Hallgassa élőben!
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet

Vukovich Gabriella: A valóságot tükröző, hiteles adatokat állít elő a KSH

A több mint 153 éves múltra visszatekintő Központi Statisztikai Hivatal (KSH) folyamatosan új kihívásokkal szembesül, az adatforradalom „keresleti oldalán” ugyanis robbanásszerűen megnőtt az információigény. Ez szükségessé teszi az új mérési módszerek kidolgozását, új összefüggések feltárását, valamint az eredmények közérthető, hiteles és szakszerű tolmácsolását. A statisztikai világnap alkalmából ültünk le beszélgetni Vukovich Gabriellával, a KSH elnökével, akitől megtudtam, hogy miben tér el a jövő évi népszámlálás az eddigitől.

Miért fontos a mai nap a statisztika szempontjából?

Ötévente ezen a napon, október 20-án ünnepeljük a statisztikai világnapot, erről az ENSZ Közgyűlése döntött Magyarország kezdeményezésére. 2010-ben volt az első jeles esemény, és az idei év a megbízható adatok fontosságára hívja fel a figyelmet. Napjainkban ugyanis gyakran vagyunk tanúi az adatok véletlen vagy szándékos félreértelmezésének.

Mire gondol pontosan?

A manapság egyre nagyobb teret nyerő fake news-ra, amiknek jó része torzított és időnként szándékosan meghamisított adat.

A digitalizáció korában élünk, az adatok köre mind a mennyiség, mind a témák kiterjedtsége, mind az adatok elérhetősége szempontjából forradalmi értékű változáson ment és megy keresztül. Nagyon fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy ebben a kuszaságban a hivatalos statisztika megbízható, stabil és egyértelműen a valóságot tükröző, hiteles adatokat állít elő, pont azért, mert nemzetközileg elismert szakmai és tudományos módszertanon alapul.

Mi mindenről gyűjt adatot a KSH?

Ha egy szóval kellene körülírni, akkor tulajdonképpen mindenről. A KSH a társadalom, a gazdaság és a környezet különböző aspektusairól gyűjt adatokat. Tevékenységünk kiterjed az egyes gazdasági ágazatok számbavételére, a társadalom eltérő szegmenseinek vizsgálatára, ami magában foglalja az életszínvonal, az életmód, az egészségügy és az oktatás vizsgálatát is. Sokrétű feladatot látunk el, összeállítjuk a nemzeti számlákat, számoljuk a bruttó hazai terméket, az inflációt.

Csak az adatgyűjtés a KSH feladata, vagy más funkciót is betölt?

Az alapítás óta, pontosan százötvenhárom és fél éve a KSH elemzéseket is készít. A statisztikusok az előállított adatokból, különféle szakmai összefüggéseket állapítanak meg, és ezt szöveges elemzésekben is közzéteszik. A KSH Könyvtárában mind a mai napig megvannak a régi publikációk, gyönyörű szöveggel, fantasztikus elemzésekkel társítva. Az elemzés mind a mai napig fontos része a tevékenységüknek, de elérkeztünk oda, hogy nemcsak adatot állítunk elő, hanem különböző adatforrásokból származó információkat integrálunk.

Kik használhatják fel ezeket az adatokat?

Bárki, hiszen minden adatunk nyilvános. Az adatok többségét közzétesszük a honlapunkon, közreadjuk a kiadványainkban. Ezenkívül, ha valakinek még szüksége van további információra és adatra, akkor biztosítjuk számára a hozzáférést. Ez egyébként nagy előrelépés a rendszerváltás óta, hiszen korábban rengeteg olyan statisztikai adat volt, ami nem kaphatott nyilvánosságot.

Hogyan hat a statisztikai adatgyűjtésre a digitális világ folyamatos térnyerése?

Nagy előrelépésnek számított, hogy már az 1930-as népszámláláskor lyukkártyás adatfeldolgozó gépet használt a KSH. Ismét nagy ugrás volt, amikor az 1970-es években megkaptuk az első nagy IBM számítógépeket. A digitalizációval egyre több eszköz került a kezünkbe, megjelentek az asztali számítógépek, a digitális eszközök, amelyek az adatgyűjtést is forradalmasították.

Ma már alapvetően minden adatgyűjtésünk papírmentes, azaz informatikai eszközön történik. Ez több szempontból is gyorsabb és biztonságosabb, hiszen kiesik az adatrögzítési fázis. A begyűjtött adatok ellenőrzés után azonnal mehetnek az adatbázisba.

