Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Az adóhatóság felhívása: Kérje el a nyugtát!

Kérje el a nyugtát a vásárlásról, fagyizásról, vízibicikli-bérlésről, dinnyevásárlásról.
Kérje el a nyugtát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai alapján megállapítható, hogy – elsősorban a szezonális termékeket árusítók körében – az átlagosnál magasabb a mulasztások száma a nyugta- és számlaadás területén. A jelenség visszaszorítása, az adófizetési kötelezettség szabályszerű teljesítése érdekében a revíziók mellett sokat segíthetnek az állampolgárok is.

Általános tendencia, hogy az akció jellegű, egy-egy évszakhoz kapcsolható ellenőrzések jelentősebb számban tárnak fel hiányosságokat.
Kiemelten igaz ez a nyári időszakra, amikor növekszik a kereskedelemmel, vendéglátással foglalkozó vállalkozások forgalma. Annak érdekében, hogy valamennyi vállalkozás eleget tegyen adófizetési kötelezettségének, a NAV fokozott ellenőrzési tevékenységet folytat, amely során a számla- és nyugtaadási kötelezettséget is ellenőrzi.

Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy a megvásárolt áru vagy az igénybe vett szolgáltatás után egyáltalán nem kaptak nyugtát, vagy helyette csak tollal írt vagy számítógéppel előállított ún. „pincérblokkot" kaptak fizetéskor. Az adófizetési kötelezettség ily módon történő kikerülésének legfőbb következménye a költségvetés megrövidítése mellett a tisztességes adózók, a társadalom megkárosítása is.

Az adózás közös érdekünk és kötelességünk. Közös érdekünk, hogy mindenki járuljon hozzá a közterhekhez, és vállaljon részt a közös kiadások finanszírozásában.

A NAV a polgárok segítségét kéri: mindenki kérje el a nyugtát a vásárlásról, fagyizásról, vízibicikli-bérlésről, dinnyevásárlásról stb. Fontos, hogy minden vevő legyen tudatában annak, hogy az eladó köteles nyugtát, számlát adni! Ez nem jár újabb anyagi teherrel a vásárlónak, szó szerint semmibe sem kerül, de hatása már rövidtávon kimutatható. Ahogy egy alkalmazott nem választhatja azt, hogy munkáltatója ne vonja le a kötelező adót és járulékokat a munkabéréből, úgy másoknak se engedjük, hogy kibújjanak a közteherviselés alól a számla- és nyugtaadási kötelezettség megsértésével.

Természetesen előfordulhat az is, hogy nem szándékosság, hanem figyelmetlenség (nagy forgalom, meleg, fáradtság, betanuló vagy alkalmi alkalmazott) a mulasztás oka, ha azonban kérjük a nyugtát, a vállalkozó elkerülheti a gondatlanságból elkövetett jogsértést.

Arra az esetre, ha olyan nyugtát kap a vásároló, amely látszólag megfelelő, de bizonytalan annak szabályszerűsége, a NAV honlapján elérhető egy mintaként bemutatott szabályos nyugta és egy nyugtának látszó dokumentum, amely adózási szempontból nem felel meg a szabályoknak, és ugyanúgy alkalmas a bevétel eltitkolására, mintha az eladó egyáltalán nem adna nyugtát. A szabálytalan, „adóelkerülő" nyugta egyik ismérve, hogy a nyugta alján nem szerepel az ún. „AP szám".

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bízik abban, hogy a fokozott ellenőrzések mellett az állampolgári szerepvállalással mind nagyobb mértékben sikerül jogkövető magatartásra sarkallni a vállalkozásokat.

Olvasóink írták

 • 6. Goldmund 2012. október 12. 09:25
  „3. Julianusz 2012.08.15. 20:40
  "A háziorvos mikor ad nyugtát azért, mert kérek egy beutalót tőle a szemészetre?????? Mert ennek az ára 2500Ft.!!!"

  Nem, ez ingyenes.
  De ha te úgy kérsz, hogy ő nem látja indokoltnak, vagy sürgősségit akarsz, hogy ne kelljen az előjegyzést kivárnod, és ezért adsz pénzt, vagy nem oda vagy nem attól kérsz, aki és ahová adhatna, akkor ez megvesztegetés. Akkor cinkosok vagytok, úgyhogy jobb, ha csöndben maradsz!”
 • 5. Jandex 2012. augusztus 17. 06:17
  „Tételezzük fel, hogy ötödik vok a sorban ha előttem mki számlát kér mire rám kerül a sor már nem is kívánom a barackot-szőlőt stb viszont lehet, hogy a negyedik számlakérőt úgy nyakon vágom mint bálnát a hajócsavar!:)”
 • 4. Madarász 2012. augusztus 15. 22:27
  „Miért nekünk kéne elkérni a nyugtát, végezze az adóhatóság rendesen a munkáját...”
 • 3. Julianusz 2012. augusztus 15. 20:40
  „A háziorvos mikor ad nyugtát azért, mert kérek egy beutalót tőle a szemészetre?????? Mert ennek az ára 2500Ft.!!!”
 • 2. miracle 2012. augusztus 15. 15:19
  „Bezony, 10 mrd Ft bünti / mulasztás, és holnaputánra már mindenhol mindenkinek fognak számlát adni.
  A NAV honalpján elérhető mintát meg elég problémás nézegetni az útszéli dinnyés mellett.
  AP meg mindenféle hieroglifák helyett pedig ennyi erővel "Hiteles" felirat is lehetne, valamivel könnyebb következtetni a jelentésére.”
 • 1. Csiripiszli 2012. augusztus 15. 15:07
  „Több és hathatósabb ellenőrzést a NAV részéről, magasabb mulasztási bírságokat, büntetési tételeket, aztán majd meggondolja magát az adót kerülő polgár, hogy legközelebb ne tegyen jogsértést mások kárára!
  Miért tőlem, tőlünk várják, hogy megregulázzuk a csalókat?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

De nehéz! - Iskolakezdési támogatás: ön kap a cégétől a gyerek után?

A munkáltatótól kapott iskolakezdési, kedvezményes adózású támogatás maximuma idén 27.900 forint. Tovább olvasom