Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Orbán: 1345 milliárddal csökken az államadósság

A magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal 1345 milliárd forinttal csökkenti a kabinet az államadósságot.

A magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal 1345 milliárd forinttal csökkenti a kabinet az államadósságot - közölte a keddi kormányülés előtt a miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Orbán Viktor bejelentette azt is, ősszel törvény születhet annak ütemezéséről, hogyan csökken az államadósság mértéke 50 százalék alá.

Kifejtette: a mostani, 1345 milliárdos csökkentés azt jelenti, hogy az államadósság, amely ma az éves nemzeti össztermék 81 százalékán áll, egy lépésben 77 százalékra csökken. A kormányfő szerint ez világrekord. (Orbán Viktor múlt kedden Belgrádban beszélt arról, hogy a magyar kormány a nemzeti össztermék 81 százalékát kitevő államadósságot 77 százalékra csökkenti egy lépésben.)

Emlékeztetett, a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításakor vállalták, hogy az abból származó forrásokat államadósság-csökkentésre fordítják. "Ennek első lépése, amit most megteszünk", és ez valójában egy gazdasági fordulat, "most fejeződik ki először igazán érthető, világos formában az, hogy volt értelme az elmúlt egy év erőfeszítéseinek" - mondta. Orbán Viktor hozzátette azt is, a tervek szerint ősz elején lesz még egy nagyobb adósságcsökkentő lépés, s mindezt 2012-ben folytatni kell. Az adósság többé nem nő, hanem csökken, "belépünk a stabil államadósság-csökkentés korszakába" - jelentette ki.

A 2012. január 1-jétől hatályos alaptörvény kimondja - idézte -, hogy a mindenkori éves nemzeti össztermék 50 százaléka alá kell vinni az államadósságot. Ennek ütemezéséről ősszel törvényt fognak alkotni, amelyet a következő években a kormányoknak be kell majd tartaniuk - jelentette be.

A kabinet kedd reggel kezdődött tanácskozásával kapcsolatban kiemelte, "szokatlan kormányülésre készülünk, az elmúlt 8-9 évben kormányüléseken ha az államadósság szóba került, akkor olyan döntések születtek, amelyek növelték Magyarország adósságát".

Mint fogalmazott, egy országot kétféleképpen lehet leigázni, karddal és adóssággal. "Magyarország ebből a szempontból ma egy leigázott országnak számít. Ha vissza akarjuk nyerni a szabadságunkat, a függetlenségünket, ha a saját lábunkra akarunk állni, ha a saját életünk urai akarunk lenni, akkor az államadósságot radikálisan csökkenteni kell" - szögezte le.

Felidézte, 2002-ben, amikor elveszítették a választást, 52 százalékon állt az államadósság, 2010-ben pedig, amikor "visszahívtak minket a magyar választópolgárok", már 81 százalék volt az adósság mértéke. Magyarországon ma tízforintnyi adóból hét forint államadósság-törlesztésre megy; "ebből ki kell jönnünk, mert ez agyon nyom bennünket" - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy ha csökken az államadósság, akkor a következő évben már kevesebb kamatot kell fizetni, és olcsóbban jut az ország újabb forrásokhoz.

Orbán Viktor kitért arra is, Magyarországnak arra van szüksége, hogy ne csak egy-egy lépésben csökkentse az államadósságot, hanem közben át kell alakítani minden olyan területet is, amely újratermeli az adósságot. "Nem tudunk szociális segélyt adni életerős embereknek, hanem helyette munkát kell nekik adni; nem tudunk extraprofitot fizetni a gyógyszergyártóknak, mert Magyarországnak szüksége van arra, hogy pazarlás ezen a területen ne történjen; nem tudunk életerős embereknek nyugdíjat fizetni, miközben ezzel azt kockáztatjuk, hogy egyébként aki tisztességgel végigdolgozta az életét, nem jut megfelelő nyugdíjhoz" - sorolta.

"Ha a görögországi híreket nézi az ember, akkor csak egy dolgot kívánhat a saját hazájának: soha ne kerüljön Magyarország (...) olyan helyzetbe, mint amin most keresztülmennek a görögök" - vélekedett.

