Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Döntöttek: a gáz ára 10,1 százalékkal emelkedik

Átlagosan 10,1 százalékkal emelkedik árpilis elsejétől a földgáz ára a lakosság és a kisfogyasztók körében.

Emelkedik a földgáz ára április 1-jén, a lakosságot, a kisfogyasztókat és közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben átlagosan 10,1 százalékkal nő a földgáz végfelhasználói ára - közölte a Magyar Energia Hivatal csütörtökön.

Az ár fogyasztói csoportonként az idén januári átlagárakhoz viszonyítva 9,5 és 12,0 százalék közötti mértékben nő. A lakossági fogyasztók 20 köbméter/óránál kisebb mérővel rendelkező részénél ez átlagosan 9,98 százalék áremelkedést jelent, a 20-100 köbméter/óra gázmérővel rendelkező lakossági fogyasztók - például társasházak - számára átlagosan közel 9,5 százalékkal nő a földgáz ára.

Kérheti a földgázfelhasználó, hogy árváltozás esetén a mérőóra árváltozást megelőző állását vegye figyelembe a szolgáltató az elszámolásnál, amire a kormány 2009 januárjában hozott rendelete ad lehetőséget.

A lakosságot, a kisfogyasztókat és a közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók kétféle módon végzik az elszámolást a felhasználóval kötött szerződés alapján: részszámlával az éves fogyasztást egyenlő részben elosztják 12 hónapra, illetve a mérőállás havi bediktálásával.

A részszámla esetén a szolgáltató például az áprilisi árváltozást az áprilisra szóló elszámolásban érvényesíti függetlenül a gázóra március végi állásától.

Ha a felhasználó és a szolgáltató a mérőállás havi diktálásában állapodott meg, akkor a szolgáltató az új díjszabás első napjára korrigálja a fogyasztást. Hasonló az eljárás az áramár változása esetén is az úgynevezett egyetemes szolgáltatói körbe tartozó felhasználók fogyasztásának elszámolásában.


A nagyfogyasztók, például a távhőt földgázzal előállító üzemek 10,2-12 százalékkal fizetek többet a földgázért.

Éves összehasonlításban, a 2009. április 1-jei szinthez képest a lakossági kisfogyasztók átlagára elmarad az inflációtól, mindössze 1,6 százalékkal emelkedett. A többi kategóriát is figyelembe véve összességében 2,4 százalékkal csökkent a végfelhasználó ár egy év alatt.

E.ON - Nem a 20 százalékra 

Az E.ON határozottan cáfolja, hogy 20 százalékos áremelési kérelmet nyújtott volna be a Magyar Energia Hivatalhoz, közlése szerint kérelmük ennél lényegesen alacsonyabb emelésről szólt.

A cég az MTI-vel csütörtökön tudatta: "az egyetemes szolgáltatói bruttó ár ilyen mértékű emelését még a március 15. előtt érvényben lévő árképlet sem indokolta volna, az új árképlet alapján pedig lényegesen alacsonyabb áremelési kérelmet nyújtottunk be az energiahivatalhoz".

Az MTI szerdán írt arról, hogy információi szerint áprilistól átlagosan 10 százalékkal drágább lesz a gáz. Az írás kitért arra is, hogy az MTI értesülése szerint az egyetemes szolgáltatók a Magyar Energia Hivatalhoz benyújtott javaslatukban átlagosan 17 százalékkal kívánták megemelni a gáz árát április 1-jével, az E.ON pedig húszszázalékos emelést tervezett.

Előzmények: Gáz - 10 százalékos áremelés

Áprilistól átalagosan 10 százalékkal drágul a gáz ára.

Az MTI információ szerint csütörtökön azt jelentik be, hogy a kisfogyasztóknál, azaz a háztartásokban 9,98, a 20-100 köbméter közötti fogyasztók - óvodák, társasházak - esetében pedig 9,5 százalékos lesz az emelkedés mértéke a jelenlegihez, azaz a januárban meghatározotthoz képest. A 100-500 köbméter között fogyasztóknál 10,2 százalék lesz a növekedés.

A fővárosban átlagosan 8,7 százalékkal emelkedik a gáz ára. Egyedül a TIGÁZ emel 10 százaléknál magasabbat, 12,2 százalékot.

