Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

1 és 2 forintosok: Nem bírnak a pénztárosok a kerekítéssel?

Magyarország - A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint a pénztárosok teljesen felkészületlenül várják március 1-jét, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy véli, minden rendben van. Már csak tíz napig fizethetünk 1 és 2 forintossal.
Éles hangú közleményben kongatta meg a vészharangot a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöksége hétfőn az 1 és 2 forintosok március 1-jei bevonása kapcsán. Szerintük a bolti kiskereskedelem legkeményebb munkáját végző, a pénzkészletért teljes anyagi felelősséget viselő 360 ezer pénztárost senki nem készítette fel a kerekítés miatt megnövekedő feladatokra.

„Az új helyzetben a pénztárgép adatai alapján a tényleges hiány, illetve többlet vagy megállapíthatatlan lesz, vagy a pénztáros kap olyan, munkáját nehezítő többletfeladatot, amellyel vásárlónként nyilvántartható a kerekítési eltérés" – áll a közleményben.

A szakszervezet jelezte: elnézéskérést vár el azoktól, „akik ismét elfelejtették a milliárdos megtakarítások bűvöletében az embert".A jegybank nem osztja ezeket az aggodalmakat.A Kisalföld megkeresésére az MNB úgy válaszolt: évek óta rendszeresen előfordul, hogy a vásárlók nem kérik vissza vagy a pulton hagyják az aprópénzeket. Ennek kezelése, az esetleges hiány vagy többlet regisztrálása az elmúlt időszakban sem okozott problémát a kereskedelmi vállalkozásoknak. Emellett a parlament által kedden este elfogadott kerekítési törvény egyértelműen kimondja, hogy „a kerekítési különbözet vagyoni előnynek vagy hátránynak nem minősül, arról bizonylat kiállítása, illetve annak bizonylaton történő feltüntetése nem kötelező".

Az MNB hangsúlyozta, hogy a kerekítések sorozatából esetlegesen adódó pénztárhiány vagy -többlet egyéb ráfordítás vagy egyéb bevétel jogcímen számolható el – ez történik ma is, amikor a nap végén a pénztáros zárja a kasszát, és összehasonlítja a tényleges bevételt a papíron létezővel.
A jegybank információi szerint a kereskedők különbözőképpen készülnek a változásra.

Van olyan cég, amelyik már elkezdte a pénztárgépek átállítását, más átalakítja a pénztári folyamatokat. Ismernek olyan kereskedelmi láncot is, amelyik tolerancialimit meghatározása mellett arról döntött, hogy a pénztárosok fejben kerekítsenek. Erre egyébként akadnak külföldi példák is. Finnországban és Hollandiában az 1 és 2 centes érmék használatának mellőzése nem okozott semmilyen fennakadást a kereskedelemben.

Ezekben az országokban ugyancsak nem volt kötelező a kerekítés miatt a pénztárgépek átállítása, illetve a bizonylatolás, s a kisebb üzletekben a pénztáros fejben kerekít. Csehországban a magyar fillérnek megfelelő haller bevonása miatt egy évig fejben kerekítettek a nagyobb üzletláncok pénztárosai is.

Nem vész kárba
Márciustól a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben, valamint a posta fiókjaiban legalább fél évig beválthatók az 1 és a 2 forintosok, a Magyar Nemzeti Bankban pedig egészen 2013. március 1-jéig.

Olvasóink írták

 • 5. georgbob 2008. február 22. 16:34
  „Az ötforintonkénti kerekítést a Tesco benzinkútnál régóta alkalmazzák, hibátlanul...”
 • 4. upho 2008. február 21. 21:54
  „pemo: ha megfeleloen nagy (vegtelen) mintat veszel, nem lesz elteres. lehet hogy egymas utan 10x bukik a kassza, de akar egy napi zarast is figyelembe veve gyakorlatilag nem lesz hiany. ha elso korben nem is, de kesobb jo esellyel kerekiteni fog a penztargep. ezen kivul hadd jegyezzem meg, nekem az eletben meg nem kerekitettek lefele sehol, nem nagyon aggodok a hiany miatt...”
 • 3. pemo 2008. február 20. 18:29
  „aki leszólja a feladatot, nem dolgozott még pénztárban.
  A gép által kiadott összeget tudja kerekíteni, csak a végén Ő fogja a lefelé kerekítés hiányát kifizetni mint pénztárhiányt, ill. ha szerencséje van csak jegyzőkönyvet kell írnia a többletbevételről, ha több fizetőjénél kell felfelé kerekíteni, mint le.
  hát nem egyszerű az élet.”
 • 2. kiváncsi 2008. február 20. 18:05
  „Nehogy már ne bírjanak fejben kerekíteni. Ez a kemény agymunka meghaladja a képességeiket? Ez már ötödik osztályban is elvárható, papírmunka meg nincs vele.”
 • 1. georgbob 2008. február 20. 11:04
  „Hát igen: Akinek van szakszervezete, annak nem egyedül kell harcolnia a többletfeladat ellen. És akinek nincs????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útfelújítások: Javítás helyett korlátozás

Győr-Moson-Sopron - Amióta bejelentették a sebességtúllépés bírságának drasztikus szigorítását,… Tovább olvasom