Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Ingatlanadó-kalkulátort indít a kormány

A vagyonadót először 2010-ben kell bevallani a 2010. január 1-jén érvényes tulajdonlást alapul véve, befizetni két egyenlő részletben kell.

Hivatalos ingatlanadó-kalkulátort indít a kormány november 15-től; az APEH és az Ügyfélkapu honlapján fellehető űrlap kitöltése után az adóhatóság számítógépes rendszere kiszámítja az ingatlan becsült értékét - erről Szollár Domokos kormányszóvivő számolt be a keddi kormányszóvivő sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a lekérdezés ingyenes lesz, és az online felületen körülbelül 5 percet vesz igénybe. Az érdeklődőknek egy űrlap kitöltése során meg kell adniuk az ingatlannal kapcsolatos főbb adatokat: címet, alapterületet, az épület korát, a felújításának idejét, a közművesítés szintjét és a lakás komfortfokozatát, a lakószobák tájolását és fekvését, valamint az ingatlan fajtáját, illetve megközelíthetőségét.

A végeredményt, azaz az ingatlan becsült forgalmi értékét az érdeklődők automatikusan e-mailben kapják meg.

Szollár Domokos aláhúzta, hogy ha az adózó az adóhatóság által becsült adatot tünteti fel a bevallásában, akkor az APEH az ellenőrzés során akkor sem bírságolja meg, ha később, az ellenőrzés során esetleg magasabb értéket állapítana meg.

A kormányszóvivő emlékeztetett: az Országgyűlés tavaszi ülésszakán döntött a nagy értékű vagyontárgyak után fizetendő adóról szóló törvényről, a vagyonadó bevezetéséről, amely szerint 2010-től egyes lakóingatlanok, a vízi és légi járművek, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsik után adót kell fizetni.

Hozzátette: vagyonadót először 2010-ben kell bevallani a 2010. január 1-jén érvényes tulajdonlást alapul véve, befizetni pedig két egyenlő részletben kell, először a bevallás benyújtásával egyidejűleg, majd szeptember 30-ig.

A jogszabály szerint minden lakóingatlan adóköteles, ám mentesség illeti meg a tulajdonost, ha a lakás forgalmi értéke 30 millió forint alatt van, és életvitelszerűen benne lakik - közölte Szollár Domokos. Szintén mentesül a második lakóingatlan, ha a forgalmi érték 15 millió forint alatt van; a harmadik - és e feletti számú - ingatlan esetében azonban a 15 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó lakás után is adózni kell.

Olvasóink írták

  • 1. andor47 2010. január 15. 23:48
    „Éljen Gyurcsány és Bajnai, hogy kitalálták ezt az adót ! (ez is "moderálva Off" lesz?, mert az előző két, vagyonadót bíráló hozzászólásom az lett !)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosch: hárommilliárd eurós veszteség

A vártnál csaknem háromszor nagyobb, akár hárommilliárd euró veszteséget is elszenvedhet az idén a… Tovább olvasom