Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

Nincs elég tojás Magyarországon

A tojástermelés nő, a tojás kereslete csökken, ám a termelés így sem tudja kielégíteni a belföldi keresletet, ezért az ország importra szorul.
Miközben a magyarországi tojástermelés nő, a tojás kereslete csökken, ám a Baromfi Termék Tanács szerint a termelés így sem tudja kielégíteni a belföldi keresletet, ezért az ország importra szorul.     
   
Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági  titkára szerdán, a Tojás világnapja alkalmából rendezett háttérbeszélgetésen az MTI-nek elmondta, Magyarországon a múlt  évhez képest 10 százalékkal, mintegy 100 millió darabbal nőtt a  nagyüzemi tojástermelés.   
   
Magyarországon az idén várhatóan 2,14 milliárd étkezési tojást fogyasztanak el, amiből 600-800 millió darabot a háztájiban  állítanak elő. Ezen túlmenően évente 200-400, más adatok szerint 500-700 millió tojás érkezik külföldről, aminek legalább 25-30  százaléka ellenőrizetlen módon, feketén, vagy legalábbis "szürkén"  kerül a magyar piacra - mondta a titkár.   
   
Hozzátette, a tojásfogyasztás ugyanakkor csökken az országban, mert átalakultak a fogyasztói szokások.   
   
Molnár Györgyi közölte, a tojás önköltségi ára 17 forint 50  fillér, és a felvásárlók is ezen az áron veszik át a termelőktől, a fogyasztói ár ugyanakkor hosszú ideje független az önköltségtől és  a felvásárlási áraktól, darabonként 35-40 forint közötti.   
   
Úgy vélte, a jövő évi általános forgalmi adó (áfa) csökkentése  várhatóan növeli majd a tojásfogyasztást Magyarországon, a termelés pedig legalább további 10 százalékkal nő majd a várakozások szerint.   
   
Molnár Györgyi elmondta, a magyar tojástermelők éves árbevétele mintegy 20 milliárd forint, a célkitűzés pedig az, hogy Magyarország ismét önellátó legyen étkezési tojásból, mint évekkel  ezelőtt.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: biztonságban vannak nálunk a külföldiek pénzei

Szijjártó: biztonságban vannak nálunk a külföldiek pénzei
A külügyminiszter a CNBC amerikai tévéadónak adott interjút. Elmondta, hogy a külföldi tulajdonú… Tovább olvasom