Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Líbia bevásárolt a Wienerbergerből

A líbiai állami befektetési alap legföljebb 11,8 millió részvény megvásárlására készül, így érheti el a 10 százalékos tulajdonrészt.

A líbiai állami befektetési alap tulajdont szerez az osztrák Wienerberger csoportban, a világ legnagyobb téglagyártó vállalatában.

Az arab ország vásárol a nemzetközi válság miatt veszteségessé vált Wienerberger tőkeemeléséből, és így jut a megállapodás szerint a cég tőkeemelés utáni részvénytőkéjének legföljebb 10 százalékához.

A közlemény szerint a jelenlegi részvénytőke 40 százalékát kitevő - összesen  33 579 075  - új részvényt ad ki a Wienerberger, egyenkénti 10 eurós kibocsátási áron, így legkevesebb 335,8 millió euró friss tőkére számít, amelyet elsősorban adósságtörlesztésre és a válság utáni időkre való felkészülésre kíván felhasználni.

A líbiai állami befektetési alap (Libyan Investment Authority, LIA) ebből legföljebb 11,8 millió részvény megvásárlására készül, így érheti el a 10 százalékos tulajdonrészt.A LIA és a Wienerberger megállapodása értelmében az észak-afrikai ország befektetési ügynöksége legalább 12 hónapig nem adja el az osztrák cég részvényeit, amennyiben részesedése eléri az 5 százalékot, és a cég hozzájárulása nélkül nem emeli részesedését 15 százalék fölé.

A világ legnagyobb téglagyártója 143 millió eurós veszteséget jelentett adó után a második negyedévről. Egy évvel korábban még 68,46 millió eurós adózott eredményt ért el. A 26 országában összesen 236 telephelyet működtető cég a gazdasági világválságnak, a beruházások és az építőipar általános visszaesésének tulajdonítja a veszteséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IMF: a válságnak nincs még vége

A válság folytatódni fog annak ellenére, hogy az idei év második negyedévében már kedvezőbb adatok jelentek meg néhány ország gazdaságáról. Tovább olvasom