Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Parragh László a Széll Kálmán tervről

Egyetért a Széll Kálmán tervben szereplő államadósság-csökkentéssel és a cégek terheinek mérséklésével a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László elmondta, hogy az államadósság leszorításával a hitelezés is olcsóbbá válhat, ami friss tőkéhez juttathatja a vállalkozásokat.

Az adminisztrációs könnyítések is kedveznek a cégeknek, de emellett az élőmunka adóterheinek további csökkentésére lenne szükség. A kormány 26 pontjának bejelentése után nyilatkozott Parragh László a magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdasági rádiónak. 

- A vállalkozások adósságterhének további csökkentéséhez dolgoznak ki lépéseket év végéig. Egyeztetnek-e már a munkaadókkal arról, hogy milyen terheket kellene csökkenteni még?

Parragh László: - Mi évek óta azt mondjuk, hogy a magyar gazdaság körül meglévő elosztási rendszerek, alrendszerek nem jó hatásfokkal működnek. Egyszerre hiányosak és egyszerre pazarlóak. Évek óta szorgalmazzuk ezek átalakítását. Volt, amikor fizetett hirdetésben tettük, volt, amikor konferenciát rendeztünk. Tartós álláspontja a gazdasági szereplőknek, hogy ezeken a rendszereken muszáj változtatni. Igaz ez a nyugdíjrendszerre, az egészségügyre, az oktatásügyre, a bürokráciára, a közigazgatás működésére, az oktatás különböző szintjeire. A bejelentésekből úgy tűnik, hogy ezeken a területeken komoly változásokat indítanak el. 

- Ezek szerint csökkenhet majd hosszú távon az állam finanszírozhatósága. Ez két oldalon hozhat előnyt a vállalkozásoknak. Az egyik az, hogy csökkennek a kamatok, így olcsóbb lesz a hitel. A másik, hogy akár újabb adócsökkentésre is lehetőség nyílhat.

Parragh László: - Ez pontosan így van. A magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy a gazdasági szereplők számára elérhető hitelek kamatszintje rendkívül magas. A térségben ehhez hasonlóan magas kamat egyáltalán nincs. Nálunk a jegybanki alapkamat magasabb, mint néhány szomszédos országban a vállalkozói hitelkamat mértéke. Ez egy megdöbbentő összefüggés. Nagyon fontos, hogy visszaálljon az ország hitelessége, csökkenjen az államadósság finanszírozás és ezen keresztül csökkenjenek a kamatok. Ha ezt el tudjuk érni, akkor ez nyilvánvalóan előnyös valamennyi vállalkozás számára. A lakosságra is igaz ez az állítás. A lakosság számára is nagyon nagy könnyebbséget jelent az alacsonyabb kamat. Ha az állam kevesebbet költ, kevesebb bevételből tud működni. Ez megint csak egy elsődleges szempont a vállalkozások oldaláról nézve. Magyarország rokkantnyugdíj-ellátása, nyugellátása lényegesen többet költ szociális ellátórendszerekre, mint például a velünk versenyző Szlovákia vagy Szlovénia. Ez megint csak többletteher a gazdasági szereplőknek.

- Nos a rokkantnyugdíj-ellátásnál is lesznek változások. Az állam finanszírozásához visszakapcsolódva az államadósság csökkentése is fel lesz pörgetve a következő néhány évben. Először egy nagyobb ütemben, utána meg fokozatosan csökkenően. Ez a tempó megterheli a vállalkozásokat, vagy diktálható jó tempó ez ahhoz, hogy 2014-re akár 66 százalékra csökkenjen az államadósság?

Parragh László: - Én azt gondolom, hogy nem nagyon van más utunk. Megpróbálkozhatunk további hitelfelvételekkel, vagy ennek a magas hitelszintnek a fenntartásával, de ez elszívja az országnak az erejét. Ma Magyarország csak kamatra 1200 milliárd forintot költ el egy esztendőben, csak kamatra. Ekkor még nem fizetett vissza hitelt. Ez azt jelenti, hogy többet költünk kamatra, mint a teljes egészségügyi ellátásra. Az állatgyógyászattól az agysebészetig bezárólag, könnyen belátható, hogy ha fele ennyit költenénk például a kamatra, akkor eldönthetnénk, hogy a megmaradt pénzt mi másra fordítsuk. A másik nagy problémánk az eladósodottsággal, hogy Magyarország alapvetően a külföldi befektetőknek van eladósodva. Nem forintban, hanem devizában. Ennek igen nagy az árfolyamkockázata és igen nagy a kiszolgáltatottsága a nemzetközi pénzügyi folyamatoknak. Ha a nemzetközi pénzvilágban valami megroppan, valami rossz irányba megy, akkor Magyarországnak nagyon nagy nehézségekkel kell számolnia. Láttuk ezt 2008-ban is, amikor a pénzügyi válság kirobbant. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ebből a helyzetből kikászálódjunk és még egyszer ilyen helyzet ne állhasson elő. 

- Az adóterheket nézve hol várnak még változtatást, illetve csökkentést a munkaadók a következő években?

Parragh László: - Mi a legfontosabbnak változatlanul az élőmunkaterhek csökkentését tekintjük. Ez a foglalkoztatásnak talán a legnagyobb korlátja, vagy a legnagyobb gátja, hiszen minél olcsóbb az élőmunka, annál szívesebben nyúl hozzá egy-egy vállalkozás. Persze ebben is több út létezik. Ha megnézzük az észak-európai országokat, a skandináv országokat, akkor azt látjuk, hogy ott rendkívül magas az adóterhelés. Ebből a jelentős adóból azonban nagyon magas színvonalú az állami szolgáltatás. Magas színvonalú az oktatás, az ellátórendszerek és így tovább. Van egy másik út, az angol-szász út, amikor alacsony az adóterhelés, és relatíve kicsi az állam által nyújtott szolgáltatás. Azt gondolom, hogy mi egy gyilkos középen vagyunk, mert meglehetősen magas az adóterhelés szintje, miközben az állam által, önkormányzat által nyújtott szolgáltatás minősége pedig bőséggel hagy kívánnivalót maga után.

- Akkor melyiket választanák inkább? Gondolom az alacsonyabb adóterhet.

Parragh László: - Alacsonyabb adóterhet, minél hatékonyabban és minél minőségibben működő állammal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végén itt a magánnyugdíj reálhozama

A tb-rendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb augusztus végéig kézhez kaphatják az… Tovább olvasom