek lehet egészséges konyhája, így aztán olykor nyugodtan ˝bűnözhetünk˝ egy kis zsíros kenyérrel vagy csülökkel, ám emellett jó, ha többet mozgunk, illetve ügyelünk a húsok szakszerű kezelésére, lassú sütésére.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntöttek a körjegyzői pályázatról

Abda–Börcs–Ikrény - A három település önkormányzati képviselői közös csütörtöki ülésükön… Tovább olvasom