Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Siker az eurókötvény

Nagy siker a magyar eurókötvény-kibocsátás, a közel háromszoros túljegyzés annak a jele, hogy nő a piaci bizalom Magyarország iránt - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője a devizakötvény-kibocsátást fontos lépésnek nevezte a piaci finanszírozáshoz való visszatérés felé. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy a közel 4 százalékpontos hozamfelár durván négyszerese annak, amit Magyarország a válság előtt fizetett.

Török Bálint szerint a sikeres kibocsátás egyszerre köszönhető annak, hogy kedvező a kormány államháztartási kiigazítási programjának külföldi megítélése, valamint annak, hogy növekvőben van a nemzetközi befektetők kockázatvállalási hajlandósága.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. makroelemzője szintén nagyon sikeresnek tartotta a kibocsátást.

Az elemző kiemelte: igen kedvező a kötvényt jegyzők összetétele, mintegy 70 százalékos a többségükben német intézményi befektetők aránya, s valamelyest nőtt az amerikai befektetők szerepe is.
Suppan Gergely úgy vélte: ha kedvezően alakulnak a világgazdasági tendenciák, tovább nő a befektetők kockázati étvágya, akkor "elképzelhető, hogy megúszhatjuk az IMF hitel meghosszabbítását".

A kötvénykibocsátásoknál az elért hozamot az úgynevezett összehasonlító kamatcsere-hozamhoz (mid-swap) hasonlítják. A kamatcsere olyan határidős ügylet, amelynek során a felek fix kamatot változó kamatra cserélnek meghatározott jövőbeli időpontokban. A referenciahozam, amelyhez a magyar eurokötvény hozamát hasonlították, egy ötéves lejáratú, euróban számított kamatcsereügyletben szereplő fix kamatláb. A kamatcsereügyletet a felek pénzügyi közvetítőn keresztül kötik; a referenciahozamot a közvetítő által kínált vételi és eladási ajánlat felénél - egyfajta középárfolyamon - számítják, erre utal a "mid-swap", azaz közép-swap elnevezés.

Olvasóink írták

  • 1. zsukov 2009. július 22. 10:43
    „Igen és miből fitzetik a hozamfelárat egyáltában milyen kamatra vették fel a bazi nagy kölcsönöket ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az építőipari termelés

Az építőipari termelés volumene 10,1 százalékkal csökkent 2009 májusában az előző év májusához… Tovább olvasom