Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Biztosítókká alakulnak a magánnyugdíj-pénztárak

Magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak 2013-tól a magánnyugdíj-pénztárak - ismertette a parlamenthez benyújtandó kormánydöntést Oszkó Péter pénzügyminiszter.

A változtatást az indokolja, hogy a járadékszolgáltatást kiszámítható és előre tervezhető módon, megfelelő stabilitással biztosítsa, ugyanakkor az intézményrendszert biztosabbá és ellenőrizhetőbbé tegye - indokolta a törvény-tervezetet a pénzügyminiszter.

Az intézményrendszer átalakítását az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján az teszi szükségessé, hogy a szövetkezeti-önkormányzati formában működő pénztárrendszerben a tagok, a befizetők a tulajdonosok. S ennek következménye, hogy ha a pénztár rosszul dolgozik, a menedzsment rossz döntéseket hoz, akkor ennek következményeit a tulajdonos-tagok szenvedik el, noha a működésbe lényegi beleszólásuk nincs, miközben a közgyűléseken igen alacsony a tagi részvétel - magyarázta Oszkó Péter.

A beolvadással, illetve a meglévő pénztárakból való átlépéssel létrejövő, társasági formában működő magánnyugdíj-biztosítók megőrzik a tagok számára biztosított garanciákat, pénzügyi feltételeket, a felhalmozott megtakarítások érintetlenek maradnak - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. A jelenlegi pénztárak 2013-tól teljes egészében már az új formában működnek, s kockázatokat, az esetleges anyagi terheket ezt követően már nem a tagok, hanem, a tőkeerős tulajdonosok viselik. A magánnyugdíj-biztosítóknak minimum 100 millió forint tőkefedezettel kell rendelkezniük, így feltehetően a kisebb taglétszámú magánnyugdíj-biztosítók is a piacon maradnak - felelte az MTI kérdésére Oszkó Péter.

Az önkéntes magánnyugdíj-pénztárak továbbra is megmaradnak a jelenlegi formájukban. A pénzügyminiszter ismertette az új intézmények járadékszolgáltatási tevékenységét is. Eszerint a biztosított választhat, hogy inflációhoz kötött (infláció indexált) vagy garantált összegű járadékszolgáltatás mellett dönt. Az előbbi esetben a nyugdíj az infláció arányában emelkedik, az utóbbi esetben a tőke hozamától függ, ami lehet infláció alatti, vagy inflációt meghaladó. A törvénytervezet szerint a járadék nem örökölhető, de két életre is igényelhető, azaz hozzátartozó is bevonható a folyamatba. A törvény-tervezetet a kormány október 30-án nyújtja be a parlamentnek.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. november 01. 19:36
    „Voltak és lesznek is kispisták, akik beugranak az újabb átvevésekbe ebbe a banánköztársaságban!”
  • 1. 13.István 2009. október 29. 17:54
    „Nagy a magabiztosság tervezni 2013-ra ,addig nagyon sok víz lefolyik a Dunán !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező a regisztráció az építőiparosoknak

Valamennyi építőipari kivitelezési tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozásnak… Tovább olvasom