Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Távolodik a szakadék Közép-Európától

A kérdés, hogy a kilábalás mennyire lesz gyors és fenntartható.

Bár Közép-Európát 2009 elején még a gazdasági összeomlás veszélye fenyegette, a nemzeti kormányok, az Európai Unió, a különböző nemzetközi szervezetek és a régió vezető vállalatainak intézkedései miatt a régió mára már eltávolodott a szakadék szélétől - állapította meg a Deloitte tanácsadó cég legfrissebb összeállításában.

A kedden az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Deloitte idei Régiós 500 jelentését a térség 500 legnagyobb vállalatának rangsorolása mellett vezető közgazdászok, akadémikusok és más szakértők véleményének felhasználásával készítette el a társaság.

A Deloitte felmérésében a régiós országok várható jövőbeli teljesítménye alapján három csoportra osztotta az államokat.

Az első csoportba azok az országok kerültek, ahol további kihívásokat jelenthet a recesszió megállítása. Ilyen például Horvátország, Észtország, Litvánia, Lettország, Macedónia, Szerbia, Ukrajna és mellettük Magyarország is.

A másik csoportba azok az országok tartoznak, ahol valamelyest enyhébb a recesszió: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Montenegró, Csehország, Moldova, Románia, Szlovénia és Szlovákia.

A harmadik csoport pedig egyetlen tagból áll, amely speciális helyzetben van: Közép-Európa országai között Lengyelországot sajátos módon nem érintette a válság - GDP-növekedése 2009 első két negyedévében 0,8 százalék, illetve 1,1 százalék volt.

A tanulmányban megállapítják: a régió számára a kérdés jelenleg nem az, hogy vajon lesz-e kilábalás, hanem inkább az, hogy ez a kilábalás mennyire lesz gyors és fenntartható. A tanulmány emlékeztet arra, hogy várhatóan azon cégek és országok fognak leginkább megerősödni a régióban, amelyek képesek megragadni a válság nyújtotta megismételhetetlen lehetőséget arra, hogy átalakítsák, megreformálják elavult rendszereiket, szervezeteiket és folyamataikat.

Tavaly 388 vállalat (a régiós első 500 cég 78 százaléka) átlagosan 20 százalékkal növelte árbevételét. 2009 első negyedévében viszont - azon cégek körében, amelyekről idei pénzügyi adatok is a Deloitte rendelkezésre álltak - a vállalkozások háromnegyede, 76 százaléka már átlagosan 23 százalékos árbevétel-csökkenésről számolt be 2008 első negyedévéhez képest.

Olvasóink írták

  • 1. BsBe 2009. szeptember 17. 05:35
    „Az első csoportba azok az országok kerültek, ahol további kihívásokat jelenthet a recesszió megállítása. Ilyen például Horvátország, Észtország, Litvánia, Lettország, Macedónia, Szerbia, Ukrajna és mellettük Magyarország is.
    az elmúlt 20 év, szépen besorolta kishazánkat, az utolsók között is az utolsónak. De reméljük, hogy "vezetőink" - és itt egyik párt sem kivétel, mert hogy itt tartunk annak oka úgy az mszp, mint a fidesz - azért jól alszanak a pénzzel megtömött "párnáikon"
    és hogy mondta gyurcsány? akinek nem tetszik, mehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós fizetések a pénzügyi szektorban

Az igazgatók 3 millió körül keresnek, a választott tisztségviselők bruttó havi tiszteletdíja 100… Tovább olvasom