A miniszterelnök értékelte végül a magyar EU-elnökséget is, és azt mondta: a magyar emberek - köztük a kormánytagok is - megtapasztalták, hogy ki kell állni a saját érdekeink, döntéseink mellett. "Az elmúlt fél év a magyarok érdekei melletti kiállás jegyében telt el. (...) Ugyan vannak olyanok, akiknek nem tetszik, ami Magyarországon történik, de hát Istenem, nekünk sem tetszik minden, ami Európában történik". A legfontosabb, hogy ne szolga módon gondolkodjunk, és ne akarjunk állandóan igazodni mások elvárásaihoz - zárta szavait Orbán Viktor.

Orbán Viktor
Orbán Viktor

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. dorombolok 2011. július 12. 13:09
  „Viktor még a csendes ultit is bemondja! Lásd parlamenti felszólalását. Következtetés semmi intézkredésén nem szabad csodálkozni!”
 • 60. gjozsi88 2011. július 03. 10:43
  „még annyit:
  " Brutalisan vegigvertek a tuntetoket mert a korrupt politikusaik es a kolcsonok felvetele ellen tuntettek. Ezt hivjak az EU "DEMOKRACIAJANAK"! :-("

  Görögországban nem a hitel felvétel ellen tüntettek, hanem pont a hitelekből fedezett jóléti kiadások megkurtitása, azaz a megszorítás ellen!
  Igy már más fekvése van a gyereknek.....!”
 • 59. gjozsi88 2011. július 01. 17:27
  „Hadd hívjam fel a figyelmedet, hogy az államadósságba jelentős mértékben bennt van az uniós csatlakozás után változó számitási mód miatt a fideszes lakáshitelek állami garanciája, (kb 5000 milliárd, mely a fidesztől átvett 9200 milliárdhoz adódik) a fideszes önkormányzatok 1000 milliárd kötvényei, több milliárdos egyébb hitelei, a vállalati szektor számára biztosított állami vállalaton az MFB -n keresztül kibocsátott hitelek, nem utolsó sorban azok a fideszes döntések...(ugyanis a rendvédelmisek korkedvezménye Pintérék, azaz az első Orbán kormány osztogatása ...) melyeket támogatott!
  A Meggyesi 100 lépés programjának osztogatása teljes Viktori áldással járt...!
  Nem a Gyurcsány halmozta fel az adósságot...... nem is mindent neki kell visszafizetni!
  Ugyanis az adósságszolgálatunk az Orbán kormány óta 2002 óta nem változott azaz GDP 4%-t fordítottuk erre, minden évben, miközben az adósságunk nőtt!

  "Kik is voltak akik nem tudtak elszamolni a EU-tol kapott penzzekkel?"
  Azért erről jó lenne tényeket is....ugyanis erről egy bírósági végzés létezik Veres Jánost igazolja, hogy nem titkoltak el adatokat...ugyanakkor senki-a jobboldali médiában legendán kivül -nem tudta igazolni, hogy volt és melyek azok a tételek!”
 • 58. gjozsi88 2011. július 01. 17:19
  „Swani!
  Az az ezer milliárd nem más, mint az IMF hitelen vett 500 milliárdos MOL plakett és a jómóduak egy kulcsos adójának az ablakon kidobott 500 milliárdja....!
  Ahogy a Bajnai elkezdte, azt kellett volna csupán folytatni.....!
  Ehelyett kaptunk egy 1 év alatt levert szabadságharcot, többször bedölt forintot és ami még fontosabb két fokozatú leminősítést, ez utóbbitól összeomlottak a devizahitelesek és megugrott az adósság finanszirozás igénye!
  Ugyanis a leminősítésünk befektetői bizalom visszaesésével és megduplázott kockázati felár növekedéssel járt együtt!
  Hogy mondjak számokat is!
  A Bajnaiék stabil költségvetést és gazdaságot adtak át, nyilatkozta Orbán Viktor az IMF szükségtelenségét indokolva azután, miután Barossóék nem engedték a hiányt 7%-ra és az IMF a koherens program híján nem engedte lehívni az utolsó 6 milliárdot, amit a Matolcsi le akart hívni!
  Ekkor tudtuk, hogy az adósságunk középmezönyben van ,a hiányban világelsők vagyunk!
  Ezt mind Orbántól tudjuk!