Mint ismert, a big data és a valós idejű adatok a jövő trendjei. Hogyan viszonyul ehhez a KSH?

A big data az elmúlt 10-15 évben megismert óriási adattömeg, melynek megértése a statisztikai hivataloknak is nagy kihívás. Az adatforrások feldolgozása, a mennyiség és a méretek miatt is speciális megoldást igényel. Ennél is fontosabb azonban az új módszertani megoldások kidolgozása. Ezek az adatforrások nem fedik le teljesen a vizsgálandó sokaságot, emellett nagyon gyorsan változnak, így megnehezítik a megfelelő módszertan kidolgozását. Ami egyik nap még működött, az lehet, hogy a következő nap már nem úgy fog működni. Ennek ellenére már használunk úgynevezett „web scraping” technikákat (azaz közvetlenül gyűjtünk adatokat honlapokról) például az árak megfigyeléséhez.

Miben különbözik a hivatalos statisztikai adatgyűjtés az alternatív adatelőállítástól?

Az alternatív adatelőállítók rengeteg információhoz és adathoz jutnak hozzá, azonban az általuk közzétett adatok módszertani háttere nem ismert. Komoly szakértelmet igényel, hogy valaki eldöntse, mennyire megbízhatóak a nem hivatalos statisztikai forrásból származó adatok.

Apropó adatgyűjtés: 2021-ben az egyik legnagyobb adatfelvételre készül a KSH, a tízévente ismétlődő népszámlálásra. Mit érdemes tudnunk erről?

A népszámlálás egyedülálló, hazánk teljes lakosságát érintő, tízévente ismétlődő adatfelvétel. A népszámlálás minden magyar háztartásra vonatkozik, és mindenkinek kötelező részt vennie benne. A jövő évi népszámlálásról tudni kell, hogy teljesen papírmentes lesz: a válaszadók vagy interneten keresztül önállóan válaszolhatnak a kérdésekre, vagy interjú keretében adhatják meg adataikat, amelyeket az összeírók tableten rögzítenek. Ez nagyon biztonságos, a rögzített adatok ugyanis azonnal közvetlenül a KSH zárt adatbázisába kerülnek. Az online kitöltés pedig rendkívül kényelmes is, mivel nem kell megvárni a számlálóbiztost, hanem a kanapén ülve, egy egyedi belépési kód megadásával tölthetjük ki az online kérdőívet.

Mikor tölthetjük ki?

Az önkitöltésre 2021. május 1-jétől május 16-áig van lehetőség. Amelyik háztartás nem tölti ki a kérdőívet, azt egy számlálóbiztos fogja felkeresni. Az online kérdőívet a postán kézbesített belépési kód megadásával lehet kitölteni.

Hogyan igazolják magukat a számlálóbiztosok?

Minden számlálóbiztosnak van igazolványa, ami a megbízólevéllel és a személyi igazolványával együtt él. Működtetünk egy call centert, ahol rá lehet kérdezi a számlálóbiztosra, és a rendőrséggel is együttműködünk. Fontosnak tartjuk a lakosság és természetesen a számlálóbiztosok biztonságát is.

Egy próbanépszámlálást már tartottak, mikor lesz a következő?

Kétféle próbát is tartunk, az egyik egy technikai, módszertani volt, ami már lezajlott, és jelenleg a kiértékelése zajlik. A másik próba azt méri fel, hogy a kérdőív mennyire érthető, könnyen vagy épp nehezen kitölthető. Ez a próba november 12-én indul és november végéig tart.

Mennyire hat a koronavírus-járvány a KSH adatgyűjtésére?

Volt olyan adatgyűjtésünk, ami tavasszal a vírus miatt ellehetetlenült. De szerencsére nem kellett felfüggeszteni, hanem áttereltük az online csatornákra, és megerősítettük a telefonos kérdezésünket. Az agrárcenzust elkezdtük, tavasszal csak az online kitöltési szakaszt tudtuk megvalósítani, szeptember 19. óta zajlik az összeírókkal folytatott interjús szakasz, amely november 22-éig tart. Az agrárcenzus célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve hogy pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az unió és a gazdálkodók részére.

Ön szerint öt év múlva, ugyanezen a napon miről fogunk beszélgetni?

