Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

További bővülésre számít a magyarországi vegyipar

Az első kilenc hónap adatai szerint a hazai vegyipar a tavalyinál várhatóan jobb évet fog zárni. A vegyi anyagok és termékek gyártása több mint 7 százalékkal bővült a múlt év azonos időszakához képest.
Elsősorban az exportpiacok bővülése miatt nőtt idén a magyarországi vegyipar forgalma, amely várhatóan eléri a válság előtti szintet - mondta a Napi Gazdaságnak Budai Iván, a Magyar Vegyipari Szövetség igazgatója.

A gazdasági napilap szerdai számában megjelent interjúban Budai Iván arról is beszélt, hogy a belföldi kereslet gyengélkedése és a túlszabályozottság is rontja az ágazat teljesítményét.

Az első kilenc hónap adatai szerint a hazai vegyipar a tavalyinál várhatóan jobb évet fog zárni. A vegyi anyagok és termékek gyártása több mint 7 százalékkal bővült a múlt év azonos időszakához képest, a meghatározó súlyú műanyagalapanyag-gyártás 20,9 százalékkal bővült, de számottevő növekedés mutatkozik a fontosabb ágazatok közül a festékek és bevonóanyagok, a mezőgazdasági vegyi termékek, a tisztítószerek gyártásában is. Az iparág értékesítése ebben az időszakban 1012 milliárd forint volt, amiből közel 600 milliárd forint az exportpiaci értékesítésekből származott. A belföldi értékesítés stagnált, vagyis az exportvezérelt növekedésnek köszönhető az iparág eddigi eredménye. A szűkebb vegyipar közel 13 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, nagyjából 250 cég folytat ilyen gyártó vagy termelő tevékenységet - mondta az igazgató.

Budai Iván szólt arról, hogy az ipar évek óta sürgeti az egyszerűbb és átláthatóbb hatósági engedélyezési és ellenőrzési eljárások bevezetését, illetve a hatósági szakértők szakmai felkészültségének javítását. A struktúrák egyszerűsítése helyett azonban mintha a bonyolultabb szervezeti megoldások felé haladna a szabályozás - olvasható a Napi Gazdaságban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alapokat és az állampapírt vásárolják a háztartások

Ooktóber végére 5914,5 milliárd forintnyi értékpapír volt a lakosság számláin, ami történelmi… Tovább olvasom