Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Drágul a tej és a tejtermékek

November elsejétől ismét emelkedhet a tej és a tejtermékek ára Magyarországon, mert az azonnali piacon egyre nagyobb kereslet mutatkozik a nyerstej iránt.

Ez idén már a harmadik áremelést jelentheti: júliusban és szeptemberben egyaránt mintegy 4-6 százalékkal emelkedett a tejtermékek átadói ára - - mondta Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. (ATÉB) ügyvezető igazgatója.

Ebben az évben januárban 62 forintról indult, s augusztusban mintegy 71-72 forint volt a szerződött tejár; a hazai árakat leginkább befolyásoló azonnali piacon pedig jelenleg meghaladja a kilogrammonként 80 forintot a tej ára – mondta el az ügyvezető igazgató.

A 123 magyar tejtermelő tulajdonában lévő ATÉB – melynek tulajdonosai mintegy 20-22 ezer tejelő szarvasmarhával rendelkeznek Magyarországon – idén július közepén még azt prognosztizálta, hogy júliusban 4-6, év végétől pedig további 4-6 százalékkal emelkedik a tej és a tejtermékek ára Magyarországon.

Az azonnali piacon folyamatosan élénk kereslet mutatkozik a nyerstej iránt; s míg az úgynevezett EU15-ök tagállamaiban több mint 30 eurocent, addig Magyarországon mintegy 25 eurocent a nyerstej átvételi ára. Ez nem tartható, hiszen a termelők költségei megemelkedtek, elsősorban a takarmányok drágulása következtében – magyarázta a szakember.

Mélykúti Tibor rámutatott: a jelenlegi piaci helyzetben a magyar feldolgozók nem visznek ki tejet az országból, hanem feldolgozzák. S mivel Európában is kevés a tej, az alacsonyabb árszinten lévő termékek – különösen az 1,5 százalékos zsírtartalmú, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) tej, valamint az olcsóbb trappista sajtok – nem érkeznek Magyarországra – közölte az ügyvezető igazgató.

Az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. 2008-ban 41 milliárd, 2009-ben 37 milliárd forint árbevételt ért el. Az ATÉB tulajdonában van a székesfehérvári tejfeldolgozó üzem; tavaly januárban adták át a társaság új logisztikai központját, amely csaknem egymilliárd forintos költséggel, európai uniós támogatással, mintegy 3500 négyzetméteren épült meg. Az ATÉB székesfehérvári logisztikai központjában és tejfeldolgozó üzemében több mint ötszázan dolgoznak.

Olvasóink írták

 • 6. knifemaster 2010. október 03. 19:55
  „S mivel Európában is kevés a tej, az alacsonyabb árszinten lévő termékek - különösen az 1,5 százalékos zsírtartalmú, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) tej, valamint az olcsóbb trappista sajtok - nem érkeznek Magyarországra - közölte az ügyvezető igazgató.

  Mit takar az alacsony árszint? És melyik?
  Nem érkezik be? Tele vannak a boltok a magyar termékeknél olcsóbb Tejtermékekkel.(Lengyel Trappista,szlovák tej)”
 • 5. janika 2010. október 01. 12:58
  „A lakosság kizsebelésének ütemtervét tartani kell!Teljesen mindegy hogyan és mivel! A cél szentesiti az eszközt.”
 • 4. annobon 2010. október 01. 08:11
  „Jah és most szerdán csökkent az üzemanyagok ára!! Akkor a tejé miért nő? Azt nem kell szállítani?”
 • 3. janika 2010. szeptember 30. 19:40
  „A kereskedelmi maffia nem a felvásárlási árat emeli, hanem az eladási árat!”
 • 2. Primax 2010. szeptember 28. 20:15
  „1. hozzászólás Jandex !
  Te még elhiszed bármelyik politikus bármelyik ígéretét ?”
 • 1. Jandex 2010. szeptember 28. 16:44
  „Ez már megint szemenszedett hazugság!!! "nagy" királyunk megmondta:az alapvető élelmiszerek nem fognak drágulni!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szélerőmű-park nyílt Bábolnán

A Budapesttől 85 kilométerre, Bábolnán található új szélerőmű-parkkal a Renovalia Energy tovább… Tovább olvasom