  Aztán jött az azóta levert szabadságharc és a kockázati felárunk a leminősítéssel 175-ről 390 bázispontig futott! Ez pénzbe került!
  Majd kitalálták a Széll Kálmán tervet, mely a Bajnai irány megcélzása, csak közben makacsul ragaszkodtak az egy kulcsos adóhoz, ki is dobtak gazdasági cél nélkül 500 milliárdot, miközben hozadéka semmi, mert már fél éve ez van, mégsincs belső fogyasztás növekedés és emellett még nő az infláció is!
  A Széll Kálmán terv a szabadságharc után a Bajnaiénál jóval rosszabb pózicióból kénytelen egy sokkal brutálisabb megszorítást végrehajtani, melyre semmi szükség nem lett volna, ha nincs a szabadságharc!
  Nem hitték el, hogy a pénzvilág ki fogja kényszeríteni a kiadáscsökkentést!
  A Széll Kálmán terv a gyakorlati alátámasztása annak, hogy a Fidesz gazdaság politikája gyakorlatilag megbukott, melyet tudtunk már az első hónapban, mikor senki nem finanszirozta a hitelekre épülő növekedést!
  Azaz nem engedték meg a hiány növelést, nem adták az utolsó 6 milliárdot...!”
 • 57. Swani 2011. július 01. 00:56
  „gjozsi88

  "Amitől jobb, mint az IMF, hogy nem kérdezi, hogy van-e koherens programod"
  A gorogoktol tudtak, hogy nincs koherens programjuk es megis szortak nekik a penzt meg most is az Egyesult Nagy Europa erdekeben! Fgyelmen kivul hagyva, hogy a gorogok a felvett kolcsonoket soha nem tudjak visszafizetni az IMF-nek es a nemet es a francia bankoknak!!!! Nem kerdeztek vagy engedtek meg, hogy a lakossag szavazzon, hogy mit is akarnak. Diktator modjara iranyitotta Sarkozy es Merlkel a csodben levo Gorogorszag tagediajat, es meg sulyossabb elzalogositasat. Brutalisan vegigvertek a tuntetoket mert a korrupt politikusaik es a kolcsonok felvetele ellen tuntettek. Ezt hivjak az EU "DEMOKRACIAJANAK"! :-(”
 • 56. Swani 2011. július 01. 00:32
  „gjozsi88
  "Hadd hívjam fel a figyelmed, az adósságunkat az elműlt évben az orbánék 1000 milliárddal növelték, ezt csak kompenzálja a magánpénztár vagyonból végrehajtott adósság csökkentés!"
  Nem csoda! Tudod mibe kerul a Gyurcsany altal felvett kolcson utan a kamat? Ures kasszat hagytak hatra es egy csomo korrupciot. Kik is voltak akik nem tudtak elszamolni a EU-tol kapott penzzekkel? Elzalogositottak az orszagot. A fiatalokat vialgga kuldte munkaert, mert a Gyurcsanyek kormanyanak tagjai tobb idot toltottek a sajat haracsolasukkal es meggazdagodasukkal mint az orszag erdekevel es joletevel. Adocsalokkal es "rokkantsagot szimulalokkal es es 45-eves korban nyugdijba menokkel es egy csomo feketen dolgozoval es munkanelkulivel hogy is lehetett volna az Orbannak csokkenteni az orszag adossagat? Beavatkozasa nelkul az orszag csodbe ment volna! Ha Neked mas a velemenyed, kerlek ird meg Te hogy oldottad volna meg, ha Te vagy Orban helyeben?”
 • 55. gjozsi88 2011. június 28. 18:37
  „Swani!
  Nem ajándékot ad, befektet és állampapirt vesz, azaz hitelt biztosít!
  Amitől jobb, mint az IMF, hogy nem kérdezi, hogy van-e koherens programod, de elvárja, hogy ebből a hitelből csurgass vissza a saját idetelepült cégeinek, majd annak GDP-t növelő hatásaiból nagyobb esélyed van visszafizetni......de ahhoz, hogy ez működőképes is legyen csökkentsd az állami elvonás mértékét, azaz szüntesd meg az állami szolgáltatásokat, és add bérrabszolgának a munkavállalóidat!
  Hadd hívjam fel a figyelmed, az adósságunkat az elműlt évben az orbánék 1000 milliárddal növelték, ezt csak kompenzálja a magánpénztár vagyonból végrehajtott adósság csökkentés!”
 • 54. Jerry 2011. június 28. 08:11
  „A miniszterelnök szerint tehát: "Meggyőztük az embereket, hogy mondjanak le évente egyhavi fizetésükről. Egyhavi fizetés nincs. Egyhavi nyugdíj nincs."