Arról, hogy mennyire alakult át a statisztikai hivatalok működése, milyen mértékben és milyen területeken tudtuk a mesterséges intelligenciát beépíteni a tevékenységünkbe, milyen mértékben váltja ki az emberi erőforrást, mennyire javít az adatok minőségén. Még az elején tartunk ennek a folyamatnak, de már látszik, hogy hogy ez az innováció egyik iránya a hivatalos statisztikában.

A honlapjukon egy csodás és páratlan kötetre bukkantam. Mit lehet erről tudni?

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára készítettük a magyar történelem nyolc évtizedét bemutató, A számontartott nemzet című exkluzív térképalbumot. A kiadvány gerincét a hivatal egykori, 1867 és 1945 között működő térképészeti osztálya által készített térképek képezik, amelyek jelenleg a KSH Könyvtár állományában találhatók meg.

A több mint 250 térkép értelmezését és történeti kontextusba helyezését szöveges részek segítik, amelyek egyúttal a fontosabb események, folyamatok és tendenciák magyarázatát is tartalmazzák.

A tizenhárom fejezetre tagolódó kötet többek között a közigazgatás, a népmozgalom, a gazdaság, a közlekedés és az idegenforgalom területén bekövetkezett változásokat szemlélteti. A könyv a tervek szerint angolul is megjelenik.

Borítókép: Dr Vukovich Gabriella a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke

Hozzászólások

hirdetés
A Dal 2021: Hamarosan kiderül, melyik lesz az év magyar slágere
Ausztriában a fertőzések több mint felét már a vírusmutációk teszik ki
A keleti tartományokban inkább a brit variáns, míg nyugaton a dél-afrikai variáns jelenléte a meghatározó.
Hazai döntetlennel maradt sereghajtó a Diósgyőr
A sereghajtó Diósgyőr ugyan kétszer is vezetett, végül 2-2-es döntetlent játszott a vendég Mezőkövesddel.
Új alakulatot hozott létre a kolumbiai hadsereg a kábítószer-termelők elleni fellépésre
Az új, hétezer fős alakulatot főleg a venezuelai határon lévő Catatumbo régióban, valamint Cauca és Putumayo tartományokban fogják bevetni.
Olaszország egyre több városát zárják le a vírusmutációk terjedése miatt
Eközben a halottak száma túllépte a 97 ezret az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint.
Gyász
Fájó sfzívvel emlékezünk SIPŐCZ PÁL halálának 8. évfordulóján. Szomorúan Rád gondolunk, nem vagy velünk felzokogunk. Szeretnénk köszönteni, megölelni, simogatni fáradt kezed, könnyünk folyik, nem tehetem. Emlékképek élnek bennünk. Édesapánk messze mentél, hideg földben megpihentél, tested immár hantok alatt, a szívem fáj, majd meghasad. Sírodra most virágot teszünk, szeretünk, míg szívünk dobog. Fáradt szívem hangosan dobog, emléked árnya még mindig itt lobog. Szélhozta húrokon felsír egy dal, minden ritmusa szívembe mar. Megfáradt szívem hangosan dobog Teérted, ki hiányzik nagyon, kit az idő múlásával sem feledek, s arra, hogy menyire szerettelek. Bennem most a magány dalol, mert Te már messze vagy, távol valahol. Fent a csillagok közt a mennyekben. ÖRÖKKÉ HIÁNYZONI FOGSZ! Szerető családod. Feleséged: Rózsi, fiaid: Szilárd, Miklós és családjuk
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk GONDÁR PÁL halálának 6. évfordulójára és GONDÁR PÁLNÉ szül. Szücs Rozália halálának 3. évfordulójára. A múló évek nem felednek, nem halványul emléketek, mert a szeretet, amit adtatok, egy életre Rátok emlékeztet. Szerető családotok
„Megpihen a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, bánatos családodnak most az őrangyala.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapánk, dédink, apósunk és rokonunk, BOGDÁN ANTAL Tóni életének 73. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. március 2-án, kedden 13 órakor lesz a győr-szabadhegyi Szabadi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, dédink, BŐSZE ISTVÁN 81 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. március 3-án 14 órakor lesz a győr-szabadhegyi Szabadi úti temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYURKOVICS ISTVÁNNÉ szül. Tóth Irén 85 éves korában hirtelen elhunyt. Temetése 2021. március 1-jén, hétfőn 15 órakor lesz a pannonhalmi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Nagy fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy Édesanyánk, HAUKENÉ TARCSAI ERZSÉBET életének 93. évében, 2021. február 11-én visszaadta lelkét a Teremtőnek. Egy hosszú, eseménydús, mozgalmas élet ért véget. A koronavírus-helyzet miatt a lehetőségek mérlegelése után úgy döntöttünk, hogy az urna temetése jelenleg csak kis körben történhet meg az árpási temetőben. A gyászoló család, unokákkal és dédunokákkal
„Istenem, vedd térdedre Édesanyánkat, ringasd szelíden, mert elfáradt. Ki adtál életet, adj neki most álmot, és mivel ígértél, szavadat kell állnod: mert ő mindig hitt és sose kételkedett, szájára suttogva vette a neved. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, dédink, ükmamánk és rokonunk, HORVÁTH ALAJOSNÉ szül. Stummer Mária életének 99. évében csendesen elhunyt. Temetése március 2-án, kedden 15 órakor lesz a novákpusztai temetőben. Az engesztelő szentmisére 14.15 órakor kerül sor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család Szeretteim: „Ha hullócsillag száll az égen, akkor mondjatok egy imát értem! Én is imát mondok majd értetek, hogy boldog lehessen szívetek. Ha rám gondoltok, soha ne sírjatok, hisz szívetekben jó helyen vagyok.
„Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül is ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, szeressétek egymást, mert én már nem leszek. A lelketek mélyén mindig ott leszek, sose felejtsetek, isten veletek.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesapánk, Nagypapánk, Bátyám, Apósom, Sógorom, Párom és Rokonunk, HORVÁTH ANDRÁS a Győri Nemzeti Színház volt főmérnöke bezi születésű, győri lakos életének 69. évében, hosszas küzdelem után csendesen elhunyt. Temetése 2021. március 3-án, szerdán 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„A világ vándorai voltatok, s most az egek országútját járjátok. Nézzetek vissza ránk mosolyogva, ha szemünket könnyezni látjátok. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH ISTVÁN és fia, HORVÁTH SZILÁRD csendesen elhunytak. Búcsúztatásuk 2021. március 3-án, szerdán 13 órakor lesz a győr-szabadhegyi Szabadi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjukra elkísérik őket, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
„Lelked, reméljük, békére talált, s Te már a mennyekből vigyázol reánk! Soha nem felejtünk, szívünkben szeretünk, Rád örökkön örökké emlékezünk. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAKKOS GÁBORNÉ szül. Horváth Margit életének 88. évében csendesen megpihent. Temetése 2021. március 1-jén, hétfőn 15 órakor lesz a hédervári temetőben. Engesztelő szentmise lelki üdvéért 14.15 órakor lesz a hédervári templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és mély gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal búcsúzom testvéremtől, ZSOLNAI ISTVÁNTÓL. Zsolnai Kinga és családja
„Kezedre bízom lelkemet, Te váltasz meg engemet, óh, Uram, hűséges Isten.” (Zs. 31,6) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH BÉLÁNÉ szül. Rozmann Magdolna volt tapolcai lakos életének 94. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. március 3-án, szerdán 16 órakor lesz a bácsai Temető utcai temetőben. Előtte engesztelő szentmise 15.30 órakor lesz a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak, sírjára virágot helyeznek. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, dédimamánk és rokonunk, RUCKEL JÓZSEFNÉ szül. Lőkös Gizella, az állami gazdaság egykori dolgozója és a soproni Győri úti tekepálya gondozója életének 80. évében elhunyt. Temetése 2021. március 3-án, szerdán 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, ÉLŐ GYÖRGY ANDRÁS egykori csornai szakoktató életének 73. évében, súlyos betegségben tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben 2021. március 5-én, pénteken 11 órakor lesz Szekszárdon, az Alsóvárosi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Csak fájó könnyek hullnak érted, örökké szeretünk, és soha nem feledünk téged. Hálás szívvel mondunk köszönetet minden kedves rokonnak, barátnak, ismerősnek, akik drága halottunk, HORVÁTH VILMOSNÉ BÖJTÖS PIROSKA temetésén megjelentek, sírján a szeretet virágait elhelyezték, fájdalmunkat bármi módon enyhíteni igyekeztek. Gyászoló család