A Magyar Távirati Iroda információ szerint a gázár emelésével párhuzamosan a kormány bejelenti azt is, hogy a legszegényebbeknek nem szűnik meg a hónap végén a gáz- és távhőtámogatási rendszer, hanem azt június végéig meghosszabbítják.

Az egyetemes szolgáltatók a Magyar Energia Hivatal (MEH) felé benyújtott javaslatukban átlagosan 17 százalékkal kívánták megemelni a gáz árát április 1-től, az E-ON pedig húsz százalékos emelést tervezett - értesült az MTI.

Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP vezetői többször konzultáltak a kormányfővel a gáz áráról, mert véleményük szerint most nem lett volna szükség áremelésre.

Március elején a MEH elnöke arról beszélt, hogy áprilistól köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt. Ezt több szocialista politikus is elfogadhatatlannak tartotta. Podolák György az elnök, Matos Zoltán menesztését kérte a miniszterelnöktől, Lendvai Ildikó pártelnök pedig úgy nyilatkozott: elképedve hallotta, hogy az energiaszolgáltatók ajánlattétele előtt az energiahivatal vezetője arról beszélt, mekkora áremelésre lehet szükség, mert ez burkolt javaslat az áremelés mértékre.

A kormányszóvivő erre reagálva közleményt adott ki, amely szerint Bajnai Gordon bizalma töretlen Matos Zoltán iránt, ugyanakkor elvárja a hivataltól, hogy a szolgáltatók indokolatlanul ne emelhessék a gáz árát.
Kormányzati forrásból az MTI-nek azt mondták: a kabinet végig azt képviselte, hogy a profitorientált szolgáltatók egyetlen indokolatlan forinttal sem emelhetik a gáz árát. Ennek érdekében a kormány egyfelől arra kérte a MEH-et, hogy járjon el szigorúan a szolgáltatók felé, másfelől megváltoztatta a gázár szabályozását, hogy a rendszer kiszűrje a szolgáltatók extraprofitját.

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy két ponton megváltoztatja a gázár számításának képletét: a mobilgáz-finanszírozást és a tárolói készletérték meghatározását. A kormányszóvivői irodán az MTI kérdésére akkor annyit közöltek, hogy a korrekció, a korrigált képlet alapján kezdődhet meg a tárgyalás a szolgáltatókkal a gáz áráról. Egy piaci szakértő pedig az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy ez akár 4 forinttal is csökkentheti a gázár április elsejei emelésének szükséges mértékét.
A szolgáltatók negyedévente egyszer nyújthatnak be változatási kérelmet a hivatalhoz. A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, és szolgáltatónként eltérő.

Az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz, mint termék árváltozása befolyásolhatja. Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja, és ármegállapító eljárást indít.

Kormányzati források az MTI-nek arra hívták fel a figyelmet, hogy éves összehasonlításban a gázár emelkedése nem közelíti meg az infláció mértékét és a tavalyi év azonos időszakához, 2009 áprilisához képest átlagosan 2,4 százalékkal kevesebb a gáz ára, az átlagosan tíz százalékos április 1-i emelés ellenére is.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. gyugyu1 2010. április 05. 11:25
  „Rohadjanak meg a szemét gázszolgáltatók,meg az is aki engedi nekik /
  !!!”
 • 62. soproni 2010. március 27. 12:44
  „Ez van és ez is marad :))
  http://www.youtube.com/watch?v=g1_QlXKDu-k”
 • 61. gyugyu1 2010. március 26. 10:48
  „53-s laposi ! Hát kia <moderálva> felelős a gázáremelésért ha nem ez a hazudozó maszop !!!???? Egész idáig azt hazudták,hogy semmi nem indokolja a gázár emelését és tessék !!! Még ők vannak kormányzati vezető szerepbe / hálistennek nem sokáig / és hozzájárulnak az ujabb sarcoláshoz !!! A pofánkba hazudnak állandóan ,/megtömik a zsebüket / mi meg fizetünk ! Ujabb ok arra hogy az uj felálló kormány állami kézbe vegye vissza /ÁLLAMOSITSA !!/ a stratégiai ágazatokat !! /gáz, áram, viz, energiaszektor /.Ha nem tetszik az Eu-nak akkor fizessék helyettünk a megemelkedett költségeket !!!!”
 • 60. piteam 2010. március 26. 05:49
  „Akkor Most lehet szavazni az MSZP-re !”
 • 59. laposibenö 2010. március 25. 23:06
  „59 És a Fidesz mennyire emelné a minimálbért? Mit ir eröl a programjuk?”
 • 58. hehe08 2010. március 25. 22:52
  „az mszp napokig mondogatta(értsd hazudta) azt, hogy nem lesz gázáremelés....... szóval igen csak átverték ismét a választóikat.....
  persze a gáz ára nem itt dől el, de a fizetések mértéke az itt is eldőlhetne......
  mert ha itt is 1000 euro lenne a minimálbér akkor letojnánk a gázáremelést.....vagy nem érintene annyira kétségbeejtően....”
 • 57. hehe08 2010. március 25. 22:47
  „azért remélem az 53-as hozzászólást csak viccből írtad.....”
 • 56. laposibenö 2010. március 25. 22:30
  „Az energiahordozok világpiaci ára az nem itthon döl el!”
 • 55. dzsi 2010. március 25. 22:17
  „Nem aprózzák el ott fönt...”
 • 54. Agent 2010. március 25. 21:51
  „"Vagy más a választási igéret meg más a kormányzás?"