  Ön emlékszik arra, hogy bárki megkérdezte arról, hajlandó-e lemondani a 12. havi fizetéséről vagy nyugdíjáról? És ön igent mondott? Ön meg van győzve?”
 • 53. Swani 2011. június 27. 23:14
  „Szia Load!
  "As a signal of China´s enthusiasm for doing deals with Europe, Mr Wen signed 12 trade deals with Hungary and agreed to finance more of the country´s debt.
  Mr Wen finanszirozni fogja tobb Magyarorszagi tartozast. Es ez Neked semmi? Csak papirok?
  Roviden Mr Wen kimenti a szegenyebb europai orszagokat a csodbol. Ha nem hiszed el itt kuldom a link-et.

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8599119/Eurozone-relief-as-China-pledges-debt-bailout.html”
 • 52. dorombolok 2011. június 27. 10:50
  „És a kínai 1 mrd EUR . hová lesz könyvelve? Majd megtudjuk Szíjjártótól , hogy ettől hogyan csökken majd az államadósság!”
 • 51. load 2011. június 25. 14:59
  „4. gmentes
  Lényegében nem történt semmi.
  Az átadott manyup vagyon egy része magyar állampapírokban volt.
  Mivel ezeket az állam - az ismert aljas módon - megszerezte, most nyugodtan összetéphette.
  Csökkent az államadósság, egyetlen fillér tényleges visszafizetése nélkül.”
 • 50. kerteszb 2011. június 24. 14:45
  „A Színjátszót nem lehetne beszámíttatni a hitelezőkkel és feladni nekik? :)”
 • 49. gjozsi88 2011. június 24. 08:11
  „Turabakancs!

  "A pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 48 százalékról 53 százalékra nőtt, miközben az MSZP-é 25 százalékról 24 százalékra csökkent."

  Csak közben a bázis....a biztos pártválasztók száma csökkent jelentősen!”
 • 48. Dwatson 2011. június 23. 13:50
  „A Bajnai kormány távozásakor2010.májusban 78% volt az államadósság,és 4% volt letétbe helyezve az MNB-nél!
  Most a rabolt pénzzel együtt 77%.”
 • 47. kerteszb 2011. június 23. 11:07
  „Bakancs: a mai Medián (akik a legjobban el szokták találni a választási eredményeket) meg azt mondja, hogy már több a bizonytalan, mint a bolseviki szavazó, ráadásul csökken a fityisz előnye a többi párttal szemben is.
  A Tárki hiteltelen, ilyen ámkfutás után teljesen életszerűtlen, hogy a Sz-Ártó-féléknek nőjön a népszerűsége.”
 • 46. hidas 2011. június 23. 10:08
  „43. Túrabakancs
  Az előző ciklusok vezetőit és ténykedéseit sem szerettem és akkor is írtam negatív dolgokat csak nem emlékszel, mert nem figyeltél! (Ezt valóban nem én írtam!) Viszont ha zongorázni tudnám a különbséget akkor most nem a billentyűket ütném! Egyébként neked lehet más véleményed, ez engem nem zavar amíg normális hangnemben tudunk vitatkozni! Szép napot!”
 • 45. HarconaMarcos 2011. június 23. 08:56
  „Túl a mindenen. A zemberektől elvett 2800 milliárdból 1345 jutott arra, amire hivatkozava államosították. Kevesebb, mint a fele. Ez is megérdemel egy pezsgőbontást. Valószínűleg Bolívia közelében lehet még hasonló világrekordokat találni. :-/”
 • 44. Stickers 2011. június 23. 08:17
  „Ezt az embert akkor kell lelőni, amikor megszólal. Minden egyes szavával csak egyre jobban tönkreteszi az államot.”
 • 43. Túrabakancs 2011. június 22. 23:43
  „hidas!
  Ilyet miért nem írtál az előző ciklusok ténykedéseiről? /persze nem te írtad
  ezt az irományt, csak bemásoltad valahonnan/
  Más:
  "A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet 2011. júniusi pártpreferencia-kutatása szerint eddigi csúcsra ért a pártválasztásukban bizonytalanok aránya, ami igen közel került a megkérdezettek feléhez. A bizonytalanok létszámnövekedése korábban a kormánypártok terhére történt, júniusban viszont a Fidesz-KDNP táborának nagysága stagnált, míg az ellenzéki pártok támogatottsága jelentősen csökkent. A pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 48 százalékról 53 százalékra nőtt, miközben az MSZP-é 25 százalékról 24 százalékra csökkent.”
 • 42. buggyant 2011. június 22. 22:23
  „hidas, ez nagyon ott van”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 év és felbomlik az euróövezet?

London polgármestere hétfőn megjelent cikkében azt írta, hogy Görögországnak "mielőbb" távoznia kell… Tovább olvasom