  persze, egy példát mondj, amikor a kettő megegyezett:)”
 • 53. laposibenö 2010. március 25. 21:26
  „Az energiahordozók árának emlkedése nem a kormány hibája. a kormány itt is csak annyit tehet hogy csökkenti a lakosság nehezeb helyzetben lévő rétegének terheit. Amit meg is tet azzal hogy fentartja a támogatási rendszert junius végéig. Tehát teszi azt ami egy szociálisan érzékeny demokratikusan elkötelzett
  országvezetéstöl elvárható! Ki akar itt is pánikot kelteni? Hiszen a Fidesz győzelem esetén nyilván a kormányuk szintén fentartja majd a támogatási renszert sőt estleg még csökkentik is majd az árakat hiszen szerintuk erre van mód. Ugye? Vagy más a választási igéret meg más a kormányzás?”
 • 52. Csetneky 2010. március 25. 20:05
  „51. Primax

  Ha így látod és te ennek örülnél, akkor mégse menj kirándulni, hanem szavazz a Jobbikra!”
 • 51. Primax 2010. március 25. 20:00
  „"...négy évig azt fogjuk szagolni." ( csompi1 #29 )
  Nem lesz a felcsútinak négy éve.
  Előbb tönkreteszi őt a Jobbik.”
 • 50. janika 2010. március 25. 19:14
  „Most is lassan mondják az MSZP-sek, hogy nem lessz gázáremelés? Vagy még utoljára így rúgnak bele a választó pogáraikba?”
 • 49. Jandex 2010. március 25. 17:32
  „48. hozzászólás tricse
  Minek a bojler panelba??? Ennyiért melegíteném gázon,egy csövön meg átvezetném a fürdőbe!:)))”
 • 48. tricse 2010. március 25. 17:25
  „Egy 55 nm-es panelban fizetek havi 23ezer forint villanyszámlát,a 80l-es villanyboylerommal és most kérnek még 60ezret rá az elszámolásnál és fél évig nem volt automata mosógépem csak keverőtárcsás és vasalni se nagyon vasalok! A paksi atomerőmű nem fizet ennyi villanyszámlát négyzetméterre lebontva mint én!Az elszámolószámlájuk meg maga a közröhej!”
 • 47. Jandex 2010. március 25. 17:11
  „45. hozzászólás jörg
  Hihetetlen!!! Mi lesz itt??? Ekkora Bulit ami a parlamentben lesz még a Vak egér sem látott!!!:))))
  Eltöröljük a "mentelmi jogot" de előtte még néhány évig hivatkozunk rá ha tilosban parkolunk,igaz Balóné?!”
 • 46. Jandex 2010. március 25. 17:01
  „Kezdem azt hinni,hogy kormányunk mértékegysége:Megaqrwaanyját!:)))”
 • 45. jörg 2010. március 25. 16:49
  „ez itt vajon hány %-kal nőtt?

  http://kepviselofunky.blog.hu/2010/03/25/jobbikos_nemzetpolitikus_penisznagyobbitoval”
 • 44. fcsopron60 2010. március 25. 16:38
  „Ehhez nem lehet hozáfüzni semmit!!
  Azt csinálnak amit akarnak!!”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garázsmenet: kevesebb busz Győr és Budapest között

Április elsejétől kevesebb buszjárat közlekedik Budapest és Győr között. Az érintett Regionális… Tovább olvasom